S-a stins din viaţă Ruth Dayan

Ruth Dayan a decedat vineri, 5 februarie 2021, cu doar o lună înainte de a împlini 104 ani. Prima soţie a lui Moshe Dayan a fost o femeie extraordinară, iubită și apreciată, un exemplu de patriot adevărat și o personalitate independentă, plină de iniţiativă şi, mai ales, înțeleaptă.

Părinții ei au făcut aliya la începutul secolului XX. Tatăl ei, avocat, era originar din Ucraina, iar mama, profesoară, era din Chișinău, din familia Kalimner. Am putea spune că Ruth Dayan avea și rădăcini românești. Familia a sosit la Rișon Lețion, unde erau foarte mulți români și mai sunt și astăzi. În anii 1930, după ce a absolvit Gimnasia Ivrit din Ierusalim, Ruth şi-a continuat studiile la școala de fete din Nahalal, în Galileea. Acolo l-a întâlnit pe tânărul Moshe Dayan, cu care s-a căsătorit în 1935. Au rămas împreună până în 1972, când au divorţat şi Moshe s-a recăsătorit.

Moshe şi Ruth Dayan în 1938

Au avut doi fii şi o fiică. Asi, fiul cel mare, de profesie regizor de film în Israel, a murit în 2014. Cel de al doilea fiu, Udi, sculptor, a murit în 2017. Fiica lor, Yael, a fost parlamentar. Moshe Dayan a murit în 1981.

Ruth Dayan, alături de fiica ei, Yael, la înmormântarea fiului ei, Asi.

Ruth Dayan a fost o femeie extrem de activă. În perioada marilor aliyot de după Războiul de Independență a fost instructor agricol pentru noii veniți. În1954, susținută de Golda Meir, a demarat un mare proiect de croitorie și broderie, „Maskit”, și l-a condus până în 1964. În 1967 a fost printre întemeietorii „Variety Israel”. A înființat mai multe organizații arabo-evreiești pentru colaborare în multe domenii ale vieții.

La fel ca sora ei, Reuma, soția lui Ezer Weizman, comandantul forțelor aeriene și președintele Israelului, și spre deosebire de soțiile altor mari politicieni, Ruth Dayan nu s-a amestecat niciodată în politică. După 1977 a început să apară pe listelele electorale ale Partidului Socialist, pe ultimele locuri de onoare, iar la ultimele alegeri fiind cea vârstnică persoană care a candidat vreodată în Israel.

Ruth Dayan a avut mintea limpede până în ultimele momente ale vieții. Am auzit acum câteva luni un interviu cu ea… De fapt ultimul interviu pe care l-a dat. Era lucidă şi aprigă ca întotdeauna. Înmormântarea va fi astăzi, duminică, la Nahalal. Va fi înhumată alături de cei doi fii: Asi și Udi.  

Asher Shafrir

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

8 Comments

  • Veronica Rozenberg commented on February 7, 2021 Reply

    Ruth Dayan, zichrona le bracha !

    Prima soţie a lui Moshe Dayan, care fiind o personalitate politică atât de strălucitoare în armată şi politica israeliană, soţia a rămas într-o anumită umbră. De altfel copiii lor au fost mult mai aduşi în faţa proiectoarelor decât Ruth Dayan însăşi.
    De fapt doar doi dintre ei, fiul Assi şi fiica Yael.
    Assi Dayan a fost actor şi regizor, iar dintre filmele regizate îmi amintesc despre Viaţa după Agfa, un film care a luat o serie de premii şi menţiuni în Israel şi la alte festivale internaţionale, dar creaţia lui cinematografică a fost mult mai bogată. A avut un rol important şi în vestitul film care a imortalizat operaţiunea israeliană la Entebbe, în 4 iulie 1976., operaţiune care a fost condusă de fratele lui Bibi, Yoni-Jonatahan Netanyahu, singurul de altfel care nu s-a mai întors după această campanie cu totul neobişnuită, sub toate aspectele, militare, organizatorice, şi desigur ale iscutimii, vitejiei şi îndrăznelii participanţilor şi organizatorilor săi.
    Filmul s-a numit în ebraică Mivtza Jonthan şi în engleză Operation Thunderbolt.
    Mi-amintesc de acest moment istoric, deoarece era prima mea zi de lucru la Haifa, şi eram în autobuzul care ne ducea la servici, la compania Elscint, astăzi transformată/cumpărată în Philips şi General Electric, companii, care în varianta lor israeliană, au avut şi atunci şi acum, un profil medical.
    Aveam atunci mai puţin de 1 an de la venirea mea în Israel. Filmul
    După un număr de ani, Assi Dayan a cunoscut o decădere spre o viaţă mai puţin uşoară care l-a dus în cele din urmă la un sfârşit prematur.

    Yael Dayan, poate cea care a purtat cumva genele tatălui său a avut o carierea politică şi parlamentară remarcabilă, fiind o personalitate care s-a făcut adeseori auzită, a fost membră în Partidul Muncii şi în partidul numit Un Israel (în sensul unificării diferitelor curente politice), întemeiat de Ehud Barak în 1999, cu o perioadă foarte scurtă de viaţă (2001).
    Yael Dayan a avut şi o activitate publicistică şi literară.

    Am scris aceste amănunte pentru că nu îmi închipui că Ruth Dayan a fost un nume cunsocut în afara Israeluluii, şi mai curând soţul şi copiii săi menţionaţi mai sus, au avut mai mult raspunet. Activitatea pe care a dus-o Ruth Dayan, descrisă de către Asher Sahfrir a fost o activitate umană şi benefică în scopul păcii şi al înţelegerii pe pământul pe care ea s-a născut.

    • Asher Shafrir commented on February 7, 2021 Reply

      Dragă Veronica,
      Eu am scris un scurt necrolog despre Rut; nu despre bărbat și nu despre copii.
      Însă vreau să precizez că tu ai ajuns în Israel după ce ea a divorțat, iar apogeul vieții ei a fost înainte. În anii 50-60 ea era nucleul vieții mondene din Israel. Pe de o parte, înființarea „Maskit” care a fost o revoluție a modei noii Israel și care are rămășițe și astăzi. Pe de altă parte era încurcată în scandaluri legate de soțul ei ultra-renumit: ba cu femei fiind un mare afemeiat, ba cu relicve arheologice e care el le săpa etc. Ea era în mijlocul scandalului familiei Dayan cu Uri Avneri și revista lui „Haolam haze”. Și mult mai multe.
      Nu am scris despre toate acestea și îmi pare bine fiindcă am făcut un scurt necrolog în cinstea unei femei mari și adevărate, care și-a dovedit puterea și talentul ei datorite ei și numai ei și nu soțului ei notoriu sau vreunui părinte sau vreunei legături politice.

      • Andrea Ghiţă commented on February 7, 2021 Reply

        În numărul viitor al revistei vom publica un articol al havei Oren, despre Maskit.

      • Veronica Rozenberg commented on February 7, 2021 Reply

        Draga Asher, ai perfecta dreptate, habar nu am avut despre ce ai scris mai sus (cu exceptia tendintelor lui Moshe Dayan). Dar, pe de alta parte, opinia mea a fost ca Ruth Dayan nu a fost prea cunoscuta de catre cei care traiesc in afara Israelului si de asta am adaugat detaliile despre copiii ei.
        Poate ca a fost o pierdere de vreme 😉

        • Andrea Ghiţă commented on February 8, 2021 Reply

          Au fost informaţii foarte utile pentru cei care ştiu puţin despre familia lui Moshe Dayan.

          • Asher Shafrir commented on February 8, 2021 Reply

            Poate nu am fost clar. Nu am spus că nu a fost important ce s-a scris. Am explicat ce am scris eu.
            Din întâmplare eu i-am cunoscut personal pe Asi și Yael încă din armată. Mama mea care după ce a devenit vâduvă a lucrat la cel mai mare magazin de modă din Tel Aviv, str. Dizengof „Exclusiv”, care aparținea unei familii de evrei unguri. Acolo ea a cunoscut-o foarte bine pe Ruth Dayan.

  • Tiberiu Ezri commented on February 7, 2021 Reply

    A fost o personalitate deosebita!

  • Tiberiu Georgescu commented on February 7, 2021 Reply

    Pacat ca aflam atatea detalii importante despre o personailtate dupa ce ea paraseste aceasta lume.
    Odihneasca-se in pace…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *