Şlomo Leibovici Laiş: DISTRUGEREA PREMEDITATĂ a ACMEOR

Acmeor a primit un ordin de evacuare și un proces înaintat pentru neplata chiriei în ultimii ani. Dacă nici în ceasul al 12-lea Caritatea nu va acționa pentru salvarea situației, atât instituția, cât și persoanele din fruntea ei au șansa de a se înscrie pe veci pe stâlpul de infamie a istoriei evreilor. Evacuându-ne, tot ce am agonisit cu atâta trudă în timp de zeci de ani se va risipi – fie din lipsă de adăpost, fie prin vânzarea unora din rarități, ca să putem achita datoriile acumulate.

 

 

Cititorii revistei Baabel au avut ocazia să se informeze în luna martie – ce-i drept telegrafic – despre activitatea Asociației Culturale Mondiale a Evreilor Originari din România care, de 33 de ani, salvgardează trecutul evreilor din această țară, prin adunarea de documente și cercetarea lor, prin acțiuni culturalo-artistice, ce relevă aportul adus de această comunitate către neam și țară, prin biblioteci de împrumut (singura bibliotecă de împrumut de limbă română din Israel) și de consult, prin acțiunile de lărgire și aprofundare ale relațiilor dintre ambele noastre popoare.

Toate acestea sunt sortite acum să dispară, datorită comportării intolerabile , din partea Caritatea care mânuiește banii obținuți prin vânzarea bunurilor comunitare evreiești din România, cu scopul declarat de păstra vie în amintire, trecutul evreilor din România. Caritatea, un for comun româno-israelian cu drept de veto reciproc, a îmbrățișat acțiunea ridicării unui muzeu al evreilor din România în Israel, dar păcătuiește prin a acorda monopol acestei idei,care de zece ani și mai bine se dovedește virtuală și care, datorită actualilor activiști – care ani de zile au negat că provin din România – are șansa de a rămâne virtuală pentru mult timp…

Încălcând în mod grosolan cele convenite între Acmeor și ILAR ( contrapartenerul Israelian din Caritatea) și Dr. Aurel Vainer președintele Carității, odată cu decesul generalului Moșe Nativ, Caritatea a blocat alocația anuală ce se cuvine ACMEOR aducând această prestigioasă instituție în situația de a-și înceta existența. Președintele Carității, Dr. Aurel Vainer invocă vetoul părții israeliene, ignorând că același drept de veto îl are și el.

Ce se ascunde sub vetoul israelian?

Persoane care în trecut au dezmințit că sunt originari din România, mirosind bani s-au declarat exponenții acestei comunități și cred că tot ce s-a adunat în zeci de ani le aparține. Oare există o mai crasă tâlhărie la drumul mare? Oameni care nu știu nici măcar ce se află la Acmeor căci n-au călcat pe acolo, neavând niciun interes adevărat pentru tot ce a fost iudaismul român, vor să acapareze avutul altora. Credeți că există un absurd mai mare?

Acmeor a primit un ordin de evacuare și un proces înaintat pentru neplata chiriei în ultimii ani. Astfel acești tălhari au devenit și ucigașii instituției.

Dacă nici în ceasul al 12-lea Caritatea nu va acționa pentru salvarea situației, atât instituția, cât și persoanele din fruntea ei au șansa de a se înscrie pe veci pe stâlpul de infamie a istoriei evreilor.

Evacuându-ne, tot ce am agonisit cu atâta trudă în timp de zeci de ani se va risipi – fie din lipsă de adăpost, fie prin vânzarea unora din rarități, ca să putem achita datoriile acumulate. Odată risipite, mai ales că ofertele cele mai mari provin din Germania, aceste comori nu vor mai putea fi recuperate…

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *