ASPIRANTURA (1951-54) [1]
Am ajuns la Catedra de chimie coloidală a Institutului Mendeleev din Moscova.
În “zemliacestvo” (grupa românească) din institut, am fost singurul aspirant, alături de 8 sau 9 studenți români.
Între urmele lăsate de primul an, primul loc îl ocupă consecința felului meu prea zelos de a studia limba rusă, în cantonament.
Neștiind să vorbesc în limba rusă, nu puteam mânca singură în restaurantul institutului. Acolo ar fi trebuit să comunic cu cea care servea la mese. De aceea zilnic cumpăram la bufet mâncarea de prânz. Arătam cu degetul ce doream să cumpăr, apoi întrebam cât costă. Mi se răspundea ceva ce nu înțelegeam, iar eu întindeam o bancnotă mai de valoare și restul primit îl înghesuiam în buzunar. Doar că, în câteva zile, sistemul a devenit inutilizabil. Buzunarele mele au devenit doldora de bani, dar eu nu aveam cu ce plăti. Bancnotele mari s‑au epuizat repede. Și eu a trebuit să‑mi caut partener de masă între studenții români.
O a doua urmă a fost o lecție învățată și folosită apoi toată viața. Locul meu de muncă a fost în laborator, împreună cu laborantele. Ele discutau toată ziua între ele, nestingherite de prezența mea. Pentru ele eu eram “aspirantul român” despre a cărei apartenență etnică nu venise vorba anterior. În plus, considerau că eu nu cunosc limba în care vorbesc ele. Eu însă am reușit să înțeleg din discuțiile lor un antisemitism plin de ură, care acuza evreii pentru toate necazurile și lipsurile care le supărau. După cele auzite, nu le‑am mai spus că sunt evreică. Mi‑am închipuit că s‑ar fi rușinat. Poate m-am înșelat. Oricum, s‑ar fi jenat, discriminarea etnică fiind interzisă de lege în regimurile comuniste. Atunci am hotărât ca pe viitor, cu oricine voi face cunoștință, să spun în primele minute ceva din care să reiasă că sunt evreică. M‑am străduit apoi toată viața să mă țin de această decizie.
O altă urmă care mi se pare interesantă este legată de faptul că erau interzise căsătoriile mixte ale cetățenilor sovietici cu alți cetățeni. În consecință, Organizația Studenților și Aspiranților Români (pe scurt îi voi spune OSAR) condamna relațiile amoroase dintre studenții români cu rusoaice (și invers, desigur). Ori exact asta era situația între studentul Ambrus Ivan, din grupa noastră și Tamara, care terminase facultatea cu un an înainte și lucra deja în Siberia. Cu ocazia unor sărbători, Tamara a venit la Moscova să se întâlnească cu Ivan. Dar șefa noastră de grupă, Nina Șerbănescu, nu trebuia să afle despre întâlnirea lor. Dânsa, deși soția lui Ion Iliescu, (secretarul OSAR pe Uniune în acea vreme) locuia cu noi la căminul din Sokol. Cât timp era Tamara la Moscova, Ivan și cu mine plecam după masă împreună din cămin și seara la 10 ne întorceam, tot împreună. Eu între timp îmi petreceam timpul cu prietenii mei, Nana Comșa și Tibi Benedek la Institutul de Arhitectură, unde ei erau aspiranți și mă primeau cu bucurie.
[1] Aspirantura era o formă de specializare postuniversitară din sistemul de învăţământ superior sovietic. Dura 3-4 ani şi se finaliza cu o disertaţie în urma căreia se obţinea titlul ştiinţific de „candidat în ştiinţe”. De fapt, era echivalentul studiilor doctorale din România şi ţările occidentale, motiv pentru care a şi fost echivalat cu doctoratul şi titlul ştiinţific de doctor. În anii aceia, în URSS, doctoratul era un titlu ştiinţific superior care în România a fost echivalat cu „doctor docent”.
La cămin am stat cu trei studente în cameră. O rusoaică Mașa, o gruzincă Nunușa și o clujeancă Lena. Pe ultima o știam de mică. Eram colege în clasa I elementară. Apoi nu ne‑am prea văzut. În ultimii patru ani ea stătea la Moscova, fiind studentă la Institutul de Chimie Alimentară. E lesne de imaginat bucuria reîntâlnirii noastre aici, la căminul din Sokol, care găzduia studenții mai multor institute de chimie.
Am cerut să stăm împreună. În curând am ajuns să împărțim nu doar camera, ci și problemele gospodărești. Altfel spus, am creat un fond comun și am alternat săptămânal sarcina de a procura și prepara mâncare (cu excepția prânzului, pe care fiecare îl luam la locul de muncă). Am dus‑o foarte bine. Eram îngrijite şi ne străduiam să ne achităm cât mai bine de sarcina de a îndestula și a ne surprinde una pe cealaltă cu bunătăți, adesea necunoscute. Pentru mine a fi de servici în gospodăria comună era o adevărată plăcere. Cu atât mai mult cu cât știam că Lena avusese o copilărie grea, cu multe frustrări și neajunsuri, lângă o mamă strâmtorată și foarte bolnavă. A și pierdut‑o de mică. Ulterior a fost adoptată de un cuplu fără copii.
Ne‑am înțeles foarte bine și cu celelalte două fete din cameră, care erau colege de an și prietene. Adesea cinam împreună toate patru. Parcă o aud și acum pe Nunușa povestind despre străbunicul ei de 117 ani, care la cină obișnuia să bea câte 6 cești de chipitok (apă fiartă) din samovar, în timp ce ținea în gură câte o bomboană.
Nu am avut nici cea mai mică neînțelegere sau ceartă în cameră, în decursul întregului an școlar. Totuși el a trecut foarte greu. Mă chinuia dorul de casă. Spuneam că tânjesc până și după lada de gunoi din fața casei.
În sfârșit, a sosit vacanța și am venit acasă la mama. Pe Sandu abia l‑am întâlnit, căci era în cantonament, pentru a pleca la aspirantură. Eram foarte bucuroși că din toamnă vom fi împreună.
Reîntoarsă la Moscova, l-am așteptat însă degeaba. El s-a îmbolnăvit de hepatită în cantonament și grupul de studenți și aspiranți a venit fără el. Când s‑a vindecat i s-a spus să aștepte seria din anul următor.
Vestea era dezolantă. Dacă initial credeam că în timpul aspiranturii vom fi separaţi doar un an şi ceilalţi doi aveam să-i petrecem împreună, lucrurile se arătau a fi exact invers!
Eram așa de supărată, încât la vizita lui Al. Moghioroș, care venise la ambasadă cu ocazia începutului de an școlar, m‑am lăsat împinsă în față de Ivan Ambrus și Tibi Benedek, pentru a‑i cere oaspetelui ca soțul meu (încă nu eram căsătoriți, dar așa mi-au zis băieții să spun) să fie trimis la Moscova individual. Doar Iliescu mi‑a luat în nume de rău că l‑am deranjat pe tovarășul pentru atâta lucru. Dar a meritat. Rugămintea mea a fost îndeplinită. Sandu a venit cu puțin după începerea anului școlar și a fost repartizat la catedra de epidemiologie a Institutului de Perfecționare a Medicilor (IPM).
După ce a locuit câteva luni la hotelul Metropol, el a primit o cameră în căminul IPM, cameră care a devenit curând și a mea.
Ne-am și căsătorit în curând. Formalitățile pentru cetățenii aceleiași țări străine erau foarte simple. Nu aveam nevoie nici de martori, nici de acte, ci doar de pașapoarte. Nici de răbdare nu era nevoie. La rugămintea noastră de a nu amâna ceremonia prea mult – exprimată la depunerea actelor – ne‑au întrebat: “poimâine e prea târziu?”
Căminul era dotat cu un confort mult superior celor studențești, pentru că aici se cazau nu studenți, ci doctori cu funcții administrative, adesea foarte înalte (până la miniștri adjuncți). El era situat într-un loc liniștit din centrul Moscovei. Toate camerele erau de două persoane. Baia şi bucătăria comune – un lucru obișnuit atunci la Moscova – se aflau la capătul coridorului.
În bucătărie ne întâlneam cu ceilalți locatari, cu care ne salutam fără să ne cunoaștem. Între noi foloseam limba română.
Două dintre doctorițele des întâlnite au recunoscut de abia după moartea lui Stalin că au înțeles tot ce am vorbit între noi. A reieșit că erau moldovence din Chișinău, dar nu‑și puteau permite să dea semne că ne înțeleg, căci prin asta ar fi admis că limba moldovenească este identică cu cea română.
În perioada dictaturii lui Stalin era o crimă să ai rude în străinătate. În timpul lui Hrușciov a mai cedat și acest fel de teroare, după cum am constatat dintr-un alt exemplu. La catedra mea, conferențiarul Țiurupa, fiu al unui vechi bolșevic, chiar înmormântat în zidurile Kremlinului, nu a avut curajul să recunoască că are un unchi la București atât timp câteram colegi la catedră. A recunoscut doar la doi ani după ce-mi susţinusem disertaţia şi am fost în vizită particulară la Moscova (m‑a și rugat să‑i aduc ceva unchiului).
În perioada aspiranturii am mai primit confirmări ale antisemitismului. De astă dată nu din partea laborantelor, ci a medicilor la care au fost în “vizită de specializare” doi medici români, cunoscuți de noi. Unul era Sandu Săsărman, prieten din Cluj, român, cu nas mare, blond-roșcat, celălalt un coleg de‑al lui din București, evreu, brunet și purtând numele de Ionescu. Gazdele, încurcate de aparențe, aveau față de Ionescu ieșiri antisemite cu privire la Săsărman.
Pentru noi doi, însă, anii petrecuți la Moscova au fost cei mai fericiți și fără griji. În timpul săptămânii trăgeam din greu până seara, dar ziua de duminică o foloseam pentru relaxare. În fiecare săptămână mergeam undeva, de exemplu la operă, teatru, muzee, excursii, etc.
În noiembrie 1954 mi‑am susținut disertația și m‑am întors acasă.
Mi-am început activitatea la catedra de Chimie Fizică a universității Bolyai (apoi Babeș Bolyai), activitate făcută cu multă plăcere și după pensionarea mea, în vara anului 1989.
În 1955 s-a născut fetița noastră, Luci.
La începutul anului 1956 m-am dus pentru două săptămâni la Moscova, pe cont propriu, pentru a‑l vizita pe Sandu, făcându‑mi griji pentru ulcerul lui. Colegul de cameră al lui Sandu, un doctor chinez, mi‑a cedat patul lui pentru durata vizitei mele. Astfel am putut locui cu Sandu în vechea noastră cameră. Eram acolo când Sandu a făcut o hemoragie gastrică severă. A fost internat de urgență la spitalul Botkin și i s‑au îndepărtat ¾ din stomac.
Întors la Moscova după o perioadă de recuperare petrecută acasă, Sandu a avut parte de evenimente chinuitoare. Poate și aceste supărări umilitoare au contribuit la multiplele lui boli grave care s‑au succedat, furându‑mi până la urmă soțul cu mult înainte de vreme.
Dar să mă întorc la descrierea evenimentelor care‑l așteptau la Moscova. Fiecărui student și aspirant român i s‑a cerut ca, în ședințe special organizate, să‑și exprime “entuziasmul” că trupele sovietice au înăbuşit în sânge așa numita “contrarevoluție” din Ungaria. Sandu – neștiind să mintă – a spus că el nu poate crede că ea a fost opera unor uneltiri ale imperialismului (formularea oficială a evenimentelor din 1956), căci așa ceva nu ar fi putut să antreneze mase atât de mari de oameni. Sala a înghețat. L‑au exclus din OSAR. Sandu a ajuns în izolare totală, nimeni nu mai avea curajul să se apropie de el, cu atât mai puțin să stea de vorbă cu el. I s‑a făcut dosar de excludere din partid.
Am așteptat cu lunile evenimentul neplăcut al excluderii. Degeaba. Dosarul de excludere nu a sosit. Cineva a lăsat să i se piardă urma, undeva în drum spre Cluj, probabil cineva care era de aceeași părere, dar fără curajul de a și‑o asuma. Sau cineva care l‑a cunoscut și, în consecință, ținea la el.
Întreruperile lungi din cauza sănătății au prelungit durata aspiranturii lui Sandu, astfel că susținerea disertației de doctorat a avut loc abia în iunie 1959, cam când am împlinit 30 de ani. Cadoul de aniversare l‑a trimis anterior în țară cu profesorul Valeriu Bologa, pe care îl plimbase prin Moscova. Acesta mi‑a transmis chiar de ziua mea cadoul, împreună cu un buchet, din partea lui, format din 30 de garoafe uriașe, roșii ca focul. M-a impresionat mult.
Soarta a fost însă crudă cu familia noastră. Peste chinurile îndurate la Moscova, peste bolile grave succesive ale lui Sandu, s‑a mai suprapus șocul suferit cu ocazia cutremurului din 1977 (când Luci a noastră se afla la București. la facultate). Un infarct ucigaș a pus capăt în ianuarie 1978 căsniciei noastre fericite, cu trei luni înainte de a-i sărbători a 25-a aniversare (aveam deja pregătite verighetele de argint).
Sandu al meu era prieten cu fiul profesorului Bologa, tot doctor, tot profesor universitar, dar nu de istoria medicinii, ca tatăl, ci chirurg. Se numea tot Sandu. Am cu el niște amintiri deosebite Cea mai importantă amintire este că mi‑a salvat viața. Era unul dintre cei care nu au lăsat să mă răpună o boală necruțătoare, boală care s-a dovedit a fi încăpățânată, încercând în mai multe rânduri să câștige lupta, până să depună armele.
O altă amintire s‑a petrecut cu mult înainte. Tatăl lui Sandu Bologa și mama mea erau internați în același timp la clinica medicală I. Sandu și cu mine ne întâlneam în apropierea clinicii, practic în fiecare dimineață, mergând să ne vedem părinții înainte de lucru. El intra zilnic și la mama în dubla sa calitate de medic și de prieten.
Într-o dimineață, când dau să intru în spital, el tocmai iese. Este foarte trist. Îmi povestește că în aceeași noapte i‑a murit tatăl. Intrând la mama, o găsesc veselă. Îmi dau seama că nu știe ce s‑a întâmplat. La întrebarea dacă Sandu a venit și în dimineața respectivă și dacă mama știe ceva despre starea tatălui său, mi‑a răspuns că: “da, Sandu a fost și starea tatălui său e neschimbată”. Sandu, deși om foarte sensibil, fusese întotdeauna înainte de toate medic. În acea dimineață, în pofida durerii, se purtase ca în orice altă zi. Știa să supună propria suferință liniștii bolnavului!
Odată cu aspirantura s-au încheiat formele organizate de studiu la care am participat.
Trecând în revistă urmele lăsate în memoria și inima mea de toate nivelele de studiu, ajung la concluzia că ele sunt fie foarte triste, fie, dimpotrivă, hazlii. Se pare că majoritatea evenimentelor care nu sunt nici dramatice, nici distractive sau umoristice, pur și simplu se uită, nu lasă urme. Cel puțin la mine așa s-a întâmplat. Ce-i drept, eu nu excelez cu memoria. Pentru a ține minte, trebuie să îmi amintesc orice în mai multe rânduri. Ori asta se întâmplă doar cu acele amintiri care te marchează profund, fie în sens pozitiv, fie dimpotrivă, dureros.
Judit Mureşan (n. Kertész)
3 Comments
Impresionant! Am trait vreo 4 ani, in preajma Dvoastra, dar de-abia acum, din articol, aflu ceva despre Dvoastra.
Dna Judith e ora 1 am.
Adeseori, stiind ca apare noua editie trag cu ochiul pe telefon stiind ca apare deja revista, cateodata.
E primul articol, care mi a oprit degetul din rasfoit, am urmarit trairile tineretii dvs la Moscova, pozele atat de bine pastrate si evocatoare pt. o vreme nu tocmai apropiata, am retrait, cum doar moldovencele mele spun tristetea anului al 25 lea, si va admir in prag de noapte curajul tenacitatea si claritatea naratiunii. Un weekend luminos si bogat in amintiri, poate mai vesele.
Va multumesc din tot sufletul Dna Veronica!