Din ce trib faci parte?

În urmă cu 11 ani, Simon Sinek a ținut o scurtă prezentare la o conferință TEDx (cu peste 56 milioane de vizualizări, a devenit una dintre cele mai urmărite din toate timpurile). La scurtă vreme după aceea, una din sintagmele repetate de el și-a făcut loc în vocabularul nostru curent. „Găsește-ți tribul”, tot spunea el, explicând că sunt creaturi sociale care simt nevoia să aparțină unei comunități, care caută să se apropie de oameni care le împărtășesc valorile, gusturile, stilul de viață, experiențele, ciudățeniile…

„Găsește-ți tribul” a devenit o mantră aplicată în orice domeniu de activitate, în orice sferă de interes. Așa că, m-am întrebat eu zilele trecute, de ce nu s-ar aplica și în stilul personal? Pentru că, din orice perspectivă am privi lucrurile, stilul personal ţine de afinitatea pentru un anumit tip de ținută și nivel de confort fizic, de deschiderea către ostentativ sau din contră, de preferință pentru discreție estetica, de gradul nostru de organizare interioară și exterioară, de înclinația proprie către explorare și creativitate faţă de întâietatea dată rutinei și familiarului.

În multe cazuri, descoperirea stilului propriu ţine într-adevăr de explorare, de joacă, de testarea cât mai multor formule stilistice. Se poate spune că doar astfel înțelegi și identifici ce îți place și ce nu-ți place, ce îți stă bine și ce te dezavantajează… La polul opus, în alte cazuri stilul personal se definește prin acea „semnătură stilistică”, prin acea uniformă (același tip de ținută sau același tip de piese, declinate în funcție de sezoane, preferințe cromatice sau alte criterii) care devine proprie și care te ajută să elimini stresul alegerilor multiple din ecuația stilistică.

Chiar daca eu personal nu sunt o fană a etichetării stilurilor – contează mai mult CUM te îmbraci decât ce DENUMIRE iți înveșmântează garderoba -, din perspectiva triburilor e util să știi „cu cine ţii” sau cum arată echipa ta, iar și mai important cum recunoști „însemnele” tribului tău.

Tribul Eleganţă & Rafinament

Cașmir luxos? Bifat. Piele întoarsă fină? Absolut. Croieli elegante, cu linii definite? A doua ta piele. Daca această înșiruire de elemente și preferințe stilistice descriu garderoba ta sau lista ta ideală de shopping, ți-ai găsit tribul. Te cheamă.

Femeile din acest trib reușesc să transforme o piesă cumpărată dintr-un magazin oarecare, din mall, într-o ținută elegantă și rafinată pentru că ştiu să aleagă țesături opulente, sunt atente ca finisajele hainelor să fie ireproșabile, se pricep să asorteze culori neutre fără ca rezultatul să fie banal. Tricotajele lălâi, jeanșii deșirați, croielile fără forma și însuși conceptul de casual nu există în vocabularul lor stilistic.

Tribul Cool & Casual

Dacă tricourile albe și t-shirturile cu dungi marinăreșți, rochiile imprimate cu flori, sacourile semi-cambrate, jeanșii simpli și încălțămintea cu toc mediu sunt coloana vertebrală a garderobei tale, oprește-te din căutări. Acesta e tribul tău. Piesele clasice nu se demodează dintr-un anume motiv, iar motivul este funcționalitatea, pragmatismul și versatilitatea lor – valori pe care le împărtășesc toate membrele tribului tău.

PARIS, FRANCE – MARCH 18: Sarah Benziane, fashion blogger, wears a Pimkie coat, a Zara floral print top, Bonobo jeans, Zara shoes, and a black leather bag, on March 18, 2017 in Paris, France. (Photo by Edward Berthelot/Getty Images)

Între noi fie vorba, asta nu înseamnă că acest trib nu își actualizează garderobele sau că nu mai trage cu ochiul din când în când la tendințe. Funcțional, comod și modern sunt cele trei cuvinte pe care le poți pune pe blazonul tău tribal.

Tribul Glamazoanelor

Dacă nu te poți imagina pe strada fără a fi încălțată pe tocuri sau dacă simplul gând de a te îmbrăca în training te crispează, poți răsufla ușurată: ți-ai găsit companioane de nădejde. Glamazoanele stiu să asorteze tonuri feminine de roz și roșu într-o ținută seducătoare, fără ca outfitul să fie vulgar sau provocator.

Fustele plisate, bluzele cu funda-lavalieră, bulinele și imprimeurile florale spectaculoase stau alături de trench-uri și mantouri milităreșți, care se aliniază cu postura lor fermă. Purtătoarele de colanți, pulovere largi și fuste gypsy să nu își depună candidatura, CV-ul lor stilistic nu va trece proba.

Tribul Sporty & Nice

Fie că iți place cu adevărat aspectul ținutelor sport-lux (pantaloni cu vipușcă, geci bomber din mătase sau cu broderii, helănci în culori neon, fuste conice din neopren, adidași cu talpa groasa și zimțată) sau chiar trăieșți în hainele cu care faci sport, un lucru e clar: gașcă Sporty & Nice e casa ta.

Pe lângă piesele enumerate mai sus, garderoba ta ar trebui să includă tricouri cu mesaj, hanorace purtate pe sub sacouri lejere, bermude sau colanți de ciclism, rochii-tricou, bustiere colorate, geci din fâş cu croieli moderne, o brățară FitBit, un rucsac din piele și, evident, teniși, adidași și bascheți în diverse modele. Recomandarea mea, ca stilist: firește-te, totuși, de treningurile de fâş, anii ’80 au apus.

Tribul Boem & Artistic

Te gândeșți deseori că te-ai născut în secolul greșit? Că poate într-o altă viață ai fost Frida Kahlo sau Janis Joplin? Sau că poate eșți sora de suflet cu Florence Welch și Zoe Kravitz? Nu ai nevoie de un glob de cristal că să iți dai seama că aceasta e familia cu care te înrudești.

Tribul celor cu suflet boem și artistic se îmbracă în rochii vaporoase ornamentate cu imprimeuri exotice și florale, poartă veste cu franjuri și bluze-ie pe care sunt brodate simboluri păgâne, se bucură când în moda reapar jeanșii evazați, centurile cu paftale și saboții, iar garderoba le e plină de catifea și culori calde, de cardiganuri lungi și fuste maxi, la care adaugă pandantive în forma de lună, inele în care sunt montate cristale, coronițe de flori și brățări argintii. Da-ți întâlnire cu tribul tău la vara, pe plaja din Vadu.

Tribul Minimalist

Evident, culorile incandescente și imprimeurile spectaculoase sunt o variantă fantastica de a atrage atenția, însă uneori o ținută simplă, curată, fară briz-brizuri, în care albul strălucește și negrul are profunzime vorbește la fel de mult despre purtătoarea ei.

Echipa minimalistelor poate face ca și cea mai simplă piesă vestimentară, cel mai elementar tricou alb și cel mai obișnuit pantalon negru să capete stil. Punctul lor forte stă în alegerea de croieli perfecte în țesături de calitate, în restrângerea paletei cromatice și în accesorizarea cu bijuterii moderne. Restul triburilor te invidiază pentru toate diminețile în care nu vă bateți capul cu construcția ținutelor: tot ce ai în dulap se mixează, se combină și se potrivesc între ele.

Tribul Creativ & Îndrăzneț

Regula numărul 1, pe care o șțiți toate, e „more is definitely more”. Dacă eșți genul a cărei prezenţă stilistică nu e niciodată trecută cu vederea, genul care naște discuții cu colecția sa de ținute spectaculoase, genul în a cărei garderobă nu există bej și imprimeuri discrete, vei avea un loc la masa acestui trib!

Te vei simți în largul tău lângă celelalte femei care poartă culori puternice, imprimeuri grafice, bijuterii supradimensionate, volane și mâneci imense, pălării ale căror boruri abia încap într-o cameră. Împreună, veți face un jurământ de credință: a trece neobservată e moarte sigură. Timidele sunt exilate din acest trib, din nefericire…

Prințesele din actuala familie regală britanică nu au nicio legătură cu acest trib. În schimb, Debbie Harry, Lili Sumner, Chrissie Hynde, Lorde și încă câteva muziciene sunt membre fondatoare ale trupei. Mai cool de atât nu există și nici mai sălbatică de atât nu e posibil.

PARIS, FRANCE – MARCH 06: Svetlana Shashkova wears a vintage khaki jacket, a Michael kors black leather jacket, a Gaelle Paris white shirt with red printed logo, a Fontana Couture leopard print red skirt, and black leather boots, outside the Hermes show, during Paris Fashion Week Womenswear Fall/Winter 2017/2018, on March 6, 2017 in Paris, France. (Photo by Edward Berthelot/Getty Images)

Femeile acestui trib poartă animal print, blană artificială, dantelă neagră, îmbrăcăminte din piele (fuste, pantaloni, geci!), ținte și lanțuri, crucifixuri și ojă neagră, bocanci de motociclist și dresuri-plasă rupte, eșarfe mari imprimate cu cranii, sandale și botine cu ținte… Piesa-vedetă a ținutelor sunt jeanșii skinny: negri sau gri, atât. Toate aveți părul ciufulit, lung sau foarte scurt, liber, cârlionțat natural, vopsit în culori trăsnite sau, îndrăzneală maximă, nu vi-l mai vopsiți deloc, îl lăsați grizonant și natural! Iar dacă tot faci parte din tribul femeilor sălbatice, fă-ți un tatuaj sau mai multe.

IRINA16

Deci, iți recunoșți tribul?

Irina Markovits

(preluare de pe blogul autoarei https://www.stylediary.ro/wordpress)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

3 Comments

  • Virgil Duncan commented on March 21, 2021 Reply

    Felul cum te imbraci este o reflectie a tipului tau psihologic. Bineinteles ca poti apartine la doua “triburi”, dar unul din ei este dominant. Poate un psiholog dintre autori poate scrie un articol care sa-l completeze pe acesta. Imaginile foarte reusite, ca barbat imi dau seama inca o data care este “tribul” meu preferat.=:)
    Felicitari autoarei.

  • Marina Zaharopol commented on March 13, 2021 Reply

    Am o intrebare: daca te “afiliezi” la mai multe triburi in functie de ce cadreaza la momentul respectiv si, in unele cazuri, aderi la stilul casual, iar in alte instante adopti stilul elegant, rezervand modul de a te imbraca minimalist pentru momente mult mai rare, oare in acest caz de apartenenta hibridala mai multe triburi, poti fi considerata in lumea modei – datorita lipsei tale de consecventa – drept total lipsita de STIL?

  • Veronica Rozenberg commented on March 12, 2021 Reply

    Superb articolul, cat si imaginile alaturate.

    Personal, as mai adăuga si tribul “eu insami”, un trib poate nu tocmai reprezentativ pentru un grup, dar cu toate acestea, cred eu ca este foarte reprezentativ pentru o sumedenie de persoane, unicate in felul lor, fara sa se incadreze la vreunul din frumoasele si originalele triburi “mentionate”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *