Pinkasul din veacul al XIX-lea, scos la vânzare de o casă de licitaţii din New York, ar putea reveni la proprietarul său de drept: Comunitatea Evreilor Cluj

În 15 februarie 2021, Revista Baabel semnala prezenţa pe site-ul unei case de licitaţii din New York, a unui manuscris de mare valoare, din veacul al XIX-lea, care a aparţinut comunităţii evreieşti clujene: Pinkas Klali d’Chevra Kadisha,  Klausenburg – primul registru de înmormântare al Societăţii Sacre a Comunităţii Evreieşti Ortodoxe din Cluj/Kolozsvár/Klausenburg. https://baabel.ro/2021/02/o-casa-de-licitatie-din-new-york-scoate-la-vanzare-un-document-din-secolul-xix-comunitatea-evreilor-cluj-contesta-licitatia/

De îndată după aflarea posibilei vânzări a Pinkasului, la New York, conducerea Comunităţii Evreilor Cluj a făcut primele demersuri internaţionale pentru a recăpăta acest registru foarte preţios atât din punctul de vedere al conţinutului informativ cât şi al realizării artistice.

Mai multe articole publicate în revista noastră au ţinut la curent cititorii cu evoluţia lucrurilor, ultimul dintre ele informând despre faptul că licitaţia a fost oprită şi că World Jewish Restitution Organization a luat asupra sa acţiunea de recuperare a acestui manuscris de valoare inestimabilă, dar şi a altor documente evreieşti de mare valoare, provenind din spaţiul est-european unde odinioară au existat comunităţi evreieşti numeroase şi înfloritoare, însă au fost spulberate de Holocaust https://baabel.ro/2021/02/interventia-wjro-a-fost-esentiala-in-retragerea-registrului-evreiesc-clujean-de-la-licitatia-din-new-york-interviu-cu-gideon-taylor-director-executiv-wjroi/.

Un comunicat emis în 22 iulie 2021, de către Departamentului de Justiţie din Statele Unite ale Americii, Oficiul Procurorului General al SUA, Districtul de Est al New Yorkului United States Seizes Funeral Scrolls and Manuscripts Taken from Pre-Holocaust Jewish Communities in Eastern Europe | USAO-EDNY | Department of Justice (găsiţi referiri şi în New York Times, Jewish Burial Records Among Items Seized by U.S. Authorities – The New York Times (nytimes.com), Washington Post https://www.washingtonpost.com/nation/2021/07/23/looted-jewish-artifacts-seized/ şi Times of Israel US seizes artifacts looted from WWII Eastern European Jewish communities | The Times of Israel) întăreşte speranţa evreilor clujeni de a-şi recăpăta primul registru de înmormântări, datând din veacul al XIX-lea.  Spicuiesc din comunicat:

Jacquelyn Kasulis, procuror interimar al Districtului de Est al New Yorkului şi Peter Fitzhugh, agent special HSI (Homeland Security Investigations – Secţia de Investigaţii a Departamentului de Siguranţă Naţională) din New York, au anunţat punerea sub sechestru a 17 pergamente şi pinkasuri în manuscris, precum şi registre de înmormântare care au aparţinut comunităţilor evreieşti din România, Ungaria, Ucraina şi Slovacia. Manuscrisele şi registrele, luate de la comunităţile evreieşti şi dispărute în timpul Holocaustului, au fost descoperite la o casă de licitaţii din Brooklyn care le oferea spre vânzare. „Pergamentele şi manuscrisele care au fost confiscate ilegal în timpul Holocaustului conţin informaţii istorice inestimabile care aparţin descendenţilor familiilor care au existat şi prosperat în comunităţile evreieşti dinainte de Holocaust. Acest birou speră că acţiunea de punere sub sechestru de astăzi va contribui la reconstituirea istoriei dinainte de Holocaust, din Europa de Est” a declarat procurorul interimar, Jacquelyn Kasulis.

„Felicit eforturile Diviziei Civile a acestui birou şi ale HSI în recuperarea acestor importante artefacte religioase. Recuperarea acestor manuscrise din secolul al XIX-lea, jefuite în timpul Holocaustului, din România, Ungaria, Slovacia şi Ucraina, în vremurile cele mai întunecate ale lumii noastre, constituie punctul culminant al unei ample anchete privitoare la proprietățile culturale, derulată de către HSI. Avem privilegiul de a face parte dintr-o echipă capabilă să returneze aceste artefacte comunităţilor evreieşti proprietare de drept” – a declarat agentul special Fitzhugh de la HSI.

În urma anchetei demarate în februarie 2021, s-a conchis că manuscrisele şi registrele  au fost luate de către persoane care nu aveau dreptul să facă acest lucru nici în timpul şi nici după Holocaust. În absenţa oricărui act de provenienţă sau a unor documente de transmitere din partea supravieţuitorilor comunităţilor în cauză, nu există baza legală pentru aducerea acestor manuscrise în Statele Unite ale Americii.

Cazul este tratat în continuare de către Artemis Lekakis, procuror adjunct din Divizia Civilă a Oficiului, iar ancheta este condusă de către Megan Buckley şi Robert Mancene, agenţii Departamentului de Siguranţă Naţională.

Să sperăm că minunata ediţie Pinkas Klali Chevra Kadisha Klausenburg va ajunge cât mai repede acasă, la Cluj, şi va putea fi admirat în viitoarea colecţie muzeală din Templul Memorial al Deportaţilor Evrei renovat de curând.

Andrea Ghiţă

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

12 Comments

  • Andrea Ghiţă commented on July 25, 2021 Reply

    În mod interesant abia în 22 iulie a.c., după comunicatul emis de Procurorul General al SUA şi HSI, Casa de Licitaţii Kestenbaum a postat pe site-ul său un text în care arată că e de bună credinţă şi că la obiectele depuse care pot trezi suspiciuni de consultă cu WJRO. Ceea ce e o minciună gogonată. Nu a făcut-o niciodată până acum! https://www.kestenbaum.net/

  • Lucian-Zeev Herşcovici commented on July 24, 2021 Reply

    Felicitări Andrea, ai făcut o treabă minunată.
    Bine ar fi dacă s-ar identifica și alte catastife (”Pinkasim”), precum și alte manuscrise, documente și cărți rare sustrase din arhive și biblioteci, dacă ar fi readuse în arhive sau biblioteci și puse la dispoziția cercetătorilor și expuse în expoziții publicului. Din păcate, au existat cazuri de asemenea materiale documentare sustrase din arhive, înstrăinate, vândute la licitații și cumpărare de ”anonimi”, care le țin sub lacăt și cheie…
    Măsurile care trebuie luate sunt de a inventaria materialele documentare și a le păzi împotriva unor oameni dubioși, dornici să facă ”afaceri” necurate. În afară de aceasta, se impun anchete, descoperirea făptașilor și pedepsirea lor cu asprime. Îmi permit să întreb dacă există vreo lege care să pedepsească asemenea fapte; vreau să sper că o asemenea lege există, deși nu știu precis acest lucru. Dacă există, sper că va aplicată în privința făptașilor, care ar trebui să primească și circumstanțe agravante. Adaug că și oamenii al căror rol este de a păstra materialul documentar și a-l pune la dispoziția cercetătorilor trebuie îndrumați, ca să cunoască valoarea lui. De asemenea, cred că în cazul unor manuscrise de valoare istorică, artistică și muzeistică, ele ar trebui să fie asigurate la o societate de asigurare care să prezinte garanții.
    Revista Baabel a dovedit că poate interveni cu succes atunci când trebuie.

    • Andrea Ghiţă commented on July 25, 2021 Reply

      Dragă Lucian, citind referinţele indicate în textul acestui articol vei afla că nici de data aceasta nu s-a reuşit punerea sub sechestru a tuturor obiectelor dorite, din lista de 21, patru au fost deja vândute. Trecând în revistă site-ul onorabilei case de licitaţii Kestenbaum, ne “crucim” văzând câte manuscrise valoroase au trecut pe acolo. Multe dintre ele au aparţinut unor comunităţi. Investigaţiile actuale ale HSI spre să descopere calea sinuoasă pe care au ajuns ele la deţinătorii care le-au depus la casa de licitaţii. Sunt convinsă că multe au fost date unor telali de obiecte vechi care mişunau prin România în diferite perioade, mai ales după 1990, dar poate că altele au dispărut din locuri “aparent” sigure. Problema e că dacă au fost cumpărate de colecţionari privaţi e greu să mai dai de ele. Eu nu am avut decât rolul jurnalistului care cunoscând un subiect fierbinte a atras atenţia asupra lui la timp. Probabil că şi fără contribuţia mea, WRJO ar fi fost sesizat de istoricii care au avut acces la anunţul privitor la licitaţie.

  • Veronica Rozenberg commented on July 24, 2021 Reply

    Impresionanta realizare a tuturor celor implicati, dar desigur si a Revistei Baabel

    Bravo !!

  • Dan Has commented on July 24, 2021 Reply

    Shalom!!! Chevra Kadisha care aparținea și apartine comunități din Zalau a fost recuperat de mine .Dan Has

    • Andrea Ghiţă commented on July 24, 2021 Reply

      Felicitări. Unde aţi găsit acest registru şi cum l-aţi recuperat? Tot la o licitaţie din SUA?

  • Andrea Ghiţă commented on July 24, 2021 Reply

    Această reuşită (de etapă) a fost posibilă datorită genealogilor Ladisalu Gyémánt şi Adam Gábor care au semnalat prezenţa documentelor la licitaţia din New York, reacţiei rapide a Comunităţii Evreilor Cluj care a scris scrisoarea către Casa de Licitaţii Kestenbaum, din New York, revistei Baabel care a publicat această scrisoare care a fost preluată de presa română şi internaţională. Această reuşită era sortită eşecului fără diligenţele World Jewish Restitution Organization (WJRO) care şi-a asumat această cauză şi a acţionat profesionist. Un rol important l-a avut Robert Schwartz, preşedintele Comunităţii Evreilor Cluj care a găsit dovezile necesare pentru a demonstra că Pinkasul ne aparţine şi a colaborat cu FBI, Poliţia Bucureşti, Ministerul de Externe. Last, but not (at all) least, un rol esenţial l-a jucat publicistul şi profesorul universitar Zoltán Tibori-Szabó care şi-a pus întreaga competenţă în sprijinul acestei acţiuni de salvare şi restituire. Să sperăm că şi dacă va exista un recurs, acesta nu va avea sorţi de izbândă şi că Pinkas Klali d’ Chevra Kadisha Klausenburg va fi expus în Muzeul Comunităţii Evreieşti din Kleusenburg/Kolozsvár/Cluj.

  • Hava Oren commented on July 24, 2021 Reply

    Sper ca documentele să se întoarcă în curând la proprietarii lor de drept, să fie expuse într-un muzeu care să le facă cinste, să fie cercetate de istorici și să aducă la lumină fațete noi ale istoriei comunității evreiești clujene.
    (Se vede că justiția americană nu este chiar atât de rea cum ar reieși din discuțiile purtate nu demult în Baabel!)
    Felicitări Andreei – documentele nu ar fi putut fi recuperate fără contribuția ei. Și mai ales mă bucur că trăim într-o lume unde vocea unui ziarist de nădejde este auzită și are efect.
    Mazal tov!

    • Klein Ivan commented on July 26, 2021 Reply

      “Se vede că justiția americană nu este chiar atât de rea” . Departe de mine să acord pinkasului aceeași importanță ca cea acordată de alți comentatori – însă eu nu văd justiția americană în ansamblu într-o lumină mai pozitivă pentru decizia privind pinkasul , iar menționînd astfel justiția consider că diminuiază acțiunea celor care au pornit & obligat sistemul să acționeze . Justiția americană e de fapt preocupată să lupte împotriva “racial injustice / systemic racism” etc. Dintre rezultatele vizibile – în cursul a 7 zile ( July 17 – 23 ) au avut loc 915 incidente cu arme de foc soldate cu 430 morți / 1007 răniți . Pentru viitor – un comentator mucalit scria pe undeva că , “chinejii vor fi desigur în dificultate cînd vor avea de-a face cu o unitate americană de transgenderi” ( ca atare nu există așa ceva ) . K.I.

      • Andrea Ghiţă commented on July 26, 2021 Reply

        Domnule Klein, mă uimeşte faptul că nu acordaţi importanţă manuscrisului din veacul al XIX-lea, care cuprinde numele evreilor clujeni din perioada 1840-1890, şi acţiunii eficiente a Departamentului de Justiţia SUA, de a restitui un bun jefuit proprietarilor de drept, în schimb nu conteniţi cu marota dvs. (pro) rasismul, asezonată mai nou şi cu anti-LGBT.

  • Maria Roth commented on July 23, 2021 Reply

    Fantastic. Minuni se întâmplă şi în această perioadă nefastă. Sper să aflăm traseul prin care documentele au ajuns în mâna unor persoane private, departe de comunităţile din care provin. Felicitări Andreea Julika Ghţă şi mulţumiri celor ce au semnalat licitaţia.

  • Myra Fischmann commented on July 23, 2021 Reply

    Uriase I félicita redactiei Cluj end pentru recuperarea documentelior pretioase din Romania, Nascuta in ianuarie 1933 in Iasi =(Romania) traind copila Pogromul din Ianuarie 1939 ,amintindu -mi ororile vazute ,avind azi 88 de ani, si traind iN Bruxelles. Vreau sa nu uitati acest capitol tragic din istoria evreilor Romani,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *