Pe urmele hulitorilor memoriei Holocaustului

Subiectul negaționismului, al denigrării Holocaustului, este tratat ca unul controversat, din motive controversate și ele, în ciuda faptului că aceste deviații ni se par, multora dintre noi, strigătoare la cer.

Într-un articol apărut cu peste două decenii în urmă în revista suedeză Historisk Tidskrift, Stephane Bruchfeld, bazându-se pe surse pe care le avea atunci la dispoziție, scria că primele manifestări ale negaționismului au apărut în Franța de după război, sub auspiciile organizațiilor politice de dreapta, propagate mai târziu în universități și exportate, în paralel cu restul ideilor revoluționare extrem de populare în anii ’60, spre alte meleaguri europene și restul lumii.

Acum, după un sfert de veac de cercetări și studii aprofundate în domeniu, Bruchfeld este de altă părere: „pionierii” denigratorilor nu sunt nici francezi, nici britanici sau americani. Ideea de a nega monstruosul proiect le-a venit tocmai autorilor săi.

Stephane Bruchfeld

Istoricul Stephane Bruchfeld, cercetător la Universitatea din Uppsala, se numără printre laureații ediției din acest an ai premiului Illis quorum (Illis quorum meruere labores – pentru cei a căror muncă este demnă de laudă), una dintre cele mai vechi distincții acordate de către guvernul Suediei cu scopul de a-i onora pe cei care prin munca lor contribuie la ridicarea nivelului culturii, științei, educației și economiei.

Decizia de a-l include pe Bruchfeld pe lista laureaților se bazează pe dezvăluirile acestuia legate de Holocaust și încercările de negare a faptelor regimului nazist.

Printre tezele antisemite, cele care minimalizează sau neagă Holocaustul apar cu o frecvență uimitoare. Și nu este nicidecum vorba de o noutate, afirmă Bruchfeld: „Există o continuitate în cadrul eforturilor de răspândire a acestor idei, care au apărut încă în anii ’30 ai secolului trecut”.

Rezultatele studiilor istoricului confirmă existența a trei fenomene de bază care au produs aceste rădăcini otrăvite: simpatia și admirația unui important procent al populației față de regimul nazist, nevoia de a apăra mișcarea nazistă în fața atacurilor pornite de oponenți și, bineînțeles, antisemitismul. 

Propaganda mârșavă condusă de Joseph Goebbels își are și astăzi adepții săi, deloc puțini la număr, în timp ce teoriile conspirației au devenit unelte folosite cu mult succes printre simpatizanții mișcării naziste, câștigând teren mulțumită “eficienței“ rețelelor sociale.

În concepția denigratorilor, chiar evreii au fost cei care au organizat în perioada războiului atacurile forțelor aliate contra Germaniei.

„Subiectul evreiesc” îi preocupă pe negaționiști în mod obsesiv, în timp ce restul crimelor naziste pare ignorat. Un exemplu al acestui fenomen este și soarta romilor deportați la Auschwitz, susține Bruchfeld.

Acuzațiile denigratorilor pe tema folosirii existenței Holocaustului ca pretext în cadrul colectărilor de fonduri pentru Israel fac și ele parte din tezaurul de argumente ale hulitorilor adevărului istoric.

„Cu două decenii în urmă nu îmi puteam imagina scenariul conform căruia nazismul va deveni din nou prezent în jurul meu,” declara Bruchfeld într-un interviu recent. „În Suedia, restul Europei și SUA suntem martorii unei adaptări treptate la naționalism, rasism și chiar fascism. Aș dori să contribui la demistificarea acestui proces. Nu există nimic mistic în toate acestea.”

Prima ediție a volumului intitulat în traducere „…despre ceea ce va trebui să povestiți…”, semnat de Stephane Bruchfeld și colegul său american-suedez, Paul A. Levine, a fost publicat în 1998. Lucrarea dezvăluie grozăviile de care societatea este capabilă atunci când valorile democrației sunt ignorate și înlocuite de ideologia urii și a violenței. La un deceniu după apariție, o ediție revizuită vede lumina tiparului, îmbogățită cu un capitol: „Suedia și Holocaustul”. Versiunea electronică în limba engleză poate fi descărcată de pe internet. Titlul în limba engleză este Tell Ye Your Children.

George Farkas

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

6 Comments

  • BORIS MEHR commented on November 11, 2021 Reply

    ÎN ROMÂNIA SUNT DESTULE SAITURI ȘI POSTĂRI ON LINE CU CARACTER ANTISEMIT ȘI NEGAȚIONIST DESCHIS. TEZA AR FI – NAZIȘTII SUNT DE VINĂ, ÎN EXCLUSIVTATE, CHIAR ȘI PENTRU POGROMUL DE LA IAȘI. RECENT ÎMI SCRIE UN VECHI NEAMIC AL EVREILOR, PROF. COJA OM DE 80 DE ANI ȘI NEÎNȚELEPT BATJOCORIND MEMORIA VICTIMELOR, ADUCÂND MĂRTURII MINCINOASE SAU DEFORMATE. OMUL ARE NUMEROȘI ADMIRATORI. GENERAȚIA ACTUALĂ ESTE EXTREM DE VULNERABILĂ LA ASEMENEA DERAPAJE CARE DEVIN TENDINȚE GRAVE.

    • Veronica Rozenberg commented on November 12, 2021 Reply

      Dle Mehr, cum va explicati ca acest Ion Coja, un antisemit notoriu, a “pescuit” adresa a cca.100 de oameni, din Israel, Romania, poate si alte locuri, printre care si a mea, care nu am desigur nici o legatura nici cu el nici cu FB, in scopul trimiterii acelei scrisori, in care intoarce pe dos propria sa teorie asupra evreilor, facandu-i de data aceasta vinovati, ei insisi de ascunderea evenimentelor ce au avut loc in Transnistria. Astfel se erijeaza Coja in omul interesat de totdeauna de Holocaustul evreilor din Transnistria si de lipsa de documentare a acestuia in anii comunismului.
      Titlul acestei meschinarii este
      Transnistria dupa Boris Mehr.
      El nu este un NEAMIC, cred ca mai curand i s-ar potrivi definitia de INAMIC.

    • BORIS MEHR commented on November 12, 2021 Reply

      UN TICĂLOS SUB TOATE ASPECTELE, CINEVA
      ÎL SUSȚINE, ARE ȘI AFINITĂȚI CU AUR

  • Andrea Ghiţă commented on November 4, 2021 Reply

    Din păcate numărul negaţioniştilor pare să sporească odată cu dispariţia supravieţuitorilor.

    • Tiberiu Georgescu commented on November 6, 2021 Reply

      Disparitia supravietuitorilor e inevitabila; e o lege a firii dar, tot ce este document,muzee cum are fi cel de la BUchenwald, despre care v-am mai scris, trebuie conservate cu sfintenie si respect; nu de alta dar riscul repetarii unor asemenea grozavii trebuie starpit pecum o molima extrem de contagioasa
      .Sunt ani de cand am vizitat Buchenwaldul si cand vine vorba despe ororile nazistilor ma cuprind fiorii si dispretul pt. cei care au imaginat METODIC asa ceva.

  • Tomi Anca commented on November 4, 2021 Reply

    Referitor la ultima parte a articolului tau(“Lucrarea dezvăluie grozăviile de care societatea este capabilă atunci când valorile democrației sunt ignorate și înlocuite de ideologia urii și a violențe”) in cativa ani va fi valabila si aici din pacate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *