Încă o lovitură cruntă dată democrației grav bolnave

Protestele din Canada au avut ca scop primar împotrivirea față de mandatele de vaccinare impuse șoferilor de camioane la întoarcerea din SUA. Din cauza lipsei de reacție oficială și a dispariției premierului Trudeau, respectiv datorită pasivității autorităților, manifestațiile s-au transformat într-o mișcare împotriva premierului liberal Justin Trudeau și a restricțiilor anti-COVID la nivel național, cu demonstrații ample desfășurate într-un număr crescând de orașe canadiene. Manifestațiile canadienilor au devenit un motiv de conflict politic și în Statele Unite, unde republicani de frunte, inclusiv fostul președinte Donald Trump, și-au declarat sprijinul pentru „Convoiul Libertății” față de politicile sanitare restrictive draconice ale „lunaticului de extremă stânga” Trudeau.

Canadienii au suferit unele dintre cele mai dure regulamente anti-COVID din lume, cu lockdown-uri de luni de zile și închiderea de restaurante, baruri, săli de sport etc., dar și cu introducerea pașaportului de vaccinare și restricții importante pentru cei nevaccinații (Ontario, Quebec). Măsurile dure au fost luate la nivelul fiecărei provincii și fiecărui teritoriu și tocmai neuniformitatea deciziilor locale a provocat la nivel național grave perturbări economice și sociale, firmele mici și fermierii suferind pierderi uriașe, mulți ajungând în stare de faliment.

În urmă cu 22 de zile, camionagiii au ocupat zona centrală din Ottawa, au blocat principalele artere și au înconjurat clădirea Parlamentului. Se cuvine subliniat că protestul a fost pașnic. O parte din populația orașului s-a raliat imediat protestului, aprovizionându-i pe camionagii cu alimente, pături și motorină pentru încălzire. Din nefericire, premierul Trudeau a zbughit-o din capitală și timp de două săptămâni, în mod laș și iresponsabil, a dispărut. A lăsat mass-media aservită statului liberal să-i denigreze pe șoferi ca fasciști și extremiști de dreapta. Bineînțeles au apărut radicali neonaziști și câteva zvastici printre demonstranți, așa cum se întâmplă tot mai des la mari manifestații populare. O parte dintre aceștia sunt autentici, dar infimi în raport cu marea masă de protestatari, iar o parte sunt, probabil, agenți provocatori, plătiți de guvern pentru a discredita mulțimea și dezideratele revendicate de aceasta.

Primarul Ottawei, lăsat de izbeliște de guvernul federal canadian, a declarat starea de urgență. „Situaţia e complet scăpată de sub control, deoarece protestatarii sunt cei care fac legea. Suntem pe cale să pierdem bătălia, (…) trebuie să ne luăm înapoi orașul”, a subliniat primarul, considerând „inacceptabil” comportamentul protestatarilor care blochează străzile din centrul orașului şi claxonează neobosit cu camioanele lor de mare tonaj.

În semn de solidaritate, zeci de mii de oameni au continuat să manifesteze în ultimele zile în orașele canadiene, inclusiv în centrul financiar Toronto, în Winnipeg și Quebec City, în timp ce proteste în mare parte pașnice, dar zgomotoase împotriva mandatelor de vaccinare, s-au răspândit din capitală federală Ottawa în aproape toate provinciile. Mai mult, manifestanții cu camioane au blocat două poduri strategice dintre SUA și Canada, producând pagube imense în circulația de mărfuri dintre cele două state.

Blocada a fost bine pusă la punct, poliția a ajuns la concluzia că ea că s-a sprijinit în mare măsură pe finanțarea fanilor din Statele Unite și s-a desfășurat la temperaturi extrem de scăzute, în multe zile sub –20oC. O parte din populația locală i-a sprijinit pe manifestanți cu alimente, apă, motorină pentru încălzirea camioanelor și chiar saune mobile. (De asemenea, demonstranții au instalat o bucătărie comunitară și castele gonflabile pentru copii).

Conservatorii din opoziție, deși au încurajat protestele, făcându-și chiar selfie-uri cu camionagiii, s-au ferit să participe activ la demonstrații. Săptămâna trecută, partidul și-a abandonat liderul, Erin O’Toole, în parte pentru că nu a susținut suficient de entuziasmat blocada șoferilor.

Demonstranții afirmă că mandatele de vaccinare nu erau necesare, în condițiile în care aproape 90% dintre cei 120.000 de camionagii transfrontalieri din Canada sunt vaccinați cu două doze anti-COVID (la fel ca aproape 80% din întreaga populație a țării).

Acuzația lui Trudeau că manifestanții de la Ottawa sunt o minoritate nu stă în picioare, afirmă analiștii. Mai multe sondaje recente au indicat că canadienii se declară „obosiți și săturați” de restricțiile anti-pandemie și că preferă, ținând cont de faptul că COVID-19 este extrem de contagios și nu poate fi eliminat în totalitate, „să învețe să trăiască cu el.”

Evident, acțiunile ample ale „Convoiului Libertății” din Canada vor fi urmate de acțiuni similare în Statele Unite și practic în tot Occidentul, aducând  mari dureri de cap președintelui Joe Biden, dar și celorlalte democrații apusene, mai ales că protestul camionagiilor este văzut ca o revoltă a omului obișnuit împotriva unui guvern care profită de o situație excepțională pentru a-și extinde puterile în mod abuziv. Acest fapt s-a și confirmat deja la Paris, Rotterdam și Bruxelles, unde „Convoaie ale Libertății” au fost organizate la sfârșitul săptămânii trecute. Protestele riscă să se extindă de la problematica strictă a neacceptării vaccinului obligatoriu la alte probleme stringente sociale, economice și energetice.

Manifestația maraton a camionagiilor canadieni, „Convoiul libertății” devenit deja celebru, atestă în mod evident conservarea nucleului tare al clasei muncitoare.

Blocarea capitalei Ottawa, fuga premierului ultraliberal Trudeau, solidarizarea unei mari părți a populației cu simplul deziderat al respectării libertăților individuale și cetățenești, dincolo de dihotomia vaccinării ar trebui să fie un memento univoc pentru elita globală, un mesaj dur adresat acesteia de a înceta strădaniile demente în vederea instituirii controlului global, al digitalizării extreme, al dictaturii medicale și atotputerniciei Big Pharma, un memento de a înceta spirala creșterii taxelor și impozitelor, a eforturilor de a nărui firmele mici și pe întreprinzătorii locali, de a nu declanșa o nouă isterie pandemică sau climatică.

Clasa muncitoare mai există și noua ordine mondială visată de sociopații elitei globaliste va trebui să țină cont de drepturile ei fundamentale individuale și colective.

Oricâtă inteligență artificială, oricâtă capacitate de prelucrare a datelor, oricâtă putere informatică, comunicațională, biotehnologică și farmaceutică se concentrează în câteva zeci de companii multinaționale, salariații simpli din transporturi, logistică, construcții, producție, agricultură, zootehnie, comerț, servicii poștale, turism și sănătate nu pot fi înlocuiți, nu pot fi manipulați la nesfârșit, nu pot fi înspăimântați cu măsuri administrative, fiscale ostile și represive.

Clasa muncitoare tradițională nu a murit, nucleul ei dur mai există și orice conducere politică, indiferent de natura și orientarea ei, trebuie să țină cont de ea la modul cel mai serios, responsabil și empatic, independent de stadiul avansat al revoluției informatice, biotehnologice și cibernetice.

Reprimarea violentă a manifestației maraton a camionagiilor din Ottawa, din noaptea dinspre 18 spre 19 februarie reprezintă o zi de doliu pentru libertatea individuală și colectivă a oamenilor de bine de pretutindeni. Unul din ultimele deziderate ale acestora nu mai sunt respectarea democrației, nici măcar a libertății de opinie sau a celei de asociere, din nefericire deja depășite și încălcate de noua dictatură globalistă, ci respectarea pur și simplu a demnității umane individuale.

Transformarea unei zone de grevă într-o zonă operațională antiteroristă, unde trupe speciale snopesc în bătaie sau trec cu caii peste trupurile protestanților neînarmați și pașnici constituie un act brutal de represiune disproporționată. Arestările în masă, dronele, trupele de șoc ale poliției și cele tactice de comando ale armatei menită să bage o spaimă viscerală în manifestanți, vor avea în timp un efect devastator, de incitare la război civil. Răzbunarea maselor nu va întârzia. Este demn de semnalat că la Winnipeg și Toronto, poliția locală nu a intervenit atât de brutal și a inițiat un dialog cu protestatarii.

Sunt sigur că degringolada evenimentelor din Canada va continua. Furia maselor populare nu mai poate fi pusă la loc în cutia Pandorei, decât poate pe termen scurt. Zilele premierului Trudeau sunt numărate, el a făcut gesturi discreționare care nu mai pot fi trecute cu vederea, nici măcar de elita liberală globală care l-a sprijinit până acum.

George Vigdor

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

12 Comments

  • Vigdorovits György commented on February 26, 2022 Reply

    Anarhia a fost produsă de proasta gestionare a pandemiei de toate guvernele lumii, de comunicarea defectuoasă, contradictorie și secretizarea excesivă a acesteia. Anarhia e produsă de lipsa generalizată de încredere a oamenilor simplii din lume în proprii conducători, fie ei și aleși democratic. Există o delegitimare a conducerilor din întreaga lume, care nu mai poate fi compensată de nici o stare de urgență, de nici un drept colectiv invocat. Majoritatea s/a săturat de elitele de acum și de cozile lor de topor. Dacă continuă ocolirea demagogică a realității, ea se va răzbuna crunt, ca de atâtea ori în istorie. Ar fi bine, dacă elita n/ar mai miza la nesfârșit pe prostia colectivă.

    • Klein Ivan commented on March 2, 2022 Reply

      Corect cu mențiunea că aș intercala repetat “interes/interesați”. Deasemenea , cred că s-ar potrivi un citat – “E mai mult decît o crimă , e o gafă”. ( Talleyrand/Fouche ) .

  • Vigdorovits György commented on February 25, 2022 Reply

    Dacă acceptăm primatul dreptului colectiv asupra dreptului individual, chiar și în condiții excepționale, deschidem larg poarta instaurării dictaturii. Ceea ce s/a întâmplat în Canada, la umbra Stării de Urgență. Starea pandemică nu mai justifică demult starea excepțională, nici în Canada, nici în alte state, dar guvernele tentate tot timpul de mai multă putere, trag de timp. Dar last but not least, nimic nu justifică violența extremă a forțelor de ordine împotriva propriilor cetățeni. Până și la instrucția forțelor de ordine există un principiu al proporționalității în dispersarea unei manifestații. Ceea ce/i grav, că mulți intelectuali sunt de acord cu acțiuni în care oameni neînarmați, pașnici sunt snopiți în bătaie.

    • Hava Oren commented on February 26, 2022 Reply

      Dacă acceptăm primatul dreptului individual asupra dreptului colectiv, chiar și în condiții excepționale, deschidem larg poarta instaurării anarhiei.

      • Klein Ivan commented on March 2, 2022 Reply

        Nastratin Hogea : “Amîndoi aveți dreptate .”

  • Andrea Ghiţă commented on February 25, 2022 Reply

    Mie situaţia nu mi se pare chiar atât de neagră. Era normal ca statul democratic să intervină împotriva anarhiei. Camionagiii sunt un grup special, bine organizat şi de-a dreptul “înarmat” cu vehiculele puternice. E de înţeles că şi o parte a populaţiei Canadei, la fel ca ale altor ţări, s-a săturat de restricţiile impuse de pandemie. Însă nu pot fi de acord cu faptul că nedisciplinaţii au mai multă dreptate decât cei care respectă măsurile luate împotriva unei boli foarte contagioase şi adesea cu o evoluţie severă, letală. O boală contagioasă necesită vaccinare, carantină, măşti, etc dacă se doreşte protecţia societăţii. Dar egoismul aşa-numiţilor luptătorilor pentru democraţie mi se pare inacceptabil. Democraţie înseamnă că “libertatea mea merge până în punctul în care lezează libertatea altora”. În cazul de faţă e vorba de libertatea conferită de starea de sănătate. Un om bolnav, internat în spital nu mai e liber, după cum un sistem medical, sufocat de cazuri bolnavi, nu mai e liber să ofere servicii bolnavilor.

  • George Vigdor commented on February 24, 2022 Reply

    Desi n-am fost membru de partid, ma simt ca la o sedinta de partid, unde deviationistii de la linia oficiala sunt denigrati si infierati. Probabil partidul a ramas in toti si in toate, chiar si peste ocean, la Ottawa.

  • Vigdorovits György commented on February 24, 2022 Reply

    Recunosc că aisberg sau agent provocateur n/am fost încă. Deci gratitudine D/le Balter. Trecând la conținut constat cu stupoare că recunoașteți că cel puțin la început majoritatea populației i/a sprijinit pe protestatari. Ați recunoscut de asemenea incompetența poliției locale, federale și personale a premierului Trudeau. Emergency Act a fost ridicat doar de frica unor demonstrații ample în viitor. Eu cred că în rest ați putea fi mai empatic cu acești ” useful idiots ” care probabil vă transportă cele necesare traiului zilnic. În rest, gargara cu trumpism și cercuri ultrareacționare vă rog să o folosiți în altă parte.

  • Dr D. Necsulescu commented on February 24, 2022 Reply

    Subscriu la comentariile juste ale lui Henri Balter.

  • Henri Balter commented on February 24, 2022 Reply

    Imi pare rau sa nu fiu de acord cu autorul in majoritatea afirmatiilor sale. Unele afirmatii sunt cu totul false iar altele prezinta doar un punct de vedere extremist si conspirationalist. Ori poata asta a si dorit autorul pe post de agent provocateur.
    Ca locuitor al orasului Ottawa pot sa spun ca majoritatea populatiei dupa un fel de entuziasm in primele doua zile a fost pentru plecarea rapida a protestatarilor ocupanti.
    Incompetenta politiei locale, a politiei provinciale si a celei federale (RCMP) precum si a persoanelor resonsabile si aici il includ bineinteles si pe Trudeau a fost principala cauza a acestei prelungi ocupatii a centrului orasului.
    Intre timp Emergency Act a fost abrogat a fost de fapt o greseala sa fie folosit doar de frica. Camionagii printre care erau si romani au dovedit ca de fapt au fost niste “useful idiots” pentru elemente mult mai periculoase legate de Trumpism si de cercuri ultrareactionare.
    Nu am dorinta sa intru intr-o dezbatere inutila. Am mai facut-o aici in Ottawa si am fost numit neo comunist (ce-o fi si asta)
    Data viitoare voi duce sandviciuri protestatarilor 😜
    Henri Balter

    • Klein Ivan commented on March 3, 2022 Reply

      Stimate domnule Henri Balter – Comentariul dvs. îl judec prin prizma afirmației de încheiere – voi duce sandviciuri …la “useful idiots” . K.I.

    • Klein Ivan commented on March 5, 2022 Reply

      Stimate domnule Henri Balter, Făcînd o paralelă cu tabloul societății americane în care locuiesc ( NY ) , îmi pare destul de reușită încercarea făcută de a descrie evenimentele din Canada , de d. Vigdor , aflat departe ( Europa de est ) . Observați că am dat calificativul “destul”. Termen de comparație aș avea dacă aș citi un articol scris de dvs. sau de d.dr.Necșulescu . Nu sînt apărător din oficiu al d.Vigdor – vezi comentariile mele , totalmente contra , la primele articole ale dînsului ; punînd focusul pe autor aveți toate articolele – . Dvs. , fiind la fața locului și avînd surse diferite puteți scrie mai bine acceptînd totuși riscul de a nu fi publicat mai ales dacă folosiți limbaj necorespunzător . Nu riscați , cred , de a fi numit neocomunist . K.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *