O eventuală stradă Paulescu la Cluj-Napoca. Răspunsul Prefecturii Cluj

Am crezut toată viaţa că dacă ai ceva de spus sau dacă crezi într-o idee, dacă eşti convins că ai dreptate, atunci trebuie să acţionezi. E adevărat că o fac destul de rar şi nu obţin întotdeauna rezultate. Totuşi, demersul meu legat de propunerea Primăriei Cluj de a atribui unei străzi din oraş numele lui Nicolae Paulescu a avut rezultate. După cum arătam în comentariul postat la articolul: Numele celebrului campion Farkas Paneth e mult mai potrivit pentru o stradă din Cluj decât cel al savantului fascist Nicolae Paulescu, https://baabel.ro/2022/02/numele-celebrului-sportiv-farkas-paneth-e-mult-mai-potrivit-pentru-o-strada-clujeana-decat-cel-al-savantului-fascist-nicolae-paulescu/  am adresat primarului Clujului următoarele rânduri:

Onorate Dle Primar Emil Boc,

În 2014 dvs, Dle Primar, declaraţi la inaugurarea Monumentului Memorial al Evreilor Deportaţi din Cluj: Never again!

[preluat din Revista baabel.ro – ISSN-L 2734-4967]

Oare vi s-a schimbat opinia în acest context? Daca aţi uitat cele spuse atunci, îmi permit să vă amintesc că eminentul om de știință Paulescu a fost şi un ANTISEMIT NOTORIU. Despre acest antisemit este scris chiar în Wikipedia în limba română, textul următor:
“Ca om politic, a fost adept al fascismului și al antisemitismului,[2] devenind co-fondator al Ligii Apărării Național-Creștine și membru important al Mișcării legionare”.

S-ar putea ca în viitor Comisia de distribuire a numelor să re-iniţieze ca o viitoare stradă din oraşul Cluj să poarte numele lui Ion Antonescu?

Oare conștiința nu vă deranjează, pe dvs. și pe ceilalți membri ai Comisiei?

În numele multor semeni evrei care nu mai există, vă rog să reveniţi la hotărârea nedemnă de un oraş precum cel al cărui primar sunteţi de un deceniu.

Dr. Veronica Rozenberg, Israel

Răspunsul prompt a venit nu din partea Primăriei Cluj-Napoca, ci a Prefecturii Cluj, unde funcţionează şi Comisia de atribuire a denumirilor de străzi, având rolul de a aviza propunerile. Alături de răspuns – într-o acţiune de maximă transparenţă – Prefectura mi-a expediat şi documentele prin care Primăria Cluj-Napoca îşi argumenta solicitarea de a atribui numele lui Nicolae Paulescu unei străzi din municipiu.

Iată documentele:

Scrisoarea primită de la Prefectura Cluj
Cerere de avizare
Raport de specialitate pag.1
Raport de specialitate pag.2
Referat de aprobare

Nădăjduiesc că la şedinţa din 25 februarie 2022, Comisia de Atribuire a Denumirilor va lua decizia corectă.

Veronica Rozenberg

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

25 Comments

  • Andrea Ghiţă commented on February 22, 2022 Reply

    Toate reacţiile din presă şi protestele, inclusiv cel înaintate de Comunitatea Evreilor Cluj şi-au atins scopul: Primarul Emil Boc a retras cererea de a atribui numele lui Nicolae Paulescu unei străzi din Cluj.
    Citiţi aici

    https://viacluj.tv/cererea-de-denumire-a-strazii-nicolae-paulescu-retrasa-de-emil-boc/?fbclid=IwAR2wqhBepE4jLuLfbAXD-DCojyKlWzdAEimzeRiwZFtJmhc-lcLmnGJN-Mo

    • Veronica Rozenberg commented on February 22, 2022 Reply

      Oare se poate spune ca i a venit primarului BOC, Mintea romanului cea de pe urma ?
      sau Mai bine mai tarziu, decat niciodata?

    • BORIS MEHR commented on February 23, 2022 Reply

      sincere felicitări

    • Klein Ivan commented on February 23, 2022 Reply

      O veste buna pentru cei ce locuiesc in Romania .K.I.

  • BORIS MEHR commented on February 22, 2022 Reply

    eu am scris REALITĂȚII EVREIEȘTI, revista FCER care ar putea interveni în numele evreilor din ROMÂNIA. MĂ AȘTEPT CA ȘI MCA condusă de MAXIMILIAN MARCO KATZ și INSHR ELIE WIESEL CONDUS DE AL. FLORIAN să intervină.

  • Klein Ivan commented on February 21, 2022 Reply

    Felicitări Veronica.E bine că ți-ai arătat dezacordul la factorii de decizie și ai indicat motivul . Puteai să citezi că Tribunalul Internațional de la Nurnberg (1946 ) l-a condamnat la moarte ( unul din cei 11 ) pe Julius Streicher care a instigat la ură și omoruri împotriva evreilor prin săptămânalul său de propagandă nazistă Der Stürmer , pentru a exemplifica gravitatea activității de acest gen în viziunea Tribunalului . Puteai evita citarea “eminentul” om de știință fiind vorba de un domeniu diferit de profesiunea ta , deci nu po’i da calificative . Puteai propune alt nume din “Lista de inventatori și descoperitori români” pentru strada respectivă.( sugestie – Acad. C.D.Nenițescu – mi-a fost profesor – la Cluj nu există stradă cu acest nume ). Repet – FELICITĂRI Veronica că urmezi calea deschisă de Andrea Ghiță .Fiind departe de Romania îmi exprim speranța că românii nu vor accepta să fie promovate persoane – din trecut sau prezent – lipsite de merite reale sau cu caracter execrabil . K.I.

    • Veronica Rozenberg commented on February 21, 2022 Reply

      Ivan, stii ca esti nostim 🙂

      Imi spui “ce puteam”. Ce puteam eu putea oricine, daca se invrednicea. Inclusiv tu !!!
      Apoi chestia cu eminentul avea si o nota de ironie, dar nu am pus cuvantul intre ghilimele, deoarece ma adresam unor oficialitati.

      Daca ai atat de multe sugestii, te poti direct adresa (parca tu esti chiar din Cluj, daca nu ma insel)
      primariei, sau pot sa-ti dau si adresa de email a Dlui Croitoru, daca doresti.

      Vom vedea, ce va fi mai departe.

      • Klein Ivan commented on February 21, 2022 Reply

        Veronica – Nostim da , dar numai aparent . Bănuiesc că nu mulți domiciliați în străinătate ( eu locuind în SUA ) primesc răspunsuri . Tu ( sau altcineva ) ai șanse mai mari în viitor , iar atunci te poți referi la comentatori din Baabel . În comentariu eu mi-am permis să folosesc termenul “eminent” ( deci cu ghilimele ) după ce m-am documentat și n-am găsit vre-o justificare pentru acest termen .În ceeace privește Cluj – n-am fost nici-odată în Cluj și după cîte știu nici dr. Paulescu nici Acad. Nenițescu n-au lucrat/locuit acolo . Dacă Viorel Gavrea , manager la Tetarom SA , a dorit / propus un nume pentru o stradă în noul park industrial , el poate foarte bine să aleagă numele cuiva cu merite recunoscute de contemporani în viață și știut ca avînd o înaltă ținută morală – Acad. Nenițescu e o sugestie . K.I.

  • Laszlo Alexandru commented on February 21, 2022 Reply

    Dacă, la inițiativa primarului Emil Boc, se va atribui vreunei străzi din Cluj numele antisemitului Paulescu, propun să se înceapă demersurile oficiale ca Emil Boc să fie declarat “persona non grata” în Israel și să nu poată pune piciorul acolo niciodată.

    • Veronica Rozenberg commented on February 21, 2022 Reply

      Stimate Dle Lazslo,

      Imi permit a crede ca propunerea dvs este putin exagerata, imi scuzati indrazneala.
      Intai si intai, nu stiu daca propunerea a fost facuta direct de primar, pe de-alta parte nu este o CRIMA, daca se va accepta hotararea, aceasta ar fi aprobata in cele din urma, este o actiune pe care o renegam, o infieram si nu dorim sa se intample. Dar nu imi inchipui ca primarul ar trebui sa devina “persona non grata” in Israel.

      Daca Paulescu ar fi fost in viata, lui probabil i s-ar fi cuvenit sa fie o astfel de persoana.

      • pentru Lazlo commented on February 21, 2022 Reply

        Consiliul Local aproba denumirea strazilor, nu primarul. El poate sa puna pe ordinea de zi a consiliului orice propunere de denumire venita din partea cetatenilor sau a proprietarilor strazilor, caci in Cluj multe sunt strazi private. Denumirile sunt analizate de doua comisii ( una a consilierilor locali si una la nivel judetean) care dau un aviz consultativ, iar votul final il da Cosiliul local. Primarul nu aproba denumiri, ci intotdeauna Consiliul local.

        • Andrea Ghiţă commented on February 21, 2022 Reply

          Sunteţi în eroare, potrivit Ordinului 25, din 2021: În situaţia în care, prin proiectele de hotărâri ale consiliilor locale, se propune atribuirea ca denumire a unor nume de personalităţi ori evenimente istorice, politice, culturale sau de orice altă natură ori schimbarea unor astfel de denumiri, aceste hotărâri vor putea fi adoptate numai după ce au fost analizate şi avizate de comisia de atribuire de denumiri judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobată cu modificări prin Legea nr. 48/2003, cu modificările şi completările ulterioare. Deci, în cazul Clujului, de către Prefectura Cluj.

        • Laszlo Alexandru commented on February 21, 2022 Reply

          În referatul de aprobare nr. 626733/5.11.2021, reprodus mai sus, ultimul alineat spune (citez): “În temeiul prevederilor (bla-bla-bla) îmi exprim inițiativa de promovare a proiectului de hotărîre privind atribuirea denumirii unei străzi din municipiul Cluj-Napoca.” PRIMAR, Emil Boc.
          Scrie negru pe alb, doar trebuie citit. E greu, știu.
          Așa că repet: Dacă, la inițiativa primarului Emil Boc, se va atribui vreunei străzi din Cluj numele antisemitului Paulescu, propun să se înceapă demersurile oficiale ca Emil Boc să fie declarat “persona non grata” în Israel și să nu poată pune piciorul acolo niciodată.

          • Andrea Ghiţă commented on February 21, 2022 Reply

            Scrie negru pe alb, numai că nu e semnat…

  • Marica Lewin commented on February 21, 2022 Reply

    Veronica, felicitari, ti-,ai asumat alaturi de Andrea curajul civic de a lupta contra omagierii unor instigatori la genocid ca Nicolae Paulescu

  • Veronica Rozenberg commented on February 20, 2022 Reply

    Mai jos raspunsul meu la mesajul dlui Croitoru:
    Dle Croitoru, va multumesc pentru promptitudinea raspunsului.
    Dar, multumirea va fi inzecita cand horararea Comisiei va cadea.
    Motivele?
    Lesne de inteles.!

  • Dem commented on February 20, 2022 Reply

    De ce nu v-au trimis si avizul Comisiei de specialitate a Consilierilor locali? orice proiect de hotarare are acel aviz, fara el nu avea cum sa fie trimis proiectul la Prefectura. Comisia e formata din reprezentantii tuturor partidelor politice din Consiliul local Cluj-Napoca.

    • Veronica Rozenberg commented on February 20, 2022 Reply

      Va propun sa adresati intrebarea celor la care va referiti, cu atat mai mult cu cat sunteti probabil mai cunoscator al procedurilor in vigoare.

  • Tiberiu ezri commented on February 20, 2022 Reply

    Felicitari Veronica pentru initiativa si efort!

    • Veronica Rozenberg commented on February 20, 2022 Reply

      חן, חן….

      🙂

  • Simpatizant commented on February 20, 2022 Reply

    Șhalom

    Exista o lege care interzice numirea strazilor sau orice altceva public ca onoare pentru astfel de specimene, dar domnul Boc se face ca nu vede asta. Probabil trebuie reamintita pedeapsa care se da prin lege incalcarii acelei legi. Art. 13. – (1) Se interzice acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război unor străzi, bulevarde, scuaruri, pieţe, parcuri sau altor locuri publice.
    (2) Se interzice, de asemenea, acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război unor organizaţii, cu sau fără personalitate juridică.” legea 217/23.07.2015

  • Hava Oren commented on February 20, 2022 Reply

    Felicitări pentru inițiativa ta! Dacă nu acționăm, nu putem spera să obținem rezultate.
    Cât despre răspunsul foarte amănunțit al prefecturii, el nu spune absolut nimic, decât că hotărârea încă nu a fost luată. Sunt foarte curioasă dacă vor trimite un răspuns adevărat peste o săptămână și ce va conține.

  • Peter commented on February 20, 2022 Reply

    În acest context mă pot referi la o schimbare ulterioară a numelui unei străzi din Oradea, care a dus la consternare în cercuri sensibile pentru istorie. Dupa schimbarea sistemului, fosta Strada Leontin Sălăjan a fost redenumita Strada Ion Antonescu. În cele din urmă, bunul simț a predominat în rândul autorităților locale și strada a fost redenumită. Astăzi se numește Strada primariei. Ar fi favorabil dacă nu ar fi necesare măsuri neconsiderate în Cluj.

  • George Vigdor commented on February 20, 2022 Reply

    Sper ca bunul simt si ratiunea sa invinga in viitoarea decizie. In buna traditie a blindului si bunului popor roman. Nu trebuie lasate ca putinele exceptii precum Paulescu sa intineze excelenta traditie de convituire romano-evreiasca. Personal, memoria a 80% din familia mea de clujeni, victime ale ideologiei criminale al carei propagator vehement a fost Paulescu ar fi pingarita oficial de guvernarea democratica actuala.

    • Veronica Rozenberg commented on February 20, 2022 Reply

      Nimeni nu va impiedica sa le trimiteti si dvs. o epistola. Si catmai repede. Am vizitat site ul primariei, acolo se poate adresa o plangere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *