Opozița din Ungaria pierde șansa de a câștiga alegerile

La 3 aprilie în Ungaria se vor organiza alegeri legislative pentru ocuparea celor 199 de locuri în Parlamentul unicameral. Acest scrutin este unul dintre cele mai importante din istoria postcomunistă a țării, deoarece miza este schimbarea regimului Orbán care se află la conducerea Ungariei din 2010. De 12 ani, două treimi din locurile din parlament revin partidului conservator Fidesz al premierului Viktor Orbán, împreună cu aliatul său, Partidul Popular Creștin Democrat. Această configurație a permis guvernului să treacă prin parlament legislații care, conform aprecierii formațiunilor politice de opoziție și structurilor europene (Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European), erau antiliberale și antidemocratice. De fapt, Viktor Orbáen a și recunoscut că regimul pe care îl conduce este „iliberal”, deoarece liberalismul a fost compromis.

Viktor Orbán

În contextul alegerilor, modificările intervenite în legislația electorală – legate, printre altele, de fondurile ce revin partidelor participante la alegeri sau de propaganda electorală – au reprezentat obstacole în calea opoziției care încearcă de mai multe cicluri electorale să pună capăt dominației regimului Orbán, pe care îl consideră autocratic, antieuropean și corupt, dovadă fiind numeroasele scandaluri de corupție în care au fost implicate personalități apropiate de cercurile guvernamentale, inclusiv de familia Orbán. Dat fiind că opoziția era divizată, din cauza diferențelor în platformele lor, nemaivorbind de orgoliile unor lideri de partid, timidele încercări de unificare au dat greș. În plus, Orbán a dispus de o mașină de propagandă eficientă, a știut să găsească lozincile populiste pe gustul majorității alegătorilor și conjunctura economică a ajutat guvernul să introducă o serie de măsuri care au favorizat păturile mai sărace ale populației, principalii alegători ai Fidesz. Iar când au început să apară dificultăți, premierul a reușit să prezinte o imagine a dușmanului – Bruxelles, Comisia Europeană, miliardarul american-maghiaro-evreu György Soros – care împiedeca realizarea obiectivelor guvernului vizând soarta țării.

În perspectiva alegerilor din 2022, opoziția și-a dat seama că singura șansă de a câștiga alegerile este unitatea, cerută de altfel de propriul electorat. În condițiile fărâmițării opoziției, cu 5-6 partide sau mișcări cetățenești, acestor alegători le venea greu să facă o distincție între scopurile, programele partidelor. Câteva partide au reușit să realizeze o platformă minimă comună, cu care s-au prezentat la alegerile parțiale sau cele locale și măsura s-a dovedit eficientă, opoziția obținând rezultate remarcabile, printre care și ocuparea postului de primar general al Budapestei.

Acest succes i-a determinat să aplice ”rețeta” și la alegerile parlamentare, astfel că șase partide au format ceea ce se va numi ”Opoziția Unită”. Compusă din Coaliția Democrată (DK), Jobbik (Mișcarea pentru o Ungarie mai bună), LMP (ecologist) MSZP (Partidul Socialist Ungar), Momentum și Pàrbeszéd (Dialog pentru Ungaria), opoziția a elaborat un program comun pentru alegeri, în care figurau nominalizarea unui candidat comun în circumscripțiile electorale și sprijinirea lui, precum și o serie de reforme care urmau să modifice legislația antidemocratică a regimului Orbán, o sarcină deosebit de dificilă deoarece implică uneori modificarea Constituției și nu există certitudinea acestei posibilități care depinde de numărul de locuri obținut de Opoziția Unită și alte formațiuni simpatizante. Nu a fost ușoară realizarea unui program comun, dat fiind diversitatea partidelor – de stânga, centru și dreapta, problematică fiind la început prezența partidului Jobbik, inițial de extremă-dreaptă, care pe parcurs și-a schimbat orientarea, proclamându-se acum de centru-dreapta.

Opoziția Unită a decis să desemneze un candidat comun și pentru postul de prim ministru și a organizat un referendum, lansând un apel cetățenilor să-și spună părerea. S-a reușit mobilizarea unui mare număr de participanți, fiecare partid propunându-și un candidat, respectiv liderul formațiunii. Excepție a făcut Coaliția Democrată. Președintele ei, fostul premier Ferenc Gyurcsány fiind considerat un personaj compromis, a fost desemnată soția lui, Klara Dobrev, europarlamentar, o persoană cu multă carismă. Dar calitatea ei de soție a fostului premier a împiedecat-o să câștige aceste alegeri primare, iar victoria i-a revenit unui personaj care nu aparținea niciunui partid, Màrki-Zay Péter, primarul orașului Hódmezövàsàrhely.

Màrki-Zay Péter

Mai degrabă de orientare conservatoare, semănând de altfel în multe trăsături cu Orbán, lipsit de experiență politică, principala lui calitate era poziția anti-Fidesz, iar membrii Opoziției Unite au crezut în promisiunea lui de a-i mobiliza și pe alegătorii Fidesz care s-au plictisit de Orbán. Alegerea lui s-a dovedit marea eroare a Opoziției Unite, practic el s-a reprezentat pe sine și nu orientarea opoziției, a făcut o serie de greșeli care l-au îndepărtat de alegători. Dacă toamna trecută, în efervescența referendumului, victoria Opoziției Unite părea posibilă, dezamăgirea electoratului nu mai garantează îndeplinirea acestui obiectiv. De altfel, unii membri ai opoziției nici nu mai doresc să-l sprijine pe Màrki –Zay.

Opoziția Unită a pierdut și șansa oferită de războiul din Ucraina. Susținător al apropierii de Rusia și de președintele Putin, se părea că Orbán își va pierde popularitatea în condițiile în care Ungaria nu avea altă opțiune decât să susțină alianța cu NATO și sancțiunile UE, obiective ale Opoziției Unite. Dar, pe deoparte din cauza unor declarații eronate ale lui Màrki-Zay vizând o eventuală participare la război a militarilor unguri, pe de alta, a capacității lui Viktor Orbán de a-și ”corecta” atitudinea prin care a redevenit liderul credibil al Ungariei, a denaturării pozițiilor Opoziției Unite, șansele premierului și ale partidului Fidesz au crescut din nou, așa cum au arătat ultimele sondaje de opinie de la începutul lui martie. Astfel, în ceea ce privește alegătorii siguri care se vor prezenta la urne, 49 la sută vor vota Fidesz iar 46 la sută – Opoziția Unită. Optimiștii susțin că mai este aproape o lună până la alegeri și aceste cifre se vor modifica… dar încă nu se știe în ce direcție.

Un câștig al Opoziției Unite, chiar dacă nu va reuși să pună capăt regimului Orbán, ar fi o creștere a numărului deputaților ei și în acest fel modificarea acelei proporții de două treimi care a dat mână liberă lui Orbán pentru a introduce schimbări în Constituție. Chiar dacă opoziția nu-l va putea doborî pe actualul premier, măcar puterea lui absolută va fi știrbită.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

9 Comments

  • evagalambos commented on March 31, 2022 Reply

    Îi recomand domnului Laszlo Alexandru să citească articolul ”manipulator” din Le Monde despre alegerile din Ungaria care de asemenea mizează pe victoria lui Orban. https://www.lemonde.fr/idees/article/2022/03/28/la-hongrie-et-l-ue-face-au-risque-d-une-nouvelle-victoire-electorale-de-viktor-orban_6119485_3232.html

  • evagalambos commented on March 28, 2022 Reply

    Tot pentru domnul Laszlo. Este un lucru uzual în presă să se facă analize privind șansele unuia sau altuia dintre partide chiar și înaintea alegerilor. Eu am căutat să fiu obiectivă în analiză , sincer îmi pare rău că opoziția nu stă bine și nu cred că aceasta ar fi o manipulare. Părerea mea este că un alegător serios, cu simpatii pentru o formațiune politică nu-și dă votul în funcție de un articol de presă. Sigur, puteți să-mi argumentați că sunt indecișii. Da, aici poate aveți dreptate, este aceeași situație ca la sondajele de opinie și acolo există teoria că alegătorii indeciși se lasă convinși de rezultatele sondajelor.Oricum, nu cred că citirorii revistei Baabel care participă la alegerile din Ungaria, bănuiesc că avem și această categorie, vor fi influențați de opiniile mele.

  • Andrea Ghiţă commented on March 25, 2022 Reply

    Mi-aş fi dorit ca Opoziţia să câştige alegerile din Ungaria. Orice conducător care stă mai multe mandate decât două (uneori şi două sunt prea mult) devine toxic.

  • eva galambos commented on March 24, 2022 Reply

    Domnule Laszlo, da, voi cere scuze și-mi voi exprima satisfacția. Nu-mi cunoașteți articolele anterioare despre Ungaria, altfel nu ați fi avut această părere. Nu văd de ce este articolul manipulativ, din păcate este o analiză lucidă a unei persoane care urmărește de ani de zile evenimentele din Ungaria. Deși am rezerve pentru prezența Jobbik în această coaliție, m-aș bucura de victoria opoziției dar, repet aceeași idee ca în articol. a pierdut șansa. Viktor Orban știe să manipuleze mai bine alegătorii decât opoziția

    • Laszlo Alexandru commented on March 27, 2022 Reply

      Dacă nu vedeți prin ce este articolul dv. manipulativ, vă explic eu. Una din cele mai banale strategii ale propagandei prin presă se numește “Band wagon: a spune publicului că toți ceilalți membri ai comunității au aderat deja și că mai bine aderă în ultimul moment (sar pe platformă) decît să fie lăsați în urmă”. Exact asta faceți în tot articolul. Mai întîi ne anunțați că “la 3 aprilie se vor organiza alegeri” (deci o situație din viitor), după care prezentați înfrîngerea opoziției democratice și pro-europene ca pe un fapt deja realizat: “opoziția era divizată, din cauza diferențelor în platformele lor, nemaivorbind de orgoliile unor lideri de partid, timidele încercări de unificare au dat greș. În plus, Orbán a dispus de o mașină de propagandă eficientă, a știut să găsească lozincile populiste pe gustul majorității alegătorilor și conjunctura economică a ajutat guvernul să introducă o serie de măsuri care au favorizat păturile mai sărace ale populației, principalii alegători ai Fidesz. Iar când au început să apară dificultăți, premierul a reușit să prezinte o imagine a dușmanului – Bruxelles, Comisia Europeană, miliardarul american-maghiaro-evreu György Soros”.
      Opoziția a avut “o sarcină deosebit de dificilă”, apoi “nu a fost ușoară realizarea unui program comun”, contracandidatul lui Orban Viktor este “lipsit de experiență politică”, “alegerea lui s-a dovedit marea eroare a Opoziției Unite, practic el s-a reprezentat pe sine și nu orientarea opoziției, a făcut o serie de greșeli care l-au îndepărtat de alegători”.
      În schimb, e-hei, Orban Viktor a avut șansa “de a-și ”corecta” atitudinea prin care a redevenit liderul credibil al Ungariei, a denaturării pozițiilor Opoziției Unite”, așa că “șansele premierului și ale partidului Fidesz au crescut din nou”.
      Faptul că publicați o eventuală analiză post-alegeri (în care, vezi Doamne, Orban a triumfat, iar opoziția unită a eșuat) – dar o faceți CU O SĂPTĂMÎNĂ înainte de alegeri, sugerîndu-le astfel electorilor unde au de pus ștampila, ca să nu rămînă afară de pe platforma vagonului, este o lamentabilă și zgomotoasă manevră propagandistă.
      De altfel era o metodă larg răspîndită în presa ceaușistă dinainte de 1989, cînd pe toate gurile de tun se răspîndea ideea că trăim într-o fatalitate, comunismul este nemuritor și capitalismul va sfîrși sufocat de propria sa dezvoltare haotică și lipsită de sens. Pentru detalii suplimentare în acea problemă, vedeți eseul mereu valabil al lui Adrian Marino despre “mitul situației ireversibile”. Sintagma lui e foarte elocventă și pentru manipularea grosolană încercată în acest articol dinainte de alegerile generale din Ungaria.

  • Laszlo Alexandru commented on March 24, 2022 Reply

    Și dacă opoziția va cistiga alegerile, autoarea își va cere scuze oare pentru acest articol manipulator, uni-direcțional, cum NU se scrie înainte de alegeri?

    • Andrea Ghiţă commented on March 24, 2022 Reply

      Nu pot înţelege logica acestui comentariu decât, eventual, în cheia satirică a distinsului publicist Laszlo Alexandru :))

  • George Konig commented on March 24, 2022 Reply

    Cea mai mare greșeală, pentru Ungaria, ar fi câștigarea alegerilor de către Coaliția Democrată. Scopul unei coaliții chiar si “democrată” nu trebuie sa fie numai caștigarea alegerilor, ci trebuie sa vadă inainte, conducerea tării. Dacă, in coaliție sunt atatea partide cu programe diferite, fiecare șef de partid se va crede prim ministru, fiindcă ieșirea lui guvern, automat va duce la căderea acestuia. In legatura cu razboiul din Ukraina, Guvernul din Budapesta a luat o pozitie foarte buna, adica de neutralitate, ajutând numai emigrarea populatiei din regiunile de oslilitate, mentinând in aacelasi timp relatii bune cu Moscova. Acest lucru in umbra hotărarilor antidemocratice a guvernului de la Kiev, de a inchide scolile de limbă maghiara in regiunile populate de limbă unguri.

  • Peter Singer commented on March 24, 2022 Reply

    Dealungul aniilor Orban a fost masiv criticat si…subestimat. Cert este ca dupa prea multi ani la putere el se bucura de sprijinul unei majoritati al poputiei. Opozitia fie unita sau nu, este incapabila de a propune un candidat serios care sa fie un adversar real pentru Orban.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *