Zece ani în Baabel. Gabriel Ben Meron: La mai mulţi cititori şi colaboratori tineri!

Unii oameni au nevoie să citească, să afle ce gândesc alții. De ce? Pentru că așa îți examinezi propriile idei și afli dacă ele corespund mediului spiritual în care îți desfășori activitatea și-ți petreci viața de zi cu zi. Și dacă nu, atunci există două posibilități.

Ori că ai greșit, că de fapt aparții unei alte lumi și foarte probabil ai ales în mod eronat produsele literare, pentru că ele nu reflectă nimic din ceea ce ești tu, sau ce crezi că ești. Ori că ajungi la concluzia că drumul tău spre piscurile intelectuale la care aspiri e mult mai lung decât ți-ai închipuit și că mai ai foarte mult de lucru ca să-ți câștigi dreptul de a te considera făcând parte din ”cercul” acela, de care erai până nu de mult sigur că e (și) al tău.

Alții citesc, pur și simplu, pentru a se informa. De fapt se pare că ei reprezintă majoritatea absolută a celor care deschid o carte cu pagini, sau pe ecran. Omul se naște ignorant și dispare cu certitudinea că așa a rămas, doar că ”între și între” unii fac eforturi remarcabile de a reduce din imensa mare de neștiință în care ni se pare că înotăm.

După cum se va observa, această introducere ignoră o a treia categorie, și anume pe cei care scriu.

Pe vremuri mi s-a povestit o discuție cu tâlc între doi medici americani:

– John, ai citit articolul pe care l-am publicat săptămâna trecută?

– Dragul meu, în clinica mea noi nu citim articole, noi le scriem!!

Omul care se bucură de darul ceresc al inspirației nu simte nevoia de ”a-și pierde vremea” citind ceea ce au scris alții, pentru că el e stăpân pe condei și cunoaște prea bine drumul spre ținta propusă, aceea de a se face cunoscut și de a-și prezenta public părerile despre toți și toate. Bineînțeles, aș face o greșeală de neiertat dacă n-aș aminti că unii dintre cei care scriu o fac concomitent cu plăcerea, nevoia, obligația de a citi cele scrise de alții, dar uneori ai senzația că marile nume al scrisului nu au avut nevoie de o asemenea activitate pentru a oferi omenirii darul cel mai de preț: ideea genială.

De ce am decis să încep aceste rânduri dedicate aniversării de 10 ani a publicației noastre comune? Pentru că eu trăiesc cu senzația, care pe zi ce trece se transformă în certitudine, că cei care scriu pentru Baabel sunt primii care se bucură să citească cele scrise de alții și publicate în această splendidă revistă digitală.

Dacă te uiți la cei care comentează articolele din Baabel, vei ajunge la concluzia că cea mai mare parte (și sper că nu greșesc) o formează aceleași nume care semnează alte articole publicate în cadrul revistei. Cu alte cuvinte, colaboratorii revistei sunt interesați să citească ce publică alții și se simt obligați să comenteze cele citite, să-și expună părerile și adesea să participe la discuțiile despre un subiect controversat.

Oare așa stau lucrurile și cu alte publicații? Am convingerea că și din acest punct de vedere Baabel este un produs literar inedit.

Uitați-vă, vă rog, la rubrica ”Scrisori către redacție” a unor cotidiene sau săptămânale. Oare cunoașteți vreun de scriitor, publicist, sau gazetar care contribuie în mod regulat la respectiva publicație, dar și comentează materiale publicate acolo de alții?

De ce oare își ignoră colegii de breaslă? Pentru că ”nu se obișnuiește”? De frică de a deschide o controversă al cărui sfârșit nu au cum să-l prevadă?

Și din acest punct de vedere, Baabel e diferit de alte publicații. Personal, sunt interesat să aflu ce cred colegii mei, cei mai mulți amatori ca mine, și chiar unii jurnaliști de profesie aflați printre colaboratorii revistei Baabel despre ce am publicat în urmă cu o zi sau o săptămână. Comentariile lor sunt mai întotdeauna interesante, și chiar provocatoare, în sensul că ele te e incită să mai scrii, să te faci mai înțeles, să aduci argumente contra celor apărute în comentarii, cu alte cuvinte, să polemizezi.

De-a lungul acestui ultim deceniu revista Baabel și-a creat o listă de subiecte, majoritatea captivante și chiar utile pentru formarea unei opinii sau luarea de poziție într-un domeniu în care cunoștințele tale până la citirea articolului erau fragile sau chiar inexistente.

Știu, voi fi cu ușurință acuzat de subiectivism sentimental, pentru că și eu colaborez la această revistă. Nu-mi pasă! Eu rămân la părerea mea că merită să aloci câteva zeci de minute o dată la două săptămâni și să citești ce se publică acolo.

Da, recunosc, uneori mă enervează stilul sau subiectul (dreptul meu!), dar întrucât trăim într-o lume democratică și nu suntem obligați să participăm la ”revista presei”, eu mai sar peste un articol, sau numai îl ”frunzăresc”, doar așa, ca să-mi confirm mie însumi că părerea mea anterioară despre cel/cea care scrie nu a fost zdruncinată de ultimul lui/ei articol.

Sunt convins că așa fac cei mai mulți din cei care în fiecare a doua joi, mai spre prânz, deschid e mailul trimis de redactoarea șefă ca să se delecteze cu ultimul număr din Baabel.

Oare noi, cele câteva sute de cititori consecvenți, formăm o elită? Mă îndoiesc. Mai curând cred că ne unește dorința de a afla, de a cunoaște, de a citi părerile altora și a le compara cu cele ale noastre.

Sincer vorbind, mi-aș dori să fim mai mulți, pentru că revista Baabel merită să fie citită.

Dintre cititorii care au răspuns recentului sondaj, 60% au trecut de vârsta de 70 ani, și mă întreb cum trebuie interpretat amănuntul acesta. Cred doar că nu facem de-ajuns ca revista să ajungă în calculatoarele celor mai tineri. Uneori mi se pare că suntem prea la unison, pentru că suntem mai toți de același leat, și dacă e așa, atunci e nevoie de condeie proaspete și de contribuția unora care s-au născut odată cu copiii noștri, sau cu nepoții noștri.

Cum o putem face? Ce n-aș da să știu!

Și iată, deci, ce urez eu revistei Baabel la aniversarea de 10 ani: mai mulți cititori și mai mulți colaboratori la care culoarea părului încă nu e cea a argintului.

Și până una-alta, la mulți ani și la mai mare!

Gabriel ben Meron

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

16 Comments

  • Marina Zaharopol commented on July 17, 2022 Reply

    Bancul cu John – o fi el banc -dar are radacini in realitate.
    Am citit mai demult ca un forum literar -nu-i retin numele – a reusit dupa mult efort sa organizeze o intalnire intre doi giganti ai literaturii: James Joyce si Marcel Proust. S-a dovedit insa ca nici unul din cei doi scriitori nu si-a gasit timpul necesar sa citeasca opera celuilalt si cele doua celebritati s-au lansat – spre dezamagirea audientei – intr-o discutie despre compararea betesugurilor inerente varstei!

    In aceasta privinta, Reviste Baabel este cu mult superioara si – precum sublineaza articolul – scriitorii de eseuri abordeaza teme interesante, se faciliteaza un dialog intre scriitori si intre scriitori si cititori, se polemicizeza, lucruri care contribuie si la cimentarea unei comunitati de interese comune.
    Felicitari Revistei Baabel! Inchin un toast virtual in onoarea aniversarii a 10 ani de la infiuintarea revistei!
    PS In caz ca cineva se indoieste de cum s-a desfasurat intalnirea dintre Proust si Joyce, il asigur de veridicitatea relatarii mele si ca nu este un banc!

    • gabriel gurm commented on July 17, 2022 Reply

      După părerea mea toate glumele au o bază veridică, si se dovedeste ca asta e adevarat si in cazul glumei inserate in articol.
      GbM

  • Marina Zaharopol commented on July 17, 2022 Reply

    Am citit mai demult că un forum literar -nu reţin numele – a reuşit după mult efort să organizeze o întâlnire între doi gigaBancul cu John o fi el banc, dar are şi rădăcini în realitate.nţi ai literaturii: James Joyce şi Marcel Proust.
    Sală îşi ţinea răsuflarea în anticiparea unui dialog interesant. S-a dovedit însă că nici unul din cei doi scriitori nu şi-a găsit timpul necesar să citească opera celuilalt şi cele două celebrităţi s-au lansat – spre dezamăgirea audienţei – într-o discuţie şi o comparare a beteşugurilor inerente vârstei!
    În privinţa aceasta, revista Baabel este cu mult superioară şi – precum sublineaza articolul – scriitorii de articole abordează teme interesante, se facilitează un dialog între scriitori şi cu cititorii, se polemicizeaza, lucruri care contribuie şi la cimentarea unei comunităţi de interese comune.
    Felicitări revistei Baabel! Închin un toast virtual în onoarea aniversării a 10 ani de la înfiinţare!
    P.S. În caz că cineva se îndoieşte de veridicitatea relatării mele despre întâlnirea dintre Proust şi Joyce, pot să-l asigur că istoria se bazează pe un fapt real şi nu este un banc!
    .

  • theodor toivi commented on July 16, 2022 Reply

    FELICITARI.
    PS: DIN CAUZA CA SCRIU, LA FEL CA JOHN AM INCETAT SA CITESC!

  • אנדרי שוורץ אנדרי שוורץ commented on July 15, 2022 Reply

    Cred ca e bine sa vezi colaboratorii revistei comentind articolele celorlalti autori. Fiecare idee din aceste raspunsuri te imbogateste spititual..Sigur are fi mai bine daca cit mai multi cititori care nu publica ar partcipa la comentarii.Cum sa atragem pe cei tineri sa citeasca revista noastra e o problema,..Poate cu articole pe subiectele care – I intereseaza. La urma urmei Baabel nu e o Revista pentru evrei,e o publicatie in limba Romana. La multi an Baabel!

    • gabriel gurm commented on July 16, 2022 Reply

      Poate ca ar trebui sa includem și subiecte de tehnologie modernă, viziuni de viitor, etc.
      Tânarul de azi e bine infipt in realitate dar cu o jumătate de ochi indreptată spre următoarele ”găselnițe” tehnologice și noile dispozitive high tech.
      Oare cine poate găsi pe acei tineri interesați sa contribuie la BAABEL cu asemenea subiecte?
      GbM

      • Andrea Ghiţă commented on July 16, 2022 Reply

        Pentru a ajunge la cititorii tineri e nevoie de autori tineri care să distribuie revista în mediul lor. Noi, autorii “bătrâni”, distribuim revista pe reţelele noastre de socializare şi ne învârtim în cercul nostru. Aici e “hiba”. Baabel are o pagină de Facebook https://www.facebook.com/Revista-Baabel-103208833199153/ pe care eu postez întotdeauna toate articolele, dar – din păcate – nu are prea mare audienţă. Postez şi pe pagina mea de Facebook https://www.facebook.com/andreajulika.szekelyghita?ref=tn_tnmn şi pe cele ale autorilor ( cei care au) dar tot nu creşte prea mult numărul cititorilor. Slavă Domnului nici nu scade, adică ne menţinem cam la aceeaşi cotă de audienţă. Pote dacă am plăti un distribuitor (booster) specializat, atunci ar face mai multp lume “click” pe Baabel, dar asta nu înseamnă că ar şi citit articolele.

  • Ivan Avraham Schwartz commented on July 15, 2022 Reply

    Fara umor, viata e monotona, rutina lipsita de momente de relaxare si zambet .
    Rezultatetel sondajului nu ma surprind. Cred ca suntem ultima generatie care mai stie, citeste si scrie in limba romana. Copiii si nepotii nostri , din pacate, n-o cunosc, motiv care m-a determinat sa donez toate cartile aduse din Romania in urma cu 50 de ani! Ma consolez cu faptul ca Revista Baabel mi-a oferit posibilitatea sa citesc articolele celor care reusesc sa creeze acest circuit intre ” scriitori si cititori”, prin limbajul comun cu care am fost educati in copilaria si tineretea noastra. La multi ani Baabel!

    • gabriel gurm commented on July 15, 2022 Reply

      Aveți perfectă dreptate, cu mențiunea că în România există încă ffff mulți tineri care vorbesc și citesc românește, iar BAABEL este o revistă literară în românește, și care apare în România……
      La această populație mă refeream….
      GbM

      • Andrea Ghiţă commented on July 15, 2022 Reply

        Domeniul baabel.ro este într-adevăr înregistrat în România, dar fizic Baabel este undeva…nu ştim unde, într-un spaţiu în care scriem în limba română. Autorii locuiesc în România, Israel, SUA, Ungaria, Canada, Elveţia, Germania şi sper să avem şi autori din alte ţări.

  • tiberiu ezri commented on July 14, 2022 Reply

    Gabi, tu nu numai ca scrii articole excelente, dar m-ai si introdus in selecta companie a autorilor Baabelului, revista condusa cu atata profesionalism si intelelciune de catre doamna Andreea Ghita. Contributia ta este enorma si izvorul tau spiritual este de nesecat. Cat despre bancul tau cu John, eu stiu ceva asemanator, dar nu banc, ci ceva tragic. Cand lucram la Houston, un chirurg care repara laparoscopic o hernie diafragmatica, a taiat din greseala aorta, iar bolnavul cu greu a scapat cu viata.
    Unul din medicii locali a remarcat : “cum se poate ca acest chirurg sa taie aorta cand de fapt el a scris o carte despre aceasta operatie?” La care eu am replicat: “ de scris a scris el cartea, dar probabil ca a uitat s-o citeasca “.

    • gabriel gurm commented on July 15, 2022 Reply

      Tibi,
      1.multumesc pentru complimente, eu de fapt ti-am dat un exemplu si tu l-ai luat imediat in serios, ȘI BINE AI FĂCUT!!
      2.Uite asa, gluma mea si povestea ta luate impreună indică faptul că umorul își are bază în realitate…
      GbM

  • boris mehr commented on July 14, 2022 Reply

    apreciez spiritul deschis al articolelor, multe cu valoare literară și informativă, , ca și al majorității comentariilor, iar vărsta participanților este , spiritual, foarte tânără, mult succes

    • gabriel gurm commented on July 14, 2022 Reply

      Și totuși….
      GbM

  • Eva Grosz commented on July 14, 2022 Reply

    Cred că nu există subiect tratat în articolele revistei, care să nu fie interesant. De asemenea și diversitatea temelor a crescut mult !! Mai spuneți D-ul GBM că ar fi nevoie și de oameni tineri , care să contribue cu ideile lor la această revistă. Absolut de acord cu Dvs.
    Tinerețea aduce prospețime.
    Eu citesc totul sau aproape totul din revistă . Îmi plac articolele și îmi plac comentările. Mă simt ca într-un grup de prieteni. Dar citesc și pentru curiozitatea mea de a afla ceva nou ,care mă îmbogățește spiritual și îmi face plăcere în același timp. Doresc și eu La Mulți anu și la mai mare Revistei ,scriitorilor și cititorilor.

    • gabriel gurm commented on July 14, 2022 Reply

      Perfect de acord!
      GbM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *