Viktor Orbán și rasismul

De peste două săptămâni presa, organizații internaționale, lideri politici din numeroase țări au luat atitudine și au condamnat declarațiile premierului Ungariei, Viktor Orbán, de la școala de vară de la Tușnad, legate de respingerea de către vorbitor a ”amestecului de rase”.

În acea cuvântare au mai fost lansate și alte idei care pot fi criticate și au și fost – cele legate de forurile europene și NATO, organizații din care face parte și Ungaria, incapacitatea acestora de a soluționa problemele acute ale lumii care au început cu pandemia și s-au terminat cu războiul Rusiei în Ucraina și sancțiunile economice care, după părerea premierului, afectează mai mult Occidentul decât pe ruși, ce ar trebui făcut ca să se termine războiul. Nu este o noutate că Orbán critică Bruxelles-ul, supărarea lui izvorăște din sancțiunile care le-au fost impuse din cauza nerespectării de către Ungaria a statului de drept, alegații cu care Orbán nu este de acord, însă el nu este de acord nici cu o serie de prevederi ale legislației europene pe care le-a acceptat atunci când a cerut aderarea la Uniunea Europeană. Ceea ce i se reproșează de fapt lui Orbán nu este în primul rând atitudinea lui critică, în fond fiecare membru al UE sau NATO are dreptul să-și exprime opinia, ci felul în care a acționat premierul ungar, contravenind poziției stabilite în comun de către statele membre, acțiuni care subminează unitatea europeană și transatlantică. Ar mai fi multe de spus despre declarațiile lui, care de altfel au fost adresate cetățenilor din Ungaria, chiar dacă au fost rostite la Tușnad, numai că ceea ce a dus la o condamnare cvasigenerală a discursului premierului a fost abordarea problemei rasiale. Orbán s-a referit la acest aspect în contextul politicii sale generale de respingere a emigrației pe care, a arătat el, o va continua și în viitor, afirmând de mai multe ori că prin măsurile luate – acces zero pentru emigranții care nu sunt europeni și creștini – Ungaria a apărat Europa de emigranți. Dar acum motivația respingerii a fost prezentată cu argumente rasiste. ”În alte părți ale Europei, unde popoarele europene s-au amestecat cu cei veniți din afara Europei, s-a format o lume cu rasă mixtă. La noi s-au amestecat popoare care trăiesc în Europa, de aceea noi nu suntem rasă mixtă, ci pur și simplu un amestec al popoarelor care trăiesc în propriul cămin european. Pentru asta luptăm. Suntem dispuși să ne amestecăm între noi, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a declarat el.

Ca să mă exprim mai simplu și mai blând, în primul rând astăzi, în secolul XXI, a aborda problema din acest unghi este de prost gust. Calificativele date premierului au fost că susține idei naziste, că așa vorbea și Goebbels și că astfel de idei nu au ce căuta în narativul politic actual. Iar criticile împotriva lui au continuat și după ce a încercat să retracteze cele spuse, arătând că s-a referit de fapt la aspectele culturale ale unui eventual amestec. Mai mult, s-a cerut sancționarea lui și distanțarea categorică față de aceste poziții.

Deși abordarea rasială este o problemă cu multiple ramificații și semnificații, în Ungaria reacții critice au venit chiar din tabăra politică a lui Orbán, o consilieră și prietenă apropiată a premierului prezentându-și demisia. Alte luări de poziție au aparținut reprezentanților comunității evreiești, inclusiv rabinului-șef, Robert Frölich. În condițiile în care în timpul celui de-al Doilea Război Mondial populația evreiască din Ungaria a fost deportată la Auschwitz și fiecare al treilea deținut ucis a fost evreu ungur, astfel de declarații care evocă ideea ”purității rasiale” trezesc amintiri dureroase și temeri nu numai în rândul supraviețuitorilor Holocaustului, ci, așa cum a arătat Andrei Heisler, președintele MAZSIHISZ (Federația Comunităților Evreiești din Ungaria), al copiilor și nepoților victimelor Holocaustului. Motiv pentru care Heisler i-a cerut premierului Ungariei o întâlnire pentru a-și da seama ce l-a determinat să facă astfel de declarații. Cel puțin până acum nu există informații că acest lucru s-ar fi concretizat. Dar săptămânalul politic Hetek din Ungaria a adresat cancelariei premierului întrebarea dacă a avut loc întâlnirea și dacă premierul s-a gândit să găsească o modalitate de a risipi temerile legate de argumentația privind amestecul raselor. Un răspuns a fost dat de Bertalan Havas, șeful de presă al premierului, care a afirmat: ”Ungaria vrea să decidă singură cu cine să coexiste. Nu dorim ca alții să ia decizii. În Ungaria această dezbatere a avut loc, iar ungurii au decis să se construiască gardul. Scopul guvernului este în continuare ca Ungaria să rămână o țară maghiară”.

Ce l-a determinat pe Orbán să facă aceste declarații, la această întrebare există doar speculații. Cu mențiunea că problema rasială nu este o problemă evreiască, dar ea este minoritatea cea mai lovită în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, merită amintit că Orbán nu este un rasist, relațiile lui cu organizații evreiești din Ungaria sunt bune, la fel cu Israelul, mai ales cu fostul premier Benjamin Netanyahu, că el a declarat toleranță zero în ceea ce privește antisemitismul. Unii analiști au presupus că mesajul s-ar fi adresat simpatizanților partidului de extremă dreapta ”Patria noastră” care a obținut rezultate surprinzător de bune la alegeri, cunoscându-se faptul că de-a lungul timpului, Orbán a reușit să submineze și să desființeze partide de opoziție, atrăgând o parte din membri de partea lui. Oare premierul nu s-a gândit la ecourile pe care le vor stârni astfel de teze pe plan intern, dar mai ales pe plan internațional? Oricare ar fi explicațiile, ele au deteriorat în continuare poziția și prestigiul premierului Ungariei.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

7 Comments

  • boris mehr commented on August 3, 2022 Reply

    este bine că se amintește și atitudinea pozitivă față de evrei a premierului maghiar, iar eu aș adăuga și reținerea acestuia față de sancțiunile contra RUSIEI care în mod cert dezechilibrează economia mondială.FIIND DEPENDENT DE GAZUL RUSESC ESTE NORMAL CA ORBAN VIKTOR SĂ NU FIE ÎNCÂNTAT DE SANCȚIUNI. IAR LIPIREA UNOR ETICHETE DIFERIȚILOR OAMENI POLITICI ESTE O ATITUDINE FUNDMENTAL GREȘITĂ, SĂ NU-L BANALIZĂM PE HITLER.

  • dr.Paul Leibovici commented on August 2, 2022 Reply

    fără îndoială,ORBAN este un rasist periculos ideile sale fasciste sunt cea mai bună dovadă..
    Dr.Paul Leibovici

  • tiberiu ezri commented on August 2, 2022 Reply

    Un articol foarte echilibrat. Asa cum scrie autoarea, tinta lui Orban nu sunt evreii, pe care de cateva ori a declarat ca ii ocroteste impotriva antisemitismului, ci migranţii in masa din tarile musulmane si din alte tari africane, nu din cauza de refugiere politica, ci din cauze economice. Dar de multe ori ceea ce declari in public, te si califica. Daca Orban tacea, filozof ramanea.
    Cat despre reactia ingrijoratoare a plebei rasiste de care aminteste doamna Ghita, ea nu ma mira de loc, fiindca asta nu este o noutate.

    • Andrea Ghiţă commented on August 2, 2022 Reply

      Nu cred că mulţi migranţi au preferat Ungaria. Majoritatea au plecat către ţările occidentale. Maghiarii însă au făcut o psihoză faţă de migranţi ( impusă de politică) astfel încât, a devenit anecdotic un sondaj realizat de o publicaţie umoristică, în care trecătorii au fost întrebaţi ce părere au de faptul că maghiarii vor fi obligaţi să folosească cifre arabe? Majoritatea respondenţilor au fost revoltaţi şi au declarat că acest lucru e inadmisibil. Deci creşte nivelul de respingere a celor diferiţi. Ceea ce ar trebui să îngrijoreze şi evreii care acum o duc bine în Ungaria.

      • Virgil Duncan commented on August 3, 2022 Reply

        Ungaria nu a fost “preferata” de migranti pentru ca a fost perfect inchisa cu un gard si pazit bine pe deasupra. Au fost imagini la TV cu migranti mergand de-a lungul gardului, in timp ce li se spunea de cealalta parte a gardului sa mearga spre Germania unde se traieste mai bine. Interesant ca acum 70 de ani Ungaria a fost una din tarile cele mai antisemite din Europa, in timp ce azi este poate cea mai prietenoasa cu Israelul si cu evreii in general.
        Politica lui Orban este parte din lupta dintre nationalism si globalism. Lupta asta nu este numai in Ungaria, este in toate tarile avansate. Nu este totul rasism, este diferenta de cultura, limba vorbita si in special religie. A fost rasism chiar si in Israel intre evrei la inceput. Rasismul a disparut dupa doua generatii numai dupa ce toti olimii s-au asimilat in cultura israeliana. Degeaba punem eticheta de rasism pe Orban – acest nationalism este intre 20-40% din cei care voteaza peste tot. Este parte din natura umana.

  • Jack Chivo commented on August 2, 2022 Reply

    Din fericire, asa functioneaza democratia in anii nostri. Fiecare are dreptul sa accepte sau sa respinga argumentele domnului Orban, in special cei care traiesc acolo!!

    Chiar daca unora nu le place si sunt revoltati!!

    Nici mie nu imi plac parerile lui, dar eu traiesc in Canada, departe de ce se intampla in Ungaria

  • Andrea Ghiţă commented on August 1, 2022 Reply

    Nu atât cele afirmate de Viktor Orbán m-au revoltat şi speriat, cât numărul mare al comentariilor aprobatoare, postate în spaţiul virtual atât de către cititorii maghiari cât şi de cei români.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *