Regina Elisabeta a II-a şi Mihail Gorbaciov

În ultimele săptămâni am pierdut, una după alta, două personalități care au influențat determinant mersul istoriei – Mihail Gorbaciov și regina Elisabeta a II-a. La prima vedere pare oarecum forțat să îi compari, dar dacă înlături suprafața, descoperi trăsături care permit o anumită apropiere. Intenția care i-a animat pe cei doi era o schimbare spre bine, atât pentru popoarele lor, cât și pentru lume și dorința lor a fost ca aceasta să se realizeze pașnic. Ceea ce îi deosebea era modul de lucru. Despre Mihail Gorbaciov se poate spune că a acționat deschis, și-a prezentat în mod public ideile, ideologia, programul. Regina Elisabeta a II-a a acționat cu discreție, prin persuasiune aproape invizibilă, funcția ei nepermițând vreo intervenție directă. Analizând rezultatele, constatăm că regina a avut mai mult succes, pe când cele ale lui Gorbaciov au fost plătite scump și în multe direcții el a eșuat.

Așa cum au subliniat liderii politici britanici și din întreaga lume, istoricii și analiștii politici, cei 70 de ani ai domniei reginei Elisabeta a II-a au adus schimbări uriașe. Ele se referă la structura a ceea ce a fost Imperiul Britanic atunci când Elisabeta a urcat pe tron, la economie, la relațiile interumane, la însăși compoziția demografică a Marii Britanii care astăzi se caracterizează printr-o multiculturalitate sănătoasă, prin integrarea, chiar dacă nu în totalitate, a diferitelor etnii provenind din fostele componente ale Imperiului. Dacă cineva are curiozitatea să se uite la lista membrilor guvernului britanic, sau să vadă cine este primarul Londrei, descoperă prezența lor. Pentru majoritatea britanicilor situația pare firească, nimeni nu-i contestă, sau dacă da, nu din cauza culorii pielii, ci a performanțelor. Toate acestea s-au întâmplat în cei 70 de ani în care regina Elisabeta a II-a a fost șeful statului. Chiar dacă rolul ei a fost formal, acele puține drepturi pe care le avea nu au fost exercitate în defavoarea progresului Marii Britanii. Și trebuie adăugat că regina a suportat în aceeași măsură și eșecurile, dificultățile cu care s-a confruntat și se confruntă țara. Dar persoana ei, nu numai ca regină, ci și ca om, a garantat stabilitatea și unitatea țării și acest fapt este recunoscut de cetățenii britanici, indiferent dacă sunt din Anglia, din Țara Galilor, din Scoția, sau din Irlanda de Nord.

Mihail Gorbaciov nu a avut acest noroc, deși curajul lui, aprecierea justă a realității, faptul că a reușit să depășească gândirea rigidă moștenită de la înaintași, precum și modalitățile de a conduce țara, capacitatea lui de a accepta compromisurile și de a renunța în mare măsură la folosirea forței, l-ar fi îndreptățit să fie mai prețuit decât a fost în realitate. Zicala ”nimeni nu e profet în țara lui” este cât se poate de bine exemplificată de soarta lui Gorbaciov. Dacă el a reușit să pună capăt unui regim care a oprimat jumătate din lume, pentru că și-a dat seama că în condițiile continuării politicii duse de țara sa în ultimii aproape 80 de ani, sistemul, în frunte cu URSS, s-ar fi prăbușit. Măsurile lui au fost salutate și aplaudate în afara țării, dar concetățenii lui l-au considerat și îl consideră până astăzi un „trădător” care a pus capăt existenței Imperiului Sovietic. Este adevărat, Gorbaciov a vrut să reformeze Uniunea Sovietică și pe plan intern, a încercat să introducă reforme democratice, dar nu a avut curajul să apeleze la măsuri radicale, ci numai la jumătăți de măsură – și până și acestea au fost subminate de urmașii lui. Astfel poporul rus a fost nevoit să treacă prin decenii de haos economic și politic și să asiste la jaful privatizărilor, la răspândirea pe scară largă a corupției, la pierderea statutului de mare putere de-acum a Rusiei, deoarece URSS s-a dizolvat și pentru aceasta este de asemenea învinovățit Gorbaciov, deși el s-a opus acestui demers. Concetățenii lui nu sunt conștienți, sau nu vor să recunoască un adevăr: că și fără Gorbaciov lucrurile ar fi evoluat cam în aceeași direcție, că republicile oricum s-ar fi despărțit, deoarece istoria își urmează cursul.

Lui Gorbaciov i s-a făcut o mare nedreptate, ceea ce s-a văzut și la înmormântarea lui, mai mult decât modestă pentru un fost șef de stat. Suverana Marii Britanii a avut parte de funeralii mărețe, o recunoaștere și în acest fel a valorii ei, iar poporul a jelit-o. Nu știu când va veni vremea când poporul rus să-i aducă post-mortem lui Gorbaciov omagiul pe care îl merita. Dacă astăzi lumea este așa cum este – și aici mă refer la părțile ei bune – aceasta se datorează în mare parte și lui.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

10 Comments

  • BORIS MEHR commented on October 5, 2022 Reply

    GORBACIOV a fost înfrânt de un sistem care trebuia reformat, prin venirea lui ELȚÎN ș apoi PUTIN Rusia A RATAT șansa de a se revigora social și economic, ceea ce echivalează cu o întârziere de un veac. PĂCAT.

  • Marica Lewin commented on October 1, 2022 Reply

    Am urmărit serialul The queen pe Net Flix, şi mi s- a părut că rolul reginei in conducerea țării era destul de important. Guvernul nu lua nici o hotărâre fara a o inştiința pe regina, si nu formal.
    Ținea cont de opiniile ei.
    Gorbaciov a avut viziune politică, dar nu a fost sustinut.
    A realizat o schimbare uriaşã fără vărsare de sânge. Un merit remarcabil

    • theodor toivi commented on October 4, 2022 Reply

      Israel will not boycott Italian gov’t led by party with fascist roots
      The Foreign Ministry congratulated Italy on its election on Monday, without mentioning Brothers of Italy or Meloni, who won last week’s election.

  • Tiberiu ezri commented on September 24, 2022 Reply

    Articol excelent si ingenios.
    Gorbaciov a fost o oaza in desertul imens ai dictatorialor rusi si sovietici corupti si lipsiti de scrupule. Oaza a fost inghitita intre timp de unul dintre aceia..

  • Ioana Nitescu commented on September 23, 2022 Reply

    Excelent subiect! Fireasca alegere pentru un comentator de talia Evei. Excelenta paralela si viziunea Est -Vest cu toata incarcatura geografica, politica si de mentalitate. Felicitari!

  • JOHANAN VASS commented on September 22, 2022 Reply

    CIND SE VA SCRIE ISTORIA PESTE ANI GORBACIOV VA FI CONSIDERAT CA UNUL CARE A SCHIMBAT ISTORIA LUMII. NIMENI N-A CREZUT CA REGIMUL COMUNIST VA CADEA SI CA VIATA MILIOANELOR DE OAMENI SE VA SCHIMBA CRED EU IN BINE.INTR-ATIT CA DACA NU ERA GOBACIOV NU ERA NICI BAABEL
    IN LEGATURA CU REGINA ELISABETA ENGLEZII CHIAR AU CONSIDERAT-O CA O MAMA SI O BUNICAI A NATIUNII. CRED CA ACEATA CASA REGALA VA PERSISTA MULT TIMP CACI BRITANICILOR LE PLAC POVESTILE CU REGI PRINŢESE DIVORTURI SI NUNTI

  • Andrea Ghiţă commented on September 22, 2022 Reply

    Comparaţia celor două personalităţi plecate la cele veşnice aproape simultan este cu atât mai frapantă cu cât ne gândim la diferenţa dintre originile lor. Aici admiraţia mea se îndreaptă către Gorbaciov, un om cu origine simplă, care a reuşit nu numai să înţeleagă spiritul vremii şi să aibă o viziune pe măsură, dar a fost şi cel mai elegant şi distins preşedinte al URSS în apariţiile publice.

  • Hava Oren commented on September 22, 2022 Reply

    Oricât ar părea de neașteptat, se pot găsi trăsături comune celor două personalități!
    În ochii mei Gorbaciov a fost o figură tragică: cu toate că a făcut un mare bine întregii omeniri, în propria sa țară a fost desconsiderat și practic dat uitării.

    • theodor toivi commented on October 4, 2022 Reply

      Am aflat cu această ocazie despre evenimentele sângeroase din februarie 1988 (da, din 1988, sub guvernarea d-lui Gorbaciov, omul cumsecade cu perestroika şi glasnost!), când timp de trei zile, în Sumgait, grupuri de musulmani fanatici azeri au intrat în locuinţele minorităţii armene a oraşului, dedându-se la jafuri, violuri şi crime

  • Klein Ivan commented on September 22, 2022 Reply

    Regina Elisabeta a II-a – o persoană care s-a comportat decent de-alungul întrgii vieți și care n-a trebuit să justifice că e persoana cea mai potrivită pentru “job” .
    Președintele Mihail Gorbaciov – a eșuat în ceeace și-a propus , dar rezultatul colateralal acțiunilor sale a fost evitarea unui război mondial deoarece o instabilitate politică generată de o economie falimentară ( cheltuieli militare depășind 60% GDP ) poate avea ca rezultat o explozie ( deci nu neapărat o implozie ) în cazul unei supraputeri . K.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *