Italia. Victoria extremei drepte

În decurs de două săptămâni, două partide de exremă dreaptă au ajuns pe prim-planul politicii europene, provocând unde de șoc printre țările membre ale UE. În Suedia, ”Democrații Suediei” au devenit, în urma alegerilor, cel de-al doilea partid ca popularitate. Chiar dacă nu a intrat în guvernul de centru-dreapta, va sprijini cu cei 73 de deputați măsurile promovate de noul cabinet și cu certitudine va putea impune anumite poziții. Alegerile de duminică din Italia aduc la guvernare o coaliție compusă din partide de centru-dreapta și extremă dreaptă. Unul dintre ele, ”Frații Italiei”, deși nu se consideră de extremă dreaptă, își are sorgintea în formațiunile postfascite din țară. Spre deosebire de Suedia, ”Frații Italiei” conduse de Giorgia Meloni care potrivit rezultatelor provizorii a obținut 26 la sută, vor intra în guvern împreună cu Liga lui Matteo Salvini, de asemenea considerată de extremă dreaptă și ”Forza Italia” a lui Silvio Berlusconi – deși aceste două partide au obținut voturi sub așteptări. Această coaliție va putea obține majoritatea și în Camera Deputaților și în Senat. Ținând cont de rezultate, pentru prima dată, prin persoana Giorgiei Meloni, Italia va avea un prim-ministru femeie. Stânga italiană a obținut rezultate mai slabe, fiind și fărămițată.

Victoria extremei drepte în două țări membre ale Uniunii Europene este fără doar și poate un semnal negativ pentru Europa, tocmai în momentele în care ar fi nevoie, mai mult ca niciodată, de unitate în condițiile continuării războiului din Ucraina și a crizei energetice care a lovit toate statele membre, determinând scăderea puterii de cumpărare a cetățenilor și a nivelului lor de trai.

Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a cărei agresivitate se intensifică. Iar dacă până acum, din cauza opoziției Ungariei, a fost foarte greu de obținut consensul, acum frontul antieuropean se întărește cu Suedia și Italia, astfel că măsurile vor fi acceptate cu dificultate. Probabil vor fi diluate pentru a se obține consensul, ştiut fiind că atât Berlusconi, cât și Salvini se consideră prieteni ai lui Vladimir Putin.

Totuși, este posibil ca în acest domeniu să se manifeste conflictele în cadrul viitorului guvern, deoarece Giorgia Meloni a condamnat de la început agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

Diferențe de poziție între cele trei componente ale viitorului guvern există și în ceea ce privește apartenența la NATO, Meloni fiind o atlantistă, contrar opiniilor lui Berlusconi și Salvini. Numitorul comun al celor trei este insatisfacția față de măsurile Uniunii Europene care ar face mai suportabile pentru populație consecințele crizei energetice, dar mai ales politica UE față de refugiați. Victoria dreptei se datorează și faptului că mulţi italieni s-au simţit trădați de Europa. Problema refugiaților – în  condițiile în care Italia a fost și este asaltată de persoane sau familii provenite din nordul Africii care traversează Mediterana și care, în majoritatea cazurilor, nu sunt refugiați politici şi nici fugari din faţa războaielor – este văzută de o mare parte a societății italiene drept cauză a insecurității, mai ales în marile orașe italiene.

De fapt același motiv a fost evocat și în Suedia, unde în ultimii ani a crescut numărul crimelor și al asasinatelor. Italienii sunt nemulțumiți de incapacitatea Uniunii Europene de a soluţiona această chestiune și aici găsesc sprijin și din partea altor state membre ale UE, ca de pildă Ungaria.

În campania electorală Meloni și aliații ei au promis că vor adopta o atitudine mai fermă față de măsurile inițiate de Uniunea Europeană. Totuși, după cum afirmă analiștii, prea multe lucruri nu vor putea face, deoarece Italia are nevoie de fondurile europene ca de pâinea caldă, fiind țara cu cele mai mari datorii, după Belgia. Nici în ceea ce privește componența guvernului, cei trei nu au o libertate absolută, deoarece președintele Italiei are dreptul să intervină în desemnarea miniștrilor.

De fapt, amenințarea pe care o reprezintă situația din Italia nu este atât felul în care va funcționa guvernul, existând numeroase contraponderi care ar putea atenua niște intenții radicale, ci forța exemplului.

Dat fiind că actualele dificultăți s-au manifestat și se manifestă în condițiile în care statele membre ale UE au guverne de centru sau de centru-stânga, nu este imposibil ca şi la alegerile din alte ţări să se materializeze opţiunea de vot exprimată de către un alegător italian: „Am văzut ce ne-a oferit această orientare, să vedem ce ne va oferi dreapta sau extrema dreaptă.”

Astfel de experimente, chiar dacă până la urma vor eșua, vor submina dezvoltarea democrației și funcționarea statului de drept.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

27 Comments

  • evagalambos commented on September 28, 2022 Reply

    Trebuie să se facă nuanțări. Nici o extremă nu e bună, ambele-stânga și dreapta au avut dictatori, au înnăbușit democrația. În Italia este o coaliție extrema dreaptă, centru-dreapta deoarece Berlusconi nu este fascist ci putinist.. Am arătat că existe diferențe de poziții între cei trei lideri și acestea vor influența viitorul Italiei. În ceea ce-l privește pe Mussolini, este adevărat că până în a doua jumătate a anilor 1930, în Italia nu se ducea o politică antisemită, ba au fost evrei membri ai partiului fascist. Hitler i-a cerut lui Mussolini să adopte o politică rasistă, el s-a conformat și cunoaștem consecințele. Cel mai grav aspect al alegerilor din Italia este, așa cum am și scris în articol, eventualitatea preluării exemplului în condițiile în care Europa trece prin mri dificultăți la care deocamdată nu s-au găsit soluții..

    • Klein Ivan commented on September 29, 2022 Reply

      Binevenit acest comentariu , completare la articol . Aș adăuga că Giorgia Maloni sesizează în mod corect problemele , dar fiind o persoană care s-a ocupat în cursul vieții numai de politică mă îndoiesc că le va știi să le dea o rezolvare corectă . Însănătoșirea unui bolnav presupune administrarea medicamentului necesar , după identificarea bolii , atît cît e nevoie pentru a nu exacerba efectele secundare ale medicamentului . Pozitiv la , la ora actuală , e faptul că cineva , situat în vîrful unui guvern , menționează problemele . K.I.

      • theodor toivi commented on October 3, 2022 Reply

        Israel nu va boicota noul guver italia. A trimis felicitari Italaliei. (Jerusalem post)

  • tiberiu ezri commented on September 28, 2022 Reply

    Sunt de acord cu doamna Galambos că motivul creșterii influentei extremei de dreapta este creșterea continuă a refugiaților. Eu cred că este și frica lor legitimă că în câteva decenii, pe cale democratică și prin spor natural al populației, Europa va deveni Eurabia. Să nu credeți că extrema stângă e mai bună. Ea face clică cu BDS și alte organizații anti-israeliene, anti-americane și anti-civilizate. Acum câteva săptămâni , la Roma am comandat un taxiu de la hotel până la aeroport. Șoferul era un stângist înrăit care tot drumul ne povestea că 9.11 a fost o înscenare a CIAului american și toate relele din Italia vin de la americani. A început să croncăne și despre Israel dar l-am oprit din timp. Cu alte cuvinte, ambele extreme sunt la fel de periculoase. Vărsarea de sânge va fi inevitabila între musulmanii europeni și europenii europeni din vest. Din păcate, partidele moderate vor fi marginalizate. Aceasta va fi și situația în Israel dacă extremiștii de dreapta și habotnicii vor dirija țara. De vină însă sunt popoarele pentru că ele vor numai “panem et circensis”.

    • theodor toivi commented on September 28, 2022 Reply

      Toti care sustin ca toate relele vin de la americani se lupta sa obtina un green chard!

  • BORIS MEHR commented on September 28, 2022 Reply

    VENIREA la putere a unui partid numit fascist POATE SĂ DEA FIORI în EUROPA, dar sunt necesare nuanțări – când era la putere BERLUSCONI nu știu cine îl considera fascist, apoi se știe că mișcarea fascistă italiană nu era la începuturi antisemită, iar apariția ei a fost un rezultat al corupției și degradării democrației italiene. DE ACEEA , înainte de a fi eItchetată GiORGIA MELONI AR TREBUI SĂ VEDEM CE PAȘI VA URMA, ESTE CLAR CĂ MULȚI SUNT NEMULȚUMIȚI DE POLITICA UE și de unel aberații ale liderilor din UE

  • Klein Ivan commented on September 28, 2022 Reply

    Bucurie mare de cîte ori apare un articol pe o tematică actuală chiar dacă eu mă situez pe cealaltă parte a baricadei față de autor și unii comentatori . Așa am fost și sînt pe subiect Covid-19 cînd nu v-am detailat poziția cu “dezinformații” . La subiectul tratat de articol , vă recomand de pe youtube : Tucker Carlson – People are upset about this – Sep 26 , 2022 . K.I.

    • Eva Grosz commented on September 28, 2022 Reply

      Eu propun alt videoclip din You Tube :Fascism Returns in Italy: Giorgia Meloni Claims Victory, Allied with Right-Wing Parties. https://www.youtube.com/watch?v=HglP4WwHJOM

      • Klein Ivan commented on September 29, 2022 Reply

        Stimată Doamnă Eva Grosz , Apreciez pozitiv că ați prezentat “second opinion” . Pentru Covid-19 eu am avut mare nevoie de așa ceva . Din experiența mea – rudele mele din Israel au apelat la vaccines & boosters și au făcut repetet boala ; noi cei din America și rudele din Romania n-am mers pe aceeași cale și n-am trecut prin ce au trecut ei .În ceeace privește subiectul articolului – am vizionat video-ul sugerat de dvs. Profesoara de la NYU , expertă în fascism , vede faptele/evenimentele din Italia/America numai în legătură cu fascismul , nici vorbă de o analiză serioasă a problemelor . K.I.

        • Eva Grosz commented on September 29, 2022 Reply

          Nu o să fiu de partea unui partid neofascist NICIODATĂ. Și cum spune D-na Galamboș Eva, pericolul este preluarea exemplului .
          Asemenea manifstări se întind ca focul într-o pădure uscată.

  • Ivan Avraham Schwartz commented on September 27, 2022 Reply

    Cuvantul ” Democratie” va ramane probabil doar in enciclopedii sau vocabulare care azi nu mai sunt citite de cei a caror memorie colectiva are tendinta de a uita consecintele tragice a nationalismului extremist. Europa si-a sapat singura groapa in care va cadea dupa zeci de ani in care EU a incercat sa-si impuna principiile deseori eronate. Invazia continentului de catre emigranti care nu recunosc cultura, istoria, traditiile si religia tarilor in care refuza sa se integreze si sa se adpteze( mai mult, cauta sa-si impuna infuenta si dominatia in toate domeniile vietii),este unul din motivele majore ale acestor modificari radicale in orientatia politica si succesul relativ al extremistilor de dreapta in Europa si America.Sa nu uitam Rusia si…..

  • Tomi Anca commented on September 27, 2022 Reply

    In sfarsit si Europa se trezeste.Incet,dar sigur in curand tot mai multe state ale UE vor fi mai putin de centru-stanga.Sper ca si la noi Nethaniahu va relua conducerea si la fel in USA cei de dreapta vor lua congresul si senatul.La asta spun eu “semne bune are anul”.
    Shana Tova!

    • Andrea Ghiţă commented on September 27, 2022 Reply

      Interesant mod de a percepe “semnele bune”! Un partid post-fascist, care-l revendică drept inspirator pe Mussolini, în Italia şi un partid nazist xenofob şi antisemit în Suedia pe mie îmi dau fiori de groază!

      • Eva Grosz commented on September 27, 2022 Reply

        Violența ,naționalismul ,rasismul de orice natură [culoare, etnie, religie,diferențe de sex și îngrădirea libertății personale de care aparțin și libertatea de exprimare vorbită și scrisă, avorturi interzise ,homosexualitatea pedepsită ]…ele sunt în programul lui Meloni. Se vede și care oameni politici și conducătiori de stat au felicitat-o pe Giorgia Meloni. a cărei lozincă este : “Mother, Italian, Christian”
        Oare nu citim programul , nu vedem simbolurile?
        Oare chiar nu am învățat nimic din istorie?
        Oare nu am înțeles că emigranți suntem și noi ?
        Nu vrem să vedem ?

    • theodor toivi commented on September 28, 2022 Reply

      Ok

    • theodor toivi commented on September 28, 2022 Reply

      Decât monstruasa coaliție între stânga și islam, alegătorii preferă naționalismul. Istoria arată că stânga s-a dovedit dictatorială (Stalin, Dej, Ceaușescu, Castro, Coreea de Nord, s.a.m.d.). Stânga a adus cozile la alimente, benzină,. fuga din țară, e.t,c Exemplu evadarea cubanezulor spre Maiami. Vezi actuală Venezuelă. Nu am reținut migrații sau evadări din țările de dreapta spre cele de stânga!

      • Andrea Ghiţă commented on September 28, 2022 Reply

        Domnule Toivi, aici nu e vorba de dreapta, ci de extrema-dreaptă post-fascistă. Vă reamintesc că fasciştii au exterminat evreii, ţiganii, homosexualii, etc. Şi au avut dictatori: Hitler, Mussolini, Antonescu, Franco, Salazar.

        • theodor toivi commented on September 28, 2022 Reply

          Jerusalem Post World News
          Comunitatea evreiască din Italia nu este îngrijorată de noul premier „fascist”.

        • theodor toivi commented on September 28, 2022 Reply

          Yad Vashem Ierusalim: Liderul. Mussolini nu era antisemit. Avea legături strânse cu evreii italieni, inclusiv câțiva fondatori timpurii și membri ai mișcării fasciste. El a fost puternic afectată și de două femei evreice: Angelica Balabanoff, din Rusia și Margherita Sarfatti, italiană. După ce Mussolini a ajuns la naţionalitate putere, el a asigurat evreii italieni de siguranța lor într-un interviu cu șeful Rabinul Romei.

          • theodor toivi commented on September 28, 2022 Reply

            Uciderea evreilor în Italia a început pe 8 septembrie 1943, după ce trupele germane au preluat controlul asupra Italiei de Nord și Centrale

          • Andrea Ghiţă commented on September 28, 2022 Reply

            Eu nu cred că totul se învârteşte doar în jurul atitudinii faţă de evrei. Adică poate fi extremă dreaptă dacă evreii nu sunt puşi în pericol?! Vă asigur că până la urmă toate persoanele (inclusiv evreii) cad victimă extremismului de dreapta. Şi celui de stânga.

            • Eva Grosz commented on September 28, 2022 Reply

              Așa cum spui Andrea.

            • theodor toivi commented on September 28, 2022 Reply

              De acord !

  • Ioana Nitescu commented on September 27, 2022 Reply

    O analiza “la cald” . Multumim, Eva.

  • Eva Grosz commented on September 26, 2022 Reply

    L-aș fi întrebat pe Primo Levi ce crede despre orientarea spre extrema dreaptă a Italiei . Răspunsul lui mi-ar ajunge.

    • Andrea Ghiţă commented on September 27, 2022 Reply

      Mă tem că Primo Levi a intuit că după o vreme ( nici un secol) Holocaustul va fi dat uitării…

      • Eva Grosz commented on September 27, 2022 Reply

        Adevărat . Și cel mai bine exprimat în vestita lui poezia Shema .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *