Yosi – spionul care și-a regretat faptele

Nu demult, pe Amazon Prime a debutat serialul argentinian Yosi, the Regretful Spy (Yosi, spionul care și-a regretat faptele), bazat pe întâmplări adevărate. Acțiunea se petrece în Argentina și eroul principal este José Pérez, alias Yosi.

Din istoria evreilor argentinieni

Evreii sefarzi și conversos au ajuns în Argentina încă în 1492. Brațul lung al Inchiziției a continuat să-i urmărească și să-i terorizeze, până când Argentina și-a câștigat independența de Spania, în 1810. La sfârșitul aceluiași secol, zeci de mii de evrei prigoniți de pogromurile din Europa de Răsărit au ajuns și în Argentina, unde s-au bucurat de o viață economică, religioasă și culturală înfloritoare. Evreii se ocupau cu succes și cu agricultura și creșterea vitelor. Evreilor din Europa de Est li s-au alăturat mai târziu și evrei din țările arabe, mai ales din Siria și din Liban.  

Evreii au întemeiat mai multe așezări agricole, prima și cea mai mare fiind Moisés Ville (Orașul lui Moise), care la un moment dat avea 2,000 de evrei – ea mai există și astăzi dar numărul evreilor a scăzut simțitor… În 1914, capitala Buenos Aires avea 150.000 de evrei, fiind a doua după New York dintre orașele Americii din punct de vedere al populației evreiești.

Cooperativa agricolă evreiască în Argentina, întemeiată în 1889 de evrei ruși cu sprijinul Baronului Hirsch.

Autoguvernarea evreiască a fost prost înțeleasă de unele oficialități argentiniene și a creat dușmănie și antisemitism. Acest lucru se vede și în filmul Yosi, the Regretful Spy. În 1919, armata a reacționat violent la o grevă pașnică a muncitorilor metalurgiști pentru condiții de muncă umane. Atacul a dus la o grevă generală care a fost înăbușită de paramilitari extremiști de dreapta. Aceștia i-au „vânat” pe liderii sindicatelor, dintre care erau și evrei emigranți din Rusia, și au continuat printr-un pogrom în cartierele evreiești. Ambasada Statelor Unite în Argentina a raportat că 1.500 de persoane au fost ucise, majoritatea evrei. Mai multe femei au fost violate.

Începând cu 1946, Președintele Juan Perón și oamenii lui au încurajat primirea multor criminali naziști și încadrarea în societatea argentiniană. În timpul Juntei militare din 1976 – 1983, zeci de mii de argentinieni progresiști au fost răpiți din casele lor, au fost torturaţi și uciși. Printre ei se aflau câteva mii de pro-democrați evrei.

Una dintre minciunile propagate de antisemiții argentinieni a fost așa-zisul Plan Andinia care susținea că evreii ar fi intenționat să întemeieze un stat propriu în Patagonia (teritoriile sudice din Argentina și Chile). Era o teorie a conspirației, comparabilă cu Protocoalele înțelepților Sionului cunoscute din Europa.

Misiunea lui José Pérez, alias Yosi

În 1985, serviciile secrete argentiniene i-au dat lui José misiunea de a se infiltra în comunitatea evreiască din Buenos Aires, pentru a afla care erau intențiile secrete ale evreilor și în ce măsură Planul Andinia era actual. După trei ani de cursuri cu rabinul Mauricio Balter, José s-a convertit la iudaism, luându-și numele de Yosi – dar a rămas mai departe spionul serviciilor secrete argentiniene. Ascuns sub identitatea falsă de evreu, Yosi și-a dat seama de absurditatea Planului Andinia.

În serialul TV, Yosi a raportat superiorilor săi că Planul Andinia este un mit fără nicio legătură cu realitatea, dar șefii lui au insistat că planul este real și evreii nu vor decât să-l deruteze. În realitate, acest mit a fost inspirat de faptul că la începutul emigrării, evreii ruși se ocupau cu agricultura, au cumpărat pământuri și au întemeiat mai multe așezări agricole. Este greu de luptat cu prejudecățile!

În următorii douăzeci de ani, José-Yosi și-a ascuns originea adevărată și cu timpul a adoptat în mod sincer un stil de viață evreiesc tradițional, s-a căsătorit cu o evreică (dar apoi a divorțat), a fost membru în Organizația Sionistă Argentiniană și chiar a înființat o grupare de tineri sioniști. În aceste condiții, Yosi a început să regrete că a furnizat informații serviciului secret argentinian, fiind convins că serviciul secret a trecut dinadins cu vederea atacurile teroriste ale Hezbollah din 1992 asupra ambasadei Israelului și bombardarea Centrului Comunității Evreiești, în 1994, atacuri soldate cu sute de morți și răniți. Coordonatorii acestor acte teroriste au fost ayatolahii iranieni, ele fiind executate de teroriști ai Hezbollah, care nici până acum nu au fost pedepsiți de Mossad.

Ilustrație 3

Rezultatul bombardării Comunității evreiești din Buenos Aires în 1994.

Oficialitățile argentiniene au încercat să ascundă implicarea Iranului în aceste atacuri. În 2005, Procurorul Public al Argentinei, Alberto Nisman, a anunțat că îi va acuza în fața justiției pe președinta de atunci al Argentinei, Cristina Kirchner, și pe fostul ministru de externe, Hector Timerman, pentru înțelegerea tacită a acestora cu oficialități iraniene ca să mușamalizeze cazul. Câteva ore mai târziu, Nisman a fost împușcat la domiciliu.

Dezamăgit de antisemitismul membrilor serviciului secret, Yosi a încercat să-i furnizeze informații lui Nisman, după care a părăsit țara de teama răzbunării serviciului secret. Cea mai mare dezamăgire a lui Yosi a fost că după bombardamente, poliția federală, în loc să-i caute pe teroriști, continua să se ocupe de cercetarea mitului Andinia. În anul 2000, Yosi a vorbit cu doi ziariști evrei, Miriam Lewin și Horacio Lutzky. El le-a divulgat adevărata sa identitate și le-a explicat care a fost implicarea poliției federale în acoperirea adevăraților criminali.

Mitul Planului Andinia mai persistă și astăzi, deși în timpul vizitei noastre în Patagonia în 2012, nu am găsit acolo niciun evreu.

Filmul Yosi, the Regretful Spy

Regizorul serialului, Daniel Burman, evreu argentinian, văzuse de aproape cele două atacuri criminale: împotriva ambasadei israeliene și împotriva comunității evreiești din Buenos Aires. Filmul a fost inspirat de cartea scrisă de Miriam Lewin și Horacio Lutzky despre José Pérez, apărută în 2017 sub numele de Iosi. El espia arrepentido (Yosi, spionul care și-a regretat faptele). Sezonul 2 este în curs de filmare.

Iată trailerul filmului:

Nu se știe exact unde se află Yosi astăzi, dar cu siguranță viața i-a fost distrusă.

Povestea lui Yosi este tragedia unui om dezamăgit de propria misiune și de cei care l-au trimis să o execute. Ea dezvăluie urmările nefaste ale antisemitismului argentinian ridicat la nivel de stat, într-o țară în care corupția era și poate mai este un modus vivendi.

Bibliografie:

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Jews_in_Argentina

https://en.wikipedia.org/wiki/Tragic_Week_(Argentina)

https://en.wikipedia.org/wiki/Andinia_Plan

https://www.timesofisrael.com/espionage-tangos-with-terror-in-amazon-series-about-argentinas-unresolved-bombings/

https://www.jpost.com/diaspora/article-712681

Peter Szmuk și Tiberiu Ezri

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

13 Comments

  • Marina Zaharopol commented on January 1, 2023 Reply

    M-a interesat intregul articol, de la prima la ultima fraza. Scris intr-un stil antrenant si placut de parcurs.
    Multumim!

    • tiberiu ezri commented on January 17, 2023 Reply

      Multumim!

  • דנה סילבן commented on December 31, 2022 Reply

    Foarte interesant articol,l-am citit pe nerasuflate,ca pe un roman politist.
    Am aflat lucruri pe care nu le stiam.
    Va multumesc din suflet.
    Ar fi grozavm sa putem viziona serialul.

    Dana

    • tiberiu ezri commented on January 17, 2023 Reply

      Multumim!

  • Anca Laslo commented on December 29, 2022 Reply

    Din nou un articol interesant, de data asta despre povestea demna de film a lui Yosi. Felicitari!

    • Tiberiu ezri commented on December 29, 2022 Reply

      Multumesc!

  • Andrea Ghiţă commented on December 29, 2022 Reply

    Foarte interesantă povestea lui Yosi şi, mai ales, modul în care s-a transformat de-a lungul timpului. În plus, sunt binevenite informaţiile despre istoria evreilor din Argentina şi despre antisemitismul de acolo..

    • Tiberiu ezri commented on December 29, 2022 Reply

      Multumesc!

  • Eva Grosz commented on December 29, 2022 Reply

    Foarte interesant articol , care dezvăluie într-un text scris compact , un lanț din istoria evreilor din Argentina în contextul istoriei acestei țări.
    [Deci, în timpl Juntei militare au dispărut și o mulțime de evrei …ei nu au fost scuțiți niciodată.]
    Yosi ,trăind în mijlocul evreilor își dă seama singur că a fost păcălit de autoritățile argentiniene. El se împotrivește misiunii la care a fost trimis.
    Oare filmul se poate vedea numai pe Amazon prime ? Trebuie să te înscrii la ea ca să poți vedea filmul ? .
    Tema este foarte interesantă.Pot primi instrucțiuni pentru vizionare ?

    • Tiberiu ezri commented on December 29, 2022 Reply

      La Amazon Prime.

  • Hava Oren commented on December 29, 2022 Reply

    Mie mi-a plăcut în mod special povestea cu așezările agricole evreiești din Argentina. Încercări asemănătoare au existat și în alte părți ale lumii, poate voi scrie cândva despre ele…

    • tiberiu ezri commented on December 29, 2022 Reply

      Multumesc.

    • tiberiu ezri commented on December 29, 2022 Reply

      Merci mult Eva. Am sa adresez aceste intrebari co-aurtorului Peter Szmuk, care traieste in SUA si te voi informa..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *