Va fi oare reales președintele Joe Biden?

În urmă cu câteva zile președintele Joe Biden a anunțat că va candida pentru un nou mandat, urmând exemplul oponentului său, Donald Trump care, la rândul său, își anunțase mai devreme intențiile. Speculațiile sunt că va fi din nou o competiție Biden-Trump, mai ales că deocamdată nu se conturează în nicio tabără un alt candidat credibil. Dar, afirmă analiștii, lucrurile se pot schimba, la alegerile prezidențiale americane s-a întâmplat să mai câștige un outsider care a apărut brusc ”din spuma mării”, expresie plastică, dragă unei prietene de-ale mele.

Cum este privit Biden și ce șanse are? Președintele democrat a câștigat alegerile în condițiile unei scindări profunde a societății americane, a apariției unor fenomene care subminau însăși noțiunea de democrație, otrăvind o parte a opiniei publice. În acest context, cuvântul de ordine al lui Biden a fost restabilirea democrației afectate și încercarea de unificare a societății. ”Ne aflăm într-o bătălie pentru sufletul Americii” a spus el la lansarea candidaturii.

Care este bilanțul celor patru ani ai mandatului Biden? El a reușit, mai ales în primii doi ani de mandat, când dispunea de majoritate atât în Camera Reprezentanților, cât și în Senat, să treacă prin vot programe pentru combaterea Covid19, un program de un trilion de dolari de construcții de șosele, drumuri, aeroporturi și alte elemente de infrastructură, investiții majore în combaterea schimbărilor climatice, reducerea prețurilor unor medicamente pentru pensionari, modernizarea industriei de semiconductori. Președintele a căutat de asemenea să întărească granița de sud-est a Statelor Unite, în condițiile creșterii exponențiale a imigrării ilegale. Rezultate oarecum îndoielnice, consideră The New York Times, a obținut în stabilizarea economiei post-Covid, inflația crescând la cel mai înalt nivel din ultimele patru decenii, iar prețul gazelor a ajuns la un nivel record. Cu toate că ambii indicatori au mai scăzut, inclusiv șomajul, mulți americani au temeri în ceea ce privește viitorul.

Pe planul politicii externe, Biden a reușit să revitalizeze alianțele, slăbite în perioada președinției Trump, a convins membrii NATO și alți parteneri din lume să se ridice împotriva războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei. Cu ajutorul celor două partide din Congres – republican și democrat – s-a angajat să sprijine Ucraina cu arme în valoare de peste 100 de miliarde de dolari și să-i ajute pe ucraineni să supraviețuiască invaziei ruse.

Pe de altă parte, decizia de a se retrage din Afganistan în 2021, după 20 de ani, pe baza unui acord cu talibanii, semnat de Donald Trump, a dus la un dezastru. Talibanii radicali au pus mâna pe putere, mulți dintre colaboratorii afgani ai forțelor americane nu au reușit să se refugieze în SUA și un atentat cu bombe la aeroport a ucis 13 militari americani și 170 de afgani.

Din păcate, campania de recâștigare a sufletului Americii a fost un eșec, societatea americană este în continuare profund polarizată și Donald Trump reprezintă încă o forță de incitare la scindare, cu ajutorul suprematiștilor albi și al antisemiților.

Biden nu candidează într-o atmosferă fastă. Un prim și mare obstacol subliniat de analiști este vârsta. Biden are 80 de ani, iar când se va instala la putere – în cazul în care va câștiga – va avea 82 și își va termina mandatul la 86. Niciun președinte american nu a fost atât de vârstnic. El îl depășește cu mult pe Donald Trump care nici el nu este un tinerel, are doar… 76. Și cu toate că Biden se află în fruntea unui partid mai unit decât republicanii, în particular mulți democrați se întreabă dacă el va putea face față unei noi campanii. Potrivit ultimelor sondaje, popularitatea lui este de 47%. Deși cei mai mulți democrați au o opinie favorabilă despre Biden, majoritatea consideră că ar fi mai bine să nu candideze din nou. Un sondaj realizat de NBC News subliniază că 51% dintre democrați cred că nu ar trebui să lupte pentru un al doilea mandat, principalul argument fiind vârsta.

Nu se cunosc deocamdată datele legate de campania lui Trump. El nu se bucură de sprijinul unanim al partidului, au început să apară contracandidați, iar prestigiul lui a avut de suferit, mai ales după procesul Fox-Dominion. În cadrul acestui proces care s-a terminat cu o înțelegere de despăgubiri uriașe, s-a dovedit că postul TV Fox, mare susținător al lui Trump, a permis diseminarea tezei falsificării alegerilor prezidențiale prin intermediul sistemului de numărare electronică a voturilor aparținând societății Dominion, chiar dacă cei care propagau teza știau că este o minciună (ceea ce au și declarat în particular). Se consideră că a fost cel mai mare proces de defăimare, Fox fiind obligat să plătească societății Dominion peste 750 de milioane de dolari.

Premisele nu sunt prea bune pentru niciunul dintre cei doi candidați. Așteptăm evoluțiile ulterioare.

Eva Galambos

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

12 Comments

  • BORIS MEHR commented on May 12, 2023 Reply

    PROMISIUNEA LUI TRUMP CĂ POATE OPRI RĂZBOIUL DIN UCRAINA MĂ FACE SĂ-I UREZ SUCCES. DORINȚA. LUI BIDEN DE A CANDIDA DIN NOU MI SE PARE DE NEACCEPTAT, MĂ MIR CĂ NIMENI NU-L CONTRAZICE.ESTE UN POLITICIAN EXPIRAT.

    • Virgil Duncan commented on May 14, 2023 Reply

      Boris – “nimeni nu il contrazice” este aparent. Biden in momentul de fata este manipulat de expertii din spatele lui. Pe de alta parte a avut loc un eveniment surprinzator. Trump a fost intervievat in “town hall” format de catre CNN. CNN asa cum stiti a fost foarte liberal – a fost numit “Clinton network”. Acest interviu a provocat proteste din partea aripii liberale a Partidului Democrat. Toate astea ma fac sa cred ca este o lupta interna in partid pentru succesiunea lui Biden pentru alegerea unui candidat mai tinar. S-ar putea sa avem surprize la alegerile interne ale partidului democrat. Razboiul din Ucraina nu duce nicaieri pentru ca nici una din parti poate accepta conditii umilitoare. Trump si Kissinger au dreptate. Statele Unite au nevoie de Rusia pentru a contrabalansa China. UE, Romania si Israelul trebuie sa faca un balans delicat intre SUA si China.

  • Monica Ghet commented on May 5, 2023 Reply

    Tarele americane sunt mult mai vechi, cu rădăcini profunde în Războiul Civil, estompate o vreme, reactivate odată cu ”junele” Bush, acutizate mai apoi din motive diferite sub Obama și Trump. Nici democrații nu sunt unitari în susținerea unui președinte, prea vârstnic sub toate aspectele, însă miza războiului ruso-ucrainean e prea mare pentru a se face valuri…Practic, nici Trump nici Biden nu sunt opțiuni serioase în perspectiva unei ”pax americana”.

  • Gabriel Farkas commented on May 5, 2023 Reply

    Eu trăiesc in America si sunt un cetățean american. Nu sunt un adept nici al lui Trump nici al lui Biden, Trump e antipatic ca persoană, dar în timpul prezidenției lui economia americană a dus-o bine. Cheltuielile excesive ale lui Biden au dus la un grad de inflație, care periclitează economia.
    Biden apare să fie senil, fapt ignorat de articolul de sus.
    Dupa părerea mea – si a unor experți – dezastrul retragerii din Afghanistan a fost nu rezultatul deciziei lui Trump ci modului de implementare a acestei decizii.
    Trump are o fiică care s-a convertit la religia evreiasca. Nu cred ca acest fapt contribuie la suportul lui Trump de către antisemiți.

    • Virgil Duncan commented on May 7, 2023 Reply

      Dl Farkas e perfect ce scrieti – in primul rand trebuie sa traiesti in SUA si sa votezi aici plus ca trebuie sa te intereseze si sa INTELEGI politica americana.
      Biden e prea batrin are semne de dementa. Are zile bune si mai putin bune. Conferintele lui de presa sunt scurte, intrebarile si raspunsurile pregatite in prealabil. SUA sunt conduse de 2-3 adjuncti in politica externa si alti 2-3 in cea interna. Retragerea din Afganistan precis a fost hotarita “cold turkey” de Biden, satul de sfaturile consilierilor lui.
      Trump este usor badaran si narcisistic, dar este cel mai bun presedinte pe care SUA l-a avut de la Reagan. Are o putere de munca extraordinara si stie economie si administratie spre deosebire de Biden care toata viata a “socializat” in Senat si s-a aliat cu cine avea mai multa putere. Amandoi sunt foarte carismatici, insa Trump ti-o spune verde in fata. Incidentul cu Merkel e bine stiut. I-a facut o primire de regina si i-a spus ca Germanii sunt niste profitori pe banii SUA. Biden a trebuit sa vindece dezbinarea din societatea americana si dupa doi ani e si mai rau. Nu va ramane in istorie ca un presedinte bun.

  • Andrea Ghiţă commented on May 4, 2023 Reply

    Eu sper ca niciunul din cei doi presupuşi contracandidaţi – Biden şi Trump – să nu fie pe buletinele de vot de la viitoarele alegeri din SUA. În caz contrar cred că s-a schimbat ceva esenţial şi în ţara “tuturor posibilităţilor” şi opţiunile s-au restrâns drastic.

    • Klein Ivan commented on May 4, 2023 Reply

      Cine e in America si vede ce face “popa” ( mai important decât ce zice ) va alege pe cel care a dovedit ca dorește o cale diferită . Eu sunt adeptul poveștii – in ziua căsătoriei o femeie , surprinsă de reapariția primului soț dat dispărut fără urma de mulți ani ,cere cifrat sfatul preotului ( părinte , am făcut o noua cheie la casa și deodată am găsit vechea cheie , spune-mi pe care s-o folosesc? Răspuns : pe cea veche . ). Nu sunt pentru vise sperând venirea unui Mesia .K.I.

      • Andrea Ghiţă commented on May 4, 2023 Reply

        Din păcate cheia aceea deschide şi Cutia Pandorei.

  • tiberiu ezri commented on May 4, 2023 Reply

    Autoarea face o analiză aprofundată a situației politice din USA. Dar eu nu trăiesc în Satele Unite și nu cunosc micile-mari amănunte legate de politica de acolo. Personal îl simpatizez pe Biden, dar cred că la fel că unul dintre liderii noștri, ar trebui să-și recunoască limitele și să se retragă. Fiecare cu limitele lui…
    Însă alternativele nu sunt promițătoare: Trump? Sanders?
    Atunci mai bine Biden.

    • Virgil Duncan commented on May 10, 2023 Reply

      Mr T. Ezri esti foarte la obiect cand spui ca netraind in SUA nu poti sa ai intelegerea istorica a tot ce se intimpla.
      Asta poti sa o ai numai cand vorbesti cu cat mai multi oameni de toate felurile (nu numai intelectuali) din toata aceasta tara imensa. Asta inseamna ore si zile intregi de seminare si citit carti de istorie, filozofie si politica americana de toate curentele.
      Personal sunt de acord cu tine ca Biden e simpatic dar numai atit. Ca presedinte e slabut si nu are experienta executiva. Este ajutat de subalterni foarte mult, multi spun ca este de fapt o marioneta.
      Trump este si el simpatic (stiu de la oameni care s-au intilnit cu el) dar are o problema de ego. Fiind executiv al unei companii de imobiliare si constructii in valoare de multe miliarde de dolari a stiut ce sa faca in cei patru ani cit a fost presedinte. Problema lui #1 este ca celalalt partid vrea sa-l dea jos cu orice pret. Este sigur ca va obtine nominarea patidului Republican, lucru de care nu sunt sigur de loc de partea lui Biden. Sanders e in afara jocului, si cred ca va fi cineva carismatic si “mai” tinar “a la Bill Clinton”.

  • Klein Ivan commented on May 4, 2023 Reply

    Eu nu percep America in felul descris de distinsa autoare . Eu o văd cum o vede Mark Steyn – Our Increasingly Unrecognizable Civilization . Mai exact , eu am văzut-o ca și el in urma cu exact doi ani ; de atunci America a devenit și mai de nerecunoscut . K.I.

    • Virgil Duncan commented on May 10, 2023 Reply

      Mr K.I. – de acord – in unele zile nu poti accepta multe din ce se intimpla – pe de alta parte daca ne uitam in istorie au fost multe crize majore prin care SUA a trecut: razboiul civil si emanciparea sclavilor, emanciparea femeii, razboiul rece, razboiul din Vietnam, criza COVID atit social cit si medical. In toate aceste crize acest neam divizat in multe fractiuni si neamuri a gasit puterea sa se redreseze. Deja sunt semne ca o parte din populatie spune “destul” la toate aceste absurditati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *