Iluminare

O verișoară m-a rugat s-o suplinesc câteva ore la supravegherea tatălui ei nonagenar. Îl știam de mică, fiind văr de-al doilea cu mama mea. Îl îndrăgeam mult și cred că și el avea aceleași sentimente pentru mine. În copilărie călătorisem cu el și cu soția sa, cu o mașină mică; îmi fusese rău pe drum și-mi acordase multă atenție și îngrijire, înțelegând starea proastă prin care treceam. M-am simțit ocrotită ca de părinții mei.

Mai stătusem cu el câteva ore, cu o lună în urmă, când încă era doar suferind; am vorbit mult și mi-a depănat amintiri din tinerețea lui, pe care le știam doar parțial, dar atunci nu se agravase boala.

Aparținătorul direct, fiica sa, alesese varianta des întâlnită în România în astfel de cazuri, de a da spitalului semnătură pe propria răspundere pentru externarea sa într-o stare de sănătate nu tocmai bună. Cum se mai spune, a luat bolnavul acasă, ca să moară ”pe perna lui”, cum își doresc mulți dintre cei care își simt sfârșitul aproape.

În acea zi, 15 martie 2022, trebuia doar să-l supraveghez, să urmăresc continuitatea arderii unei lumânări și să-i umezesc din când în când buzele cu apă. Nu mai vorbea, ci doar gemea.

Gemetele și chemarea mamei sale erau singurele semne pentru mine că încă trăiește, dar erau și momente fără gemete, când semnul de viață era doar mișcarea sacadată a sternului. Am înțeles atunci că lipsa geamătului nu înseamnă că nu mai există durere, ci că bolnavul nu mai are energie suficientă ca să scoată vreun sunet.

”Deci, doar de la cei vii vin toate gemetele lumii!” mi-am spus în gând. Și am mai adăugat: ”Dar există un singur moment în care voi ști că nu mai suferă, acela în care voi afla, în vreun fel anume, că nu mai e în viață.”

Momentele prin care treceam m-au făcut să am un fel de liniște afectivă că nu i-am auzit pe niciunul din părinții mei gemând zile în șir înainte de a se sfârși – pe mama chiar deloc, iar pe tata doar o zi-două, dar în spital, sub sedative.

Dar ce-mi spuneam?! Că e reconfortant pentru copii să nu își vadă părinții gemând de durere când mor? Ce gând straniu!

Tot atunci am înțeles că geamătul este chiar un limbaj. Prin el, cel în suferință spune că mai e prezent printre cei vii. Cât de prezent, asta numai Dumnezeu știe!

Nu sunt o ființă religioasă în sensul strict al cuvântului. E mult formalism în ce fac, atunci când îndeplinesc o tradiție religioasă.

Supravegherea rudei mele, având lumânarea aprinsă alături, m-a mai dus cu gândul că e bine să existe acest ritual, pentru ca flacăra aceea mică să-l călăuzească în drumul pe care-l are de făcut. Mi-aș fi dorit în acele momente să fie așa!

Tot atunci am mai observat ceva: așa cum suntem unici în toate, chiar și geamătul ne este unic. Auzindu-l, chiar dacă eram puțin mai departe de locul unde zăcea, îi recunoșteam vocea. În acea stare de neliniște sufletească, am înțeles că aș recunoaște dintre mai multe gemete pe cel făcut de o persoană a cărei voce o cunosc.

Mă vedeam neputincioasă în a-i atenua durerea prin ceva.

Și tot în acele momente am înțeles că mai îngrijorător decât geamătul e lipsa lui. Atunci trebuia să privesc sternul și să văd dacă mai are vreo mișcare sacadată sau nu.

Și peste toate aceste neliniști ale mele mă încerca impresia că timpul stă pe loc. Îmi spuneam: ”Timpul nu mai este a patra dimensiune în astfel de împrejurări. Poate o fi doar o undă imperceptibilă pentru mine!”

Dar ce văd? Măsor, totuși, că de vreo jumătate de oră ruda pe care o supravegheam n-a mai scos niciun sunet. ”Doar un medic ar putea să-mi spună dacă a trecut în starea de comă profundă!” – mi-am zis, gând urmat de altul, la fel de trist: ”Doamne, cât va mai dura?”

Gândurile mi se succedau vertiginos.

Printre ele se deslușea acela că poate doarme și visează frumos!

Bunica mea, care în ultimii 20 de ani ai vieții a fost fără vedere, îmi spunea că visează frânturi mari din viața trăită: nașterea copiilor (9), evenimente frumoase sau mai puțin bune, dar fără nicio durere sau emoție din cele avute când s-au petrecut. ”O fi ca derularea unui film în care ți se desfășoară propria viață?” – mă mai întrebam.

Apoi am înțeles că ruda mea murise. Sternul nu mai făcea nicio mișcare.

Orele acelea, în care am traversat acel eveniment, au fost pentru mine ca o iluminare la care contribuise, desigur, și lumânarea. Și anume, concluzia că moartea e un lucru firesc, legat de viață.

Trecusem la o asemenea înțelegere, pentru că am fost prezentă la eveniment. Și, cu toate că mă rugasem anterior să nu fiu numai eu cu persoana muribundă dacă moare, rugămintea nu mi-a fost ascultată.

De atunci privesc moartea altfel.

Lectura, vizionările de filme și spectacolele aduc multe ”iluminări”. Una de acest fel, nu!

Elena Stoican, București, 9 iulie 2023

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

9 Comments

  • Marina+Zaharopol commented on July 15, 2023 Reply

    Ajunge o singura zi, o unica experienta de viate sa ni se dezvaluie adevaruri pe care o viata intreaga de studiu sau lectura nu ni le poate oferi.
    Cred ca exista o intelepciune a emotiilor si a sentimentelor care ne initiaza in aceste intelegeri.

  • Andrea Ghiţă commented on July 13, 2023 Reply

    Am citit acest articol cu respiraţia tăiată sau, mai exact, în ritmul respiraţiei celui foarte aproape de a trece dincolo. Relatarea e scrisă cu maximă sinceritate şi empatie. E un subiect foarte, foarte greu de abordat, dar autoarea a reuşit să ne transmită foarte, foarte mult din ceea ce simţea ea. Cred că veghea este mult mai importantă decât priveghiul. Se spune că “fiecare moare singur” şi se pare că adesea persoana care agonizează îşi dă suflarea tocmai când nimeni nu se află în încăpere. Bărbatul din poveste a avut norocul să fie însoţit.

    • Elena Stoican commented on July 13, 2023 Reply

      Cel mai dureros, dacă poate fi făcută o ierarhizare, era când îmi vedeam neputința de a-i putea ușura suferința. Și da, am trecut prin momente grele, dar care mi-au dezvăluit lucruri care până atunci rămăseseră ascunse pentru mine. Mulțumesc mult pentru comentariu, doamnă Andrea Ghiță!

  • tiberiu ezri commented on July 13, 2023 Reply

    Excelent articol plin de umanitate care încă o dată ne spune că moartea este o fază a vieții, cu care trebuie să ne împăcăm. Derularea scenelor din viață se întâmplă probabil la mulți muribunzi’, mai ales la cei cu moarte subită, fără să fie precedată de comă – vedeți filmul american Flatliners. Medicina modernă are enorm de multe realizări, dar are un mare păcat: nu știe să zică stop, când “motoarele> au încetat să mai funcționeze: reanimări la cei fără perspectiva de a trăi, la cei la care viața a devenit o suferință continuă, la cei care vor să moară acasă cu capul pe perina lor. Cu atât mai mult apreciez faptul că ați rămas lângă bărbatul muribund, căci nu știm exact dacă v-a simțit prezența și poate s-a bucurat în subconștient că sunteți cu el.
    Ne-ați dat o adevărată lecție despre omenie!

    • Elena Stoican commented on July 13, 2023 Reply

      Domnule Tiberiu Ezri, nu cred că am putut surprinde tot ce am simțit atunci. De aceea nici nu am putut scrie imediat. Doar evenimentele din urmă, din România, mi-au aprins dorința de exprimare a indignării în acest mod! Mulțumesc pentru lectură și apreciere.

  • Veronica+Rozenberg commented on July 13, 2023 Reply

    Povestirea ta Lenus este o relatare ce denota multa sensibilitate, dar mai ales o profunzime si o perspicacitate neobisnuite. Spiritul tau de observatie patrunde in lumea muribundului analizand aproape fiecare clipa in care ai fost alaturi, prezenta ta insasi fiind un act de generozitate.
    Si daca aceasta interactie a facut ca punctul terminus sa fie mai de inteles, iluminarea a fost desavarsita, ca si titlul si continutul momentelor evocate.

    • Elena Stoican commented on July 13, 2023 Reply

      Dragă Veronica, prețuiesc mult părea ta despre poveste. Vreau să-ți mai spun că, la împlinirea unui an de când s-a petrecut, am vrut să scriu despre acest eveniment întâmplat în 2022, dar probleme de sănătate m-au împiedicat. Apoi am crezut că nu voi mai scrie niciodată despre întâmplare. Acum, s-a ivit acest prilej după devoalarea din ultimul timp, din mass-media, a ceea ce s-a petrecut în ”azilurile groazei” din orașul Voluntari, județul Ilfov. Sunt îngrozită că bătrânii ajung atât de ușor victime sigure ale unor adevărați criminali, totul făcut chiar sub oblăduirea instituțiilor statului! Nu mi-aș fi închipui!

      • Veronica+Rozenberg commented on July 13, 2023 Reply

        Batranii moderni – probabil ca deja si in Romania – dar mai ales in tarile vestice si probabil nu numai sunt depozitati in case de batrani. Despre acest subiect am scris si eu o poveste, care nu mi s-a dat posibiitatea s-o public la baabel, dar tu o cunosti din cartea de povestiri.
        Exact cum scriai fiica rudei tale a stiut sa face ceea ce putea sa fie solutia optimala.
        Stiu cat de greu este sa tii acasa un parinte batran si bolnav, zicala care circula spune ca un parinte a putut tine/creste 10 copii, dar 10 copii nu pot sa aiba grija de un parinte.

  • Hava Oren commented on July 13, 2023 Reply

    Ce bine vă înțeleg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *