Troița

După cum am mai spus în povestirea Islazul (https://baabel.ro/2023/06/islazul/), am petrecut multe zile de vară pe meleaguri vâlcene împreună cu cei trei nepoți, fiind găzduiți în casa de vară a bunicilor din partea mamei a doi dintre copii. Le consider cele mai frumoase momente din viața noastră de până acum, dar și cele mai grele; răspunderea era foarte mare.

Încă de la început mi-am dorit ca verii să devină prieteni buni nu doar pentru perioada copilăriei, ci pentru toată viața. Nu știu dacă am reușit, dar sunt semne încurajatoare, acum, când sunt aproape toți trecuți de vârsta adolescenței.

Cum spuneam, îi supravegheam non-stop, ca să nu se întâmple ceva nedorit.

Celor trei li se adăuga, aproape zilnic, un al patrulea năzdrăvan, nepotul unei familii din sat, venit în vacanță. Fiind din partea locului (stătea în orașul apropiat), el ne era și un fel de ghid în deplasările noastre. Nepoții mei erau veniți mai de departe.

Aproape toată ziua era joacă, iar după joacă era tot joacă. Cred că înțelegeți bine la ce mă refer.

Deseori ieșeam cu toții din curtea gospodăriei, mai ales spre seară, când soarele se mai domolea. O plimbare preferată era la râul Otăsău care străbate comuna, foarte aproape de terminarea proprietății cuscrilor noștri.

Râul Otăsău

Ajunși la râu, îndeletnicirea cea mai plăcută a copiilor era să arunce în apă pietricele luate din partea secată a râului, apa fiind mai mare sau mai mică, după cantitatea de precipitații căzută în zonele de unde își aduna râul apele. Trebuia să ne ferim capetele de o întâlnire neașteptată cu vreo pietricică sau o așchie găsită printre pietre. Dacă v-a lovit vreodată ceva prin zonă, să știți că de la grupul nostru a pornit obiectul zburător.

Altă preocupare, mai ales când râul era foarte scăzut, era să arunce în apă bețe și alte obiecte care pluteau, lăsând să se vadă viteza de curgere. Susurul apei făcea ca trecerea timpului să fie plăcută și pentru noi, doi bunici, nu numai pentru copii.

În procesul de ”disciplinare-educare” din acea vacanță am creat ad-hoc… un joc. Dis-de-dimineață, copiii primeau câte 10 puncte, iar pe parcursul zilei, de fiecare boacănă pe care o făceau le scădeam un număr de puncte proporțional cu efectul ei ”distructiv”. Seara, primeau atâția lei câte puncte aveau, dacă mai era vreun rest.

Odată cu laptele, copiii născuți la începutul acestui secol au înghițit, probabil, și dorința de a avea bani cât mai mulți. Cu siguranță știți asta cu toții, mai ales cei care aveți nepoți născuți în mileniul 3. Jocurile de Lego nu sunt pe toate drumurile și nici prea ieftine! Nu-mi amintesc, copil fiind, să vreau să strâng bani să-mi cumpăr ceva.

Ajungem noi într-o zi la ”marele fluviu” rămas râuleț, trece perioada jocului de lângă apa curgătoare și pornim spre alt obiectiv turistic: un pod pietonal din lemn. Copiilor le plăcea să-l treacă dus-întors, să vadă apa de la înălțime și să mai găsească ceva-ceva de hârjoană.

Înainte de a ajunge la pod, într-o zonă alimentată de un izvor nevăzut la suprafață, creșteau brusturi cu frunze foarte mari, dintre care bunicul le alegea pe cele potrivite pentru a juca rolul de pălării ecologice, protectoare.

Râul Otăsău, imagine de pe pod

Monitorizarea ”abaterilor” comportamentale era continuă pe tot parcursul zilei. Întrecerea, goana pentru a primi cât mai mulți lei seara, la bilanț, era acerbă. Știau că pentru fapte frumoase pot fi recompensați, adăugându-li-se puncte la zestrea de moment.

Podul peste Otăsău

La un capăt al podului era o troiță cu o icoană reprezentând-o pe Maica Domnului cu pruncul în brațe. Știau toți de icoană. Inițial, aceasta fusese în culori vii, dar o găseam vară după vară cu semne că timpul lucrează, mai ales asupra unei hârtii de proastă calitate și neprotejată.

Ajungem la pod și cel mai mic dintre băieți, care nu avea mai mult de 4-5 ani, ridică spre mine mânuța și-mi dă vreo 3-4 fire de flori sălbatice pe care le culesese fără ca noi să observăm. În primul moment am crezut că mi le dă mie. Nu! Îmi spune că sunt pentru icoană. Vă dați seama ce emoție am încercat noi, bunicii! Cu greu am pus firele lângă pictură, apoi l-am felicitat și i-am dat pe loc toate punctele pe care le pierduse de la începutul zilei.

Troiţa

Atât mi-a trebuit! A pornit o furtună de invidie copilărească! Mărimea recompensei li s-a părut nedreaptă celorlalți copii. Micuțul era țanțoș ca un cocoș pe lângă găinile din ogradă; pentru el era un mod de a se răzbuna pentru toate umilințele. Zile în șir, copiii mai mari mi-au făcut reproșuri de ce nu le-am spus dinainte că cine duce flori la icoană primește puncte.

Trageți singuri concluzia acestei întâmplări care spune multe despre firea omului fie mic, fie mare. Face un lucru doar dacă i se spune dinainte de recompensă. După părerea lor, doar atunci nepotul cel mic trebuia recompensat!

Dar uite că se pune, chiar dacă nu i se spune!

(Pozele sunt din luna iulie a acestui an. Podul de lemn a fost reconstruit din fier, iar icoana e și mai decolorată. Brusturii nu mai sunt; a secat izvorul subteran sau, poate, și-a mutat cursul.)

Elena Stoican, București, 15 iulie 2023

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

17 Comments

  • PINCHAS WEXLER commented on August 18, 2023 Reply

    DOMNULE GURMAN,
    CU RESPECT SI ADANCA STIMA DECLAR CA TROITA DIN BUHUSI SE GASEA IN VALEA LUI ION
    “HAZ DE NECAZ”

  • Eva+Grosz commented on August 14, 2023 Reply

    Ce locuri ! Cred că e o plăcere să te plimbi în acete locuri. Ca și locurile și sufletul tău are frumusețea ei .E un suflet ,care radiază dragoste !

    • Elena Stoican commented on August 14, 2023 Reply

      Dacă v-am transmis așa ceva, nu-mi rămâne decât să fiu încântată și să vă mulțumesc, doamnă Eva Grosz!

  • gabriel+gurman commented on August 12, 2023 Reply

    Din fotografii si descripție reiese clar ca nu aceea e troița lîngă care eu mi-am lăsat paltonașul care-mi folosise pentru a marca o poartă de fotbal, și pe care l-am uitat acolo (aveam 7 ani) și pentru care am fost certat (si nu numai!) groaznic de răposata mea mamă!!
    GbM

    • Elena Stoican commented on August 13, 2023 Reply

      1. După cum se vede în poza recentă a troiței, în spatele icoanei există un cadru mai vechi de tablou. Acela purta icoana din povestea mea. Înțeleg că tradiția religioasă spune să nu arunci ca nefolositor nimic din ce a fost sfințit înainte.
      2. Îmi pare rău că v-ați pierdut paltonașul în acel loc. Poate că întâmplarea, în sine, v-a fost de mult folos în viață. Dacă o asociați mereu cu aducerea în memorie a mamei dumneavoastră, fie și supărată, chiar nu a fost pierdere, ci un câștig.
      — Mulțumesc pentru lectură și comentariu, domnule Gabriel Gurman! —

      • gabriel+gurman commented on August 14, 2023 Reply

        Si eu multumesc pentru că mi-ati amintit de troița din Buhușul copilăriei mele
        GbM

  • Marina+Zaharopol commented on August 12, 2023 Reply

    Un articol care reuseste sa cuprinda in “economia” lui teme multiple: eforturile depuse pentru educatia nepotilor (KUDOS! – nu este o sarcina usoara) de catre bunici plini de inventivitate, consideratii asupra unor copii nabadaiosi – ca toti copiii – si reflectii asupra copilariei de odinioara si din zilele noastre
    si, last but not least, o meditatie asupra firii umane,care e similara la copii si la adulti!

    • Elena Stoican commented on August 12, 2023 Reply

      Ați sintetizat minunat ce am vrut să spun! Mulțumesc mult, doamnă Marina Zaharopol!

  • Andrea Ghiţă commented on August 11, 2023 Reply

    Autoarea acestui articol are un har special de a descoperi semnitificaţia profunzimea lucrurilor obişnuite şi întâmplărilor (aparent) mărunte, fapt adeverit şi de această poveste plină de tâlc.

    • Elena Stoican commented on August 11, 2023 Reply

      Doamnă Andreea Ghiță, mulțumesc pentru comentariu și pentru încurajările dumneavoastră care au precedat luarea hotărârii mele de a scrie!

  • Tiberiu Ezri commented on August 10, 2023 Reply

    Articol frumos cu peisaje minunate care îmi amintesc de escapadele mele la râul Barcău care trece prin orășelul meu natal, Marghita.

    • Elena Stoican commented on August 10, 2023 Reply

      Orice relief e frumos, dacă-l vedem și cu sufletul. Mulțumesc pentru comentariu, domnule Tiberiu Ezri!

  • Veronica Rozenberg commented on August 10, 2023 Reply

    In aceasta povestire cu talc, reies la suprafata cateva principii frumoase. In primul rand, intrevad o seriozitate imbinata cu o usoara severitate, pe care, probabil daca o aplici cu consecventa da roade semnificative.

    In atmosfera valceana pe care o descrii asa de frumos, insotita de actuala ei imagine prin pozele alaturate, au trecut nepotii tai, pentru care – desi ei apartin acum altor meleaguri – ai incercat sa tesi o legatura cu locurile de origina ale parintilor , in suflet si crez. Sper ca ceea ce ai reusit sa le induci prin gandurile si prezenta voastra, bunicii lor, se va pastra de-a pururea.

    • Elena Stoican commented on August 10, 2023 Reply

      Veronica, să știi că acest liant nu ne-a reușit la cei doi fii. Poate de aceea strădania noastră de a îndrepta lucrurile, dacă putem, măcar la nepoți, a fost mare. Mulțumesc pentru comentariu!

      • Klein+Ivan commented on August 15, 2023 Reply

        Soția mea spunea că bunicii ar trebui să fie cei care cresc copiii pentrucă ei au răbdare , experiență și timp . Ea a fost uimită de propriile rezultate cu un nepot care la vîrsta 2-3 ani a petrecut timp de nouă luni zilele săptămînii locuind la noi . Băiatul a devenit înțelegător ca un om mare , orice îi putea fi explicat pe un ton calm și apoi acceptat fără constrîngere . Această realizare mi se părea pe parte mai importantă față de faptul că băiatul a ajuns să vorbească l. romînă ( mult mai bine decît copiii noștrii la aceeași vîrstă crescuți în Romania ) descurcîndu-se rezonabil în engleză și chineză . K.I.

        • Elena Stoican commented on August 15, 2023 Reply

          Bucuria de a avea nepoți o întrece cu mult pe aceea de a avea copii. Cred că e și motivul pentru care disponibilitatea unui bunic în a fi răbdător cu un nepot, când îl are ”la modelat”, e strâns legată de acest lucru. Mulțumesc pentru comentariu, domnule Ivan Klein!

          • Klein+Ivan commented on August 17, 2023 Reply

            Din cele trei conditii de care vorbeam experienta ar trebui avuta inainte de a avea proprii copii si asta nu se invata la fara frecventa ( vorba bancului despre tînăra sotie ) . Adica tinerele sa presteze o perioada cu copiii altora – se pretează pentru Israel ca majoritatea lor sa fie utile altfel decît în armată . K.I.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *