Patru verișoare cu același nume

De ce mi s-a dat numele Mirjam? Încă din copilărie mama mi-a povestit cum se dau numele la evrei. De obicei numele se dau în amintirea unor morți dragi. Bineînțeles că se pot da și alte nume, dar nu din întâmplare cele trei verișoare și cu mine au primit numele de Mirjam. Era numele bunicii mele de la Botoșani, (cu toate că, de fapt, în actul ei de naștere era trecut Maria). Ea a murit foarte tânără, când mama mea avea doar 11 ani, lăsând patru copii orfani. Când aceștia au avut la rândul lor copii, tuspatru au dat numele mamei lor, Mirjam, primei lor fetițe.

Cea dintâi Mirjam, numită în familie Mirjam cea mare, era fiica surorii mai mari a mamei mele. Era cu aproape doi ani mai mare ca mine. Povestea vieții ei e interesantă: Inițial locuia cu părinții la Siret, dar după accidentul de mașină soldat cu moartea tatălui ei, familia s-a mutat la Botoșani. Era o fetiță foarte deșteaptă și descurcăreață și a urmat liceul. De câteva ori și-a petrecut vara la noi, la Câmpulung, și ne-am împrietenit. La întoarcerea mea din deportare am aflat că prietenul ei, G.S., fiul unui om ceva mai înstărit, a fost și el deportat în Transnistria pentru că ar fi fost comunist. Sub acest pretext au fost deportați tineri din toată țara, mai ales tineri evrei, și cei care nu erau au devenit comunişti chiar în deportare.

Eu şi “Mirjam cea mare” în anii tinereţii

După 23 August 1944 s-a întors și G.S. și după scurt timp Mirjam și G. s-au căsătorit și au plecat la București. El a primit un serviciu la un ziar, responsabil de partea tehnică, iar Mirjam și-a luat în serios rolul de soție. Fiul lor, S., acel care a postat un comentariu la articolul meu recent din Baabel, s-a născut în 1945. Când m-am măritat și m-am transferat cu facultatea la București, în 1947, am vizitat-o de mai multe ori pe Mirjam.

Mare a fost deznădejdea când am aflat că soțul ei a fost arestat. A stat peste șase ani în închisoare fără să fie judecat. Până a reușit să găsească un serviciu, Mirjam a fost întreținută de familie. Cu greu a găsit un post de vânzătoare de pâine. După întoarcerea soțului, situația lor materială s-a înrăutățit și mai mult, deoarece s-a nimerit tocmai în perioada celei de a doua stabilizări, când valoarea banilor a fost crunt diminuată.

Atunci a început lupta familiei pentru emigrare. S-au înscris pentru a emigra în Israel, dar ca mulți alții, au plecat în Canada, bazați pe sprijinul unchiului care emigrase în anul 1935. S., fiul lor, era deja la liceu și s-a opus acestei emigrări, dar a fost nevoit să plece cu părinții. Familia a intrat în afacerile unchiului și astfel și-au găsit un nou „acasă”. Eu i-am vizitat la prima mea călătorie în Canada.

Eu Cu “MIrjam cea mare” în prima vizită în Canada

Mirjam cea mare era o bună gospodină și nu avea servici. Mai greu i-a fost fiului lor care a studiat avocatura. În cele din urmă el a revenit în România, s-a însurat cu o fostă colegă de școală și a luat-o și pe ea în Canada.  

Mirjam cea mare a fost o mamă și o bunică exemplară. Întâi i-a murit soțul și ea a murit la vârsta de 84 ani. A avut grijă de familia și casa ei ca și cum ar fi fost la Botoșani.

Alături de “Mirjam cea mare” în toamna vieţii

A doua Mirjam am fost eu. În familie mi se zicea Mimi, numai în acte eram Mirjam. Când ne-am cunoscut, soțul meu zicea că Mimi e nume de pisică și m-a întrebat cum mă cheamă. Și de atunci sunt Mirjam.

A treia Mirjam a fost fiica fratelui mai mare al mame mele, cel care emigrase în Canada cu o fetiță de șase luni numită tot Mirjam. Eu am cunoscut-o când am fost în Canada. Toată lumea spunea că semănăm fizic foarte mult. Era o persoană cultă, relativ tăcută și nu vorbăreață ca mine. Nu a avut copii, a murit tânără de cancer.

A patra Mirjam era fiica surorii mai mici a mamei mele. I se spunea Mirica. Eu am stat în gazdă la ei când am învățat la Botoșani. Mirica era un copil foarte harnic, ambițios și a învățat foarte bine. Când m-am întors din deportare, mama ei murise de câteva luni. Dar viața merge înainte. În scurt timp tatăl ei a găsit pentru copiii lui o mamă „vitregă” care s-a dovedit o persoană foarte de treabă și a contribuit din toată inima la creșterea copiilor.

Mirica a studiat medicina la Iași devenind un medic valoros, stimat de pacienți. A lucrat mult timp la țară. Toată familia a emigrat în Israel în anul 1960 și foarte curând Mirica a primit un post la spital și și-a deschis și un cabinet particular. Dar, din păcate, în viața privată nu a avut satisfacții. S-a măritat în cele din urmă, fiindcă își dorea un copil, dar după șase luni a divorțat. Și-a construit o casă de vis într-un cartier select din Tel-Aviv, dar nu a durat mult și a murit și ea de cancer, lăsând în urmă fiul mult dorit. Am vizitat-o și pe ea în prima mea călătorie în Israel.

Oare numele contribuie la soarta celui ce-l poartă? Mi-am pus de multe ori această întrebare.

Am scris acest articol în amintirea celor trei verișoare care au purtat ca și mine numele bunicii Mirjam pe care nu am cunoscut-o decât din povestirile mamei.

Mirjam Bercovici

București, 17-09-2023

.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

10 Comments

  • Klein+Ivan commented on September 26, 2023 Reply

    LA MULȚI ANI ! – citesc cu mare plăcere orice scrieți indiferent de subiectul abordat .K.I.

  • Monica+Ghet commented on September 25, 2023 Reply

    Ce performanță a memoriei la 100 de ani!

    Mazel Tov!

    Shana Tova!

  • Andrea Ghiţă commented on September 22, 2023 Reply

    Fotografia celor două verişoare tinere este o poveste în sine, iar Dvs. doamnă Mirjam v-aţi păstrat trăsăturile de-a lungul deceniilor Sunteţi foarte uşor de recunoscut.

  • Sergiu Segal commented on September 21, 2023 Reply

    Dragă tanti Miriam (cu “i”, precum eram obișnuit):

    Nu pot rezista de a adăuga și acest comentariu.

    Azi, înainte de Yom Kipur, am fost să-mi văd părinții la cimitir. Și, mișcat de vorbele tale de aici mai sus, am stat în fața mormintelor lor și le-am citit cu voce tare cele scrise de tine, ca să le simtă și ei. (Aici, o mică erată: mama a murit la 88 de ani, cu o lună și 10 zile înainte de 89; tata a murit la 84.)

    Apoi, m-am dus la mormântul celeilalte Miriam, verișoara ta de aici din Canada, înmormântată lângă tatăl ei, unchiul tău, fratele mamei tale și a bunicii mei. Am stat și in fața lor și le-am citit frumoasele tale cuvinte scrise despre ea, în original, în românește, iar apoi traduse și în engleză. Au meritat!

    Da, pe urmă m-am dus și câteva rânduri mai încolo, și la bunica mea.

    Am vrut să ști ce valoare au avut vorbele tale azi!

    Multă sănătate!

    A Git Yur!

    S.

  • Veronica Rozenberg commented on September 21, 2023 Reply

    M-au emotionat foarte mult amןntirile dvs, dna Mirjam, a doua dintre cele patru verisoare, povesti triste, unele cu ghinioane, cu putine impliniri, aduse dintr-un timp indepartat, care a lasat cute adanci in inima si mai ales in mintea dvs, pentru unii au fost bucurii si realizari felurite, pentru altii/altele mai putine asemenea intamplari, dar asa se intampla cu fiecare dintre noi.
    Sunteti o carte ale carei file se deschid in fata noastra si vi se cuvine o sincera plecaciune din partea fiecarui om care va citeste si va intelege.

    Multa sanatate si curaj mai departe….

  • Nicole+Sima commented on September 21, 2023 Reply

    Mereu m-am gândit cu ce ochi ar citi amintirile legate de familia ta cineva care nu te cunoaste, draga mea Mirjam. Și îmi dau seama că în articolele tale trăiește o întreagă lume. Iată cum, din această simpla relatare despre cele patru verișoare , cititorul “vede” epoca în care erai arestat șase ani fără vină, vede cum puteai rămâne fără mijloace de trai și acceptai orice muncă (nu e rușine să vinzi pâine). Se menționează stabilizarea și multe alte generalități care au afectat atâta lume. Punctez azi, legat de prezentul articol, ceea ce simt de fiecare dată când te citesc: am rămas cu ceva. Și pentru asta îți mulțumesc și îți spun încă o dată “LA MULȚI ANI!”

  • Sergiu Segal commented on September 21, 2023 Reply

    Câte amintiri!

    Shana Tova!

    S.
    (Sergiu)

  • Hava Oren commented on September 21, 2023 Reply

    Întâi de toate, LA MULȚI ANI !!

    Poate că obiceiul evreiesc de a numi copiii în amintirea unei rude decedate este unul bun, pentru că, iată, bunica dv mai este pomenită după atâta amar de ani… Oare printre verișoarele dv s-a mai găsit una care să aibă o fiică cu numele Mirjam?

    • Marica+Lewin commented on September 26, 2023 Reply

      Nu cred, deoarece asa cum ati scris, numele noilor nascuti la evreii ashkenazi se dădeau dupa persoane decedate. Deci mama, daca trăieşte dupa nastere, nu poti da numele ei fiicei sale.
      Numele meu este primit tot in onoarea celor 2 bunici, decedate tinere. Una dintre ele ele Miriam (Maria).
      In Israelul de astăzi nu se mai pastrează aceasta frumoasa traditie, care asigura legątura intre generații.

      • Hava Oren commented on September 26, 2023 Reply

        Am înțeles, aveți dreptate. Nu putea fi o fiică a uneia dintre verișoare, eventual o nepoată născută după moartea bunicii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *