Crocodilul la magazinul de delicatese. O fabulă în proză

La drept vorbind, Vlad Decebal Popescu (cunoscut ca Vlăduț), un aligator în vârstă de cinci ani de la Grădina Zoologică Băneasa, nu avea niciun motiv să evadeze. Dimpotrivă, era foarte îndrăgit atât printre colegele sale reptile, cât și printre colocatarele înaripate originare din America de Nord. Printre rezidenții grădinii el se remarca prin curiozitatea lui mult mai mare ca a oricărui crocodil bine crescut.

Interesul tânărului Vlăduț față de lumea de afară s-a trezit într-o după-amiază de joi, când a prins câteva fragmente din conversația maimuțelor, vecinele sale, la o partidă de poker. Se discuta despre fluctuațiile cursului materiilor prime listate la bursă și despre oportunitățile de investiții în acest domeniu.

Cimpanzei discutând probleme economice în timpul unui joc de poker

Până acum, pe Vlăduț îl duruse în cot de tot ceea ce se întâmpla în lumea din afara habitatului său. Și de ce nu? În cei cinci ani ai săi nu făcuse decât înot, plajă, relaxare și la ora mesei, la 13:45 fix, deschidea larg gura ca să prindă micii cu muștar aruncați de Gică Forțescu, îngrijitorul său. Gândindu-se că discuțiile pe teme economice i-ar putea prinde bine, Vlăduț și-a continuat cercetările preluând informații utile și din convorbiri cu antilopele africane de peste drum. Așa a aflat despre dezastrul pieței imobiliare de pe Bulevardul Magheru, prețurile în continuă creștere din sistemul sanitar și cele mai recente tendințe din lumea modei. În concluzie, Vlăduț a hotărât să investigheze pe cont propriu aceste oportunități de afaceri. Mai ales, din interes personal, dorea să se informeze despre ultimele modele de poșete din piele de crocodil.

Picătura care a umplut paharul și l-a făcut pe Vlad D. Popescu să evadeze a fost o pagină din ziarul local, purtată de vânt până în culcușul său. Foaia conținea oferte de locuri de muncă pentru persoane necalificate. Ce oportunitate! Postul, destul modest plătit, i se potrivea ca o mânușă! Vlăduț avea exact profilul căutat: era necalificat, cu deficiențe de cultură generală și cu o experiență de viață foarte limitată, dar era plin de inițiativă antreprenorială și îi plăcea să se confrunte cu noi provocări.

E adevărat că avea dificultăți cu textele tipărite – tipic reptilelor nord americane nu putea deosebi „b” de „p” și „t” de „d” – dar cu multă răbdare și sudoare a reușit să înțeleagă anunțul: „o oferdă dendandă bendru un bosd te ucenic…” într-un magazin de delicatese din apropierea grădinii zoologice. Se căuta un ajutor necalificat care să scoată lăzile goale și să stropească andivele și salata verde din jumătate în jumătate de oră. Pentru Vlăduț, familiarizat de mic cu vegetația luxuriantă, era o oportunitate care nu trebuia ratată. Fără să clipească cu pleoapele sale lipsite de gene, a hotărât să profite imediat de situație și să se angajeze la magazinul de delicatese „Haleala´n Grabă” din bine-cunoscutul Mall dinBăneasa „Folie de la Ville”.

Cea mai urgentă problemă a lui Vlăduț era să evadeze la timp. Ascunderea identității de animal părea mai puțin problematică; un bot lung și verde ar fi putut părea un pic ciudat, dar nu ar fi atras atenția mai mult ca unele coafuri la modă. Urma să îmbrace salopeta zdrențuită, aruncată într-un colț de Gică, fostul lui îngrijitor care nu de mult ieșise la pensie. Mai dificil era să explice la interviul de angajare viitorului său patron, de ce se deplasa în patru labe. Dar în vremuri de schimbări sociale, criză climatică și semne de circulație puse la nivelul trotuarului, nici acest lucru nu mai părea prea ciudat.

Mult-așteptata ocazie de a evada s-a ivit într-o zi din luna mai a anului trecut, când era planificată redecorarea habitatului său și îndepărtarea plantelor ofilite și compostabile. Ca întotdeauna, măsurile de siguranță și de organizare a autorităților locale lăsau de dorit. Mitică Amărășteanu, noul îngrijitor, era specialist în creșterea cucuvelelor, dar novice în domeniul reptilelor. Mai mult, panicat de vizita apropiată a soacrei sale, Mitică primea tratament cu antidepresive și era nervos și nu se putea concentra. Așa se face că a omis controlul obligatoriu al vegetației compostabile, iar călătorul clandestin nu a fost remarcat, ceea ce a permis fuga lui V.D. Popescu din grădina zoologică Băneasa. Acesta s-a ascuns printre verdețuri și a ajuns neobservat în containerul de compost aflat în afara zidurilor.

Atenție! Urmează evenimente memorabile și cu mare impact emoțional, care au afectat profund pe toți cei implicați; unii mai suferă și astăzi!

Aici vă datorez o explicație. Cititorul educat, având cunoștințe de zoologie și etologie animală, se va întreba pe bună dreptate: animalele din grădinile zoologice pot comunica, sunt capabile de acțiuni complexe și, mai ales, sunt ele înzestrate cu suficiente capacități intelectuale pentru a se descurca în viața economică din Băneasa? Ei bine, este rezultatul dezvoltării spectaculoase a digitalizării și inteligenței artificiale în zootehnie. Personalități marcante ale Institutului Național de Tehnologie, Departamentul de Neurocibernetică și Nanobâjbâială, au reușit implantarea de microcipuri sub calota craniană, chiar și la animale al căror creier nu depășește mărimea unei alune. Procedura unică pe plan mondial se bazează pe proprietățile unui amestec de ulei de trufe și de acid dihidro-coadă-de-mâță-sulfuric, care reduce rezistența la transmiterea impulsurilor nervoase. Animalele dotate cu aceste microcipuri au o capacitate crescută de gândire, de abstractizare, de efectuare a unor calcule matematice simple și, surprinzător, chiar o abilitate pentru analiza textelor literare. După implantare, unele rozătoare au progresat în opt săptămâni de la ronțăială la extragerea rădăcinii pătrate fără greșeală și în timp record. 

Cum s-a dovedit ulterior, mărirea performanțelor intelectuale în regnul animal a avut consecințe dăunătoare pentru întreaga societate, chiar dincolo de cartierele de nord ale Bucureștiului. Intervenția ar fi trebuit să faciliteze numai comunicarea animalelor cu îngrijitorii și medicii veterinari, mai ales când erau necesare intervenții dureroase (cu excepția maimuțelor cu coadă care refuzau categoric orice vaccinare). Animalele cipate în mod corect puteau conversa pașnic între ele, ceea ce a dus la o scădere semnificativă a agresivității și a luptelor teritoriale. Însă cu timpul au apărut exemplare poate prea istețe și șmechere. Deși făceau parte din specii diferite, ele au învățat să schimbe informații, zvonuri sau opinii, ceea ce a condus la o conspirație, la început secretă și ulterior demascată public. Au urmat cereri tot mai impertinente ale locuitorilor grădinii zoologice la Primăria Băneasa: ecologizarea spațiului public, cantină cu meniu vegetarian, aprovizionarea cu jucării din plastic, acces nelimitat la internet și în cele din urmă, referendumul locuitorilor din nordul Bucureștiului pentru recunoașterea lobby-iștilor și în regnul animal în întreaga capitală.

Cel mai mare profit din dezvoltarea inteligenței artificiale l-au avut primatele din grădina zoologică Băneasa. Ele au fost primele care s-au informat despre cele mai importante tranzacții de pe Wall Street, transformând apoi aceste cunoștințe în bani gheață sau afaceri familiale prospere. Prin urmare, vizitatorii nu mai sunt surprinși că imobilele destinate maimuțelor au facilitățile unui hotel de cinci stele, cu wellness, infinity pool și cazinou. 

După lungi dispute cu administrația, cimpanzeii au reușit să se alieze cu gorilele și cu orangutanii mai în vârstă, obținând astfel un statut special în defavoarea pavianilor, care, îmbrăcați în livrea, au devenit servitori de lux. După ce acesta a fost legiferat, primatele au pretins îngrijitorilor să li se adreseze doar cu titluri academice. Au primit posturi de conducere în administrația grădinii zoologice, devenind tot mai conștiente de apărarea intereselor animalelor în fața conducerii umane ale instituției. Se înțelege de la sine că Dr. rer. nat. Nicolae Mai-Muțoi și-a folosit fără scrupule noua poziție socială, deținând controlul dictatorial nu numai a societății zoologice, dar și a animalelor sălbatice din împrejurimi. 

În timp ce toate celelalte vertebrate s-au adaptat perfect la noile condiții de viață și oportunități din grădina zoologică, doar Vlăduț a rămas cam nemulțumit de noua situație, mai ales de faptul că primatele dictau regulile. Așa că, din curiozitate, și-a dorit să cunoască lumea din afară.

Dispariția lui Vlad Decebal Popescu a rămas mult timp neobservată. Spre deosebire de fostul îngrijitor, Mitică Amărășteanu tot amâna recensămintele periodice ale locuitorilor din habitatul său, așa că timp de mai bine de trei luni nu s-a observat lipsa unui aligator. Pe de altă parte, Vlăduț s-a integrat perfect în colectivul de la „Haleala´n Grabă”. Lăzile goale erau debarasate în mod corespunzător, iar salatele udate cu grijă păreau mai proaspete ca niciodată, chiar și pentru cei mai critici clienți vegani. Nici apariția ciudată îmbrăcată în salopetă nu a atras atenția angajaților sau clienților extrem de pretențioși de la „Haleala´n Grabă” și de la celelalte buticuri din mall.

Această situație ar mai fi putut continua, dacă nu intervenea criza microcipurilor și semiconductorilor. Produsele au dispărut de pe piață și industria de cipare a animalelor a dat faliment. Astfel, microcipul lui Vlăduț a expirat, instinctele lui animalice s-au restabilit, iar el a revenit treptat la vechile lui obiceiuri alimentare. La început a mai reușit să-și înfrâneze senzația de foame, dar într-o seară nu a mai avut suficientă stăpânire de sine. În loc să se retragă, ca de obicei, și să înnopteze pe malul lacului Herăstrău, înainte de închiderea magazinului s-a ascuns în camera frigorifică. La miezul nopții, reptila poichilotermă, aproape paralizată de frig, dar cu un apetit nestăvilit, s-a năpustit asupra cărnii, devorând cu lăcomie întregul stoc.

Marea mizerie la ”Haleala´n Grabă” după activitățile nocturne ale lui Vlad Decebal Popescu

 

A doua zi, un angajat al magazinului l-a găsit pe Vlăduț în fața frigiderului golit, întins pe spate și scufundat într-un somn adânc. Angajații mai isteți au constatat că în salopeta cu nasturii pocniți pe burtă nu era o ființă umană, ci un aligator evadat din grădina zoologică din vecinătate. Acest lucru s-a dovedit și de pe micul ecuson de metal fixat pe un solz de pe spatele animalului.

Incidentul bizar a făcut mare vâlvă în presa locală. S-au făcut investigații atât în grădina zoologică, cât și la „Haleala´n Grabă”, pentru a înțelege cum a fost posibilă această întâmplare nefericită. Au urmat mai multe concedieri, inclusiv a îngrijitorului Mitică Amărășteanu, a superiorului său direct din habitatul reptilelor, dar și a șefului secției de Administrație și de Exploatare a Personalului din mall. Iar lui Vlad Decebal Popescu, cel mai curios și mai renumit aligator din București și poate din toată România, soarta i-a hărăzit o întoarcere triumfală la semenii săi din Grădina Zoologică Băneasa, în fața cărora cu greu și-a putut stăpâni câteva lacrimi de crocodil.

Morala: Înțelept este cel care știe cum să întoarcă totul în favoarea sa!

Peter Biro

(Textul tradus din germană de către autor și editat de Simona Fuchs și Hava Oren.

Ilustrațiile sunt colaje originale create de Peter Biro).

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

24 Comments

  • gabriel+gurman commented on October 8, 2023 Reply

    Superb Peter!
    Felicitări!
    Ceea ce nu înțeleg cum Dumnezeu nu s-au terminat cipurile si aici la noi, ca să vedem adevărata față a animalelor care și-au găsit un rost (bine plătit!) în lumea umană.
    Poate ca acum , din cauza războiului actual, vor fi mai puține importuri si în felul acesta vom rezolva situația.
    Dar mi-e frică că o să mi se spună (păstrând ambianța animalică): vrabia mălai visează!!
    GbM

    • Prof. Peter Biro commented on October 8, 2023 Reply

      Într-o schimbare radicală de direcție de la satira umoristică la actualitatea dureroasă: da, ai dreptate. Unii actori se comportă într-adevăr ca niște creaturi programate, adică sunt fanatici spălați pe creier. Și partea cea mai proastă este că ei cresc la număr mai repede decât sunt trimise la cele 72 de virgine care le așteaptă. De aceea, în opinia mea, factorii de decizie politico-militari israelieni ar trebui să respecte două reguli fundamentale: 1. Să nu le pese de părerea lumii exterioare și 2. În sfârșit, să ducă treaba până la capăt.

      • gabriel+gurman commented on October 8, 2023 Reply

        Perfect de acord.
        GbM

  • Elena Stoican commented on October 6, 2023 Reply

    Domnule Peter Biro, e o delicatesă povestea dumneavoastră! Crocodilul ar face o pereche neo* cu elefantul din magazinul de porțelanuri! Mie nu-mi plac comediile, dar povestea dumneavoastră mi-a deschis apetitul! E atât de bună! Am râs de una singură, ceea ce nu e semn bun; sau e?! Iar aia cu ”i se potrivea ca o mânușă” e o bijuterie a comicului lingvistic! Și nu e singura. Felicitări, felicitări, felicitări!

  • Simona Fuchs commented on October 5, 2023 Reply

    Mă bucur mult că povestirea lui Peter este universal adaptabilă! Din Basel , la Bucuresti si Cluj. In iulie, când am citit varianta in limba germană, m-am gândit imediat la Viena, la gradina zoologică din Schöbrunn, la magazinul de delicatese din apropiere si râul Viena.

    • Peter Biro commented on October 5, 2023 Reply

      De altfel, aventurile aligatorului V.D. Popescu s-ar fi putut întâmpla oriunde; de la Valparaiso până la Kuala Lumpur. Ceea ce este esențial, însă, este probabilitatea mare să se fi întâmplat cum am descris și nu altfel. Dacă nu mă crezi, ar trebui să arunci o privire prin Grădina Zoologică Băneasa. Bineînțeles, după o mică gustare la Haleala’n Grabă. Te asigur că merită, mai ales minunatul sandviș cu hering și hrean suedez. Apoi îl poți admira pe Vlăduț, actorul nostru principal, în timp ce își face turul în iazul său, arătând la fel de inocent pe cât pot doar aligatorii. De parcă nimic special nu s-ar fi întâmplat înainte. Cât despre explozia fenomenală de inteligență la animalele de la grădina zoologică, asta s-a terminat odată pentru totdeauna. Microcipurile au devenit ineficiente, maimuțele și-au pierdut toate privilegiile, titlurile lor academice au fost retrase, iar activitățile grădinii zoologice au revenit la normalul de odinioară. Soarta ulterioară a șefului cimpanzeilor, doctorul Nicolae Mai-Muțoi (resp. Princeps In Se Indicta Animalibus Valahiae) este în mare măsură necunoscut din cauza tăcerii impuse presei. Totuși se zvonea că și-a pierdut orice capacitate intelectuală, dar a rămas extrem de răutăcios. Prin urmare, a trebuit să fie mutat în izolare, unde este supus unei îngrijiri zoopsihologice intense. Bunurile strânse de primații afaceriști au fost confiscate și împărțite între liderii districtului. Babuinii au fost dezbrăcați de costumele lor de servitori, iar casa maimuțelor cu wellness, piscină și cazinou a fost separată de grădina zoologică și închiriată unui antreprenor bogat din Galați, care vrea sa deschidă un hotel lux pentru turiști din regiunea Golfului Persic. Departamentele de Neurocibernetică și Nanobâjbâială a universității au fost dizolvate și au trebuit să facă loc unui seminar teologic. Presa rămâne cu insistență tăcută cu privire la evenimentele care sau întâmplat la Băneasa. Numai Baabel.ro a îndrăznit să relateze despre incidentul indecent cu crocodilul din delicatese. Felicitări pentru libertatea presei!

      • Anca Laslo commented on October 6, 2023 Reply

        Hahaha, Peter se vede că îți place să scrii! Și nouă ne place cum o faci.

      • Veronica Rozenberg commented on October 6, 2023 Reply

        Nu stiu de ce, dar poate ca aceste delicioase descrieri imi amintesc de existenta parcului de la Baneasa, parca cu numele de Utopia, poate ca si eroii lui Peter pot fi intalniti in blana si coada chiar la Utopia, distrandu-se alaturi de cate si mai cate familii fericite !!!

        • Peter Biro commented on October 6, 2023 Reply

          Ai spus-o, Veronica. Cred că sarcina literaturii este, printre altele, de a trezi asocieri interesante și de a duce cititorul la limitele imaginației sale. Totuși, acest lucru trebuie făcut într-o manieră curată din punct de vedere tehnic, ideal cu umor, spirit și multe aluzii ascunse. Mă străduiesc să ajung cât mai aproape de acest obiectiv.

  • Eva+Grosz commented on October 5, 2023 Reply

    Mie mi-au plăcut denumirile : Vlad Decebal Popescu,
    Gică Forțescu,Haleala”n grabă,Mitică Amărășteanu,
    Departamentul de Nanobâjbâială … ce fantezie !

    • Peter Biro commented on October 5, 2023 Reply

      Mi-ar place să mă împodobesc cu inventarea acestor nume, dar unele (numele personale) vin majoritar de la Simona Fuchs.

  • Monica+Ghet commented on October 5, 2023 Reply

    O minunăție de povestire cu tâlc. Fantezie și descrieri debordante. Colajele, grozave. Enorme FELICITĂRI!

    Sper să urmeze și alte isprăvi din ciclul acesta de ”Fermă a animalelor” a erei digitale.

    • Peter Biro commented on October 5, 2023 Reply

      De fapt, mai am un întreg buchet de nuvele fantastice si bizare, dar echipa editorială a lui Baabel preferă non-ficțiunea. Dacă apelurile urgente ca ale dumneavoastră devin mai dese și intense, poate că ar putea fi înființată o rubrică pentru astfel de materiale. Atunci s-ar putea să fiu dispus să-mi deschid comorile mele bine ascunse și să vă servesc cu texte și imagini mai îndrăznețe.

  • Veronica Rozenberg commented on October 5, 2023 Reply

    Peter, noile tale talente (poate noi, doar aparent) sunt puse la iveala cu nespusa maiestrie si umor, esti in drum spre un nou si probabil mare “second professional achievement”. Good luck !!

    • Peter Biro commented on October 5, 2023 Reply

      Dragă Veronica, poate nu-ți dai seama câtă dreptate ai: de fapt, ar fi trebuit să devin scriitor independent de la început, să câștig toate premiile literare pe care ți le poți imagina și să încep să practic anestezia ca hobby după pensionare. Dar s-a dovedit invers. Oarecum trebuie să mă împac cu asta.

      • Veronica Rozenberg commented on October 5, 2023 Reply

        Ce dragut esti !! Iti doresc sa primesti de acum inainte toate premiile posibile in short stories, ca tot se vorbea ca ROMANUL este pe cale de disparitie 🙂 🙂

  • Andrea Ghiţă commented on October 5, 2023 Reply

    Sun uimită cum de Vlăduţ Decebal Popescu nu s-a dus aţă la Gara de Nord şi nu s-a suit în trenul de Cluj pentru a-şi găsi de lucru la Crocco. Cu siguranţă ar fi avut mare trecere. Bănuiesc că autorul şi mulţi alţi baabelieni ştiu despre ce e vorbesc.

    • Hava Oren commented on October 5, 2023 Reply

      Eu știu, chiar dacă nu sunt din Cluj. Dar te aștepți ca un biet crocodil semi-analfabet să știe?

      • Peter Biro commented on October 5, 2023 Reply

        Așadar, Vlăduț nu este suficient de deștept pentru a înțelege orarele complicate ale CFR-ului și întârzierile frecvente. S-a bucurat că nu s-a rătăcit de fiecare dată pe drumul de la Lacul Herestrau la mall.

    • Peter Biro commented on October 5, 2023 Reply

      Nu cred că i-ar fi plăcut lui Vlăduţ la Crocco. Avusese experiențe proaste cu copii și tineri care îi aruncaseră pietricele și coji de banană. Nu s-ar fi simțit cu adevărat confortabil printre studenți. Cu excepția poate unor studente de la conservator care pot cânta la harpă. Acesta a fost întotdeauna instrumentul lui preferat.

      • Andrea Ghiţă commented on October 5, 2023 Reply

        Dragă Peter, scrii asta pentru că nu ştii de unde vine denumirea de Croco. Potrivit legendei, în anii 60-70, un profesor universitar exasperat de proasta pregătire a studenţilor săi ( nici eu nu ştiu cine era acel profesor, dar poate ne va lămuri vreun baabelian) le-a spus: “În loc să studiaţi, staţi toată ziua la cafeneaua din Piaţa Păcii, şi leneviţi, ca nişte crocodili“. Cred că Vlad Decebal Popescu-Crocodilul s-ar fi simţit grozav la Croco. Problema e că nici Croco nu mai e Croco.

  • Hava Oren commented on October 5, 2023 Reply

    Peter, ai o imaginație fenomenală! Dar mărturisesc că și mai mult mi-au plăcut ilustrațiile. Sper ca de acum încolo să adaugi ilustrații proprii la toate articolele tale.

    • Peter Biro commented on October 5, 2023 Reply

      Poate nu ai observat, dragă Hava. Dar mai multe dintre articolele mele au fost ilustrate cu colaje de acest gen.

      • Hava Oren commented on October 6, 2023 Reply

        Sigur, au mai fost, dar cred că acestea sunt cu totul excepționale și aș mai vrea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *