Marș împotriva antisemitismului la Londra

Duminică, în 26 noiembrie, la Londra a avut loc un marș împotriva antisemitismului la care au luat parte zeci de mii de oameni, printre participanți numărându-se și fostul prim-ministru Boris Johnson. Este primul marș de acest fel de când a început războiul între Israel și Hamas. El a avut loc într-o perioadă în care numărul incidentelor și al atacurilor antisemite, în special la Londra, a cunoscut o creștere fără precedent. Între 1 octombrie și 1 noiembrie anul acesta, la Londra au fost raportate 554 delicte de antisemitism, față de 44 în aceeași perioadă a anului trecut. Mulți evrei spun că au ajuns să se teamă pentru siguranța lor și a copiilor lor în capitala britanică.

Așa arăta mulțimea la locul de adunare, lângă Royal Courts of Justice (pe Strand și Fleet Street.)

Înainte de începerea marșului, la locul prestabilit, lângă somptuoasa clădire a Tribunalului regal (Royal Courts of Justice), pe Strand și pe Fleet Street s-a adunat o mare mulțime, cât puteai vedea cu ochii. Manifestanții purtau pancarte pe care scria „Shoulder to Shoulder with British Jews” „Zero tolerance to antisemitsm” sau „United Kingdom United against Antisemitism” (Umăr la umăr cu evreii britanici, Toleranță zero față de antisemitism, Regatul Unit – unit împotriva antisemitismului). Mulți participanți purtau portrete ale ostaticilor răpiți de Hamas. Pe tot parcursul marșului, în repetate rânduri s-a scandat “Bring them home!” (Aduceți-i acasă!) O altă lozincă a fost “Act against hate before it’s too late” (Acționați contra urii până nu e prea târziu). Multe pancarte condamnau atât antisemitismul, cât și islamofobia, precum și orice formă de rasism. Am văzut și o pancartă care acuza BBC că cenzurează, “le pune botniță jurnaliștilor”.

Printre nenumăratele drapele israeliene, am observat cu surprindere și câteva drapele iraniene, purtate, se pare, de opozanți ai regimului din Iran refugiați la Londra, veniți duminică să-și exprime solidaritatea în combaterea antisemitismului.

Înainte de începerea marșului a avut loc un incident. Așa cum anunțase anterior, Tommy Robinson, liderul organizației de extremă dreaptă English Defense League, a venit să se alăture mulțimii, deși fusese avertizat că nu este dorit. Organizatorii i-au cerut insistent să plece, dar cum el a refuzat, a fost îndepărtat prin intervenția poliției. Pe tot parcursul marșului am putut observa multe schimburi amicale între participanți și polițiști și, în general, atitudinea acestora din urmă mi s-a părut foarte prietenoasă. Fuseseră chemați de acasă într-o duminică, dar cel puțin nu părea să le fie deloc greu să mențină ordinea.

După ce marșul a pornit de la locul de întâlnire, mulțimea, care ulterior a fost estimată la 60 de mii de oameni, a coborât spre malul Tamisei, pe care l-a urmat până a trecut de gara Charing Cross, apoi a cotit spre Trafalgar Square, după care a continuat pe Whitehall, trecând pe lângă Downing Street, unde se află și reședința Primului Ministru, ca să se încheie în Piața Parlamentului. Acolo s-au adresat participanților, printre alții, Rabinul Șef Sir Ephraim Mirvis și ministrul imigrării Robert Jenrick, care a vorbit în numele guvernului. Reprezentanții organizatorilor, ong-ul Campaign Against Antisemitism, au spus că aceasta a fost cea mai mare manifestație împotriva antisemitismului care a avut loc la Londra, de la așa-numita ”Bătălie din Cable Street” în 1936, când sute de mii de oameni au blocat un marș al Uniunii Britanice a Fasciștilor, partidul lui Oswald Mosley.

După plecare marșul a ajuns pe malul Tamisei până la Charing Cross și apoi la Trafalgar Square, de unde a cotit spre Piața Parlamentului. Imaginile arată momente de lângă Piața Trafalgar, unde s-a cotit pe drumul spre Parlament.

Rabinul șef, Sir Ephraim Mirvis, a spus mulțimii: “Din 7 octombrie, am fost martori aici, în Marea Britanie, la o creștere alarmantă a antisemitismului, dar nu ne vom lăsa intimidați. Facem apel la o întărire a coeziunii comunității și vom fi veșnic mândri să fim apărători ale celor mai frumoase valori britanice. Iar în privința răspândirii toxice a antisemitismului, care ar trebui să fie răspunsul britanicilor? Întâi, când îl vezi, atrage atenția asupra lui. Doi, spune-i pe nume, arată-l drept ceea ce este cu adevărat – ură față de evrei. Trei, fii vigilent și anunță fiecare incident. Patru, fiecare dintre cei care a comis aceste delicte trebuie adus în fața justiției.”

Boris Johnson a comparat antisemitismul cu “un vechi spor al unui virus” (an old spore of a virus). Ministrul imigrării, Robert Jenrick, a spus: ”Antisemitismul este o pată pe țara noastră, o dovadă de decădere morală. Ministrul Securității, Tom Tugendhat, a fost și el prezent, după cum au fost celebrități din lumea teatrului, a filmului și a televiziunii britanice.”

Marșul s-a desfășurat fără incidente pe o distanță de peste 5 kilometri, într-o zonă cu adevărat emblematică din centrul Londrei, iar pentru cineva care și-a pierdut demult competența de reporter, pot să vă spun doar că am fost foarte emoționat – emoționat să văd o autentică respingere a urii și un sincer îndemn la solidaritate umană.

Fotografii şi imagini filmate: Mihai Vasilescu

Mihai Vasilescu

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

15 Comments

  • Iolanda+seinberg commented on December 18, 2023 Reply

    Marșul de la Londra este bine venit în contextul actual. Ar fi util ca în toate marile capitale sa se desfășoare astfel de mitinguri și marșuri. Lumea întreagă trebuie sa cunoască adevărul despre antisemitism.

  • dr.Paul Leibovici commented on November 28, 2023 Reply

    Antisemitismul /O boală antică ..fără medicamente și răspăndită prin lume. Lasă gurile păcătoase și vedeti-vă de treburi serioase. Ura antisemită e o provocare imbecilă. Evreii prin deosebitele realizări provoacă invidia Lasă prostmea să se bîlbîie ,să se scalde în ape tulbure.

    • Andrea Ghiţă commented on November 28, 2023 Reply

      Antisemitismul nu e doar un discurs, ci e o politică a urii care a făcut milioane de victime şi face victime în continuare. Aşa că nu poate fi lăsată să se scalde în ape tulburi pentru că în aceste ape infecte se pot îneca evreii.

    • Veronica Rozenberg commented on November 28, 2023 Reply

      Cele scrise de dvs, dle Leibovici, par a fi scrise dintr-un turn de fildeş de unde priviţi în jur, trageţi unele concluzii şi mai ales, întrevedeţi şi o soluţie.

      În aceste momente, a întrevedea soluţia propusă de dvs, pare să fie o sfântă naivitate, ca să folosesc un eufemism. Cu reală părere de rău…

  • BORIS+MEHR commented on November 28, 2023 Reply

    UNII CARE SE EXPRIMĂ ÎN FAVOAREA PALESTINIENILOR NU SUNT NEAPĂRAT ANTISEMIȚI, AM GĂSIT ȘI EVREI CARE BAT CÂMPII DESPRE DREPTUL POPORULUI PALETINIAN, CARE A DEVENIT POPOR ABIA PRIN ANII 60/ SEC.XX. ESTE O DATORIE A ISRAELULUI DE A EXPLICA PE LARG CE ESTE CU DREPTUL EVREILOR DE A AVEA O PATRIE PE LOCUL NTICULUI ISRAEL.

  • zador+andrei commented on November 27, 2023 Reply

    Mulțumesc pentru articol.
    Mi-a mai revenit inima la loc.Văzând atâtea demonstrații pro palestina în Europa și mai ales la Londra eram disperat.Se pare că și la Cluj a fost programat ieri un meeting pro palestina,nu știu încă amănunte.Poate că și numeroșii studenți evrei care studiază la Cluj ar fi fost cazul să miște ceva măcar pentru eliberarea ostaticilor.Nu e încă târziu.!

  • George Schimmerling commented on November 27, 2023 Reply

    Multumesc pentru articol . Intr-adevar e imbucurator sa vezi că in lumea asta potrivită pentru borfași, pentru haimaini , mai avem si o mână de prieteni (Aurel Storin)

  • Andrea Ghiţă commented on November 27, 2023 Reply

    Am postat acest articol pe Facebook şi în scurt timp Facebook l-a blocat ca fiind “împotriva politicilor sale”. Să deduc că o manifestare ÎMPOTRIVA ANTISEMITISMULUI încalcă politicile Facebook. Niciuna dintre imagini nu e ofensatoare, nu instigă la ură sau la violenţă. Nu ştiu ce încalcă articolul şi, mai ales, care sunt “politicile” Facebook.

    • Veronica Rozenberg commented on November 27, 2023 Reply

      Acest lucru este mai mult decat grav, cand in realitate nu exista in articol nimic ofensator, dar poate ca daca vei scoate comentariul meu (iti sugerez sa nu dai linkul decat articolul 🙂 si sa vezi atunci ce se va intampla.
      Ce parere ai !!

      • Andrea Ghiţă commented on November 27, 2023 Reply

        Văd că încă nu au blocat comentariul meu în care “denunţam” faptul că au blocat articolul. Deci robotul care controlează nu ştie decât unele cuvinte cheie şi unele imagini cheie, habar nu am care imagine-cheie a declanşat blocajul.

    • Veronica Rozenberg commented on November 27, 2023 Reply

      Elon Musk viziteaza Israelul, s-a intalnit cu Netanyahu si impreuna insotiti desigur de un cortegiu (care tinea si umbrelele, pentru ca si aici a venit deja iarna 😉 ) au trecut si prin una din localitatile sudice distruse de Hamas. Dl. E.M, astazi cel mai bogat om al lumii, se pare a fotografiat foarte intens tot ce s-a putut, ba chiar i s-a prezentat parlamentarul care era de parere ca Gaza trebuis stearsa de pe suprafata pamantului, o intalnire de o clipa. Nu urmaresc retelele, dar se pare ca si el ar fi emis unele afirmatii care nu ar face placere israelienilor. Interesant ce va intreprinde dupa acceasta vizita, care oricum cred ca este de apreciat.

  • Veronica Rozenberg commented on November 27, 2023 Reply

    Londra, Anglia şi agenţia de presă BBC, au avut comportarea cea mai revoltătoare până în momentul de faţă, judecând cel puţin după imensitatea populaţiei participante la demonstraţii pro-palestiniene, deci împotriva Israelului şi sprijinind acţiunile şi mişcarea teroristă Hamas.

    Faptul că s-a organizat o demonstraţie de masă (spuneaţi de 60,000 de oameni) este apreciabil şi îmbucurător. Spun aceasta, pentru că în lumea europeană, în care deşi o bună parte din “conducere” se situează în favoarea Israelului, uneori convingător, alteori balansându-se ca o luntre (vezi preşedintele Macron), populaţia pare cu totul împotriva. Şi demonstraţiile masive, în special la Londra, văzute de departe pur şi simplu mi-au făcut pielea găină. Unde am ajuns? Unde sunt acei israelieni, care ar fi trebuit lansaţi de mult prin lume, ca să aducă o făclie de lumină şi de foc asupra mişeliei umane care s-a abătut asupra atâtor israelieni civili, şi culmea mulţi dintre ei pacifişti şi crezători în pace şi înţelegere cu vecinii lor.
    Despre BBC şi jurnaliştii săi, ce să mai vorbim, exprimarea neîncrederii, a îndoielilor în fapte şi fotografii, în declaraţii ale vorbitorului armatei israeliene, toate aceste dovedesc o situaţia aproape imposibil de imaginat ca făcând parte din realitatea otrăvită din păcate a secolului XXI.

    Mulţumesc dlui Vasilescu, care deşi crede că şi-a pierdut competenţa de reporter, totuşi o apreciez şi poate ne veţi mai face cunoscut mişcări progresiste de la faţa locului!

  • Tiberiu+Ezri commented on November 27, 2023 Reply

    Speram că și alte nații civilizate se vor “molipsi” de la englezi și americani (marea demonstrație recentă de la Los Angeles).

  • Ivan+Truter commented on November 27, 2023 Reply

    Intr-o lume nebuna,undeva in lume-LONDRA-lumea s a hotarat sa faca ce trebuie facut in fiecare capitala din lume.
    Dar avem politiceni de marca Prim minstri din tari UE care sunt impotriva evreilor.
    Intcotro lume…

  • Hava Oren commented on November 27, 2023 Reply

    În sfârșit o știre optimistă! Mai sunt și oameni de bine pe lumea asta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *