Acum e liniște

Ne-am cunoscut la un revelion, pe la începuturile anilor șaptezeci. Era înaltă, frumoasă, cu părul șaten. Ochii ei albaștri ca marea m-au atras din prima clipă. Era timidă și liniștită. De fapt o remarcasem încă din liceu, era prietena unui coleg de clasă.

– Îți place să dansezi? – m-a întrebat Silvia zâmbind.

Norocul meu a fost că îmi plăcea. Am dansat toată noaptea cu o ființă ușoară ca fulgul. Ne potriveam și de mai multe ori am reușit s-o fac să râdă. Am plecat de la petrecere mână în mână, pe jos, în plină ninsoare. După ce am vizionat împreună filmul despre Thomas More, Un om pentru eternitate, am cerut-o de soție. Spre marea mea surpriză și bucurie, răspunsul a fost un DA mare.

– Nu vrei să te mai gândești? – am întrebat-o.

– Nu, sunt hotărâtă, mi-a răspuns

În ciuda împotrivirii familiilor noastre, la nouă luni după revelionul de neuitat eram căsătoriți. Eram foarte tineri, ea avea douăzeci și unu de ani, eu douăzeci și trei. Amândoi eram studenți la medicină, cu bani puțini, dar cu o viață senină. Într-una din puținele noastre ieșiri la restaurant, după ce am consumat cina, am avut emoții, nu eram siguri dacă ne vor ajunge banii. Spre mulțumirea noastră, ne-au ajuns și de bucurie i-am dat chelnerului bacșiș ultimii bănuți pe care-i mai aveam. În anul trei de facultate s-a născut băiatul nostru. Mai toate colegele au vizitat-o, minunându-se de copil. Era prima din anul ei care era mamă. Citeam amândoi aceleași cărți și apoi le discutam. Ne întorceam de la spectacole de teatru pe jos, plimbându-ne până acasă, în timp ce dezbăteam spectacolul pe care-l văzusem. Era foarte temeinică și răbdătoare. Sinceritatea ei era uimitoare, nu a mințit pe nimeni în toată viața ei. Mi-a fost cel mai bun prieten pe care l-am avut vreodată. I-a crescut pe cei doi copii ai noștri cu tandrețe și căldură.

După terminarea facultății, în primii ani am lucrat fiecare în condiții vitrege, departe de casă și departe unul de celălalt. Fiecare întâlnire era un eveniment. Ne împărtășeam impresiile, greutățile, bucuriile de medici începători care lucrau la țară. Cu toată timiditatea ei, prietenii și colegii ei o apreciau. E o favoare să fii în anturajul ei, spunea unul din prietenii mei.

Emigrarea în Israel o speria din cauza conflictelor cu țările vecine, precum și cu palestinienii. I-am promis că va fi pace. În 1993, după Acordul de la Oslo, aproape că m-am ținut de cuvânt. Amândoi eram optimiști, credeam că, în sfârșit, s-a găsit o soluție pentru coexistență. Eram de cinci ani în Israel și speram că vremurile bune au venit. Dar n-a fost să fie. Au venit intifadele, al Doilea Război din Liban, etc., etc.

Ea lucra ca pediatră la un centru de puericultură. A renunțat la cariera universitară în favoarea mea, spunând cu modestie că trebuie să se ocupe de copii. Întotdeauna mi-a fost cel mai bun sfătuitor. A întreținut un cămin cald și primitor pentru familie și prieteni. Ulterior, tatăl meu a apreciat-o foarte mult. Și-a cerut scuze pentru neîncrederea pe care o avuse la început în căsătoria noastră. Am colindat împreună lumea. Hărțile de drum și câte o scurtă prezentare a locurilor vizitate erau întotdeauna întocmite de ea.

După patruzeci și doi ani de căsnicie am divorțat, dar după un scurt interval am reluat prietenia. Era totdeauna o plăcere să stai de vorbă cu Silvia.

Cancerul a atacat-o la începutul celui al șaptezecilea an de viață. Legătura dintre noi a devenit și mai strânsă. Am însoțit-o în toate momentele bolii. Silvia știa exact ce o aștepta, dar, la fel ca mine și copiii, dorea să mai trăiască o perioadă cât de scurtă. A acceptat toate tratamentele care i-au fost propuse și a reușit să supraviețuiască trei ani de la începutul bolii.

În toamna anului 2023, boala s-a agravat. În 7 octombrie a început războiul, cu mii de rachete lansate asupra teritoriului întregii țări. Atât timp cât mai era conștientă, după fiecare atac Silvia se interesa de toți membrii familiei, ne suna și ne întreba dacă suntem bine. Se plângea doar de zgomotul asurzitor al alarmelor aeriene și al avioanelor de luptă israeliene care treceau deasupra casei.

– Mi-e dor de liniște, obișnuia să spună, nu-mi place mirosul de război.

Când era alarmă aeriană, îi era foarte greu să ajungă la timp la adăpost. Mai târziu, când era somnolentă, rămâneam lângă ea în timpul alarmei. La micul radio la care ținea atât de mult, am ascultat împreună muzica anilor 60-70-80. Pe măsură ce îi era tot mai greu să vorbească, îi povesteam eu despre amintirile de neuitat din viața și din excursiile noastre. Șoptea cuvinte pe care nu le puteam înțelege.

În prima seară de Hanuka a fost liniște. În acea zi nu au fost nici alarme, nu am auzit nici avioanele, era liniștea care și-a dorit-o atât de mult. Flacăra primei lumânări din sfeșnicul de Hanuka încă mai pâlpâia când SILVIA s-a stins din viață.

Să-i fie țărâna ușoară.

Andrei Schwartz

11/01/2024

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

16 Comments

  • Marica+Le commented on January 28, 2024 Reply

    Inţeleg marea dvs durere , plîng si va admir modul sobru, calm, ” linistit” in care vorbiti despre marea dragoste, relatia profunda, despărțirea trista, pentru totdeauna, de soția dvs.
    Ati acompaniat- o pe minunata dvs Silvia in faza terminala a unei boli crīncene, si la marea trecere. Ati privit- o si acum in ochii ei mari, albastri , ati alinat corpul ca ” un fulg”, al fetei cu care ati dansat in seara de revelion..
    In traditia noastra se crede ca doar sufletele alese parasesc existenta pămînteana intr- o zi de sarbatoare.Mai mult, in lumina, in timp ce prima lumînare de Hanuka ardea inca.
    Mama mea spunea ca drumul il incep amîndoi, mînă in mînă, dar il parasesc de unul singur, si nu simultan. Mama se ruga mereu ca ea sa fie prima cea care iese din drum., Şi D- zeu a ascultat- o.
    Prea devreme insa, ca si pentru scumpa, unica dvs, Silvia.
    Sa aveţi putere! Iishar coah!

  • Monica+Ghet commented on January 27, 2024 Reply

    Memorie EI binecuvântată!

  • Florentino Himelbrand commented on January 27, 2024 Reply

    Emoționant!

  • Thomas Lewin commented on January 26, 2024 Reply

    Stimate Domnule Andrei Schwartz,

    Am citit cu emoție cuvintele simple și sincere cu care o evocați pe soția Dvstră .
    Fie ca amintirea celei pe care ați iubit-o, cea mai bună prietenă, să fie binecuvântată.

    Cu mult respect
    Thomas Lewin

  • Andrea Ghiţă commented on January 25, 2024 Reply

    Cred că golul creat de absenţa unei fiinţei dragi, tristeţea pierderii ei şi durerea de a o vedea suferind pot fi atenuate, cât de cât, de evocarea amintirilor din anii frumoşi, peste patru decenii, petrecuţi împreună. Am cunoscut-o vag pe Silvia, dar mi-o amintesc ca pe o fiinţă delicată şi discretă. Fie-i memoria binecuvântată!

  • JOHANAN VASS commented on January 25, 2024 Reply

    AM STIUT TOT CE S-A INTIMPLAT DAR NE-A IMPRSIONAT MODUL PROFUND UMAN IN CARE AI PREZENTAT DESFASURAREA EVENIMENTELOR, IN ARTICOL
    SA-I FIE MEMORIA BINECUVINTATA.

  • Anca Laslo commented on January 25, 2024 Reply

    Extrem de emoționantă această rememorare succintă a unei legături umane ajunse la tristul sfârșit. Îmi pare rău pentru pierderea acestui om atât de drag, odihnă veșnică în pace!

  • gabriel+gurman commented on January 25, 2024 Reply

    Eram în străinatate cand am fost anunțat de pierderea Silviei.
    Iți înțeleg durerea, Andrei, și sper ca existența copiilor si nepoților iti pot oferi un mediu în care sa-ti găsesti linistea sufleascaă.
    GbM

  • klein ivan commented on January 25, 2024 Reply

    “După patruzeci și doi ani de căsnicie….”- paragraf care aș fi preferat să lipsească din articol . K.I.

  • BORIS MEHR commented on January 25, 2024 Reply

    am citit cu emoție, empatie , REGRET, Z..L

  • Tiberiu Ezri commented on January 25, 2024 Reply

    Un omagiu induiesator.

  • Andrei Schwartz commented on January 25, 2024 Reply

    Multumesc pentru cuvintele frumoase ale Havei Oren si ale Veronicai Rozemberg.

  • Eva+Grosz commented on January 25, 2024 Reply

    Foarte trist.

  • Elena Stoican commented on January 25, 2024 Reply

    După titlu, am crezut că aflu că s-a încheiat războiul. Apoi, am văzut că este o poveste de iubire și titlul mi-a schimbat gândul că ar fi vorba, la sfârșit, despre o moarte. Dar ați făcut-o atât de duios și totodată resemnat. Doar iubirea ne salvează! Dumnezeu s-o odihnească!

  • Veronica Rozenberg commented on January 25, 2024 Reply

    Dle Andrei Schwartz, citind cu tristete randurile dumitale am avut sentimentul ca ma aflu in fata unui text scris de Amos Oz. Este aitenticitatea cuvintelor scaldanandu se intre diafanul momentelor din trecut si amarul perceperii prezentului de catre Silvia, in timp ce viata i se stingea.
    Amarul unor temeri de demult, care au revenit in momente asa de grele pentru familie dar si pentru o lume din jur, care nu si imaginase ce putea aduce locul si momentul.

    Ii va fi memoria binecuvantata de cei dragi!⚘

  • Hava Oren commented on January 25, 2024 Reply

    Mi-au dat lacrimile când am citit povestea.
    Să-i fie memoria binecuvântată!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *