Comemorarea evreimii din Marghita

În orașul Marghita, de mai multe decenii aproape nimic nu mai amintea despre evreii care au trăit odinioară pe aceste meleaguri. A fost nu numai o comunitate numeroasă, ci una care a dat țării (și nu numai) o serie întreagă de oameni de seamă. De mai mulți ani prietenii mei și cu mine am încercat să remediem această situație, dar abia acum am reușit.

Prima mențiune documentară a evreilor în localitate[1] datează din 1721, deși se pare că ei au ajuns la Marghita încă în secolul al XVII-lea. Printre rabinii Marghitei s-a numărat și renumitul Rabi Hillel Lichtenstein (1852-1861).

Una dintre cele mai vechi pietre funerare din cimitirul Marghitei este cea a rabinului Gavriel Hacohen, care se pare că a fost sefard. Și Rabi Hacohen Satin a fost probabil sefard.

Comunitatea evreiască a luat naştere la mijlocul veacului al XVIII-lea, iar din 1742 avea deja o sinagogă de lemn. În 1863 s-a construit una nouă, de cărămidă – este clădirea pe care mi-o amintesc din copilărie. În timpul Primului Război Mondial au căzut pe front zece evrei din Marghita, printre care și fratele străbunicului meu, József Ezri. Bunicul meu, Sigmund Ezri, tânăr recrut în vârstă de 18 ani, a fost rănit pe frontul italian.

În 1930, la Marghita trăiau 1623 de evrei. Ei au avut un rol important în viața economică, agricolă și industrială a localității. Au înființat școli religioase și laice, o echipă de fotbal și un teatru.

Un recensământ din 1941 indică prezența a 1725 de evrei (26.1% din populația de atunci a localității). Până la deportarea din 1944, numărul lor a crescut la 2000 de persoane (31% din populație). În 1943, mulți bărbați evrei au fost recrutați în detașamentele de muncă ale armatei maghiare.

Înaintea celui de al Doilea Război Mondial, toți cei patru medici ai localității erau evrei. Legendarul medic umanist Dr. Emil Goldberger îi trata gratuit pe bolnavii săraci indiferent de religia lor, ba chiar le cumpăra medicamente. Lui i s-a dat posibilitatea să nu fie deportat, dar el a refuzat și a fost luat la Auschwitz împreună cu soția și fiul. Cu toții au scăpat. Mama spune că în prima copilărie m-a tratat și pe mine.

Printre personalităţile evreieşti de seamă originare din Marghita se numără scriitorul Hillel Danzig, regizorul de teatru György Harag, laureat cu premiul Kossuth, Zoltán Vas, scriitor și politician comunist care a fost primarul Budapestei în 1945, scriitorul şi istoricul Avram Fuchs, Hermann Ullmann, rabinul şef al oraşului Antwerpen și Mór Weinberger, profesor la universitatea din Genova și director al Institutului de Știinţe Naturale din cadrul acesteia. Gazetarul Mihály Pásztor (1876-1945) a lucrat la mai multe publicații budapestane. (2,3)

În mai-iunie 1944, evreii din Marghita au fost ghetoizaţi și deportaţi la Auschwitz. Dintre ei, cea mai mare parte (cca 1700 de persoane) nu s-au mai întors. Printre victime au fost și mulți membri ai familiei mele. Dintre supraviețuitori, majoritatea au emigrat în Israel în anii 1950-60, iar sinagoga, rămasă fără enoriași, a fost demolată în 1976.

După emigrarea familiei mele în Israel în 1978, am revenit de câteva ori la Marghita ca să-l vizitez pe prietenul meu din copilărie, ing. Oscar Zsemlye și familia lui. Am avut împreună multe momente plăcute, rememorând copilăria fericită pe care am trăit-o la Marghita. Ne-am amintit cum băteam mingea împreună, strângeam potcoave de pe străzi ca să le vindem ca fier vechi, schimbam timbre, mergeam împreună să ne scăldăm în râul Barcău sau în lacul Banya și în fiecare seară ne plimbam ore în șir, singuri sau împreună cu alți prieteni (Radu Costruț, Nicu Stanciu, Nelu Moș și alții) pe Calea Republicii, strada principală a Marghitei. Tuturor ne plăcea muzica formației Beatles. În 1970 ne-am adunat cu toții la mine acasă (pe vremea aceea încă nu toți aveau televizor) ca să vedem împreună campionatul mondial de fotbal. În vacanțele de vară lucram împreună la amestecarea betonului pentru repararea drumurilor, sau la DCA, la descărcarea vagoanelor cu lână. În pauze dădeam o fugă la mama care ne servea cu o supă rece de vișine ca să ne mai răcorim.

La două dintre revenirile mele la Marghita, după emigrarea în Israel, am vizitat cimitirul evreiesc ca să onorez amintirea frățiorului meu Ștefan (Pistike) care este îngropat acolo, dar cimitirul era în paragină și mormintele erau acoperite de buruieni.

În 1991, la doi ani după căderea Cortinei de fier, Oscar cu soția lui Sidonia (Sidi), ne-au vizitat în Israel. Am petrecut împreună o lună de vis. A fost prima oară când am discutat subiectul păstrării amintirii evreimii din Marghita.

Interesul nostru în această direcție s-a intensificat în ultimii șapte ani. Oscar a fost foarte activ în această misiune. Dar adevărata schimbare și punerea în practică a dorinței noastre de a face ceva care să amintească de evreii Marghitei a venit abia în anul 2020, când la conducerea primăriei din Marghita a ajuns domnul Marcel Emil Sas-Adăscăliții. Dumnealui a înțeles că istoria nu poate fi ștearsă și a făcut tot posibilul ca să-i comemoreze pe evreii marghiteni. În prima fază, în urmă cu vreo doi ani, cu ajutor financiar extern, primăria a renovat cimitirul evreiesc. Iată două fotografii făcute de Oscar la cimitirul renovat.

A urmat pregătirea plăcii memoriale, la care a contribuit financiar și comunitatea evreiască din Oradea.

Domnul primar, împreună cu colaboratorii lui, au decis că placa va fi expusă pe peretele unui bloc ridicat în locul fostei sinagogi. Placa a fost dezvelită în 17 mai 2024, la aniversarea a 80 de ani de la deportarea evreilor la Auschwitz și la alte lagăre de exterminare.

Marcel Emil Sas-Adăscăliții, primarul Marghitei, alături de ing Oscar Zsemlye, după dezvelirea plăcii memoriale

Soţii Sidonia şi Oscar Zsemlye în faţa plăcii memoriale dedicate evreilor marghiteni pieriţi în Holocaust

La ceremonial au asistat numeroși cetățeni din Marghita. Au luat cuvântul dl primar Marcel Emil Sas-Adăscăliții, dl Prim Rabin Asher Ehrenfeld, dl Robert Schorr, directorul JCC Oradea. Din păcate, din motive bine întemeiate nu am putut lua parte fizic la ceremonie, dar în acele momente sufletul meu era acolo. Prietenul meu Oscar a vorbit și în numele meu.

Pe placa comemorativă este scris un text relevant în patru limbi (română, ebraică, maghiară și engleză), iar în fața ei, pe stradă, organizatorii au construit o Stea a lui David (Maghen David), înăuntrul căreia au așezat 1700 de candele, în memoria celor 1700 de evrei marghiteni exterminați la Auschwitz și în alte lagăre.

Maghen David cu 1700 de candele, realizat de primărie și de elevii Liceului Tehnologic „Horea” din Marghita

La sfârșitul ceremoniei, participanţii au fost invitaţi să vizioneze filmul Lista lui Schindler.

A fost o ceremonie de neuitat, care a readus amintirea evreilor în conştiinţa actuală a oraşului Marghita.

Să fie binecuvântați toți cei care au contribuit la acest proiect important!

Tiberiu Ezri și Oscar Zsemlye

Bibliografie:

1.Kleinmann E. Carte memorială. Soarta evreimii din Marghita și din împrejurimi. 1979

2.R. Braham, Zoltán Tibori-Szabó, Enciclopedia Geografică a Holocaustului din Transilvania de Nord, Ed. Cartier, Chişinău, 2019

3.Kleinmann E., Dauer T. Andras. Neves Margittaiak (Marghiteni de renume) 1996.


[1] Regretatul Emerich Kleinmann, autorul celor două cărți din care am cules majoritatea informațiilor istorice prezentate în acest articol, a fost cetățean al Marghitei și tatăl prietenului meu din copilărie, Ștefan Kleinmann.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

23 Comments

  • Marica Lewin commented on May 28, 2024 Reply

    Va transmit sincere condoleanțe pentru pierderea frățiorului Ștefan ( Piștike). Ma doare sufletul pentru bietul copil.
    O cumplita tragedie pentru părinții dvs, și desigur, v- a tulburat si dvs copilăria .In cimitirul evreiesc restaurat acum, aveti pe cineva mic si drag pentru eternitate.
    Si multi stramosi ai familiei dvs, inainte de WW2, isi au acolo locul de veci.
    Li se adauga acum si cei 1700 de evrei marghiteni pieriti la Auschwitz, onorati prin cele 1700 de faclii aprinse in mai , 2024.
    Articolul dvs inspira si optimism prin copilaria frumoasa pe care ati avut- o, prin prieteniile durabile create de la vīrste fragede, prin harnicia si inventivitatea intregului grup de baieti cu care ati crescut.
    Scaldat, plimbari, dar si munca in vacanță.
    Nu numai evocarea orășelului Marghita, ci o imbinare vubranta intre trecut prezent și viitor.

    • tiberiu ezri commented on June 3, 2024 Reply

      Va multumesc!

  • tiberiu ezri commented on May 28, 2024 Reply

    Așa vrea să adaug ca la proiect au participat și marghitenii israelieni Weisz Erwin, Kleinmann Ștefan și Schwartz Paul.

  • Kása Zoltán commented on May 24, 2024 Reply

    Un articol comemorativ frumos despre evreii din Marghita. Am copilărit la Marghita, unde mi-am luat și bacalareatul. Am văzut încă sinagoga, era deja părăsită, dar am trecut de multe ori prin curtea ei, dacă am vrut să luăm o scurtătură pentru a trece pe cealaltă stradă. Am fost de mai multe ori și la baia evreiască.

    O cunoșteam pe tanti Keszler, care nu a plecat din țară, a rămas la Marghita și după moartea soțului, și cred că era ultima persoană din comunitatea evreiască din Marghita veche.

    Profesorul de maghiară, Attila Papp (1944–2002) a scris o carte despre Marghita (Az én Margittám, Oradea, 2010). La vremea aceea, după cunoștințele
    mele el a încercat să intervină la conducerea orașului împotriva demolării sinagogii, dar fără succes. Cartea are și un scurt capitol despre evreii din Marghita.

    Mă bucur că s-a renovat cimitirul. Păcat că toate casele evreiești de pe strada prnicipală au fost demolate. Mi-au plăcut mult, chiar dacă nu erau renovate după război.

    • Tiberiu ezrri commented on May 25, 2024 Reply

      Mulțumesc mult pentru aceste informații!

  • Marica Lewin commented on May 24, 2024 Reply

    Am cunoscut si eu in Israel un cuplu din Marghita. Nascuti dupa WW2, copii de supraviețuitori. Erau foarte mîndri de localitatea lor de obīrṣie.
    Felicitari, ati marcat contributia Comunității iudaice la dezvoltarea orasului Marghita, si marile pierderi ale populației evreiesti in Holocaust..Aproape in intregime nimicită.

    • tiberiu ezri commented on May 25, 2024 Reply

      Mulțumesc!

  • Anna Hercz commented on May 23, 2024 Reply

    Multumesc pentru efortul tuturol cine a contribuit la acest proiect. Thank you all who participated in making this happen. A great achievement! Thank you Baalbel for your journalism.

    • Tiberiu ezri commented on May 24, 2024 Reply

      Thank you!

  • Iolanda+seinberg commented on May 23, 2024 Reply

    Felicitări realizatorilor acestui emoționant eveniment!
    Nu trebuie uitați niciodată evreii din Marghita!

    • tiberiu ezri commented on May 23, 2024 Reply

      Mulțumim

  • Marina+Zaharopol commented on May 23, 2024 Reply

    Kudos tuturor care au participat la aceasta realzare de seama! Puteti fi mandri ca avsti de ce. – din plin.

    • tiberiu ezri commented on May 23, 2024 Reply

      Mulțumim!

  • Jossef Avni commented on May 23, 2024 Reply

    Pe data de 7 iulie 2013 eu, soția și prietenii noștri am călătorit din Sighet spre Oradea prin Marghita. Adaug ce am scris atunci:
    În Marghita am căutat sinagoga și o doamnă mi-a răspuns ca nu știe dar după aceea ne-a îndreptat spre cimitirul evreiesc. Acolo am văzut ca cimitirul nu era îngrijit dar lângă un pom am văzut Tablele Legământului Evreiesc. Atunci am înțeles ca sinagoga a fost demolată și tablele care o dată au fost pe acoperișul sinagogii un om cu inimă le-a adus la cimitir care era ultimul loc evreiesc în orășelul Marghita. Vă mulțumesc pentru acest articol istoric despre evreii care au trăit odată în Marghita.

    • tiberiu ezri commented on May 23, 2024 Reply

      Mulțumim pentru această observație importantă!

  • Hava Oren commented on May 23, 2024 Reply

    Felicitări! Știu cât de mult ți-ai dorit acest lucru și mă bucur din toată inima că ai reușit.
    Din câte înțeleg, acum nu mai sunt evrei în Marghita. E foarte trist. Îi deplâng pe cei care au pierit, dar mă bucur pentru fiecare din cei care și-au croit o viață nouă în Israel.

    • tiberiu ezri commented on May 23, 2024 Reply

      Mulțumesc!

  • Anca Laslo commented on May 23, 2024 Reply

    Un moment cu adevărat excepțional, felicitări tuturor celor care l-au făcut posibil!
    If there’s a will, there is a way.
    Provenind eu însămi din acest orășel iubit, știu în mod direct cât de valoroasă a fost contribuția comunității evreiești la dezvoltarea lui. Placa de marmură cu desenul sinagogii este foarte frumoasă și simbolul pe care-l reprezintă este cu adevărat important.
    Felicitări Tibi, felicitări Oscar!

    • Tiberiu ezri commented on May 23, 2024 Reply

      Mulțumesc!

  • Eva Grosz commented on May 22, 2024 Reply

    Era dorința ta Tibi, ca în Marghita să fie cel puțin o placă memorială în amintirea evreilor din Marghita, deportați în lagărele naziste. Dorința a fost împlinită ,probabil intervențiile tale au ajutat și faptul că ai avut asociat la acest proiect,un prieten din copilărie pe Oscar Zsemlye. Steaua lui David cu cele 1700 de candele e minnată . Bravo primăriei și elevilor din Liceul tehnologic Horea.Cimitirul evreiesc pus la punct ,placa memorială și Steaua lui David și-au luat locul acolo unde lipseau. 💗

    • tiberiu ezri commented on May 23, 2024 Reply

      Mulțumesc!

  • Veronica Rozenberg commented on May 22, 2024 Reply

    Tibi,
    אם תרצה אין זו הגדה
    Daca doresti cu determinare, ajungi la scopul propus.

    Ma bucur pentru ce ati realizat, datorita si ajutorului unor oameni dedicati si intelegatori. ⚘

    • tiberiu ezri commented on May 23, 2024 Reply

      Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *