Mark Twain, Papa de la Roma și… eu, un alegător american oarecare

În urmă cu circa un secol și jumătate Mark Twain spunea: „dacă votul oamenilor simpli ar conta, ei nu ar fi lăsați să voteze”. Actualul papă și-a exprimat de curând o părere opusă, sfătuind alegătorul american să aleagă răul cel mai mic.

O dată la patru ani, alegătorul american trebuie să decidă cui să-i încredințeze puterea. Spre deosebire de alte state, în America decizia este ușurată de faptul că pentru putere concurează numai două partide: democrat (D) și republican (R). În campania electorală reprezentanții acestor partide își prezintă programele, se prezintă pe ei înșiși și se discreditează reciproc.

Candidatul prezidențial (D) este o femeie de culoare, vicepreședinta Kamala Harris, prezentată de media în termeni superlativi, dar generali, fără a face cunoscute rezultatele activității ei, nici măcar ca vicepreședintă. (N-ai activitate, n-ai rezultate! Simplu!)

Este important de remarcat că în campania prezidențială, Harris are sprijinul deosebit de activ al fostului președinte Obama și în măsură ceva mai mică al fostului președinte Clinton, ceva aparent nou în istoria alegerilor americane.

Alegătorului de rând îi este cam greu să accepte că Harris ar fi capabilă să conducă o mare putere mondială într-un viitor previzibil dificil, dacă nu e în stare să câștige prin propriile ei puteri nici măcar o campanie electorală. Și implicit se pune întrebarea „cine conduce?” sau mai corect „cine va conduce?” De fapt, Harris a fost desemnată și nu aleasă democratic către de membrii partidului.

Celălalt candidat, Donald Trump (R), este un miliardar cu o avere care îl situează în partea de jos a listei. Averea lui s-a înjumătățit în cursul cadenței prezidențiale, iar după președinție a fost diminuată de numeroasele procese în care este acuzat, pe drept sau pe nedrept. Trebuie menționat că alții și-au mărit averea în timpul președinției.

Trump are experiența a patru ani de președinție, perioadă în care a încercat să implementeze schimbări favorabile Americii, în timp ce poziția de vicepreședinte a lui Harris (D) o lipsește de orice experiență executivă. Trump este o personalitate complexă care își propune obiective realiste; el însă este și o figură pitorească despre care se pot spune și se spun multe.

Preferința mea pentru candidatul (R) se bazează pe calitățile superioare dovedite de acesta și în egală măsură și pe părerile unor politicieni, economiști și oameni de afaceri pe care îi apreciez și care văd un viitor mai bun pentru America cu Trump ca președinte. Părerile acestora sunt garanția că Trump nu este imatur, imprevizibil, așa cum îl caracterizează media, vocea partidului (D). Unele declarații surprinzătoare ale lui Trump, ca formă, le-aș pune în contextul povestirii lui Andersen Hainele noi ale împăratului, în care adulții recunosc adevărul în afirmația făcută de un copil (Trump, imaturul).

Pentru mine Trump este „răul mai mic”.

Rezultatul alegerilor din noiembrie ne va arăta cât de adultă e America… sau cât de aproape suntem de sfârșitul lumii pe care o știm.

Nu o spun cu patimă ci cu îngrijorare.

Ivan Klein

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

4 Comments

  • Veronica Rozenberg commented on October 17, 2024 Reply

    Ivan, mi a placut articolul tau bine structurat si cu o expunere clara a parerilor tale privind pe cei doi oponenti, chiar si umorul specific adaptat la situatie.

    Desi pozitia lui Trump pare deosebit de favorabila Israelului, spre drosebire de cea a Kamalei Harris, mai ambigua, mai neclara, cinatea si corectitudinea nu par a fi valori educative pe partea lyi Trump, nu stiu despre cealalta.

    Daca au ele importanta in politica?
    Sunt prea departe ca sa am o parere. Aici, foarte aproape, cel care conduce, de asemenea nu pare sa le fi inoculat in profilul sau educativ, politic. Si daca ar fi fost altfel, oare ar fi schimbat tragedia ? Nu pot raspunde. Daca ar fi existat constiinta celor implicati, poate, poate ar fi fost altfel.

    • klein ivan commented on October 17, 2024 Reply

      Veronica, “Cămașa e mai aproape de piele decât sumanul” zice un proverb care vrea să țină trează atenția omului la ceea ce contează cu adevărat în viața lui.
      Cred că, pentru un rezident Israel trebuie să primeze cele scrise în comentariul răspuns d-lui Ezri……Referitor la “…cinstea si corectitudinea…” lui D.Trump, apreciate evident la un nivel foarte scăzut de inamicii politici.
      Mă simt obligat la un răspuns limitat, la un exemplu.
      Procurorul general al statului NY, care în campania ei electorală a făgăduit că o să-l distrugă pe Trump, a pornit imediat după ocuparea postului unul din procesele împotriva lui Trump, care, pentru a obține un împrumut mai mare de la o bancă, a supraevaluat valoarea proprietății sale.
      “Eu am făcut ceeace fac toți” a spus Trump.
      Desigur pentru a putea obține o condamnare cît mai mare, procuroarea (interesată prea puțin de creșterea alarmantă a criminalității în NY) a subevaluat foarte mult proprietatea garantă. N.B. Deutche Bank, cea care a acordat împrumutul și care a primit înapoi banii în exact termenii stabiliți nu s-a prezentat cu vre-o nemulțumire la adresa lui D.T.

  • Tiberiu Ezri commented on October 17, 2024 Reply

    Și mie care nu am drept de vot în America, dar sunt israelian care depinde de ajutorul american mi se pare mai probabil că Trump va fi pentru noi un rău mai mic.

    • klein ivan commented on October 17, 2024 Reply

      Eu recomand citirea, vezi Google – Top 10 Things Trump Did for Israel (part 1) – de către alți israelieni care lăudau președinți americani diferiți pentru ce mult au dat pentru Israel și în același timp au permis transferarea de sume mult mai mari către Iran uitînd că pentru contracararea unei rachete inamice Israel trebuie să cheltuiască sume de cca 20 de ori mai mari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *