De la faimoasa convorbire telefonică Trump-Putin, al cărei conținut nu-l cunoaștem, evenimentele se desfășoară cu o viteză uluitoare. Deşi, teoretic, încheierea războiului din Ucraina ar trebui să fie o veste de bun augur, ceea ce știm până acum despre intențiile președintelui SUA (ce vrea Putin este clar) este de rău augur.
Să precizăm un lucru: nu orice acord de pace este bun, deși în război mor oameni, orașe întregi sunt distruse, case ajung în ruine – vezi imaginile din Gaza, dar și din Ucraina. Poate că înainte de a accepta să te așezi la masa negocierilor, ar trebui să stabileşti niște condiții. Am spus a te așeza la masa negocierilor? Greșit. Se pare că în acest caz, Ucraina, subiectul în cauză, nici măcar nu este prezentă, cel puțin acum, în etapa pregătitoare care se desfășoară în Arabia Saudită.
Partea americană a încercat să-l liniștească pe președintele Zelensky, promițându-i că la negocierile propriu-zise va fi de faţă şi Ucraina, dar deocamdată, așa cum se prezintă lucrurile, mă simt nevoită să evoc conferința de la München din 1938.
Pentru cei din generațiile mai tinere, dar nu numai pentru ei, vreau să amintesc ce s-a întâmplat atunci. Nevrând să se implice într-un viitor război mondial, Marea Britanie a căutat să negocieze cu Hitler, crezând că dacă îi satisface niște pretenții teritoriale, în defavoarea Cehoslovaciei, va putea fi oprit. Astfel, în septembrie 1938 a avut loc o conferință la München cu participarea Germaniei hitleriste, Marii Britanii, Italiei și Franței, fără ca Cehoslovacia să fi fost invitată.
Participanţii la această conferinţă au semnat Acordul de la München, pe baza căruia Germania hitleristă a putut anexa regiunea sudetă, aflată la granița Cehoslovaciei cu Germania, unde trăiau foarte mulți etnici germani. În pofida acordului, peste un an Germania a dorit să anexeze și Coridorul Danzig, teritoriu polonez, motivul invocat pentru a începe cel de-al Doilea Război Mondial. Să facem o comparație: Ucraina nu este invitată, statele europene nu sunt invitate, partea americană declară cu subiect și predicat că Ucraina nici să nu viseze că teritoriile ocupate de Rusia, prin agresiune, vor fi retrocedate.
Poate nu va fi exact ca la München, dar deocamdată nu se cunoaște decât ceea ce au declarat Trump și oficialități americane, prezente recent… tocmai la München (ce coincidență!). Se pare că partea americană încă nu are un plan concret și nici nu i-a cerut Rusiei să-și prezinte condițiile.
Cei care cunosc și au urmărit ideile lui Donald Trump, modul lui de a acționa, în ce condiții vrea să încheie pacea în Gaza și în războiul ruso-ucrainean, constată, și nu pentru prima dată, că în ambele cazuri președintele american vrea să încheie un deal, să abordeze problema de parcă ar fi o negociere de afaceri, în care, bineînțeles, principalul câștigător, chiar dacă nu este direct implicat, să fie chiar el. Cel mai bun exemplu este Gaza, pe care ar dori-o ”americanizată”, administrată de SUA, golită de populația palestiniană și transformată într-o stațiune la mare, un spa, anexată până la urmă la imperiul Trump care are interese foarte serioase de acest gen în țările arabe vecine.
În ceea ce privește Ucraina, pretenția americană se referă la jumătate din bogăția de pământuri rare, în schimbul miliardelor de dolari pe care America le-a oferit deja ucrainenilor sub formă de armament. E drept că niciodată nu s-a vorbit public despre modalitatea în care Ucraina își va achita datoriile față de țările care au sprijinit-o cu arme moderne și eficiente. Nu știm ce înțelegeri s-au semnat, este posibil ca în perioada Biden, o parte din ele să fi fost considerate ajutoare nerambursabile, situație pe care cu certitudine Trump nu ar accepta-o.
Cunoscând aceste premise, nu cred că ucrainenii se pot aștepta la ceva bun de la aceste negocieri de pace, la care s-ar putea întâmpla să nici nu participe. Totuși, presiunea internațională este prea mare pentru ca Ucraina să fie lăsată pe dinafară.
Prima lună a administrației Trump ne-a oferit o mostră de comportament corespunzător viziunii președintelui american. Pentru noi, europenii, este vorba de o altă lume. Felul în care acționează oficialitățile americane prezente în Europa mă face să mă gândesc la expresia „se comportă ca un elefant în magazinul de porțelanuri”. Mă gândesc la reproșurile și criticile formulate de partea americană împotriva europenilor care ani de zile s-au bazat prea mult pe Statele Unite pentru a-şi rezolva apărarea. Nu putem totuși să nu fim de acord și să recunoaștem că, tot de ani de zile, președintele Franței, Emmanuel Macron, a pledat pentru o armată europeană.
În timp ce scriu acest articol, la Paris se desfăşoară o reuniune a principalelor state europene și chiar dacă nu știm încă ce s-a decis, cu siguranță că apărarea comună europeană și distanțarea de Statele Unite, de concepțiile președintelui Trump, au fost pe ordinea de zi.
Revenind la negocierile de pace, trebuie să fim realiști și oricât de mult ne-am fi poziționat de partea Ucrainei, am sprijinit-o și am condamnat războiul de agresiune al Rusiei, trebuie să recunoaștem că dorința fierbinte a ucrainenilor de a recăpăta teritoriile cucerite de ruși este irelevantă. Rusia nu va fi niciodată de acord să retrocedeze Crimeea, deci acest capitol, oricât de dureros este pentru Kiev, nu se va soluționa în favoarea acestuia. Poate că se va obține ceva în cazul celorlalte teritorii, dacă ar insista americanii, ceea ce nu cred că o vor face.
În orice caz, cred că printre puținele lucruri câștigate de Ucraina ar fi pacea și începerea reconstrucției.
Nu știu ce se va întâmpla cu președintele Zelensky. S-a comportat demn, nu a dat dovadă de slăbiciune, dar adevărul este că nu știm ce vor ucrainenii. Cu siguranță nu le va conveni ideea cedării unor teritorii pe care, din păcate, nu le-au putut recuceri. Îi vor reproșa președintelui Zelensky? Îi vor cere capul? Vom vedea în următoarele săptămâni.
Eva Galambos
9 Comments
Articolul de față are multe păreri pe care le apreciez și ele prevalează. Comentez cele cu care sînt în dezacord. Acordul din 1938 a fost semnat de conducători deoarece populația țărilor lor se declarase deschis împotriva războiului. Lui Chamberlain îi revine meritul că imediat ce a revenit de la Munchen a dat o atenție deosebită aviației militare engleze care s-a măsurat curînd cu succes cu aviația germană, bine pregătită și cu experiență de război. Se poate considera că Cehoslovacia, capabilă să lupte chiar singură, a fost sacrificată pentru a da răgazul necesar pentru reînarmarea Angliei & Franței. Ucraina de azi se prăbușește imediat ce ajutorul militar încetează. Dacă Ucraina va plăti datorii către America permițîndu-i exploatarea bogățiilor militare, prezența intereselor Americane pe teritoriul ei va fi o garanție de securitate mai mare decît apartenența ei la NATO ( neaceptată de Rusia ) – Rusia, un stat cu un GDP echivalent cu al Italiei, nu se va aventura mai departe. Trump, referitor la Gaza, numai face pe nebunul știind reacția celor zece înțelepți care au încercat să înțeleagă de ce un nebun, real, a aruncat o piatră într-un lac.
„Unde erau atunci SUA?” Există o mică diferență între Biden și Trump, așa cum a spus Trump însuși, el este un „peace maker” cu putere
Minunata idee a ”americanizări” Fâșiei Gaza, golită de palestinieni și transformată într-o stațiune de plajă, un spa, cu alte cuvinte, un „Las Vegas” anexat imperiului Trump. În plus, Trump dorește și o bază militară navală pentru a contracara baza militară rusă din Tartus, Siria.
Mie această idee mi se pare înfiorătoare. Orice tentativă de curăţare etnică mi se pare la fel de oribilă. Renumitul Rabbi Hillel atunci când i s-a cerut să spună esenţa iudaismului într-un timp atât de scurt “cât stai într-un picior” a folosi acst proverb: CE ŢIE NU-ŢI PLACE ALTUIA NU-I FACE! Nu mă mir de Trump, ci de cei care-i dau dreptate.
Celebrul rabin Hillel a spus doar pe jumătate proverbul. Ce se întâmplă atunci când faci ceva ce altcuiva nu-i place? Adica ca un masacru din 7 oct.
Ceea ce NU a spus Rabbi Hillel NU se referă la iudaism. EU niciodată nu voi fi de acord cu curăţirea unui teritoriu de toţi locuitorii săi pe criterii etnice, pentru că s-au născut într-un anume fel şi nu voi putea admira pe cineva cu astfel de idei.
Data viitoare când polițistul va vrea să mă amendeze, îi voi spune proverbul, sunt curios cum va reacționa. Eu stiu cum trebuie reactionat fata de cei care vor “from the river to the see, free palestin”
Aveti tot dreptul sa va entuziasmati de aiureala lipsita de sens a unui personaj care cu siguranta nu va fi uitat de istorie, un sugubat poate cu idei progresite, care a reusit sa se impuna pana si asupra teroristilor Hamas.
Israelienii spera in viitoarele idei si contributii la istoria mondiala a presedintelui Trump.
Astazi s-a anuntat ca in tratativele care continua, Hamas a enuntat urmatoarele :
1. Sunt de acord sa nu detina puterea in Gaza
2. Sunt de acord ca o alta autoritate sa conduca politic fasia
3. Nu sunt de acord sa inceteze REZISTENTA impotriva Israelului pe care ei il considera cuceritor.
Neputinta unei solutii pasnice pare si mai puternica, si mai la ordinea zilei. Tansferul, purificarea etnica, distrugerea nu pot fi solutii, in nici un caz, nu solutii de lunga durata.
Monstruozitatea a fost inca odata pusa la bataie prin ceremonia inumana prin care au adus in “piata” din Khan Yunis, sicriele preluate de Israel.
Impasul in care se afla Israelul, este devastator.
Şi impresia mea este că suntem la un punct de inflexiune a politicii externe americane care face trimitere la vremurile zbuciumate de la sfârşitul anilor 30 (atunci SUA era neutră). Totul se “redesenează”. Sper să nu fie o reconfigurare fatală şi, mai ales, să fie paşnică. Cred că – într.adevăr – au existat câteva momente anterioare care ar fi putut opri conflictul armat care durează de trei ani şi s-a soldat cu sute de mii de victime. Să se fi făcut mai multe diligenţe pentru implementarea Acordului de la Minsk https://www.dw.com/ro/ce-con%C8%9Bine-acordul-de-la-minsk/a-62145009 şi să se fi finalizat negocierile de la Istanbul https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/cum-au-esuat-negocierile-de-pace-intre-rusia-si-2356888.html#google_vignette. Mă tem că pacea de acum nu va aduce mai mult decât cea propusă în vara lui 2022, dar poartă povara sutele de mii de vieţi sacrificate ale ucrainenilor şi ruşilor şi dezastrul econimic din Ucraina. Unde au fost atunci SUA?