În analiza rezultatelor alegerilor din Germania am putea folosi dilema paharului umplut pe jumătate. Cum îl apreciem: este pe jumătate plin, ceea ce e bine, sau este pe jumătate gol, ceea ce e rău.
Alegerile pentru Bundestag – camera inferioară a parlamentului german – au fost câștigate de formațiunea tradițională conservatoare UCD-UCS (peste 28 la sută) care a mai condus Germania și a oferit și cancelari. Este o formațiune de centru dreapta, proeuropeană, proNATO, susținătoare a democrației, a respectării drepturilor omului. Viitorul cancelar, un om de afaceri (foarte talentat), Friedrich Merz, și-a făcut ucenicia politică alături de Angela Merkel dar, dându-și seama că nu are șanse să o concureze, s-a retras și a revenit în lupta politică în ultimii ani. Cu el în frunte, nu numai germanii, dar și Europa speră că Germania își va recăpăta prestigiul din trecut și va deveni din nou motorul Europei. Aceasta este partea plină a paharului.
Merz este gata să formeze cât mai rapid un guvern împreună cu social-democrații, pentru a avea stabilitate. Membri ai actualei coaliții de guvernare, social-democrații sunt marii perdanți ai scrutinului. Obținând numai 16 la sută, aceștia au înregistrat cel mai prost rezultat după unificare și au pierdut alegători din fosta Germanie de Est care au migrat, paradoxal, către partidul de extremă dreaptă Alianța pentru Germania – AfD. Și aici ajungem la jumătatea goală a paharului. În patru ani, cu un program populist antiimigrare și cu nuanțe neonaziste, AfD a reușit să-și dubleze prezența în Parlament. Este un semnal de alarmă, dar, au apreciat analiștii, ponderea de 20 la sută obținută este mai mică decât cea preconizată. Un alt fenomen neașteptat este revirimentul Stângii, Die Linke, fostul partid comunist. Se credea că nici nu va mai atinge pragul de 5 la sută necesar intrării în parlament, iar ea a obținut aproape 9 la sută.
Mari eșecuri au înregistrat foștii aliați la guvernare ai Partidului Social-Democrat-Verzii și liberalii, Partidul Liber Democrat. Neînțelegerile cu social-democrații au determinat până la urmă căderea guvernului, iar alegătorii i-au sancționat în așa măsură, încât liberalii nici nu au reușit să intre în Parlament, iar Verzii au pierdut multe procente. Imaginea de ansamblu a scrutinului la care au participat aproape 84 la sută din alegători arată că în fața perspectivei proliferării extremei drepte, germanii s-au mobilizat și, sesizând pericolul, au venit să voteze și cei care fuseseră indiferenți.
Făcând un bilanț, cred că putem vorbi despre un optimism rezervat. Germanii nu uită istoria. Există o generație nouă care nu vrea repetarea trecutului, dovadă demonstrațiile dinainte de alegeri împotriva AfD. Cântecul de sirenă al acestui partid amăgește deocamdată numai o parte din alegători. Iar niște alegeri într-o țară ca Germania servesc ca model în Europa. Este adevărat: se observă o alunecare mai puternică spre dreapta a continentului, dar nu spre extrema dreaptă, iar acolo unde e posibil, din păcate nu peste tot, partidele de extremă dreaptă sunt izolate, așa cum va fi și AfD în Germania.
Aceasta nu înseamnă că partidele care vor forma guvernul să nu analizeze cauzele pentru care totuși un mare număr de alegători s-a orientat către extrema dreaptă sau stângă. Și nu este vorba de intervenția americană, de pozițiile nefericite ale vicepreședintelui Vance sau ale miliardarului Elon Musk în favoarea AfD. Influența lor asupra rezultatelor alegerilor, afirmă analiștii germani, a fost minimă. Problemele există demult și dacă viitorul guvern de coaliție nu vrea ca să se îndeplinească previziunea lui Alice Wendel că peste patru ani AfD va deveni partidul majoritar din Germania, trebuie să găsească soluții rezonabile pentru a satisface marile nemulțumiri ale poporului german. Vorbim aici de problema sensibilă a migrației ilegale care în ultimul timp, din cauza actelor brutale îndreptate împotriva cetățenilor pașnici, a dus și la creșterea sentimentului de insecuritate și de scădere a nivelului de trai, cauzată de recesiunea economiei germane.
Lui Friedrich Merz nu-i va fi ușor. Pe deoparte trebuie să se confrunte cu problemele amintite mai sus, pe de altă parte lumea așteaptă ca prin capacitatea sa Germania să impulsioneze garantarea unității și securității europene pentru a face față pozițiilor și proiectelor antieuropene ale președintelui Trump. De asemenea, de Germania depinde mult susținerea Ucrainei în cazul în care SUA ar decide retragerea sprijinului militar, dacă intențiile președintelui Trump de a încheia o pace peste capul Ucrainei ar eșua.
Nu știu care este răspunsul la dilema paharului. Ne bucurăm de succesul democrației în Germania. Dar pentru viitor, evenimentele se succed cu atâta repeziciune și se schimbă de la o oră la alta, încât nu putem prevedea nici măcar viitorul apropiat. Așteptăm.
Eva Galambos
18 Comments
Ce mi se pare ingrojirator este faptul ca datorita ponderii mai mari din Parlamentul german, desi nu face parte din guvern, AfD poate influenta si chiar determina anumite orientari politice. Modelul danez dovedeste acest lucru.
Prin aducerea repetata pe tapet si dezbaterea insistenta a unor teme din agenda lor, extrema dreapta isi poate impune anumite idei sau politici – cum ar fi cea a immigratiei, securitatii si identitatii – chiar fara sa detina majoritatea.
La acest lucru poate contribui si ambivalenta partidelor politice de la conducere, ale caror pozitii ezitante alterneaza intre respingerea totala, ostracizarea sau marginalizarea partidelor de extrema dreapta si, pe de alta parte, cautarea unei apropieri tactice cu scopul da a capta o parte a electoratului acestor partide.
Aha, interesant, doar ca in 2014 eram in alte locuri :-).
Iti sugerasem odata sa reiei din cand in cand un articol interesant din trecut pe care o parte dintre actualii baabelieni probabil nu l-au citit. Asta chiar este o ocazie.
Voi continua la “2014”
Cunoscînd superficial situația din Germania, comentez articolul exclusiv pe baza celor prezentate în el. Sînt de acord să “ne bucurăm de succesul democrației în Germania” dar eu văd jumătatea plină acolo unde autoarea o vede goală. Eu cred că AfD va deveni partid majoritar deoarece guvernul de coaliție nu va reuși “să găsească soluții rezonabile pentru a satisface marile nemulțumiri ale poporului german”. E foarte probabil că asta au văzut J.D. Vance și Elon Musk care sînt pentru măsuri radicale ca cele întreprise în prezent în S.U.A.
Să înţeleg că Dvs. consideraţi că ascensiunea AfD constituie o “jumătate plină a paharului# pentru că Musk şi Vance au avut aceeşi “viziune”? Poate e vorba de paharul cu otravă!
Acceptînd că nemulțumirile populației din Germania sînt în mare măsură de aceeași natură, poate chiar identice, cu a celei din S.U.A., apare evident că pentru a le diminua trebuie avută aceeași “viziune” urmată de aceleași acțiuni concrete. Eu mă încred în E.M. & J.D.V. pentrucă îi văd cum acționează la ei acasă. Eu am încredere că ei apreciază corect situația din Germania. Eu sînt numai liliputanul care poate fi judecat după zicala “cu cine te însoțești….”. Condiția de a înțelege cele afirmate mai sus este de a înțelege ce se întîmplă în U.S.A.
Raţionamentul Dvs. mă uimeşte. Spre deosebire de Dvs. NU AM DELOC ÎNCREDRE în tandemul E.M. & J.D.V. În ceea ce priveşte situaţia din România E.M. e total dezinformat şi dă mesaje aiuritoare pe X. în sprijinul fostului candidat la preşedinţie, pro-legikonar, care debitează numai aiureli şi e sprijinit de formaţiuni paramilitare fasciste. Văd că, mai nou, fascismul a devenit frecventabil. Poate că lui E.M. & J.D.V le place fascismul, însă eu cred că aşa ceva e inadmisibil, după Holocaust!
Stimată Doamnă Ghiță – Vă rog recitiți precedentul meu comentariu despre baza raționamentului meu și condiția sine qua non de a fi înțeles. Eu, în cele de mai sus nu m-am referit la Romania nefiind informat și s-ar putea foarte bine să ajung la aceleași concluzii ca Dvs. În ceeace privește fascismul multe lucruri nu sînt ce par a fi sau vor să pară – am avut ocazia să văd în Israel pancardă purtată de niște terchea-berchea prezentîndu-l pe Itzak Rabin în uniformă SS, am văzut demonstrații în America al unor huligani autointitulați Antifa, etc., etc..
Ivan, oamenii bogati, magnatii au avut intotdeauna impresia si ca au dreptul sa faca aproape orice le trece prin cap, dar si ca aceasta le e in putinta. Elon Musk este o figura care inspaimanta, desi am citit biografia sa, am vazut ca are o educatie academica si chiar un PhD in fizica, are vreo 13 copii si pretentia ca s-ar putea amesteca in trebuirle interne ale oricarui stat. In ochii mei, e un tip periculos. De ce? Intuitiv dupa putinul pe care il stiu.
Cred că explicaţia e aici: https://www.axios.com/2022/04/15/elon-musk-aspergers-syndrome
Musk poate fi un geniu în afaceri, dar e lipsit de inteligenţă socială. Cred că aici e problema. Vinovaţi sunt cei care îi conferă funcţii şi putere politică, ba mai mult, ţin cont de deciziile sale.
Foarte trist, e posibil ca extremele celor geniali, se intalnesc acolo unde nu te astepti.
Veronica – 1 – în legătură cu oamenii bogați – să le dăm credit că au fost unii patrioți reali – revoluția americană a avut în frunte oameni bogați – 2 – în timpul lui Carol I a fost creată rețeaua de căi ferate, s-a modernizat armata adusă la un nivel mult superior celei turcești și rusești etc..- 3 – președintele Weizmann ( care m-a onorat primindu-mă ) provenea dintr-o familie bogată. El a creat aviația Israel victorioasă în 1967.- 3 – E. M. nu trebuie să te sperie pe tine ci pe jumătatea angajaților federali ( mai exact un milion din totalul de două ) care nu au răspuns la email-ul care le cerea să raporteze ce activitate au avut în săptămîna precedentă. Vorba lui D.T. poate că îi plătim și ei lucrează în altă parte, sau nici nu există. Sînt de acord că E.M. vorbește prea mult, ca și D.T. , la unul putînd fii boala, la celălalt vîrsta. E bine de pus în balanță cu ceeace fac, cunoscut aprope de loc de cititorii Baabel.
Am citit cu interes articolul Evei G, un articol echilibrat si clar care încearcă sa dea o privire de ansamblu in contextul prezent al situației politice in Germania. Este impresionant procentul ridicat al celor care au participat la vot.
Nu știu de ce crede Andrea ca romanii vor fi influențați de nemți si vor vota in mod rational si in procente asemănătoare, si ceea ce desigur se dorește împotriva candidatului TikTok, amenințător si foarte problematic.
Imi permit sa mărturisesc o știre auzita de la trei persoane independente din Romania, si anume faptul ca prin intermediul apropiaților acestui TikTok, exista astăzi in Romania niște liste ale “persoanelor nedorite”. Nu mi-am crezut ochilor si nici urechilor, dar se pare ca nu iese fum, acolo unde nu exista foc. Ce fel de foc o mai fi si acesta, ma întreb si îmi spun, oare va trebui sa fiu îngrijorată la viitoarele mele drumuri in Romania?
Dragă Veronica, chiar dacă numărul votanţilor candidatului TIk Tok a fost mare, peste două milioane, numărul total al votanţilor este de 4-5 ori mai mare dacă s-ar mobiliza lumea la vot. Nu cred că acest candidat ciudat – care, pe bună dreptate, poate fi invalidat – este un pericol la prezidenţiale. Liste s-au tot făcut şi se vor face. Am şi scris despre asta în Baabel. cu mulţi ani în urmă https://baabel.ro/2014/04/andrea-ghita-liste-liste/. Dacă nu te temi să trăieşti zi de zi în Israel – unde situaţia e chiar periculoasă – cred că nu ai de ce te teme să vii în România.
Cel mai încurajator lucru este că germanii s-au mobilizat şi eu ieşit în număr foarte mare la vot, ceea ce a înclinat balanţa către orientarea democratică. Sper ca şi populaţia din România să urmeze exemplul germanilor şi să iasăp masiv la urne la alegerea preşedintelui.
Vicepreședintele Vance nu a fost deloc într-o poziție nefericită. El a spus că speră ca alegerile din Germania să fie democratice, spre deosebire de România.
Dilema paharului umplut pe jumătate. Îmi place formularea! Dar dacă trebuie să ne bucurăm sau să ne întristăm, cine știe? O prietenă a mea care trăiește în Germania spunea că alegerile se fac „între ciumă și holeră” și o fi știind ea despre ce vorbește. Totuși, o coaliție CDU-CSU amintește de „vremurile bune de odinioară”. Poate că totuși civilizația mai are o șansă.
NOI IN ISRAEL SPERAM CA VIITORUL CANCELAR MERZ SA FIE LA FEL DE PRIETENOS CU ISRAELUL CA SI D-NA MERCKEL.SA NU UITAM CA F,MERZ A INVATAT MESERIA DE POLITICIAN LA SCOALA ANGEI MERCKEL.DEOCAMDATA MERZ L-A INVITAT PE B.NETANYAU IN GERMANIA F ARA SA TINA CONT DE HOTARIRILE TRIBUNALULUI DE LA HAGA
Asta este paharul plin de tot