Evreul din mine

Nu este cea mai bună perioadă sa fii israelian în Europa. Nu este nici cea mai bună perioadă să fii evreu în Europa. O mare parte din cei care ne critică sunt pur şi simplu antisemiți. Dar nu toți. Războiul contra Hamas s-a preschimbat în războiul de supraviețuire al guvernului Netanyahu, un guvern care a transformat un război drept într-unul strâmb. De aceea, astăzi nu prea auzi ebraica pe străzile Europei. Oamenii se feresc să o vorbească şi, mai ales, se feresc să se identifice drept israelieni, iar dacă sunt întrebaţi, își aleg vreo altă țară de origine. La mine, lucrurile sunt simple. Le spun că vin din România și nici nu mint chiar așa de tare.

Sunt la Viena și e o primăvară frumoasă. Am luat un tur ghidat despre al Doilea Război Mondial. Ne-am adunat mai mulți lângă umbrela verde din piața Albertina. Remarc lângă mine un băiat cu un șal arăbesc – un motiv în plus să nu-mi declar apartenența. Lângă noi, o doamnă care mi se pare puțin acră. Am grijă să păstrez distanța. “You are for the Hitler tour?” – ne întreabă organizatoarea. Mă infior un pic la gândul că merg pe urmele lui Hitler, dar mă bucur că ne despart 80 de ani, altfel probabil turul s-ar fi sfârșit rău pentru mine.

Ghidul se numwște Wolfgang – “puteți să-mi spuneti Wolfi” – un băiat cu părul în coadă de cal și o engleză perfectă. Nu ne ascunde că Hitler a fost la origine austriac. Nu ne ascunde nici că aici, la Viena, Hitler a supt pentru prima oară din zoaiele antisemitismului. Ne duce să vedem statuia lui Franz Josef. Aici a început decăderea morală a Austriei – spune Wolfgang. Cu un împărat care a stat mult prea mult pe tron. Apoi mergem vizavi, la o clădire cenușie. Aici e Academia de Arte Frumoase unde, în 1908, Hitler nu a fost admis la secția de pictură. Mă gândesc cum ar fi evoluat istoria dacă Hitler ar fi fost admis. Dar știu deja de multă vreme, istoria nu se scrie cu ”dacă…”  “Hitler a fost mediocru în toate privințele: a fost un pictor mediocru, un scriitor mediocru, un compozitor ratat, dar a avut o insușire ieșită din comun. A fost un foarte bun orator. Putea electriza mulțimile. Și nu, nu a fost nebun. A fost perfect normal.”

Mergem mai departe în fostul cartier evreiesc. Aici e un monument din oțel și beton, în formă de bibliotecă. Sunt multe cotoare de cărți… Mai exact 65000, egal cu numărul evreilor austrieci care au pierit în Holocaust.  Aici Wolfgang își aduce aminte de ceva. “Nu v-am intrebat de unde sunteți…“ Am grijă să fiu mai pe la capătul rândului. ”From Canada” – zice tipa cea acră.  ”From England” – zice cel cu şalul arăbesc. Îmi vine și mie rândul. Mă uit în ochii albaștri ai lui Wolfi şi vreau să spun ”From Romania”… Dar mă gândesc la toți oamenii aceia, 65 de mii de suflete, care au fost nevoiți să se ascundă. Nu. De data asta eu nu o să mă ascund. E adevărat că avem un guvern de rahat, dar avem o țară. ”From Israel” – zic și mă mir și eu, căci e prima dată că admit acest lucru de când sunt la Viena. Wolfi îmi strânge mâna. Doamna cea acră vine lângă mine: “Îmi pare bine că sunteți din Israel. Şi noi suntem evrei, din Vancouver”. Englezul își dă la o parte șalul şi scoate un medalion. E un magen David (steaua lui David), simbolul iudaismului. Da, suntem divizați. Uneori nu ne putem suferi între noi, dar dați-ne un pogrom, o persecuție, un genocid și veți vedea că evreul din noi e acolo şi îl purtăm cu mândrie.

Astazi în Israel e Yom HaShoah, Ziua Holocaustului.

George Uri Schimmerling

Viena, 23 aprilie 2025

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

22 Comments

  • Delia B. Jacob commented on April 25, 2025 Reply

    Ai dreptate Gyuri, cel mai comod să punem totul pe seama antisemitismului. Din păcate se întâmplă la noi în Israel situații de care nu ne putem mândri.Eu în călătoriile mele în străinătate mă simt datoare să deschid discuții incomode , să explic lucruri care nu se știu , lumea trebuie să afle că nu toată lumea aprobă continuarea unui război care s-a terminat de fapt de mult și că durerea și zbuciumul nostru al israelienilor este real și că suntem conștienți de nenorocirea tuturor celor aflați în acest conflict greu și insuportabil de complex

    • klein ivan commented on April 25, 2025 Reply

      Dna Delia B. Jacob – Probabil că fiind departe n-a ajuns pînă la mine știrea “unui război care s-a terminat de fapt de mult”. A deschide “discuții incomode” cu scopul de a te desolidariza, pe timp de război, de guvernul propriei țări, nu aduce nici-un rezultat pozitiv. Evit să analizez motivele sau discernămîntul persoanei care face așa ceva.

  • Delia B. Jacob commented on April 25, 2025 Reply

    Foarte bine scris, sugestiv . Mă identific în fiecare idee. Parcă pune punctul pe I , lăsând pe fiecare în parte să dezvolte și să orienteze ideile și sentimentele în direcția potrivită lui.

  • Marina Zaharopol commented on April 25, 2025 Reply

    Reportaj de prima mana, care poseda calitati literare incontestabile. O meditatie asupra naturii umane pe fundalul situatiei internationale actuale.
    Nu lipseste nici un element de suspans de gen roman politist in care revelatiile neasteptate – de exemplu, in scrierile lui Agatha Christie – au loc de obicei in cadrul unui grup restrans de oameni. Totusi, aspectul emotional al povestirii care predomina.
    Si totul, redat doar in cateva randuri, o vinieta…

  • Eva Grosz commented on April 24, 2025 Reply

    Unii desigur ați văzut filmul american Green Book 2018 unde un șofer de culoare albă duce cu taxiul lui pe un pianist negru celebreu [ în anii 60] sute de kilometrii pentru ca acesta să apără pe scenele diferitelor state din America.
    În unele state e primit cu respect în altele este bătut și dat afară din localuri rezervate albilor.
    Depinde unde…

  • Jossef Avni commented on April 24, 2025 Reply

    Domnule Schimmerling, o parte din acei străini , mai ales în Europa, n-au încetat antisemitismul nici când aproape toți Evreii au părăsit acest continent. Cu toate greutățile noastre în Israel, trebuie să fim uniți, fiindcă antisemiții de acolo ne urăsc pe toți la fel: cei de stanga, cei din dreapta și cei de la mijloc.

  • Tiberiu Ezri commented on April 24, 2025 Reply

    Un articol pertinent și realist din toate punctele de vedere. Eu sunt un evreu și israelian mândru, dar nu mă consider superior altor rase sau popoare așa cum fac unii, de obicei cei care nu fac armată sau alți extremișți. Și noi avem destule buruieni care trebuie îndepărtate. În România nu îmi ascundeam originea, ba chiar mă luam la bătaie arareori când mi se spunea jidan. Ieri ne-am întors dintr-o croaziera de zece zile: sudul Spaniei, Gibraltar, Maroc, Canare, Madeira, Lisabona. Peste tot era plin de israelieni. La început ne-am zis să vorbim romănește, mai ales în Maroc. Dar spre surprinderea noastră toți ne-au primit cu prietenie când au auzit că suntem israelieni. Vorbeam ebraică fără teamă cu vărul nostru. Poate fiindcă erau foarte puțini musulmani în jurul nostru și nu au fost nici demonstrații. Poate am avut noroc. Ghizii marocani din Casablanca și Agadir ne-au spus că la ei evreii erau din totdeauna bine veniți.
    Concluzia mea este că ai făcut bine Gyuri că nu ți-ai ascuns originea, deși în unele circumstanțe pe care le-am scris mai sus, nu ai încotro.

  • Andrea Ghiţă commented on April 24, 2025 Reply

    O radiografie foarte sugestivă şi foarte bine scrisă a situaţiei turistului israelian (şi a celui evreu) în perioada actuală. Israelienilor (cel puţin celor pe care-i cunosc eu) le place mult să călătorească prin lume, iar – dacă îmi amintesc exact – după masacrul din 7 octombrie, răspunsul armat al Israelului şi protestele masive din Europa – au existat unele “directive” semi-oficiale ca israelienii, în special, şi evreii, în general, să nu-şi afişeze identitatea. Deci nu e de mirare că nu şi-au declinat-o nici cei din grupul de turişti. Cu atât mai admirabilă este atitudinea autorului baabelian şi, de înţeles, camuflajul tovarăşilor de grup. Cel cu şalul arăbesc e un personaj aproape ireal. În privinţa lui, nu că nu i-aş da crezare lui George Schimmerling, dar… Sin non e vero e ben trovato. Dar dincolo de anecdoticul poveştii, sunt perfect de acord că evreii se unesc la anaghie. Şi cred că nu numai ei.

    • George Uri Schimmerling commented on April 24, 2025 Reply

      Andreea sa știi ca englezul cu șal și Magen David era chiar real . Nu am intrat in vorbă cu el -imi era puțin inconfortabil, mai ales că el era cu partenerul:-) .. Dar bănuiesc că cei ce vin la un astfel de tur sunt din cei ce vor să cunoască și deci temerile mele erau nejustificate

      • Eva Grosz commented on April 24, 2025 Reply

        Englezul cu șalul arăbesc și Magen David este un personaj interesant . Probabil s-a pregătit pentru oricare eventualitate…Poate e un pacifist… cine știe..

  • klein ivan commented on April 24, 2025 Reply

    Cîteva întrebări. – Erau austrieci organizatorii? Cum se intitula turul? Ce durată a avut turul respectiv? Ce obiective au fost vizitate, altele decît cele menționate și care a fost ponderea lor ca durată? Numărul participanților la tur + o idee asupra vîrstei?

    • George Uri Schimmerling commented on April 24, 2025 Reply

      Turul a fost bineinteles austriac . Durata 2.5 h- la un pret foarte accesibil față de alte tururi-29Euro .. Gasiti aici detalii inclusiv impresii printre care și de la un oarecare George din Israel .. https://www.getyourguide.com/vienna-l7/vienna-hitler-s-third-reich-walking-tour-t100947/?ranking_uuid=c9f81d01-bb66-45fb-9224-25033db7ebae

      • klein ivan commented on April 24, 2025 Reply

        Mulțumesc pentru răspuns. A mai rămas întrebarea – Numărul participanților la tur + o idee asupra vîrstei? –

        • klein ivan commented on April 26, 2025 Reply

          D. Schimmerling – Răspunsul la întrebarea menționată mai sus are o anumită relevanță. Descrie realitatea mai complet – cine a fost interesat de tur – fără a putea preciza dacă au mai fost evrei în grup, care nu s-au identificat. În ghidul austriac sînt poze cu grupuri dar eu nu am siguranța că aceștia au urmat turul de care vorbim. În lipsă de răspuns, puteți eventual o poză a grupului dvs.

          • George Uri Schimmerling commented on April 26, 2025 Reply

            Dle Klein, nu am facut o analiză a grupului din punct de vedere etnic – erau persoane de toate varstele – in afara de noi , originare din tari anglo-saxone. Precizez ca in paralel cu noi s-au mai desfasurat doua tururi ghidate-unul in germana si unul in spaniola . Am facut o singura fotografie – nu mai retin daca ea se află in articol . Daca va intereseaza parerile participantilor va invit sa vizitati linkul pe care l-am trimis

            • klein ivan commented on April 27, 2025 Reply

              Dle Schimmerling – Chiar vorbim limbi diferite. Am scris că am vizitat link-ul. Am întrebat altceva… Partea cea mai tare din răspunsul dvs. e : “Am facut o singura fotografie – nu mai retin daca ea se află in articol .”

  • Hava Oren commented on April 24, 2025 Reply

    Aș fi făcut la fel!

  • Veronica Rozenberg commented on April 24, 2025 Reply

    Gyuri, ma surprinde sentimentul de indoiala pe care il descrii. Personal nu cred ca l-as avea la plecarea din Israel in Europa, de altfel niciodata. Fara sa ma fi integrat, identificat vreodata cu tara in care anul acesta implinesc semi-centenarul, imi asum alegerea facuta la 23 de ani. Atunci am facut-o fara ezitare, era si o forma de a-i “elibera” pe parintii mei din Romania. Scopul a fost atins trei ani mai tarziu prun interventii internationale. Cu timpul evenimentele, si in special ceea ce se intampla in Israel de la blestematul 7 octombrie incoace, mi-au extins semnul de intrebare asupra alegerii facute atunci.
    Probabil ca nu tuturor intrebarilor le este sortit un raspuns.
    Iar astazi de Yom Hashoa, tragismului celor petrecute cu peste 80 de ani in urma, li se adauga straturi de durere, frustrare si chiar neputinta.
    Temerile despre care amintesti vorbesc pentru ele insele.

    • George Uri Schimmerling commented on April 24, 2025 Reply

      Veronica, e un sentiment general din păcate , l-am observat la mulți israelieni in cele mai diverse situații (oameni care incetau brusc sa vorbeasca ebraica in mulțime etc ). Am observat asta si la evrei neisraelieni -cum a fost acea pereche din Vancouver . Nu putem pune toate doar in cârca antisemitismului asa cum ii e convenabil guvernului nostru actual. Dar asa cum spui, nu toate intrebarile au un raspuns ..

      • Anca Laslo commented on April 24, 2025 Reply

        Autorul are talentul rar de a trata in cheie umoristică subiecte pline de profunzime fără ca stropul de umor sa altereze importanta mesajului cuprins în text.

      • Veronica Rozenberg: commented on April 24, 2025 Reply

        Faptul ca intalnesti aceasta stare de spirit la israelieni, la unii cel putin imi aminteste de zicala UBI BENE IBI PATRIA, israelienii in numar foarte mare si-au refacut cetateniile statelor din care au provenit, (sunt auto-inclusa) si asta cu multi ani inainte de 7 octombrie. O situatie de altfel contradictorie si complexa, alaturi de o teama ancestrala care NU pare a avea motive sa se atenueze, cu atat mai mult in ziua de astazi.

    • Veronica Rozenberg: commented on May 14, 2025 Reply

      Am recitit articolul si cele scrise de mine. Subiectivitatea e nesfarsita atunci cand un israelian, aflat in Europa crede, sau simte ca ar trebui sa ascunda provenienta. Intamplarea face ca ma aflu de catava vreme, nu numai in Slovacia, unde populatia intalnita este locala, din Tari Arabe, Germania si rareori alte tari, dar astazi si pe drum spre Praga cu trenul am intalnit muuuulti oameni din multe locuri. In primul moment in care e intampla sa iau legatura cu cineva (ca de exemplu la operarea masinii de cafea – nemaivazuta pana azi – la hotelul din Praga) intreb de unde “sunteti”, asteptand parca cu un fel de curiozitate – ai putea spune nebuneasca – sa-mi exprim identitate, a mea fiind dubla pana in ziua de azi, nicidata nu uit sa spun ca sunt israeliana, care a venit din Romania. Cel care m-a initiati era din Spania, o tara dusmanoasa in ziua de azi Israelului. Dar, precum mentionam subiectivitatea este cea care ii face pe majoritatea celor apartinand aproape oricarei tari, si care au o anumita pozitie, situatie, atitudine, you name it, sa nu aiba nici oe departe o atitudine potrivnica. Ceea ce am intalnit este din contra, un zambet, o miscare pozitiva a capului, o intrebare, sau chiar afirmatii apreciative – ca de ex astazi in turul organizat cu o compoenenta ultra-cosmopolita (India, Australia, Spania, America de Sud, USA California – nu evrei) pana si Insula Mauriciu 🙂 la faptul ca eram responsiva la majoritatea intrebarilor puse de ghid. Vezi doamne, majoritatea lucrurilor sau a referintelor acelor intrebari erau chestiuni pe care cred ca le-am aflat in liceul facut in Romania acum ha, ha, ha ani.
      Am vrut sa adaug aceste detalii, pentru ca am avut un sentiment daca nu de mandrie (caci din pacate Israelul este totusi atat de disputat si de jos in ziua de astazi, incat numai mandra nu as fi, iar in general nu prea experimentez acest sentiment nici in alte situatii) , cel putin de satisfactie ca lumea nu este format doar din manifestantii nationalisti, manati de ura si de dusmanie, oameni de NIMIC, in majoritatea lor, desigur nu in totalitate, care se dedica manifestatiilor oribile impotriva Israelului, fara sa aiba habar de multe amanunte triste si controversate.

      Uff, cred ca Andrea nu ma va lasa sa scriu atat de mult

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *