O problemă de matematică ce se cere soluţionată strategic, contracronometru

S-a încheiat primul tur al alegerilor prezidenţiale din România. Cei 53% dintre alegătorii din ţară şi din Diaspora au decis câştigătorul – exact aşa cum îl dădeau toate sondajele. Este George Simion, preşedintele, auto-întitulat „suveranist”, al partidului AUR[1]cunoscut şi ca un exponent al ideilor antisemite.

Erijat în postura de succesor al lui Călin Georgescu (candidatul fantomă care a dus la anularea alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2024), el a colectat şi voturile acestuia, obţinând în final aproape patru milioane de voturi, cu aproape două milioane peste cel de al doilea clasat: Nicuşor Dan, primarul general al capitalei. Restul voturilor s-a distribuit între ceilalţi candidaţi, mai mult sau mai puţin pro-europeni.

Vestea bună este că challengerul lui George Simion nu este celălalt „suveranist”, ci un candidat pro-european. Astfel, nu s-au epuizat şansele de a avea un preşedinte continuator al orientării actuale, pro-occidentale, a României. Care sunt şansele lui de a câştiga?

Rezultatul turului II nu poate fi aproximat printr-o simplă adunare a voturilor date de actualii alegători pro-europeni, ci se arată ca o problemă mult mai complexă care trebuie formulată şi soluţionată rapid de echipa lui Nicuşor Dan, candidatul aflat pe locul II, matematician de profesie. După opinia mea, ea nu poate avea un rezultat favorabil fără sprijinul explicit al celorlalte forţe care se declară pro-europene şi ai căror candidaţi nu s-au calificat.

Cred că o condiţie necesară este mobilizarea unui număr mare de alegători din cei care nu s-au dus la urne în primul tur. Nu ştiu dacă această condiţie e şi suficientă, dat fiind că nu se poate miza pe faptul că tabăra suveranistă şi-ar fi epuizat deja resursele şi posibilii votanţi ar fi pro-europeni cu toţii. Nu prea este nici timp suficient pentru a-i convinge să-şi schimbe opţiunea, pe cei care au votat deja într-un anumit fel, în schimb poate că există şanse în ceea ce-i priveşte pe ce indecişi.

Cred însă că o prezenţă masivă ne-ar putea proteja de curentul suveranist care – după alegerea unui preşedinte de această factură – ar putea ajunge şi la guvernare. Această perspectivă, cred eu, ar fi dezastruoasă, având în vedere situaţia economică din România[2], unde deficitul bugetar şi inflaţia au depăşit ţintele propuse şi ratingul de ţară are o tendinţă descrescătoare.  

Azi-noapte, după anunţarea rezultatelor, a fost publicată o hartă cu modul în care s-a votat în judeţele din România. Tabăra pro-europeană a avut câştig de cauză în foarte puţine din ele.

Culorile albastru şi vernil indică votul majoritar pentru candidaţii pro-europeni. (sursă Autoritatea Electorală Permanentă Map | Prezenta la vot)
Rezultatele votului (Results | Prezenta la vot)

Problema care trebuie soluţionată strategic, în următoarele 13 zile, este aceea de a mobiliza un număr suficient de mare de votanţi care să contracareze tendinţa „suveranistă”.  Trecerea în revistă a prezenţei la vot în turul II al alegerilor prezidenţiale din cei 35 de ani de democraţie[3] arată că s-au atins şi procentaje mari şi foarte mari ale prezenţei la urne şi de cele mai multe ori candidatul câştigător al primului tur nu a devenit preşedinte.

Ar trebui estimată rata de participare câştigătoare şi strategia de a o atinge, într-un timp record. Problema nu e deloc simplă, dar nu e imposibil de rezolvat.

Eu nu pot să fac altceva decât să-i conving pe nehotărâţii din preajma mea să iasă la vot pentru matematician. Sper să reuşesc.

Andrea Ghiţă


[1] https://www.rfi.fr/ro/rom%C3%A2nia/20250412-rena%C8%99terea-antisemitismului-rom%C3%A2nesc-%E2%80%93-doi-ambasadori-ai-rom%C3%A2niei-avertizeaz%C4%83, https://www.ynetnews.com/article/hy21mawckg, https://romania.europalibera.org/a/mesajele-antisemite-ale-aur-sanc%C8%9Bionate-de-ambasadorul-david-saranga-%C8%99i-institutul-elie-wiesel-/31639253.html, https://snspa.ro/rectorul-snspa-remus-pricopie-george-simion-presedintele-aur-a-ales-sa-promoveze-discursul-urii-la-snspa/

[2] https://www.digi24.ro/stiri/economie/agentia-de-rating-sp-a-inrautatit-perspectiva-ratingului-romaniei-de-la-stabila-la-negativa-3095341, https://romania.europalibera.org/a/deficit-bugetar-romania-ce-ar-putea-urma/33394715.html

[3] https://adevarul.ro/alegeri-prezidentiale-2025/cum-a-evoluat-apetenta-romanilor-pentru-vot-in-35-2440488.html

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

11 Comments

  • Veronica Rozenberg: commented on May 5, 2025 Reply

    Dupa cele scrise pe FB de Raluca Veres situația voturilor romanilor cetateni ai României din Moldova 47%este complet inversa

    Nicusor Dan – 52.63%, Crin Antonescu 21.69.% si George SImion 12. 47%

  • George Konig commented on May 5, 2025 Reply

    Solutia e simple, serviciile de Securitate vor desecratiza cateva dosare fantome. CCR-ul vor anula alegerile si asta pana cand suveranistii se vor plictisii de alegeri. Acuma serious, cred ca ar fi fost mai bine daca continuati cu CG. Si nu I-ati fi suparat pe americani

    • Andrea Ghiţă commented on May 5, 2025 Reply

      Ca să vezi, domnule König, nici nu mi-a trecut prin cap – să-l jelesc pe CG. Dacă vor exista nereguli de calibrul celor din noimebrie, nu exclud o nouă decizie CCR care – potrivit Constituţiei – este singura care are prerogativa să anuleze alegerile dacă ele încalcă legea supremă. Sau te pomeneşti că gândiţi în aceeaşi manieră şi despre Serviciile de Interne din Germania care au declarat că AfD este un partid extremist care ar trebui interzis? Poate se supără americanii dacă fasciştii nu sunt lăsaţi să activeze liber.

      • George Konig commented on May 5, 2025 Reply

        In noiembrie n-au fost deloc nereguli, dupe cum a sustinut Iohannis, au fost numai suspiciuni. Eu sustin alegerile liber democratice, libertatea de exprimare, a cuvantului, chiar daca sunt in contradictie cu principiile mele. Nici extrema stanga nu este mai putin primejdioasa decat cea de dreapta. Scoaterea unui candidat din cauza convingerilor este in act antidemocratic, fraudulos si illegal, chiar daca e facuta de magistrate. Vox populi, vox dei

        • Andrea Ghiţă commented on May 5, 2025 Reply

          Numai dacă e o competiţie corectă, neinfluenţată de factori externi şi nu a fost cazul. Aşa că nu era “vox populi” ci vocea unor făcături internetice.

  • Mike Klein commented on May 5, 2025 Reply

    Da, se pare că pe 47% din alegătorii români, nu-i interesează cine va fi președintele țării. In Uruguay s-au prezentat la vot 94% pentru ca ii interesa. In Statele Unite 63% au votat și Trump a câștigat. Bag seama asta merităm.

  • Vera Medrea commented on May 5, 2025 Reply

    Excelentă analiză cu, sperăm, pronostic de fizician la fel de corect sau cel puțin probabil. Numărăm până la 13 cu sufletul la gură.

  • Monica+Ghet commented on May 5, 2025 Reply

    Șpagat ”mioritic”: vor în UE și NATO dar votează pentru-contra.

    Luptăm, nu abdicăm. Ne ținem pumnii tuturor!

  • tiberiu ezri commented on May 5, 2025 Reply

    La voi cel puţin se ţin voturi…
    Succes!

    • Andrea Ghiţă commented on May 5, 2025 Reply

      Deocamdată.

    • George Konig commented on May 5, 2025 Reply

      Si la noi sunt, legal din patru in patru ani, adica anul viitor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *