Ideea articolului mi-a venit dintr-un sentiment de nedreptate pe care îl încerc de multă vreme din cauza aserțiunii foarte răspândite în societatea românească, potrivit căreia „evreii au adus comunismul”.
Fără îndoială, mulți evrei au slujit comunismul. Unii, prigoniți de regimul fascist sau legionar, sperau în mod firesc, uneori chiar idealist, că noul regim comunist va instaura egalitatea dintre oameni, indiferent de naționalitate sau religie. Alții, mânați de sentimente de răzbunare sau de revanșă, au umplut aparatul represiv al noului regim pentru a-și regla conturile cu vechii persecutori. Au fost însă și mulți care au urcat pe valul noului regim din pur oportunism și dorință de parvenire.
Trebuie să menționăm câteva amănunte esențiale în contextul relației evreimii române cu comunismul proaspăt instaurat:
Comunismul a fost adus de armata sovietică și de administrația militară sovietică a României fasciste învinse, care, totuși, prin puciul reușit condus de regele Mihai din 23 august 1944, l-a înlăturat pe mareșalul Antonescu și a întors armele împotriva Germaniei hitleriste. Prin această faptă temerară, statul român a fost salvat și mai târziu Transilvania a fost reatribuită României.
Evreii care au ajuns în vârful piramidei în Partidului Comunist și în noul stat comunist au fost evrei renegați, care ori și-au mascat identitatea evreiască, ori s-au debarasat de ea complet.
Puterea sovietică invadatoare s-a folosit în mod cinic de evrei, la fel ca și de alte minorități nemulțumite sau asuprite în fostul regim, drept pepinieră de cadre ale noii puteri comuniste. Elementele cele mai declasate, oportuniste sau servile din rândul evreilor au fost folosite de sovietici drept cadre de nădejde ale noului regim comunist. Românii, în marea lor majoritate țărani sau orășeni conservatori și ortodocși, nu aveau nicio tangență cu ideologia comunistă, ba chiar îi erau ostili, ceea ce a determinat o represiune de stat odioasă și criminală de circa două decenii.
Cei circa 300.000 de evreii supraviețuitori ai Holocaustului s-au confruntat cu discriminare socială și economică, chiar și după înfrângerea regimului antonescian.
Formele asupririi evreilor sub regimul comunist (1948–1989)
Controlul asupra vieții religioase și culturale
Sinagogile au fost supravegheate sau închise, iar școlile evreiești și instituțiile comunitare au fost dizolvate. Presa evreiască a fost interzisă sau preluată de stat (ex: publicația Unirea). Activitățile religioase și activitatea rabinilor au fost limitate, iar activitatea cultului mozaic a fost centralizată și subordonată Securității.
Supraveghere și represiune prin Securitate
Comunitatea evreiască a fost infiltrată masiv de informatori și agenți. Emigrarea în Israel era controlat strict. Mulți lideri evrei sau simpatizanți ai sionismului au fost arestați, torturați sau trimiși în lagăre de muncă, de exemplu la Canal, Gherla sau Aiud.
Antisemitism mascat ideologic
Sionismul a fost tratat ca o „ideologie imperialistă” și condamnat ca trădare națională. Campanii de presă din anii 1950 și în 1967, în timpul Războiului de Șase Zile, au reactivat retorica antisemită – deghizată în „antisionism” – uneori la nivel aproape nazist.
Procesul “lotului sionist” (1952–1954)
Lideri ai comunității evreiești, inclusiv intelectuali, au fost arestați sub acuzația de „activități sioniste” și „trădare”. Unii au fost condamnați la ani grei de închisoare sau chiar au murit în detenție.
“Vânzarea” evreilor
Între România și Israel s-au încheiat acorduri secrete pentru vânzarea de pașapoarte evreilor (sume plătite pentru fiecare emigrant). Între 1959 și 1989, România a permis emigrarea a peste 300.000 de evrei în Israel, în schimbul unor sume de bani, bunuri sau ajutor economic. Această practică secretă a fost intermediată de oficiali ai Securității și ai Mossadului.
Atitudinea regimului Ceaușescu
Deși Ceaușescu a păstrat relații diplomatice cu Israelul după 1967 (singura țară comunistă care a făcut-o), în plan intern a continuat controlul și presiunea asupra evreilor. Totuși, după 1965, regimul Ceaușescu a înlesnit emigrarea evreilor spre Israel sau uneori chiar spre Occident și a permis o viață comunitară controlată, dar relativ liberă.
Un mare merit în crearea unei atmosfere mai relaxate în raporturile dintre Comunitatea Evreiască și autoritățile de stat românești revine fostului șef rabin dr. Moses Rosen. Clauza națiunii celei mai favorizate, acordate de guvernul SUA României, a îmbunătățit viața comunitară evreiască, în paralel cu emigrarea masivă a evreilor români în Israel. La această realitate mai favorabilă au contribuit și vizitele premierilor israelieni Golda Meir, Menachem Begin, Itzhak Shamir și Shimon Perez, primiți cu cele mai înalte onoruri de Ceaușescu și oficialii români.
Cenzura antisemitismului nu a însemnat eliminarea lui – doar mutarea lui în forme ascunse sau „ideologice”. La suprafață și în mod oficial, în legislație, regulamente, jurisprudență, nu exista antisemitism sau discriminare, dar în plan real s-au comis uneori acte individuale de antisemitism, mai ales în politica de cadre la toate nivelele.
Situația evreilor spre finalul regimului (1980–1989)
Comunitatea evreiască era îmbătrânită, redusă numeric, în mare parte izolată și sub strictă supraveghere. Emigrarea era permisă, uneori condiționată de trădarea colegilor, plata unor sume sau tăcere asupra abuzurilor, mai ales de ordin financiar și economic.
Această perioadă a coincis cu transformarea uneia din cele mai importante minorități istorice naționale într-o minoritate muzeală care, la Revoluția din 22 decembrie 1989, abia mai număra 20.000 de suflete, majoritatea peste 60 de ani. În această perioadă, regimul Ceaușescu a dispus demolarea câtirva sinagogi și centre de cult importante din București și alte orașe ale țării, pierzând clauza națiunii celei mai favorizate din partea SUA.
(Va urma)
George Vigdor
5 Comments
Cred ca scrierea unui articol istoric nu este de acelasi ordin de usurinta precum expunerea cu pricepere si spiritualitate umoristica a unor aforisme care dovedesc spiritul de observatie si capacitatea de exprimare a autorului. Este necesar un salt calitativ atat in informare, documentare si chiar exprimare. Acest salt nu s a realizat cand a fost scris articolul, a carui exprimare si lipsa de coerenta cronologica sunt nepotrivite.
Daca autorul, care scrie la aceasta revista, nu interiorizeaza felul in care scriu, cel putin o buna parte dintre autori, adaugand la cele scrise o bibliografie uneori chiat impresionanta, aceasta inseamna ca si spiritul sau de observatie are un sector limitat.
Un exemplu deranjant din primele randuri ale articolului, arata disonanta intre cele scrise “evreii au sllujit” si eventuala intentie a autorului de a dovedi victimizarea evreilor
Evreii, in parte, au crezut sincer in comunism, ei s au identificat
cu acea cauza, cel putin intr o perioada. Unii au fost sinceri si dupa un timp si au inteles greseala, altii au ramas idealisti for ever. Iar unii au fost chiar calai. Poate acestora li s ar potrivi termenul de
“sluga”
Sugerez to take a break🤔 pentru a regandi problematica si a studia documentele, unele chiar accesibile pe web.
De asemenea este cu atat mai relevant, cand persecuţia lor o prezinta oameni de specialitate care nu sunt evrei.
Ma refer la informatii in care prezentarea referitoare la problema persecuţiei nu este facuta de autori sau istorici evrei.
Mihai Pelin: jurnalist care a fost printre primii care a avut acces la arhivele Securitatii:
https://jurnalul.ro/special-jurnalul/controversa-au-adus-sau-nu-evreii-comunismul-in-romania-12910.html
Dinu Giurescu – unul dintre marii istorici romani:
http://www.scritub.com/istorie/EVREII-DIN-ROMANIA2341324174.php
Din Raportul Final al Comisiei Internationale privind Holocaustul din Romania – 2004
https://www.ushmm.org/m/pdfs/20080725-romania-commission-antisemitic-propaganda-romanian.pdf
Subiectul statutului evreilor în timpul regimului totalitar comunist este incitant şi a mai fost abordat în Revista Baabel, atât de autorul articolului de faţă: Evreii nu au adus comunismul https://baabel.ro/2021/03/evreii-nu-au-adus-comunismul/, Vânzarea la bucată a evreilor din România https://baabel.ro/2021/02/vanzarea-la-bucata-a-evreilor-din-romania-in-timpul-regimului-comunist/, cât şi de Carol Iancu în Un examen sine ira et studio consacrat evreilor din România între anii 1944-1950, https://baabel.ro/2013/07/carol-iancu-un-examen-sine-ira-et-studio-consacrat-evreilor-din-romania-din-perioada-1944-1950/ şi Şlomo Leibovici Laiş în Amurgul sionismului din România https://baabel.ro/2013/07/shlomo-leibovici-lais-amurgul-sionismului-in-romania/, etc. Articolul de faţă face o sinteză desul de puţin temeinică a situaţiei evreilor din România, a căror majoritate covârşitoare nu a aderat la ideologia comunistă. Evreii au avut de suferit şi după încheierea războiului, prin măsuri economice care împiedicau activităţile industriale şi comerciale, prin măsuri politice împotriva sionismului, dar şi împotriva practicării religiei şi păstrarea culturii. Într-adevăr, ponderea evreilor care au aderat la comunism era mai mare raportată la numărul lor, decât ponderea românilor sau maghiarilor raportată la numărul acestora, dar ponderea evreilor comunişti nu era cel mai mare în valoare absolută. Mult mai mulţi români şi maghiari au devenit comunişti, decât evreii. Cred că ar fi fost bine dacă cele afirmate în articol ar fost susţinute de referinţe. Mă îndoiesc că: “Elementele cele mai declasate, oportuniste sau servile din rândul evreilor au fost folosite de sovietici drept cadre de nădejde ale noului regim comunist” – şi această afirmaţie ar trebui susţinută cu referinţe..
Subiectul este complicat si nu poate fi judecat alb-negru ceea ce arata si contradicția din articol însuși. Pe de o parte scrieți ca unii evrei au fost motivați de idealism crezând ca sistemul va crea egalitate intre oameni indiferent de naționalitate si religie. Pe de alta parte afirmați ca elementele cele mai declasate au fost folosiți drept cadre de nădejde. Oare așa simpla este istoria? Cine nu e cu noi e contra noastră, nu-i așa?