Statul Israel a fost lovit, ca întreg mapamondul, de năpasta virusului Corona. Această situație a afectat economic o parte din populație, îndeosebi proprietarii micilor magazine, artiștii, personalul teatrelor, sălilor de petrecere a nunților, religioșii care frecventau sinagogile și moscheile… În mod firesc au apărut nemulțumiri. Anumite cercuri politice au folosit situația pentru a lovi guvernul ales în mod democratic. Din considerente de rating sau influențate de proprietari cu interese obscure, mass media s-a alăturat “corului” antiguvernamental.
Schematizând la extrem, apar două alternative:
1. Crește numărul de îmbolnăviri. Guvernul (mai precis Cabinetul Corona) închide unități economice. TV acordă ecranul unor profesori și politicieni care acuză guvernul că afectează grav economia și pauperizează populația.
2. Scade numărul de îmbolnăviri. Guvernul (mai precis Cabinetul Corona) deschide unități economice. TV acordă ecranul unor profesori și politicieni care acuză guvernul că afectează grav starea sănătății populației și implicit a economiei.
Doamne Dumnezeule, câți profesori care se contrazic între ei apar zilnic pe micul ecran! Cabinetul a numit o personalitate medicală ca să dirijeze măsurile anti-Corona. Mass media îl definește în mod pejorativ “Țarul Corona”, încercând astfel să-i micșoreze eficiența.
***
Au început demonstrații antiguvernamentale zilnice în față locuinței premierului pe strada Balfour din capitală. Niciunul din reporterii TV care intervievează protestatarii (expuși îmbolnăvirii cu virusul COVID 19), nu le explică că într-un stat democratic, guvernul poate fi schimbat numai prin alegeri, nu prin demonstrații.
Alegeri!? Elementele din stânga eșichierului politic, cele care dirijează demonstrațiile de pe strada Balfour, știu prea bine care ar fi rezultatul unor alegeri! Potrivit tuturor evaluărilor, în viitoarele alegeri voturile israelienilor se vor deplasa puternic spre dreapta. Partidul Likud (Netanyahu) va obține mai departe o majoritate, probabil 32 de mandate (în scădere față de cele 36 obținute ultima dată), partidul de dreapta Yamina (Benett) va crește de la 6 la 16, sau chiar la 20 de mandate, pe când partidul Avoda, care în trecut a condus politica israeliană, nu are șanse de a obține nici măcar minimul de mandate necesar intrării în Kneset.
***
La începutul lunii mai, când acordul de unitate dintre liderul partidului Albastru și Alb, Benny Gantz și prim-ministrul Benjamin Netanyahu erau în curs de finalizare, un grup de câteva sute de manifestanți ai unei mișcări obscure, auto-intitulate ”Steagurile Negre”, au ajuns la Tel Aviv în încercarea de a preveni acordul.
După alegeri și apariția crizei COVID-19, Gantz a decis să se “sacrifice” pentru binele comun. A fost un moment de dezamăgire pentru mii de alegători ai lui Gantz, care și-au văzut visul sfărâmat. Ei și-au îndreptat furia spre guvernul Netanyahu-Gantz, care conducea cu o majoritate comodă de 75 de mandate, dintr-un total de 120.
***
Ceea ce mă intrigă este apariția mișcărilor anti-Netanyahu, care încearcă să perturbe viața în Israel. Mișcarea ”Steagurile Negre” organizează demonstrații împotriva prim-ministrului Benjamin Netanyahu, considerând că măsurile de reducere a focarelor de coronavirus sunt… “antidemocratice”.
Din păcate sunt contraziceri și în interiorul guvernului. Partidul lui Benny Gantz, care deține ministerul apărării și externele, nu se înțelege cu premierul Netanyahu. Divergențele au apărut în problema bugetului pe anul în curs și datorită faptului că Benny Gantz a nu fost inițiat în recentele tratative cu țările arabe.
Pe măsură ce protestele s-au extins, manifestanții s-au confruntat cu represiuni dure ale poliției, care au atras critici pentru utilizarea tunurilor de apă și a gazelor lacrimogene.
Mulți din mișcarea ”Steagurile Negre” s-au declarat indignați de solicitarea ministrului Ohana către poliția din Ierusalim, de „a interzice protestele anti-Netanyahu”.
***
Una din acțiunile care mi-au stârnit indignarea (și nu numai a mea) a fost construcția unei imense machete de submarin (la scară de aproape 1 la 1), cu care cei de la ”Steagurile Negre” au defilat prin Ierusalim, protestând împotriva faptului că premierul nu a fost implicat în așa-numita ”afacere a submarinelor”…
La întrebarea cui îi folosește o asemenea acțiune, în opinia mea există un singur răspuns: Iranului, care nu este interesat în oprtatiunile de descurajare ale marinei israeliene.
Am întrebat-o prin e-mail pe ziarista care a relatat despre demonstrația amintită: Cine a finanțat costisitoarea construcție a „submarinului”? Până la ora când scriu aceste rânduri nu am primit niciun răspuns.
Amintesc că „afacerea submarinelor” este un caz în curs de desfășurare, care implică un acord de în valoare de mai multe miliarde de dolari cu conglomeratul german ThyssenKrupp, pe parcursul mai multor ani. Unii politicieni susțin că prim-ministrul Benjamin Netanyahu a fost implicat, chiar dacă anchetatorii au decis altfel.
Se știe că submarinele au fost oferite Israelului de către D-na Merkel la un preț minim, pentru a asigura Țării Sfinte o protecție împotriva Iranului.
***
O altă manifestare bizară: Îmbrăcați în lucrători medicali, având pe figură măști cu chipul premierului Benjamin Netanyahu și vicepremierului Benny Gantz, activiștii de la “Centrele de justiție socială” cer un buget pentru 2021. Nu am aflat cine a finanțat îmbrăcămintea în lucrători medicali și fabricarea măștilor!
***
În parcarea din fața blocului unde locuiesc s-a oprit un superb automobil BMW, care în mod evident nu aparținea niciunuia dintre locatari. A apărut și proprietarul mașinii, un tip corpolent la 60 de ani, cu un imens steag negru pe care încerca să-l introducă în mașină. Fiind încă insuficient informat, am îndrăznit să-l întreb ce semnificație are steagul negru, a murit cineva? Omul mi-a aruncat o privire plină de ură și a răcnit la mine scrâșnind printre dinți:
– Nu știi? A murit statul Israel!
Soția, martoră la incident, m-a atenționat să nu-mi caut necazuri. După întâlnirea cu acest personaj, amintindu-mi privirea sa, am început să mă gândesc mai serios la eventualitatea absurdă a unui război fratricid, acreditată de unii ziariști de scandal…
***
Voi reveni cu știri privind dispersarea Knessetului și eventualitatea unor alegeri în lunile care urmează. Dar iată și câteva informații optimiste:
*Arabia Saudită își deschide oficial spațiul aerian pentru zboruri israeliene.
*Ministrul din Bahrain: Vom face din pacea cu Israel o poveste de succes.
*Compania de tehnologie israeliană pentru colectarea umidității atmosferice semnează un acord în EAU.
*Israelul înfrânge echipa națională a Spaniei cu 95-87.
*Gimnasta israeliană Linoy Ashram a câștigat aurul la Campionatul European la Kiev.
*Gimnastică ritmică: Echipa israeliană a câștigat Campionatul European.
*În Israel se găsesc 50.000 de amatori din pentru excursii în Dubai. Oamenii au bani!
Theodor Toivi
3 Comments
va multumesc pentru comentariu si timpul alocat analizei articolului meu.
Articolul dvs, D-le Toivi este în princiipu un articol documentat, şi critic la adresa celor care critică guvernul israelian, sau pe Bibi, şi poate alte personalităţi politice din Israel.
Deşi am urmărit de când am revenit în Israel la 7 martie ac. seară de seară ştirile, ascultate aproape exclusiv pe Canalul 11, concluziile mele nedocumentate, dincolo de cele văzute la TV, sunt:
Media a avut o atitudine exemplară în privinţa raportării evenimentelor, jurnaliştii tineri de la acest canal, au făcut o muncă, care nu poate fi răsplătită, aş zice, lucrând zi şi noapte, ca să prezinte spectatorilor – ţinuţi pe perioade destul de lungi în casă – ştiri cât se poate de exacte, cel puţin după informaţiile acumulate de ei, asupra realităţilor medicale, sociale, politice, guvernamentale, culturale, etc.
În mod deosebit am apreciat obiectivitatea reporterilor (cu mici excepţii în decursul timpului), tocmai pentru că majoritatea sunt foarte tineri (cred că mare majoritate sunt la vârsta între 25-33 de ani, cu o capacitate demnă de apreciat, în opinia mea, de a-şi menţine părerea proprie pentru ei înşişi.
Nu pot să nu menţionez cu o admiraţie nesfârşită organizarea şi comportamentul echipelor medicale din toate spitalele, cel puţin aşa cum le putem percepe de departe.
Aş mai spune că demonstraţiile în faţa casei lui Bibi, ca şi în general, demonstraţiile, la dimensiunile violente pe care le-au luat, aduc un mesaj de anormalitate. Situaţia economică este o mare problemă, iar funcţionarea Ministerului de Finanţe şi al Asigurărilor Sociale (aflate sub o stare de presiune neobişnuită şi probabil ieşită din comun în raport cu trecutul) a fost defectuoasă, în raport cu ceea ce poate fi comparat cu alte state europene.
În ceea ce priveşte comportarera, sinusoidală a inbolnavirilor, care a urmat celui de-al doilea lockdown, poate se va ajunge la al treilea (nu ştiu ce sens are să le numărăm), nu pot să cred că Bibi a fost un factor decisiv, în cele întâmplate cu Corona, deoarece problematica populaţiei israeliene deosbit de indisciplinată e cunoscută.
Clasa politică din Israel nu este, din păcate, la un înalt nivel, din nici un punct de vedere (mi-ar fi greu să argumentez cu date şi fapte), dar cu toate acestea realizările pe care le enumeraţi sunt intr-adevar demne de admiraţie. Şi totuşi, fără a găsi o soluţie vis a vis de palestinieni, aici nu se va termina niciodată conflctul şi nici ură răspândită împotriva israelieni. Lor.
O mică glumă, în cuvintele spuse de Yair Lapid în Kneset, poate va produce şi pe feţele dvs zâmbete, sau chiar mai mult de atât:
Yair Lapid:
“Nu a existat niciodată un prim-ministru (în afara lui Netanyahu) care s-a prezentat la aeroport ca să întâmpine sosirea unui frigider”
(era vorba de primul transport sosit în Israel cu vaccinuri).
Putem oare spera, cu achiziţionarea a milioane de vaccinuri?
Let’s hope… sănătate tuturor!
Cineva, avand posibilitatea de a cauta si gasi date in aceasta directie, ar trebui sa efectueze un studiu comparativ despre modul in care guvernul, si mai ales primul ministru, e implicat direct in:
*stabilirea politicii anti-Corona
*prezentarea in fatza opiniei publice a masurilor cu caracter profesional-medical.
Doar atunci vom putea hotari daca Israelul e un caz izolat
GBM