Viața lângă un calorifer rece

Era plăcută răcoarea sticlei de pe birou vara, când veneam încălzită de la ștrand. Îmi lipeam brațele și palmele de ea. Dar iarna era atât de frig în casă, încât o simțeam rece și neplăcută prin bluza groasă de trening. Așa că Tata a decis să o înlocuiască. A găsit undeva o folie subțire de plexiglas, mai mică decât biroul, care avea și margini zdrențuite. E și opacă, iar din cauza asta pozele cu actorii mei preferați au devenit neclare. Abia ghicesc perla din urechea lui Catherine Deneuve, iar pana de indian a lui Pierre Brice e o umbră lunguiață și ștearsă. Am  o colecție întreagă de poze cu actori, pe care le tot schimb și le expun pe rând sub sticla de la birou, în funcție de noutățile pe care le găsesc la chioșcul de ziare, sau în funcție de cele mai noi filme pe care le văd la cinema. Geamul rece și perfect transparent mă lasă să-i admir în voie, atunci când mi-e prea lene să mă apuc de teme. Dar folia de plexiglas ține mai bine de cald și mă ajută să învăț la fizică despre electricitatea statică: de la atâta frecare cu mânecile de poliester ale treningului, părul mi se electrizează și arăt ca un fel de Gorgonă pașnică și preadolescentă.

Orice sursă de căldură e prețioasă în iernile copilăriei, în anii 80, când peste tot e frig: afară, acasă, la școală.

Îmi petrec după amiezile citind înfășurată în pături, cu o aerotermă vișinie care huruie la picioarele patului. E mică și slabă și cum mă îndepărtez din fața fluxului modest de căldură, simt aerul rece și jilav din cameră. Dar m-am proptit bine între perne, mi-am băgat mâinile sub pătură, sunt îmbrăcată cu cojocelul din blană de oaie, am șosete de lână în picioare și devorez cărți polițiste. Îmi plac mult, citesc repede, dar asta înseamnă că trebuie să-mi tot scot mâna ca să dau pagina. Încerc să îmi folosesc nasul ca să întorc foaia, dar nu reușesc și scap cartea pe jos.

Mai pe seară, când o să se ia curentul și aeroterma n-o să mai folosescă la nimic, o să mă mut în bucătărie. Acolo stăm toți trei, Mama, Tata și cu mine, cu cuptorul pornit, din care iese căldură, dar și miros de mercaptan. Nu ne permitem să aerisim, ar ieși pe geam în gerul de Bărăgan bunătate de căldură. Bem ceai cald și așteptăm să se facă ora de culcare.

E liniște în bloc, nu merg aparate de radio sau televizoare, nu bâzâie frigidere, așa că-i aud pe vecinii de sus. Vorbesc mult și râd zgomotos. Sunt tineri și s-au mutat de curând în bloc. Mi-e cam ciudă pe ei și nu înțeleg de la ce se amuză atâta tot timpul. Mie nu-mi arde de râs. Joia e seară de film și mă rog să vină curentul până la ora 9, ca să nu-l pierd. Să apuc să văd ceva frumos înainte să merg la culcare.

În spatele caloriferelor, ai mei au pus folie groasă de aluminiu lipită pe carton, care să reflecte căldura. Pentru că de cele mai multe ori caloriferele sunt reci, nu găsesc că ar fi o metodă prea eficientă. Dar și alți vecini au panourile astea improvizate în spatele caloriferelor, așa că ceva rost or fi având, deși eu nu-l înțeleg.

A doua zi de dimineață mersul la școală prin frig și vânt. Mă legăn ca un pinguin sub mulțimea de haine: pantaloni pe sub uniformă, două pulovere și un cojoc urât din blană de oaie care mi-e mare și atârnă greu. Nu pot alerga când îl am în spate: sare în contratimp cu mine și mă apasă pe umeri. Am cizme vechi și peticite, pentru că în magazinele goale nu găsesc altele noi care să mi se potrivească.

Frigul din casă și de la școală, întunericul, hainele multe și în straturi, ceaiul cald și leșios sunt amintiri din copilărie care nu-mi fac plăcere deloc. Și de câte ori mă întorc acasă iarna înghețată de frig, verific din reflex caloriferul. Căldura lui mă relaxează și mă reconfortează.

Mi-am amintit de toate astea zilele trecute când am citit într-un ziar englez despre metode prin care te poți încălzi acasă făcând economie la gaz. Și erau trecute acolo pe listă folia de aluminiu din spatele caloriferului, hainele în straturi, ceaiul cald. Un articol ca o șocantă întoarcere în timp. Îmi venea să strig că nu se poate trăi așa pe termen lung. Că viața lângă un calorifer rece e cumplită și că mi-aș dori să nu mai fiu obligată să stau vreodată cu căciulă și mănuși în casă. Și că nimeni n-ar trebui să se sperie atunci când primește iarna factura de gaz sau de curent. Sau să ia din nou în considerare metode de încălzire la care recurgeam din disperare înainte de 1990.

Doina Gecse-Borgovan

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

16 Comments

  • Thomas Lewin commented on February 11, 2022 Reply

    Vă mulțumesc!Mi-ați pus la dispoziție o mașină a timpului bine construită. Caloriferul era atât de rece,încât mama îl ruga pe băiat să deschidă geamul ,ca să între puțină căldură de afară.

  • Marica Lewin commented on December 9, 2021 Reply

    “ Patima cititului”, cum spunea Gorki o aveați de atunci. Învelită in pături, îmbrobodita, cu màinile aproape înghețate, dădeați cu repeziciune foile una după alta. O imagine de neuitat, bine păstrată in arhivele sufletești.
    Și noi am prins frigul până in 1984 când ne-am mutat intr- o țară cald; , dar Dvs ați reușit efectiv sa- mi transmiteți senzația intensâ de frig, dublata totuși de farmecul adolescenței

  • theodor toivi commented on December 4, 2021 Reply

    Felicitari pentru emotionantul articol!

  • Veronica Rozenberg commented on December 3, 2021 Reply

    Ma gandesc la a face comparatii intre baabel-writers, cei care evoca tranzitiv situatii, locuri, evenimente si cei care isi retraiesc mental si sentimental, trecutul personal.

    Povestile Doinei au o tenta colorata cu o bogatie senzoriala puternica, relatia intre copilul din mijlocul povestirii si lumea care il inconjoara este multi-dimensionala, intelegem pozitia, gandurile, simtamintele, practic capatam o trambulina formata din firele anilor ce au trecut, pe care putem fie sari, fie doar indrepta lent catre vremurile acelea pe care multi nu le-au putut ocoli, iar cei care au facut-o, s-ar fi numit privilegiati.

    Emigrarea era o chestiune de alegere, intr-o anumita perioada, iar insasi notiune de a alege nu era inteleasa de la sinr. Si totusi sansa alegerii este o forma de libertate.

    Sa-ti fie totdeauna cald in corp si in suflet. 🙂

  • Andrea Ghiţă commented on December 3, 2021 Reply

    Am trăit din plin în vecinătatea caloriferelor reci. În acea perioadă, fiul meu era elev la şcoala de muzică şi exersa în camera rece, cu mânuţele îngheţate. Atunci am născocit următorul cântecel:. Vai ce cald e , vai ce cald e, vai ce clad e şi frumos. Cine spune că e rece e un mare mincinos. Sper din suflet să nu revină timpurile acelea!

    • Doina Borgovan commented on December 3, 2021 Reply

      da, și eu sper. mulțumesc! 🙂

  • Klein Ivan commented on December 3, 2021 Reply

    Mi-a plăcut mult . După comentariile precedente nu mai am nimic de adăugat . K.I.

    • Doina Borgovan commented on December 3, 2021 Reply

      mă bucur și vă mulțumesc! 🙂

  • BORIS MEHR commented on December 2, 2021 Reply

    CRIZA ENERGETICĂ ABIA A ÎNCEPUT, NE AMINTIM DE CRIZA LUI CEAȘCĂ, AVANTAJATE SUNT ȚĂRILE APROPIATE DE TROPICE

    • Doina Borgovan commented on December 3, 2021 Reply

      și pe mine mă îngrijorează teribil această criză.

  • Mila Barak commented on December 2, 2021 Reply

    Ce bine ca sunt persoane care nu numai ca-si amintesc dar au si darul de a asterne in scris evenimente traite.
    Nu e o simpla povestioara, ati creat un document. Asta in cazul ca ar fi persoane care regreta un anume trecut. Bravo!

    • Doina Borgovan commented on December 3, 2021 Reply

      Mulțumesc mult! E bine ca aceste mărturii să existe undeva.

  • Cenan Ana commented on December 2, 2021 Reply

    Da, asa a fost… din păcate.
    Datorita acestor amintiri din copilărie, noi cei din generația ,,cheilor la gât ” ne bucuram de lucruri mărunte…ex. căldura din calorifer…
    Felicitări pentru descriere!

    • Doina Borgovan commented on December 2, 2021 Reply

      Mulțumesc, Ana! Să sperăm că vor rămâne caloriferele calde în iernile ce vin 🙂

  • Hava Oren commented on December 2, 2021 Reply

    De fiecare dată citesc cu plăcere amintrile tale, dar de data asta cred că te-ai întrecut pe tine însuți. Evocarea este atât de vie! Și în același timp mă bucur că am părăsit România „la timp” și nu am trăit realitatea pe care o descrii.

    • Doina Borgovan commented on December 2, 2021 Reply

      mulțumesc mult! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *