Curând după sosirea noastră în Israel, băiatul nostru s-a îmbolnăvit de scarlatină, (o boală infecțioasă caracterizată prin febră, amigdalită, erupție măruntă, cauzată de streptococul beta hemolitic, tratabilă cu antibiotic, cu prognostic foarte bun). L-am luat la dispensarul din cartierul unde locuiam. Medicul era tânăr, originar din Canada. Ebraică încă nu vorbeam, eram doar de două săptămâni în țară, și-am vorbit în sărăcăcioasa mea limbă franceză. Spre norocul meu ne-am înțeles perfect.
– O boală banală în secolul douăzeci, mi-a spus medicul, când a văzut întristarea de pe fața mea.
***
O boală banală??
În toamna lui 1944, într-o baracă de la Auschwitz, deținutul cu numărul A23784, mama mea, s-a îmbolnăvit. Avea febră și o erupție roșie, măruntă, pe tot corpul.
– Clara, să știi că ai scarlatină, a spus cu groază Eva, kapo-ul barăcii. Dacă nemții descoperă că ești bolnavă, te trimit la camera de gazare.
Eva, originară din Budapesta, îi purta de grijă Clarei, pentru că aceasta îi amintea de sora ei, care a fost trimisă la camera de gazare încă de la prima selecție, la sosirea în lagăr.
– Ce facem acum cu tine? – a întrebat Eva, mai mult pentru sine. Singura soluție este să te ducem la infirmerie și să te ascundem sub paturi. Kurt, infirmierul din Berlin, o să ne ajute. La apelul de dimineața va trebui să apari, însă înfofolită, ca să nu ți se vadă erupția, a continuat.
Timp de zece zile au ascuns-o pe Clara sub paturile bolnavilor de la infirmerie. Kurt a reușit să-i facă rost și de sulfamidă. A unsprezecea zi a revenit în baraca ei, unde ceilalți deținuți știau că a avut o entorsă la gleznă.
– Ce bine e să nu mai ai febră, să simți aerul curat, chiar dacă e rece, își spunea Clara pe Appellplatz, în prima zi după boală.
Știa că o mai așteaptă multe zile grele, nu putea să întrevadă care va fi soarta ei, dar în acea zi era mulțumită că a scăpat pentru moment de camerele de gazare, se bucura de viață, chiar și de cea de lagăr. A impresionat-o comportarea kapo-ului Eva și a lui Kurt. Dacă sunt și astfel de oameni, nu numai sălbatici care nu o dată îi furaseră puțina mâncare care o primea, înseamnă că avea șanse să supraviețuiască.
Un paznic SS care supraveghea baraca unde era mama mea, a oprit-o și i-a spus:
– Știu că ai fost ascunsă la infirmerie, că ai avut o boală contagioasă, dar am tăcut. A fost din simplă curiozitate, voiam să văd cum o să ieși din încurcătură fără să mă amestec. Pot să-ți spun că ai avut noroc și cine știe, poate scapi cu viață.
Prietenia dintre Eva și Clara a continuat. Cele două au fugit împreună din coloana de deținuți, în timpul marșului forțat spre Germania, și au reușit să supraviețuiască.
***
– În mai puțin de o săptămână se vindecă, l-am auzit pe René, medicul de familie, așa că nu fii îngrijorat.
I-am mulțumit și i-am dat dreptate când a vorbit despre scarlatină ca despre o boală banală, în vremuri normale…
Andrei Schwartz
05/05/2022
6 Comments
Draga Andrei,
Ne cunoastem de la gradinita din Cluj,
si bolile contagioase nu m-au speriat niciodata, pina cind m-am imbolnavit si eu si sotul meu de….nu stim nici pina in ziua asta ce boala a fost.
Ne-ai internat pe amindoi la clinica de boli contagioase din Cluj, dar dupa citeva zile deja de la eruptie nu mai aveam nimic pe piele, ca sa se poata diagnostica vreo boala. la sfirsitul vizitei, di usa, ne-ai zimbit si ne-ai asigurat ca ne vom vindeca in ciuda tratamentului !
Ai grija de cei dragi tie , sanatate si noroc in toate,
Maria Ciurdariu
Ce mult mi-a plăcut această relatare: concisă, dar zguduitoare, despre oameni oameni speciali în condiţii speciale!
Eseul te urmăreşte mult timp după ce ai terminat lectura lui. Felicitări!
Andrei Schwartz întotdeauna vezi lumina care străbate întunericul !! Asociația pe care o faci între scarlatina băiatului și a mamei e tulburătoare !
Scrisul tău e autentic și imaginativ laolaltă ! Talentul tău e dar de la D-zeu !
Andrei, oare câți oameni au murit acolo pentru că nu erau multi ca Eva și Kurt?!
GbM
Daca nu era Eva, Kurt si oaznicul SS curios, dar se pare om, tu nu te-ai fi nascut si atunci cum ne-am fi putut delecta de povestirile tale?
Încă una din poveştile de viaţă impresionante, împărtăşite de Andrei Schwartz, din care emană umanismul şi încrederea în bunătatea oamenilor.