Fuseserăm dezbinați. Cumplit de dezbinați! Asta fusese, bineînțeles, dorința politicienilor. Şi le-a reușit.
Cei de dreapta îi urau pe cei de stânga. Şi invers. Laicii pe religioși. Conservatorii pe liberali. Cei care erau contra îi urau pe cei care erau pentru. Şi invers. Divide et impera – a spus odată unul căruia mulți politicieni i se închină de atunci încoace.
Ne-au divizat iarăși în triburi. Am ieșit la demonstrații. Fiecare din noi considera că el și numai el deține adevărul absolut. Şi fiecare din noi considera că Dumnezeu ori Legea sunt de partea lui.
Dușmanii noștri au sesizat asta. Şi au atacat. În 7 octombrie pământul din jurul fâșiei Gaza a ars. Au fost omorâți intr-o singură zi 1200 de oameni din care peste 300 la un festival de muzică. Şi când ne-am revenit din șoc, am văzut că suntem la fel de dezbinați. Unii ziceau că ne-a pedepsit Dumnezeu. Alții că asta demonstrează că Dumnezeu nu există.
Conducătorii noștri au încercat să ne unească. Aveau acum nevoie de noi toți pentru noul război contra Hamas. Dar ne-am prins destul de repede că tonul din vocile lor suna fals.
Şi apoi a fost un alt festival de muzică, de data asta în Europa. Și o fată de 20 de ani care ne reprezenta. Dar festivalul ăsta a fost în vremea când războiul contra Hamasului era în toi. Şi parcă tot conflictul ăsta, care durează de zeci de ani, i s-a pus ei în cârcă. Sute, ba chiar mii de oameni demonstrau contra unei fete de 20 de ani. „Criminalo!” – îi strigau unii. „Faceți genocid!” – ziceau alții, cărora nu le era prea clar sensul cuvântului. „De ce Rusia a fost eliminată şi voi nu?” – țipa al treilea care nu voia să ințeleagă că Israelul nu atacase neprovocat, precum Rusia. Dar fata asta de 20 de ani, pe nume Eden, a rămas la fel de calmă în fața tuturor provocărilor şi hărțuielilor. Umerii ei fragili nu s-au surpat. Chipul i-a rămas la fel de senin. Ea venise să cânte, nu să se maimuțărească precum altele. Și cu talentul ei incontestabil a reușit să facă ceea ce nu izbutiseră să facă politicienii. A reușit să ne unească pentru două nopți de mai. Cu toții – liberali sau conservatori, laici sau religioși, dreptiști ori stângiști, i-am ținut pumnii acestei fete. Pentru că tonul din vocea ei suna cât se poate de autentic. Eden în limba ebraică înseamnă Raiul. Uneori Raiul poate lua chipul unei copile de 20 de ani.
George Uri Schimmerling
6 Comments
Croația a primit cele mai multe puncte de la public – 337, iar pe locul 2 Israel cu 323 de puncte.
Așa scrie pe internet.
La Eurovision, Israelul a primit punctaj maxim din partea publicului din Australia, Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, San Marino, Spania, Suedia, Elveția și Regatul Unit. De asemenea, a primit 10 puncte, al doilea cel mai mare punctaj posibil, din partea Albaniei, Austriei, Ciprului, Cehiei, Moldovei, Sloveniei și chiar a Irlandei, considerată de mulți ca fiind una dintre cele mai anti-israeliene țări din Europa.
Gyuri, am urmarit o cu sufletul la gura pe aceasta minunata tanara, muncitoare, modesta, curajoasa, fara idei si opinii preconcepute, fara pretentii si cu un glas minunat . Prezenta ei era precum spui si precum o reprezinta numele, “de rai” printre aparitiile lucioase, in parte dezbracate, in parte dezmatate, in ochii mei, care nu vor ntelege niciodata caile stranii ale unuia care rostogolindu se pe o farfurie miscatoare a putut aduna premiile atator reprezentanti nationali, in timp ce un mare 0 ramanea pe tabela punctajului.
Desigur e remarcabi saltul, datator de sperante, care a adus in cele din urma cantecul doritor de constientizare a URAGANULUI israelien pe locul al cincilea.
Ati scris admirabil, aşa cum merita Eden si țara Israel, deşi acum inca dezbinata.
Sa speram ca Unirea va dura mai mult decît 2 nopti.
Am vibrat citind articolul dvs
E adevărat că muzica poate face minuni. dar e tot atât de adevărat că fiecare minune durează trei zile. Însă e la fel de adevărat că Eden, calitatea cântecului şi a intrepretării au cucerit scena şi, în ciuda situaţiei tensionate, Israelul a ocupat locul 5.
După votul publicului, a fost calificată pe primul loc