În 12 iulie 2024 s-a stins din viață, la 96 de ani, Ruth Westheimer, poate cea mai faimoasă sexologă din lume.
Iată pentru început un interviu televizat pe care l-a realizat în 1989 (la vârsta de 61 de ani) în Israel. Ea vorbește liber despre sex. Din păcate interviul nu este subtitrat. M-a surprins ebraica ei excelentă, cu toate că a trăit numai cinci ani în Israel, dar, ce-i drept, obișnuia să vină în vizită în fiecare an.
Ruth s-a născut în Germania, într-o familie de evrei ortodocși sub numele de Karola Ruth Siegel. În Noaptea de Cristal, în 1938, tatăl ei a fost luat întâi la Dachau și apoi a fost ucis la Auschwitz în 1942. În ianuarie 1939, când era o fetiţă de 10 ani, mama și bunica ei au hotărât să o trimită la o școală de fete din Elveția. Așa i-a fost salvată viața. Toată familia ei a fost exterminată de naziști. În 1945, la vârsta de 17 ani, Ruth a emigrat în Palestina Mandatară, unde a trăit în diferite kibuțuri. Acolo a avut prima experiență sexuală, după care a rămas însărcinată și s-a văzut nevoită să-și crească singură copilul. Poate că această întâmplare nefericită ar fi putut fi prevenită dacă ar fi avut mai multă experiență? În orice caz se pare că aceasta a fost sursa care i-a trezit interesul pentru educația sexuală. Fără a se lăsa descurajată, mititica Ruth (avea numai 140 cm înălțime) s-a înrolat în formația militară Hagana și a participat activ în Războiul de Independență al Israelului, în care a fost grav rănită la ambele picioare.(1) După război s-a stabilit la Ierusalim.
Doi ani mai târziu s-a înscris la facultatea de psihologie de la Sorbona. În 1956 a emigrat în SUA, iar în 1959 a obţinut un masterat în sociologie. La vârsta de 42 de ani şi-a luat doctoratul în Educația interdisciplinară a familiei la Universitatea Columbia din New York.(1)
În 1980, pe când ținea o prelegere despre sexualitate la New York, s-a nimerit să fie de față și managerul unui post de radio local. Acesta a fost atât de plăcut impresionat, încât i-a oferit să facă un program de radio săptămânal, plătit cu 25 de dolari pe ediţie. Emisiunea radio în care bunicuța evreică vorbea despre sex și sexualitate într-un mod deschis, plăcut și nestingherit, a devenit un succes instantaneu, iar Westheimer însăși a devenit un nume cunoscut, răspândindu-și mesajul în cărți și programe de radio și televiziune.(1)
În deceniul următor a ținut prelegeri la diferite universități și a practicat în mod privat educația sexuală. Între 1980-1990 a avut mare succes cu programul radio Sexually Speaking, iar în 1983 a lansat programul televizat The Dr. Ruth Show, atrăgând două milioane de spectatori săptămânal. Secretul succesului ei erau atitudinea serioasă cu care dădea sfaturi ascultătorilor / spectatorilor, căldura cu care se exprima și umorul ei fin, devenind astfel celebră în toată America. Iată un scurt interviu din 1986:
În 1985 a apărut alături de Gérard Dépardieu în filmul Une femme ou deux (O femeie sau două). Iată trailerul filmului:
Westheimer a fost o mare sionistă și iubitoare a Israelului. Deși a trăit în America, a vizitat frecvent Israelul, iar în anii ’90 chiar a găzduit un program despre sexologie la televiziunea israeliană
Într-un interviu (2) la revista israeliană Maariv a declarat: „Nu aveam de gând să devin guru sau ceva de genul acesta; pur și simplu s-a întâmplat. Poate pentru că eram în locul potrivit la momentul potrivit.”
Ruth a scris 45 de cărți despre sex și sexualitate.
A fost membră de onoare a Academiei Medicale din New York și a fost decorată cu medalia Academiei Americane de Sexologie Clinică și cu ordinul de merit al Republicii Federale Germane.(1)
A fost măritată de trei ori și a avut doi copii. A apărut în zeci de programe televizate și filme documentare.(1)
Iată un scurt film despre viața ei și inepuizabila ei energie.
Ruth Westheimer a demonstrat lumii că totul este posibil dacă ai voință, capacitate intelectuală și curiozitate. A vorbit în mod deschis şi interesant despre sex şi sexualitate, mesajul ei ajungând la milioane de oameni care astfel au avut acces la educaţie sexuală.
Tiberiu Ezri
Bibliografie:
1. https://en.wikipedia.org/wiki/Ruth_Westheimer
2. https://www.maariv.co.il/culture/tv/Article-641154
12 Comments
Ruth Westheimer e o figura luminoasa, al carui nume poate fi alaturat altor personalitati cu contributii valoroase in procesul indelungat si dificil de eliberare a femeilor: Susan B. Anthony (sufrageta,) Gloria Steinem si Betty Friedan.
Un articol binevenit, Tibi!
Multumesc!
Un articol foarte interesant despre o femeie deosebită care și-a asumat un rol nu ușor dar atat de important. Iar ne oferi informațiile pline de culoare cuprinse în articolele tale reușite!
Mulțumesc Anca!
Ruth Westheimer a fost o persoana neobisnuita pentru ca practic a devansat o libertate de gandire, care la vremea la care opiniile ei ajungeau la public, opinii atat de libere despre sex, practicarea sa, recunoasterea placerilor si avantajelor acestei laturi a vietii nu erau inca dezvaluite fara oprelisti.
Am auzit-o de cateva ori la televiziunea israeliana, cat era de simpatica si de autentica.
Articolul este foarte interesant, marea majoritate a detaliilor privind viata ei nu le-am cunoscut.
Mulțumesc!
O femeie curajoasă. Și când te gândești prin ce a trecut familia ei. Ea totuși a depășit tragedia pierderii familiei și a avut o atitudine pozitivă în viață .
Oricare ar fi domeniul în care persoana, care a pierdut familia în holocaust, a dovedit tărie de caracter și dăruire pentru societate, acea persoană a daovedit că totul e posibil.Acest lucru îl doresc și pentru poporul Israelului, care trece acum printr-o perioadă foarte grea. Am Israel hai !
Am Israel Hai!
O admir pe Ruth Westheimer despre care nu am ştiut nimic. Trebuie să ai calităţi deosebite ca să vorbeşti credibil şi atrăgător, fără a cădea în ridicol, despre un subiect atât de important precum sexualitatea. Din păcate, societatea politică retrogradă din România zilelor noastre împiedică sistematic introducerea educaţiei sexuale ca materie obligatorie în şcoli. Ce bine ne-ar prinde un om precum Ruth Westheimer!
Credeam ca Romania a progresat si in acest domeniu.
Bine a făcut! Într-o epocă de deschidere, de egalitate a femeii, societatea nu ar mai fi putut funcționa după normele moralei victoriene.
O vizionară.