Longevitatea la cupluri cu sau fără copii

Pentru majoritatea oamenilor – și pentru noi la fel – nașterea unui copil este un moment de fericire care schimbă complet atmosfera în familie, de cele mai multe ori spre bine. Pe vremuri, copiii mențineau legătura dintre părinți, chiar dacă aceștia nu se înțelegeau, dar erau convinși că odraslele au nevoie de ambii părinți ca să crească și să se dezvolte sufletește în mod normal. Dar lucrurile s-au cam schimbat și cuplurile de astăzi nu ezită să se despartă, dacă nu se înțeleg, chiar dacă au mai mulți copii. Nu demult, un fost coleg îmi povestea că fiica lui divorțează, deși au trei copii, fiindcă soțul ei este foarte zgârcit. Interesant motiv de divorț, dar fiecare are propria sa părere în ceea ce pretinde de la un partener de viață.

Părinții mei au fost fericiți când m-am născut, deși erau foarte săraci, în schimb, soarta i-a lovit crunt după trei ani, când frățiorul meu a murit de pneumonie, la numai trei luni.

De obicei, evreii români au imigrat în Israel cu un singur copil, sau fără niciunul. De aici vine și vorba că imigranții din România veneau în Israel cu yeled vekelev (un copil și un câine).

Fiii noștri (unul născut în România și celălalt în Israel) au 3 și respectiv 2 copii, dar mezinul mai poate avea încă odrasle dacă el și soția vor dori.

Din punct de vedere al numărului de nașteri/femeie, Israel are de două ori mai multe decât multe state din OECD (The Organization for Economic Cooperation and Development), organizație înființată în 1961 care încorporează 37 de țări democratice și dezvoltate economic. Anii au trecut și nu în toate țările membre în OECD se poate vorbi despre democrație, de exemplu în Turcia.

După o statistică a OECD din 2022 (1), în Israel, o femeie naște în medie 2.9 copii. După noi vin turcii cu 1,9. Cei mai puțini copii nasc femeile din Coreea de Sud – în medie 0,8. În restul țărilor, numărul de nașteri / femeie variază în jur de 1,5.

Aparent, cuplurile israeliene au mulți copii, fiindcă Israel are nevoie de mulți soldați care să ne apere țara. Dar adevărul este altul. Israelienii iubesc copiii. Fiecare familie de evrei sau arabi nereligioși au câte 2-3 copii, iar habotnicii și beduinii au și mai mulți. În schimb în România, natalitatea scade în fiecare an (2).

Toată viața am fost convins că oamenii căsătoriți, dar fără copii, trăiesc mai mult. – poate fiindcă au mai puține griji, au cheltuieli mai mici și se enervează mai puțin… Dar am greșit! Studiind literatura, și nu numai cea din reviste de largă circulație, ci și din articole științifice, mi-am dat seama că perechile cu copii trăiesc mai mult.

Un articol publicat în Suedia în 2017 studiază longevitatea persoanelor născute în Suedia între 1911-1925, bărbați și femei, comparând pe cei care au avut copii cu cei care nu au avut. Cei care au avut copii au trăit mai mulți ani(3), diferența fiind mai pronunțată la bărbați decât la femei. O explicație ar putea fi că cei fără copii primesc și ei sprijin la nevoie (medical, financiar, social), dar adesea cu întârziere. Nu se poate exclude nici stilul de viață mai sănătos al celor care au copii. Bărbații fără copii trăiesc în medie cu doi ani mai puțin, iar femeile fără copii cu 1,5 ani mai puțin decât cei / cele cu copii. (4)

Același studiu a demonstrat că dintre bărbații fără copii, cei necăsătoriți trăiesc și mai puțin decât cei căsătoriți. Explicația ar putea fi că dacă ar fi avut cel puțin o parteneră sau un partener de viață, ar fi avut pe cineva care să-l îngrijească la nevoie. Bărbații fără copii sunt mai puțin educați decât bărbații cu copii, pe când la femei acest fenomen este invers

Un alt studiu a găsit că longevitatea părinților adoptivi crește cu fiecare copil adoptat.(5)

Totuși, adevăratul motiv pentru viața mai lungă a părinților față de perechile fără copii nu a fost găsit. Printre presupusele motive ale longevității oamenilor care au unul sau mai mulți copii ar putea fi că aceștia au mai multe interacțiuni și contacte sociale, în general copiii își ajută părinții la bătrânețe, părinții fumează mai puțin, au o dietă mai sănătoasă și mai multe activități fizice.(5) Longevitatea crește cu cât au mai mulți copii, deși date despre părinții cu copii numeroși (cinci sau mai mulți) nu am găsit.

Interesant că femeile fără copii suferă mai frecvent de cancer de sân. (6)

Dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple precum par. Sarcina în sine poate dăuna uneori sănătății prin apariția diabetului și a hipertensiunii care pot fi greu de controlat și pot avea repercusiuni serioase. Interesant că acest lucru afectează mai mult femeile care nasc la o vârstă mai tânără. După naștere, eforturile și stresul părinților cresc, fapt demonstrat de creșterea nivelului de cortizol și oxitocină la ambii părinți. Nopțile nedormite din cauza copiilor, mai ales sugari sau copii bolnavi, pot cauza o oboseală permanentă și nervozitate. De asemenea, părinții sunt nevoiți să lipsească frecvent de la locul de muncă, absențe pe care ei încearcă să compenseze apoi prin ore de lucru mai lungi.

Oboseala psihică și fizică provocată mai ales de copiii mici este însă compensată de plăcerea de a avea un urmaș, sau chiar mai mulți, afecțiunea pe care o dezvoltă față de copii și satisfacția când îi văd reușind în viață și având succes în diverse cariere. (7)

Concluziile trase de aceste articole îndreptățesc dorința majorității oamenilor de a avea copii. Unii însă nu vor copii, iar alții, din nefericire, nu reușesc să aibă copii. Câteodată se dovedește că unul dintre parteneri este infertil și acest lucru poate deveni motiv de despărțire.

Din păcate, aceste articole nu vorbesc despre influența pe care o are nașterea copiilor asupra relațiilor dintre părinți. Și poate că acest lucru nu este mai puțin important decât a fi părinte… Problema nu e simplă. De multe ori, lipsa de somn și schimbările hormonale produc nervozitate și oboseală.(8) Prioritizarea copilului față de partener duce și ea la conflicte în viața intimă a părinților. Totuși, eu cred că fericirea de avea copii contrabalansează toate aceste deficiențe.

Bibliografie:

1.https://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.TFRT.IN?locations=OE

2.https://www.libertatea.ro/stiri/romania-rata-de-natalitate-scazuta-2024-5196632

3.Modig K, Talbäck M, Torssander J, et al. Payback time? Influence of having children on mortality in old age. J Epidemiol Community Health 2017;71:424–430.

4.https://www.mpg.de/14064449/children-influence-parents-life-expectancy

5.https://www.health.harvard.edu/blog/have-kids-live-longer-2017042411562

6.https://population-europe.eu/research/popdigests/parents-tend-live-longer-childless-individuals-why

7.https://time.com/4673035/do-the-child-free-live-longer/

8.https://raisingchildren.net.au/grown-ups/looking-after-yourself/your-relationship/sex-intimacy-after-baby#:~:text=Sex%20and%20intimacy%20can%20change,some%20stress%20to%20your%20relationship.

Sursa imaginii:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_183-A0808-0008-001,_Berlin,_Passanten.jpg Bundesarchiv, Bild 183-A0808-0008-001 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 DE <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en>, via Wikimedia Commons

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

9 Comments

  • Andrea Ghiţă commented on May 1, 2025 Reply

    Am cunoscut, la viaţa mea, mai multe cupluri fără copii care au ajuns la vârste frumoase. Cred că statistic, oricum sunt mai multe familii cu copii, deci e mai mare şi numărul celor cu vârste înaintate, în rândul acestora. Pe de altă parte, mă gândesc că statisticienii au ponderat rezultatele, aşa că explicaţia poate rezida în faptul că majoritatea copiilor au grijă de părinţii lor, la bătrâneţe.

  • Tiberiu ezri commented on May 1, 2025 Reply

    Adevărat

  • Tiberiu ezri commented on May 1, 2025 Reply

    Eu mă refer la părinți fără copii.

  • gabriel+gurman commented on May 1, 2025 Reply

    Dragă Tibi,
    Articolul tău atacă doar tangențial problema copiilor care cresc fără unul din părinți.
    După părerea mea statistica trebuie să ia în considerare nu numai dacă individul/individa are copii, ci și dacă el trăieste împreună cu copiii, sau în preajma lor (geografică) după vârsta majoratului.
    Altminteri datele statistice are putea înșela
    GbM

    • Tiberiu Ezri commented on May 1, 2025 Reply

      Dar e adevărat ce spui

  • Hava Oren commented on May 1, 2025 Reply

    Ai dreptate în ce privește stilul de viață al oamenilor cu copii, eu văd acest lucru la mine însămi: adesea trec pe roșu când nu este circulație, dar niciodată atunci când lângă mine așteaptă un copil. Nu vreau să-mi iau răspunderea să-l învăț deprinderi rele.

    • Tiberiu Ezri commented on May 1, 2025 Reply

      Mersi

  • Anca Laslo commented on May 1, 2025 Reply

    Interesant și inedit unghi din care abordezi longevitatea! Copiii sunt întotdeauna o binecuvântare dar longevitatea mult prea extinsă – știu și eu?

    • Tiberiu ezri commented on May 1, 2025 Reply

      Mersi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *