În fiecare an, Hanuca, cea mai veselă sărbătoare evreiască, este un prilej de bucurie, indiferent de vremea de afară, pentru evreii din oraş şi pentru prietenii lor neevrei şi, la acest edificiu al bucuriei, vine să adauge o cărămidă şi formaţia klezmer “MAZEL TOV”, prin programul pe care îl prezintă cu acest prilej.
În fiecare an, Hanuca, cea mai veselă sărbătoare evreiască, este un prilej de bucurie, indiferent de vremea de afară, pentru evreii din oraş şi pentru prietenii lor neevrei şi, la acest edificiu al bucuriei, vine să adauge o cărămidă şi formaţia klezmer “MAZEL TOV”, prin programul pe care îl prezintă cu acest prilej.
Cu mulţi ani în urmă, regretatul rabin Moses Rosen, a instituit aşa-numita “hanuchiadă”, un fel de pelerinaj al celor din conducerea centrală, pe la comunităţile evreieşti din ţară, în timpul celor 8 zile ale sărbătorii de Hanuca.
Anul acesta, unul bogat în ieşiri la rampă ale formaţiei “MAZEL TOV”, a culminat cu propria ei “hanuchiadă”, în însoritele zile ale începutului de decembrie..
Începutul s-a făcut la Bistriţa, acolo fiind, de fapt,al cincilea an în care formaţia cântă de Hanuca şi nu numai, datorită inimosului tandem Fredi Deac, preşedintele Comunităţii Evreilor din Bistriţa şi Gavrilă Ţărmure, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură din Bistriţa, sprijinit şi de autorităţile locale .
Concert în sinagoga din Bistrita
În splendida sinagogă, minunat restaurată, plină cu bistriţeni – prea puţini dintre ei evrei (doar 19 au mai rămas ) şi alţii, veniţi din împrejurimi, Prim rabinul României, Rafael Shaffer, a aprins cea de a şasea lumânare de Hanuca . Sărbătoarea a continuat cu binecuvântări şi discursuri, urmate de acordurile vesele ale cântecelor de hanuca, ale pieselor instrumentale klezmer şi ale celorlalte cântece în ebraică şi idiş .,interpretate de “MAZEL TOV”, spre încântarea publicului, care s-a lăsat antrenat în susţinerea ritmului, alături de klezmeri, prin aplauze la scenă deschisă.
( Nota redactiei: Secvente din Concertul de Hanuka, susţinut de Formaţia Mazel Tov din 2011, tot la Bistrita, puteti sa-l vedeti si sa-l ascultati aici https://www.youtube.com/watch?v=JAx6-AIioSI&feature=c4-overview&list=UUW2zeGdm-y0ig8-ZP7WBlow)
A urmat Clujul, într-o sinagogă arhiplină, cum demult nu a mai fost ; după amplul program de cântece de hanuca prezentat de corul comunităţii, formaţia “MAZEL TOV”, încheind seara, a adus în faţa auditoriului un buchet de cântece vesele de hanuca şi altele, unele în primă audiţie în acest context, precum şi piese instrumentale, reuşind să electrizeze publicul prin miniconcertul său.
Ultima seară de Hanuca, formaţia klezmer a petrecut-o la Arad, oraşul care a avut parte, cu această ocazie, de două premiere : formaţia “MAZEL TOV” era pentru prima dată în Arad şi, lumânările de Hanuca s-au aprins în această ultimă seară – din iniţiativa preşedintelui Comunităţii Evreilor din Arad, Ionel Schlesinger, secondat de autorităţile locale – nu la templu, ci la Palatul Cultural, pentru întreg oraşul .
Concert la Palatul Culturii Arad
Lumânările groase din impozanta hanuchie ( sfeşnicul cu 8 braţe ) cât un stat de om, adusă de la templu şi aşezată pe scena sălii filarmonicii, au ars, împrăştiind lumina, cu flăcările pâlpâind jucăuşe , în ritmul muzicii, până aproape de sfârşitul concertului .
Publicul concertului de la Arad
Publicul a fredonat alături de soliştii Sulamita Socea şi Emanuel Pusztai tradiţionalele cântece de hanuca şi alte îndrăgite cântece idiş şi ebraice şi a fremătat la piesele instrumentale care au încălzit atmosfera, răsplătind cu îndelungi aplauze efortul artiştilor din ale căror instrumente s-au revărsat acordurile, când mângâietoare, când electrizante, ale muzicii .
La rândul lui, publicul arădean, aproape 500 de suflete, evrei şi neevrei, care au umplut sala până la refuz, a fost tratat, după spectacol, cu tradiţionale « sufganiot », gogoşi dulci de hanuca, pregătite de cei din Comunitatea evreilor ., gazdele evenimentului.
Protagoniştii programului : Vasile Socea, dirijorul formaţiei, cu vioara, Mircea Hodrea cu clarinetul, Emanuel Pusztai la pian, Marius Moldovan cu acordeonul, Cristian Goia la contrabass, Antonella Filip la percuţie şi Sulamita Socea cu tamburina, membri formaţiei klezmer “MAZEL TOV”, prima formaţie de acest gen din ţară, de după război, înfiinţată în februarie 2002, sub egida Comunităţii evreilor din Cluj, la iniţiativa profesorului Vasile Socea, au demonstrat din nou, la toate aceste concerte, bucuria trăirii muzicii, bucurie ce cobora de pe scenă în sală şi făcea cale întoarsă din sală pe sceană, spre încântarea tuturor, interpreţi şi spectatori . Aşadar, Hanuca a trecut, dar lumina din ochii şi sufletul oamenilor a rămas, ca şi muzica ce a adus cu ea bucuria de a trăi şi sperăm că aceste concerte de Hanuca, susţinute de formaţia klezmer “MAZEL TOV” din Cluj, vor rămâne în amintirea şi inima oamenilor ca o îngemănare a luminii cu muzica .