Irina Markovits: CUM RECICLEZI o ŢINUTĂ “de OCAZIE”

Nu sunt adepta rochiilor de ocazie, oricât de frumoase, glam, strălucitoare sau romantice ar fi. Dacă le vei purta o singură dată, preţul lor nu este justificabil pentru garderoba ta. În schimb, dacă eşti genul a cărei agendă geme de activităţi mondene, premiere, gale, vernisaje, cocktailuri şi nunţi, discuţia se schimbă. Totuşi este de preferat să construim ţinutele, plecând de la premisa purtării lor repetate, a reinterpretării şi reciclării lor.

Nu sunt adepta rochiilor de ocazie, oricât de frumoase, glam, strălucitoare sau romantice ar fi. Dacă le vei purta o singură dată, preţul lor nu este justificabil pentru garderoba ta. În schimb, dacă eşti genul a cărei agendă geme de activităţi mondene, premiere, gale, vernisaje, cocktailuri şi nunţi, discuţia se schimbă. Totuşi este de preferat să construim ţinutele, plecând de la premisa purtării lor repetate, a reinterpretării şi reciclării lor

Dialogul şi justificarea cheltuielii sunt cu atât mai diferite în cazul rochiilor de mireasă: le purtam o singură zi şi cu adevărat o singură dată, şi suntem dispuse să cheltuim (aproape) oricât. Sau cel puţin aşa era situaţia până de curând.

Am început să întâlnesc viitoare mirese pragmatice, care pleacă în căutarea rochiilor – pentru cununia civilă şi pentru uniunea religioasă – cu gândul de a le recicla. Unele caută în avans site-uri şi boutique-uri care închiriază, contra unei sume, rochia de mireasă. Altele se gândesc să le transforme: să le scurteze, să elimine un strat de voal, să descoasă perlele sau dantelă, să înlocuiască bretelele sau mânecile, să le vopsească la un atelier specializat… Pot să înţeleg pragmatismul şi socotelile, dar uneori par o soluţie care elimină emoţiile şi romantismul asociate acelei rochii unice.

Pe de altă parte, atunci când suntem doar simple invitate – la o nuntă, un botez, un cocktail, o recepţie organizată de firma pentru care lucrăm – ,   este de preferat să construim ţinutele, plecând de la premisa purtării lor repetate, a reinterpretării şi reciclării lor. De pildă…

Cum reciclăm o rochie de ocazie

Ies din discuție rochiile somptuoase de seară, lungi până  în pământ, acoperite de dantelării, pene, cristale şi broderii, cu decupaje multiple sau transparente, cu fronseuri sau drapaje, bref orice model complicat. Ma refer aici la modele de rochii semi-festive, cu linii simple şi un aspect neinzorzonat. Efectul “de seara” este dat fie de textura şi tipul materialului (dantela, matase), fie de anumite detalii ale modelului.

In versiune de ceremonie, cea mai la indemana optiune este sa asortam rochia simpla (eu am folosit ideea unei rochii bleumarin, în locul unei little black dress, va invit sa va puneti imaginatia la lucru) unei perechi de escarpeni bej-nud din lac, unor sandale metalizate sau colorate, sau sa folosim incaltamintea drept punct focal: alegem o pereche de sandale glam, show-off, spectaculoase, asa nimeni nu isi va aminti rochia!

Adaugam bijuterii: un colier lung în care se intrepatrund zale netede aurii, argintii şi negre daca stim ce se poarta în acest sezon sau un colier statement cu cristale daca tinem la moda sezonului trecut, cercei supradimensionati la fel de stralucitori, una sau doua bratari-manseta sau un set de 7-8 bratari fine, poate o curea metalica. Suplimentar: o minaudiere sau un plic, machiajul special ales si, pentru cele care isi doresc cu adevarat sa fie elegante, pe umeri un mantou de vara. Voila, e momentul sa felicitati mirii!

In versiune de zi şi de saptamana, renuntam la orice fel de accesorii stralucitoare şi la incaltamintea glam. Coboram cu picioarele pe pamant: a se citi, incaltam o pereche de escarpeni colorati cu toc de 6-7 cm sau niste sandale cu talpa ortopedica. Optam pentru bijuterii fantezie (pot fi colorate dar de dimensiuni medii) şi inlocuim plicul cu o geanta de umar, din piele sau material textil. Daca ploua sau e racoare dimineata, suplimentam cu o geaca din denim sau un cardigan usor. Hai, la treaba!

Cum reciclam un sacou de seară

Cum nu stiati ca exista asa ceva? Smokingul negru sau alb, sacoul din dantela sau din brocart… Este ales, de cele mai multe ori, de catre femeile a caror feminitate cere minimalism, iar sacoul le confera un aer androgin, suprem rafinat.

In versiune de seara, purtam smokingul sau sacoul ultra-elegant cu o bustiera la fel de eleganta sau cu o bluza tuxedo reinterpretata (nu vrem sa aratam chiar ca un barbat în tinuta de ceremonie!), cu pantaloni fluizi sau tigareta cu vipusca, peste o salopeta prinsa usor pe umeri cu bretele subtiri, sau chiar cu o fusta maxi cu trena. Stilul androgin cere fie sa prindem parul intr-un coc strans bine sau, imitand colectiile Gucci şi Saint Laurent, facandu-ne o carare laterale şi pieptanandu-ne parul în bucle mari, ordonate. Smokey eyes, evident. Apoi este suficienta o bratara aurie lata, complet lipsita de ornamente, ca o fasie de metal. Nici nu mai e nevoie sa spun ca intreaga tinuta se bazeaza pe jocul de alb şi negru, atat.

In versiune de zi, pastram sacoul, dar eliminam “decorul” şi simplificam silueta. Putem purta un tricou alb sau gri şi un jeans (alb, bleu, albastru) sau o fusta oarecare, sandale cu toc gros şi jos sau escarpeni cu toc kitten, folosim husa din piele a tabletei pe post de plic, ajustam machiajul, pentru a fi cat mai natural. Coafura rezista pentru o zi intreaga de sedinte, la fel şi tinuta…

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *