Dincolo de amintiri. A fost odată Monica Şurtea

Răzbate o privire dinspre două ape, aparent limpezi, îndată tulburate de o suflare, un cuvânt, fuga unui gând. La casa acestor ochi, adânci cât lacurile ademenitor-înșelătoare ascunse-n munți, am petrecut anii dintâi ai copilăriei, am mâncat cele mai bune prăjituri și am fost atrași de cele cele mai ispititoare jucării, viu colorate, de la miniaturi în sticlă, la fantasmagorice castele de carton.

Singură la părinți și dornică de tovărășie, Monica Șurtea își împărtășea cu generozitate ”grădina zoologică” din pluș, păpușile de porțelan, elefănțeii sculptați în humă sau plastic, rățuștele măcăitoare și câinii cu lătrat mecanic. Așa a început totul, pe o stradă din vecinătatea Cimitirului Central. Și tot acolo, la același cimitir, avea să se sfârșească.

Părinții noștri, colegi fiind, se împrieteniseră. În bezmeticii ani staliniști, când mulți dispăreau peste noapte, bucuria copiilor îi lumina și pe ei. Puținul timp liber îl acordau copiilor mergând în excursii sau în vizite reciproce. Monica Șurtea a fost de pe atunci de o rară generozitate. Copil unic, dar fără mofturi, o încânta orice, punea mereu întrebări și n-o mulțumeau răspunsurile simple, pe înțelesul ”celor mici”. Citea dinaintea vremii de școală. Apoi își nota eventualele nedumeriri, pe care le prezenta părinților ei sau prietenilor. Înghițea din ochi cuvintele, toate! Era hulpavă de scrijelitul vorbelor, intrigată ori fermecată de înțelesul lor ascuns.

Schimbam între noi cărți, peste ele și printre ele ne împărtășeam deliciile ori caznele lentei maturizări ale unor tinere bien rangées. Nu aveam gusturi identice, dar ne-a folosit diferența de opinii pe care am dezvoltat-o de-a lungul anilor de liceu, până la capăt.

Monica Șurtea s-a dovedit, de timpuriu, talentată. Înzestrată pentru scris și studiul aplicat înspre analiza scrisului. A fost deîndată cooptată în revista Liceului, botezată în cinstirea lui Brâncuși: Coloana. Acolo s-au ”exhibat” spirite de frondă și perspectivă, adeverite în carierele ulterioare. Paginile Coloanei găzduiau poezie, multă, cu Monica Șurtea în frunte, apoi eseuri căznindu-se pe teme la modă dinafara țării, încercări de proză, inițieri în fotografie și grafică, etc.

Monica învăța foarte bine și trebuia să prezinte acasă cele mai înalte rezultate – ceea ce n-a împiedicat-o să colaboreze la revistele cultural-literare ale urbei: Steaua, Tribuna, Echinox, unde dobândise o luminoasă notorietate și o identic luminoasă amintire.

S-a pregătit pentru admiterea la Filologie. Concurența era acerbă. Cunoașterea limbilor străine era oficial încurajată, având perspective pe o mai largă plajă a activităților care să te scutească de noroiul satelor… Iar Monica Șurtea a reușit, cu brio. Doar că… efortul depus peste ani și-a impus vama. Monica s-a îmbolnăvit grav, a trebuit să întrerupă studiile mai bine de un an. La revenire a fost și mai productivă, parcă mai talentată, inspirată, dar… O vizitam adeseori după absolvire, în cocheta locuință de pe Str. Moților, deasupra curții vaste a Clinicii Pediatria I. Stăteam de vorbă cu orele și cafelele. Era lucidă, însă neîmpăcată: rătăciri sentimentale, descoperirea unor adevăruri tăinuite în familie pe un fond de o labilă sensibilitate au marcat-o nefast.

Ceea ce mărturisesc azi, surprinsă fiind de observația unei prietene, e neuitarea, perenitatea memoriei marcate de o ființă-astru, care traversează banalitatea trudnică a zilelor.

Monica Șurtea n-a ajuns să trăiască eliberarea, democrația – câtă este! Monica Șurtea s-a născut liberă în cuget și talent, în stilul vieții pe care și-a ales-o și a morții pe care și-a asumat-o.

Monica Gheț

11 decembrie 2022

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

8 Comments

  • Radu Matis commented on December 17, 2022 Reply

    Monica Surtea a lasat o impresie puternica celor care am cunoscut-o in anii de liceu-Balcescu.Am fost coleg de clasa cu fratele dvs,Dan si mi-ar face placere sa primesc informatii despre el.

  • Eva Grosz commented on December 15, 2022 Reply

    D-nei Monica Gheț : scrisul Dvs atinge sufletul cititorului . Poate pentrucă , fiecare dintre noi are o amintire asemănătoare sau tot atât de intensă .
    Transmiterea unui sentiment uman, comun cititorilor este cheia talentului de a scrie .

  • JOHANAN VASS commented on December 15, 2022 Reply

    CU UN TALENT LITERAR DE EXCEPTIE ATI FACUT PORTRETUL TRAGIC AL MONICAI SURTEA.IMI ADUC AMINTE DE DINSA CANDI ERA BIBLIOTECARA SI-MI RECOMANDA CELE MAI BUNE CARTI.TATAL EI MI-A FOST PROFESOR DE O.R.L.SI FACEA UN CURS INTERESANT DESPRE LEGATURA INTRE O.R.L. SI STOMATOLOGIE.ASTEPTAM IN CONTINUARE SCRIERILE DVS PORTRETE MEMORII.CARE ADUC UN VINT NOU IN REVISTA.

    • Veronica Rozenberg commented on December 15, 2022 Reply

      Din nou senzatia, fantasitica, pentru mine. cel putin, a lumii – THE WORLD – ca un
      Ghesher tzar meod, sau in traducere Lumea este un pod ingust,
      care leaga oamenii si sufletele.
      Uneori si pe noi, aflati, ici si colo, la capetele acestui pod.

  • Veronica Rozenberg commented on December 15, 2022 Reply

    Dnă Monica Gheţ, păreţi a fi un nou talent care cinsteşte această revistă. Vă doresc Bun Venit şi de asemenea, fie ca inspiraţia dvs pornită din inimă şi nostalgie, după cum arată ultimele povestiri, să vă lărgească oferta literară către cititorii revistei şi în viitor.
    Aţi făcut o incursiune în trecut cu sensibilitate şi regret, pentru acea prietenă dispărută înainte de vreme, şi aţi redat în cuvinte pătrunzătoare esenţa legăturii, care în ciuda scurgerii timpului, îşi păstrează perenitatea:

    “Ceea ce mărturisesc azi, surprinsă fiind de
    observația unei prietene, e neuitarea,
    perenitatea memoriei marcate de o ființă-astru,
    care traversează banalitatea trudnică a zilelor.”

    Veronica, cu simpatie 🙂

    • Veronica Rozenberg commented on December 15, 2022 Reply

      Şi mai mult decât atât, eraţi şi TIZE 🙂

      • Monica Ghet commented on December 15, 2022 Reply

        Da, Stimată Doamnă Rozenberg, așa este. Vă mulțumesc pentru frumoasele cuvinte în aprecierea Dvs. Întâmplător am colaborat mai bine de 20 ani la toate revistele culturale ale țării, și am scris 2 cărți plus contribuția în volume colective, traduceri etc.. M-am cam lăsat în ultimii ani. Varii motive, de sănătate în primul rând…Intenționez să vă dau ascultare și voi colabora pe mai departe la Baabel, de mi se va îngădui. Dragi salutări și gânduri faste pentru toate Sărbătorile.

  • Hava Oren commented on December 15, 2022 Reply

    Ce figură! Pare coborâtă printre noi dintr-o lume de basm. A fost un mare noroc să fiți prietena ei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *