NICOLAE KALLÓS

A publicat la rubrica Memoria

Profesorul Nicolae Kallós  s-a născut în noiembrie 1926, la Oradea, într-o familie evreiască, în care tatăl lui era angajat al comunității evreiești neologe din oraș. A învățat în orașul natal până înainte de deportarea în lagărele de exterminare, unde i-a pierit întreaga familie. La reîntoarcerea în țară a studiat filosofia la Universitatea Bolyai din Cluj,  unde a fost angajat din 1949 și a urmat o carieră rapid ascendentă, devenind conferențiar universitar în 1952. În 1959, cu ocazia unificării universităților Victor Babeș și Bolyai János, a fost numit șeful catedrei de filozofie-sociologie și ulterior a devenit doctor în filozofie și profesor. După 1990, a fost profesor consultant, calitate în care a condus lucrări de sociologie și politologie ale unor doctoranzi ai Universității Babeș-Bolyai…

A publicat la rubrica Memoria

 și a fost ales ca președinte al Comunității Evreilor din Cluj,  funcție pe care a dus-o la îndeplinire cu deosebită demnitate mai multe mandate.

 

Cunoscător al tradițiilor evreiești din propriile experiențe și prin educația primită din familie, părtaș al sorții milioanelor de evrei deportați, supraviețuitor al odioaselor lagăre de concentrare și combatant activ, membru al rezistenței evreiești de la Buchenwald, domnul Nicolae Kallós este un strălucit reprezentant al comunității evreiești clujene, care l-a onorat cu titlul de președinte de onoare. Scrierile lui ne inspiră respect prin autenticitatea celor relatate, prin claritatea exprimării, prin competența reflexiilor trecute prin filtrul lecturilor de filozofie și sociologie și prin capacitatea lui de a puncta esențialul.    

 

Maria Roth

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *