Andrea Ghţă: CEL MAI FRUMOS MĂRŢIŞOR

De ani de zile, în ultima seară de februarie, aştept cu emoţie mărţişoarele, aşa cum îşi aşteptau tinerele de odinioară cavalerii, la primul bal. După un ritual stabilit de-a lungul anilor, scot caseta în care păstrez mărţişoarele cele mai dragi încercând să alcătuiesc un top.

Ordinea se schimbă de la an la an, ca într-un cadril guvernat de capriciile sufletului meu. Rânduiesc leul de jad, lângă căprioara de argint cu mărgică de turcoaz, peştişorul emailat, lângă coşuleţul din argint aurit. Acesta din urmă l-am primit în anul logodnei noastre, dar ţin minte exact şi primul mărţişor primit în anul întâi de facultate, de la cel care avea să-mi fie bărbat. Un lănţişor de argint aurit pe care erau prinse: o potcoavă, un trifoi cu patru foi şi o inimioară.

Mărţişorul acela purtător de noroc s-a pierdut în primele zile însă, după cum avea să se dovedească, norocul se desprinsese de el. Mărţişoare din sticlă, piele, ceramică, pene, sârmă şi aţă; flori, hornari, puişori, steluţe şi multe, multe inimioare. Care să fi fost cel mai frumos mărţişor din toţi aceşti ani, de când suntem împreună? Cu siguranţă unul dintre cele confecţionate de Adi.

Inimioara de sidef (decupată dintr-un nasture) încrustată cu numele meu din argint? Medalionul dublu purtând în interior fotografia fiului nostru? Iniţialele noastre îngemănate? Am primit şi mărţişoare vesele (în anii cei mai sumbri) şi chiar unul cu totul inedit: interiorul unui ceas electronic – un bănuţ de sticlă pe care traseele circuitelor semănau cu nişte hieroglife. Fiecare mărţişor era însoţit de un răvaş cu câteva cuvinte de drag. A sosit ultima seară de februarie şi s-au deschis, iarăşi, uşile sălii de bal a Primăverii. Îi trec pragul cu emoţia nealterată a tinerei de odinioară (care sălăşluieşte în mine) şi-mi aştept cavalerul. Ştiu că astăzi voi primi cel mai frumos mărţişor.

Andrea Ghiţă

apărut în 2010, în publicaţia www.acum.tv

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

4 Comments

  • Veronica Rozenberg commented on March 2, 2023 Reply

    Superbă scriitură Andrea, îmi permit să cred că ai fost o femeie norocoasă, cel puţin în acea parte dinspre tinereţe, sper că şi după şi de asemenea sper sincer că până în zilele noastre. Mă bucur de bucuria ta, de talentul atât de variat de a observa, de a împărtăşi cu sinceritate şi de a scrie.

    Lună martie este luna mea, o iubesc, deşi cu trecerea anilor mai mult decât o iubesc, mă înfricoşează. Şi totuşi în curând, tot în această lună sper să am câteva surprise plăcute.

    Sper că şi acum, după 13 ani de la data la care ai primit “cel mai frumos” mărţişor, vei fi simţit încă odată momentul deschiderii porţilor balului şi vei fi primit din nou pe cel mai frumos mărţişor. Nu este el mărţişorul, cel mai frumos, acela care perpetuează frumoasa tradiţie a celor care se iubesc?

    • Andrea Ghiţă commented on March 2, 2023 Reply

      Mulţumesc. Îţi doresc mult succes în martie 2023.

  • Marina Zaharopol commented on March 1, 2023 Reply

    Happy “Martisor Day,” Andrea!
    E o traditie care imi lipseste aici, in SUA!

  • Eva Grosz commented on March 1, 2020 Reply

    Un obicei deosebit de frumos ! Bucuria mărțișorului și a primăverii frumos descrise.
    Mulțumim Andrea !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *