PROTESTUL FEDERAŢIEI COMUNITĂŢILOR EVREIEŞTI faţă de DISCURSUL NEGAŢIONIST ROSTIT în aula ACADEMIEI ROMÂNE

Publicăm textul scrisorii deputatului dr. Aurel Vainer, preşedintele FCER, adresată academicianului Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, în legătură cu discursul negaţionist rostit de istoricul Vladimir Iliescu în aula Academiei Române.

Publicăm textul scrisorii deputatului dr. Aurel Vainer, preşedintele FCER, adresată academicianului Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, în legătură cu discursul negaţionist rostit de istoricul Vladimir Iliescu în aula Academiei Române.

 

FEDERAŢIA COMUNITĂŢILOR EVREIEŞTI DIN ROMÂNIA – CULTUL MOZAIC

CABINET PREŞEDINTE

 

 

 

Academia Română

Domnului Academician Prof. Univ. Dr.

Ionel Haiduc, Preşedinte

 

Stimate Dle. Președinte,

Cu gândurile de bine și de prietenie pe care le am față de Conducerea Academiei Române si față de dumneavoastră, ca Președinte al celui mai înalt for științific al țării, îmi iau permisiunea, în calitatea de Președinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România și de Deputat în Parlamentul României, de a-mi exprima insatisfacția totală față de opiniile tranșante, expuse de dl. Vladimir Iliescu în Aula Academiei Române, la 14 februarie 2013, cu ocazia lansării celor două volume din “Enciclopedia regimului comunist”.

În fapt, vorbitorul a negat, în mod clar, importanta si semnificatia Holocaustului din România, minimalizând suferintele populației evreieşti, din anii 1941 – 1944, pe cuprinsul țării noastre.

Este de neînțeles cum poate susţine un om că această exterminare, a 120 mii de evrei, ființe umane ca şi domnia sa, victime ale acelor vremuri de tristă amintire, nu poate fi considerată ca aparținând Holocaustului din România.

În acest sens, îmi permit să reamintesc faptul că în Legea nr. 107/2006, în vigoare, se prevede că “prin Holocaust se înţelege persecuţia sistematică sprijinită de stat şi anihilarea evreilor europeni de către Germania nazistă, precum şi de aliaţii şi colaboratorii săi din perioada 1933-1945. De asemenea, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, o parte din populaţia roma a fost supusă deportării şi anihilării.”

În consecință, Stimate Domnule Președinte, consider că este de datoria Conducerii Academiei Române să ia o atitudine de detașare totală față de afirmaţiile sustinute de dl. Vladimir Iliescu.

Spre exemplu, din numărul total al populației evreiești, trăitoare la Cernăuti în acei ani, doar aproximativ o treime a fost salvată, prin acțiunea atât de îndrăzneață și umană a Primarului Traian Popovici, căruia Institutul Yad Vashem i-a acordat distincția de Drept între Popoare. Dacă ar fi să ne referim doar la acest fapt, rezultă că celelalte două treimi (circa 25-26 mii de oameni) au pierit în timpul regimului Ion Antonescu.

Apelez la dumneavoastră, Stimate Domnule Președinte, solicitându-vă o poziție clară față de situația creată.

Cu înalt respect și deosebită considerație,

Preşedinte

Dr. Aurel Vainer – Deputat

 

 

 

Editori Baabel

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *