George Farkas: INVITAŢIE la DANS

În mod oarecum excepţional, următoarea întâlnire a delegaţilor Congresului Mondial Evreiesc va avea loc la Budapesta in luna mai a acestui an. Iniţiativa de a organiza evenimentul tocmai in capitala Ungariei, considerată de mulţi comentatori şi capitala a antisemitismului european, trebuie privită ca un simbol al solidarităţii cu comunitatea evreilor din această ţară,

 

 

În mod oarecum excepţional, următoarea întâlnire a delegaţilor Congresului Mondial Evreiesc va avea loc la Budapesta in luna mai a acestui an. Iniţiativa de a organiza evenimentul tocmai in capitala Ungariei, considerată de mulţi comentatori şi capitala a antisemitismului european, trebuie privită ca un simbol al solidarităţii cu comunitatea evreilor din această ţară,despre care Peter Feldmajer,preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din Ungaria, a afirmat recent că ,,în ultimii ani a fost expusă la numeroase şi agresive atacuri”.

Prezent la eveniment (cel puţin conform versiunilor la zi) va fi şi premierul ungar Viktor Orbán, invitaţia fiind semnată de însuşi Ronald Lauder, preşedintele Congresului, care ,într-un interviu acordat cotidianului Suddeutsche Zeitung afirma că activitatea lui Orbán pare să fie dovada faptului că – cel pe care l-a considerat cândva un luptător pentru ocrotirea drepturilor omului şi un apărător al democraţiei – a devenit cu timpul unul dintre ideologii de seamă ai naţionalismului.

Există oare motive suficient de întemeiate pentru a ne convinge că putem spera într-o ameliorare a situaţiei evreilor din Ungaria?

Cazul,,Jobbik” este, din păcate, bine cunoscut, iar declaraţiile membrilor şi adepţilor acestui partid de extremă dreaptă – născut şi devenit popular sub aripa ocrotitoare a lui Viktor Orbán – idei exprimate în mod cât se poate de categoric, sunt primite cu un entuziasm urât mirositor de către o bună parte a populaţiei. Înjurăturile şi ameninţările la adresa romilor sunt scandate pe acelaşi ton cu cele adresate evreilor, iar cei care neagă cu încăpăţânare Holocaustul se bucură de o credibilitate ,,remarcabilă”.

Cu toate că negarea Holocaustului a fost declarată încălcare a legii încă în 2010, pedepsele nu par să-i convingă pe adepţii acestui gen de teze să renunţe la ele. Unul dintre ei a fost ,,condamnat” recent la trei vizite la Muzeul Holocaustului din Budapesta şi la câte o călătorie la Auschwitz şi Yad Vashem.

Cu tot respectul faţă de îndoielile celor mai sceptici dintre noi, decizia Congresului Evreiesc Mondial de a-l invita pe Orbán la sesiunea din mai 2013 trebuie binecuvântată. În conformitate cu declaraţia pronunţată cu ocazia inaugurării, din august 1936 a acestui important organ, misiunea de baza a Congresului este de a servi drept ,,braţ diplomatic al poporului evreu în relaţiile sale cu restul lumii”. Sediul organizaţiei se află la New-York, cu reprezentanţe la Ierusalim, Bruxelles, Buenos Aires, Paris, Geneva şi Moscova.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *