George Farkas: RAOUL WALLENBERG – CETĂŢEAN de ONOARE al AUSTRALIEI

În 6 mai 2013, la Canberra, primul ministru australian Julia Gillard i-a conferit lui Raoul Wallenberg primul titlu de Cetăţean de onoare din istoria Australiei. Potrivit premierului acest act este ”expresia profundei gratitudini pentru tot ce a avut de câştigat naţiunea australiană atunci când mulţi dintre cei salvaţi de Wallenberg au debarcat pe ţărmurile noastre”.

 

 

În cadrul unei ceremonii care a avut loc în 6 mai, la Canberra, primul ministru australian Julia Gillard i-a conferit lui Raoul Wallenberg primul titlu de Cetăţean de onoare din istoria Australiei.

Wallenberg n-a călcat niciodată pe pământ australian şi, probabil, nu sunt multi tineri locuitori ai îndepărtatului continent care au auzit vreodată despre curajul şi omenia legendarului diplomat suedez, salvator a mii de evrei din Budapesta, în timpul Holocaustului. După cum destul de puţini tineri suedezi cunosc activitatea salvatoare a lui Wallenberg.

Julia Gillard a definit hotărârea drept ”expresie a profundei gratitudini pentru tot ce a avut de câştigat naţiunea australiană atunci când mulţi dintre cei salvaţi de Wallenberg au debarcat pe ţărmurile noastre”.

Remarca primului ministru australian face parte dintr-o categorie , din nenorocire , aflata într-un uriaş pericol de dispariţie, chiar dacă Wallenberg a mai fost onorat, post-mortem, cu titlul amintit: in S.U.A, Israel,Ungaria şi Canada.

”In timp ce ultimii eroi ai celui de al Doilea Razboi Mondial sunt pe cale de a ne părăsi, este vital, imperativ, să păstrăm vie memoria şi exemplul unor persoane de genul lui Raoul Wallenberg”, a mai spus primul ministru australian, în cuvântarea rostită la ceremonie.

La sărbătorire a participat şi prof.Frank Wajda, chirurg australian de renume mondial, care în anii copilăriei a fost salvat de Wallenberg în ultima clipă înainte de deportare. ”Îi datorez Australiei tot ce am reuşit să fac de-a lungul existenţei mele, dar viaţa mi-o datorez lui Raoul Wallenberg”, a declarat Prof.Wajda într-un interviu recent transmis de ABC.

În versiunea oficială a raportului legat de dispariţia diplomatului suedez,autorităţile sovietice susţineau că Wallenberg a murit în închisoare, în urma unui infarct cardiac,intervenit în ziua de 17 iulie 1947.

La vernisajul unei expoziţii organizate anul trecut la Muzeul Naţional din Budapesta, cu ocazia împlinirii unui secol de la naşterea lui Raoul Wallenberg, ministrul de externe suedez Carl Bildt a dezvăluit amănunte legate de o nouă încercare de elucidare a misterului dispariţiei lui Wallenberg, bazată pe nişte documente proaspăt descoperite.

Wallenberg a fost declarat, de Statul Israel, ,,Drept al Popoarelor”

                                                                                                                              

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *