Irina Markovits: SĂ MĂ TUND SAU NU?

O mare parte din lumea feminină – şi nu neaparat din modă – a trecut la părul scurt. Splendoarea de Daria Werbowy, pentru coperta Vogue din septembrie anul trecut. Lena Dunham, mai radical, dar atât de drăguţă cu tunsoarea à la garçonne. Karlie Kloss şi Catherine McNeil, care au trecut de la o coama bogată la un carré dezordonat, dar mai feminin şi mai natural decât orice păr lung cu extensii. Audrey Tautou şi Natalie Portman, preferatele mele, Emma Watson, Anne Hathaway, Michelle Williams şamd.

 Baudelaire are un poem despre părul iubitei lui, despre ale ei “plete peste umeri în valuri răspândite” şi al său “năvalnic parfum. dulceag şi greu”. în părul ei găseşte “Asia moleşită şi Africa-nfocată, o lume de departe, pierdută, moarte-aproape”, acolo este al său “port sonor în care sufletul visează, sorbind din plin culoare şi sunet şi parfum”. Ca orice poet îndrăgostit, îşi doreste ca “mereu! de-a pururi! mâna se va grăbi să pună în coama ta podoabe de perlă şi rubin”

Acesta a fost al treilea lucru la care m-am gândit după ce am văzut reclama Louis Vuitton pentru A/W 2012. Nu, nu m-a interesat geanta purtată de Arizona Muse, deşi am remarcat-o. Nici Gioconda – am văzut-o în realitate şi e dezamăgitor de mică (mă aşteptam la o pânză de dimensiuni rubensiene*).

Privirea mi-a fost atrasă de valurile de păr ondulat – scurt, dar bogat, formidabil,seducător, un păr prin care doreşti să îţi treci degetele iar şi iar. şi , pentru o clipa, m-am gândit să mă tund la fel. Să o fac sau să nu o fac? A fost o mini-dezbatere cu mine însămi, pe care am tratat-o cu seriozitate metafizică şi cu o listă de argumente pro şi contra.

DA, pentru că…

... pare să fie o nouă modă, asumata de femei frumoase şi “cu substanţă”, nu de către cele “de carton”.

O mare parte din lumea feminină – şi nu neaparat din modă – a trecut la părul scurt. Splendoarea de Daria Werbowy, pentru coperta Vogue din septembrie anul trecut. Lena Dunham, mai radical, dar atât de drăguţă cu tunsoarea à la garçonne. Karlie Kloss şi Catherine McNeil, care au trecut de la o coama bogată la un carré dezordonat, dar mai feminin şi mai natural decât orice păr lung cu extensii. Audrey Tautou şi Natalie Portman, preferatele mele, Emma Watson, Anne Hathaway, Michelle Williams şamd.

… toate femeile style icon au avut, la un moment dat, părul tuns scurt.

Charlotte Rampling este magnifică, în pictorialul pentru revista italiana Io Donna: îmbrăcată în alb şi negru, în pantaloni, aşezată într-o poziţie masculină. Singurul ei atribut feminin este părul. Alături de ea, Ines de la Fressange, Babe Paley, Miuccia Prada, Audrey Hepburn, Catherine Deneuve.

NU, pentru că…

… feminitatea este încă asociata părului lung.

Port frecvent jeansi şi cămăşi foarte şi mple. Nu am fost niciodată confundată cu un băiat şi sunt departe de a avea un stil androgin. De ce să schimb?

… e de vina Yves Saint Laurent.

În vara asta, se presupune că vom purta toate palarii cu boruri mari. Aşa a decis Hedi Slimane. Nu se potrivesc cu părul scurt.

… vreau să încerc alte lucruri.

Nu sunt deloc îndrazneaţă cu coafura mea. Îmi schimb rar şi cu discreţie nuanţarea părului. Însă în vara asta, în loc să îmi tund dramatic părul, voi încerca una dintre noile tendinţe din hair-styling: nuanţarea ombré.

Celor dintre voi care aveţi chef de o schimbare vizibilă, dar nu brutală, le lansez aceeaşi invitaţie: încercaţi acum sau niciodată o nouă tendinţă – că e decolorarea ombré, că e varianta tye & dye… E momentul să treceţi pe la coafor, să vă scurtaţi vârfurile, să vă îngrijiţi puţin pletele. Poate un poet vă va dedica o poezie, la fel de frumoasă ca cea a lui Baudelaire. Sau poate nu, dar trecându-vă mâna prin păr, veţi redescoperi un gest de feminitate şi seducţie…

PS: în caz ca va intrebati care a fost al doilea lucru la care m-am gandit dupa ce am vazut reclama LV şi motivul principal pentru care (inca) nu ma tund scurt. De saptamana aceasta incep sa testez, timp de 90 de zile, noul Neogenic Vichy cu stemoxidina 5%, un tratament revolutionar de reinnoire capilara. în termeni stiintifici, Neogenic ajuta la regenerarea foliculilor firelor de par şi la redensificarea parului, fara a fi o şi mpla tratare localizata. în limbaj obisnuit, asta inseamna ca dupa 3 luni de utilizare, parul devine mai des, apar fire de par noi şi rezistente. Cum sa ma tund scurt, cand tocmai mi s-a promis par mai bogat?

*aici fac o acolada: nu e un joc de cuvinte şi nu incerc sa fac legatura cu femeile voluptos-planturoase pictate de el, ci de dimensiunea fizica, enorma a tablourilor lui. Unele au 7-8 metri inaltime)

Surse foto: pinterest.com, louisvuitton.com, about.com

(preluare de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro_ )

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *