Daria Dascălu: AVENTURILE UNUI ESTET DENTAR

Domnul doctor citeşte articolul său preferat despre ,,arcul facial”, aparatul care dă poziţia optimă a dinţilor în gură, deci a masticaţiei bune şi a surâsului frumos. Păcat că trebuie să-ţi vinzi casa ca să ai arc facial ! Dl. Doctor zâmbeşte. Dacă ai garsonieră o vinzi. Dacă ai vilă, faci un împrumut la bancă, cumperi arc dentar facial, îţi iei şi altă aparatură performantă, faci lucrări senzaţionale şi plăteşti împrumutul, iar apoi lucrezi pentru time ! Dar dacă nu vin clienţi care să achite lucrări scumpe?!

 

 

Domnul doctor a căzut pe gânduri. Stă la începutul amiezii în cabinetul său de Estetică dentară, proaspăt reamenajat conform celor mai noi trenduri şi aşteptă programaţii care în mod îngrijorător întârzie. I-a permis tinerei sale asistente să lipsească pentru a-şi îngriji mama la o şedinţă de spa, plătită tot de cabinet. Afară plouă cu furie, tot cu găleata sau mai degrabă cu căţei şi pisici cum îi place să spună domnului doctor care agreează termenii anglo-americani de tipul mock up, vax up, drift in, ca urmare a numeroaselor sale cursuri de perfecţionare. Nu degreaba pe biroul anticamerei se lăfăie o poză cu ’mocking bird. Ora de bleaching ( albirea dinţilor) a frumoasei top model a trecut de mult. Acum e vremea pentru directorul de vânzări cu faţă tare, dar nici ţipenie ! Supărat domnul doctor se uită la ceas: acum fetiţa lui e la ora de geometrie unde nu excelează. deşi fac lecţiile împreună de la începutul trimestrului, iar domnul doctor a fost premiat la matematică în copilărie (desigur fetiţa seamănă cu mama şi bunicile ei umaniste).

Domnul doctor citeşte articolul său preferat despre ,,arcul facial”, aparatul care dă poziţia optimă a dinţilor în gură, deci a masticaţiei bune şi a surâsului frumos. Păcat că trebuie să-ţi vinzi casa ca să ai arc facial ! Dl. Doctor zâmbeşte. Dacă ai garsonieră o vinzi. Dacă ai vilă, faci un împrumut la bancă, cumperi arc dentar facial, îţi iei şi altă aparatură performantă, faci lucrări senzaţionale şi plăteşti împrumutul, iar apoi lucrezi pentru time ! Dar dacă nu vin clienţi care să achite lucrări scumpe?! Oricum în clinicile universitare există aparate computerizate superioare arcului facial… Pe deasupra, acolo se fac lucrări de înalt nivel şi multă filosofie, existând numeroase subvenţii, iar câte o zi ploioasă fără pacienţi nu creează panică.

Un ciocănit energic, intră un adolescent solid, cu capul ca o pară, cu un bandaj murdar înconjurându-i fruntea. ,,Dă-mi de pomană !“ ,,Du-te la muncă !” ,,Nimeni nu mă ia !“ ,,Mătură-mi scările şi îţi dau 5 lei !“ ,,Dar plouă, 10 lei !“ ,,5 sau nimic şi ia mâna de pe preş!“ ,, La naiba zgârcitule !“ Doctorul deschide uşa sălii de aşteptare, să-şi supravegheze mai bine terenul. Nu apucă să se plictisească. ,, Dom’ doctor, am venit cu ghiocul !“ ,, Nu am trebuinţă !“ ,,Hai că-ţi fac reducere!“ ,,Nu! “ ,, Ştiu descântece!“ ,,Nu!“   ,,Fă-mi o plombă pe gratis !“ ,,Nu! “ ,, Ştiu cântece de ruşine!“ ,, Du-te în altă parte!“ ,,Ce zgârcit eşti!“ Uşă trântită, dar redeschisă imediat ,,Cumpăraţi CD-urile bune !“ ,,Aici se ascultă Mozart, R. Cleidermann şi Gh. Iovu, ai aşa ceva ?“ „Am altele mai bune !“ ,,Nu !“ ,, Pot să vin şi altă dată ?“ ,,Nu ?“ Uşă trântită.

Doctorul se gândeşte să încuie uşa de la intrare pentru siguranţă, dar a apărut un bărbat de 2 metri, de vreo 40 de ani, ras în cap, frate bun cu Orlich ocnaşul (coşmarul începătorilor). Am venit să-mi scoţi o măsea ! ,,Aici e cabinet de Estetică, noi punem“. ,,Dacă pui nu şti scoate ?“

,,Bineînţeles că ştiu, dar nu mă ocup în general cu asta“. ,,Dar cu ce te ocupi, ca văd ca stai, hai scoate-o şi terminăm povestea“. ,,De ce nu te duci la altcineva ?“ ,,Am mai fost în trei locuri azi şi zice că nu se leagă “. ,,De ce, ai baut oareşce sau erau domnişoare doctor ?“ ,,Şi una şi alta “. ,,La vârsta dumitale nu şti că nu e voie să vii băut la doctor ? “ ,,Am băut doar o votculiţă acum vre-o 5 ore pentru coraj !“ ,,Mă rog, e pe banii dumitale, ştii asta, 50 de lei !“ Doctorul se gândeşte că va face o anestezie şi o faptă bună. Zis şi făcut. Când să facă extracţia propriu-zisă, pacientul închide gura. ,,Te-ai răzgândit ? “ ,, Nu“ ,,Atunci deschide “. ,,Aşa se face cu gura deschisă “. ,,Lasă-mă să răsuflu“. ,,Răsuflă cu gura deschisă şi nu te zbate ! “. ,,Aşa-mi vine pe banii mei !“ ,,Nu mai striga că sperii lumea !“ ,,Care lume, că nu-i nimeni! “

Dl. Doctor nu e aşa de uşor de intimidat. Distrage atenţia pacientului spunând : Ce femeie frumoasă cu o sticlă în mână !“ ,,Orlich întinde gâtul curios, destul ca doctorul să strângă în cleşte dintele stricat şi cu câteva mişcări abile să-l îndepărteze împreună cu 3 pungi urâte de puroi. Estetul se gândeşte: ,,Îngerul meu, noroc că n-am rupt-o, nu că n-aşi fi îndepărtat-o în vreun ceas, dar Orlich n-avea de unde şti“. Doctorul pansează conştiincios plaga, dar pacientul se lasă moale alb ca varul. Doctorul îl stropeşte cu apă şi îl lasă în fotoliu. ,,Ai întârziat cu speriatul, suntem gata ! “ ,,Serios, ai scos-o pe cea bună ? “ ,, Am extras dintele stricat pe care l-ai avut, 50 de lei ! “ ,,Nu se poate mai ieftin pentru ceva aşa uşor ? “ ,,Ţi s-a părut uşor ? “ ,, Sunt asigurat ! “ ,,Poate eşti, dar nu la medicină dentară “. Orlich plăteşte şi pleacă.

Doctorul se gândeşte că e zi cu ghinion şi vrea să se ducă acasă, dar uşa se deschide şi apare o bătrână: ,,Sunt doamna Postelnicu, mi-am lucrat aici nişte proteze care mi s-au stricat!“ ,,Bună ziua, doamnă. Mi-aţi predat caligrafia acum 30 de ani. Nu eu v-am făcut lucrările şi reparaţiile se fac la laborator, dar în amintirea palmelor pe care mi le-aţi tras peste degete, am să încerc să remediez. Numai una e ruptă, dar se poate coapta, vă costă 50 de lei, de acord ? “ ,, Da.“ Doctorul face un model de ghips, lipeşte lucrarea, o tratează termic, o finisează discutând prieteneşte cu pacienta. ,,E bine ?“ întreabă încercând lucrarea. ,,Da.“ ,, Vi s-ar potrivi mai bine două lucrări noi. “ ,,Cât costă ? “ ,,Acum 50 de lei.“ ,,Nu se poate gratis ? “ ,, Nu. “ ,, Nici mai lesne?“ ,, Nu.“ Pacienta plăteşte şi subliniază acid: “ ,,Te spun mamei ! “ ,, Vă rog chiar ! “ Uşă trântită.

Dl. Doctor se pregăteşte să plece, dar uşa se deschide brusc şi apare o femeie între două vârste ! ,,Nu-i nimeni ?“ ,,Nici chiar eu !“ ,,Dom’doctor, am o treabă cu tine, vreau un mic împrumut !“ ,,Politica mea e să nu dau împrumut, să nu fac lucrări gratis, să nu pierd timpul !“ ,, Ei hai dom’doctor, ne cunoaştem de la Institutul de Chimie. “ ,,N-am lucrat niciodată acolo !“ ,,Spune-mi, băiatul meu e la liceu, cum poate câştiga mai bine ca stomatolog sau ca tehnician dentar ?“ Doctorul vrea să spună: ,,Având pacienţi ca tine, în nici un fel ! “ , dar ştie prea bine că n-are nici un rost să se întindă la vorbă şi spune: ,,În zilele noaste, ai oarecari şanse de câştig, dacă ai ambele pregătiri“. ,,Femeia pleacă decepţionată şi mai respectuoasă.

E zece seara şi domnul doctor e în sfârşit liber să se ducă acasă. A câştigat doar 100 de lei, a douăzecea parte din norma sa zilnică, având în vedere cheltuielile de 30.000 euro pentru dotarera cabinetului.

Altfel doctorul şi familia sa ar trebui să trăiască deosebit de frugal câteva zile. Pe noi, ca pacienţi, nu ne interesează meniul doctorului (în afara profilaxiei ), ci rezultatele activităţii sale şi timpul cât se păstrează… După o noapte liniştită, domnul doctor a luat micul dejun cu familia şi-a dus soţia la serviciu şi fetiţa la ora de educaţie fizică, apoi a vizitat laboratorul preferat, pentru a trece în revistă în ce stadiu se află diferite lucrări recomandate. A stat puţin de vorbă despre tehnicile CAD/CAM şi CEREC, (metode computerizate de edificare a lucrărilor), versus modelarea manuală, secret al lucrului artizanal. A plecat apoi spre cabinet. Nici nu-şi închipuia că norii negrii erau adunaţi deasupra capului său, prin intervenţia unor colegi invidioşi care-i ticluiseră reclamaţii la Inspecţia Sanitară şi alte foruri de control. E de mirare cum instituţii serioase, ca cele de control, dau curs reclamaţiilor despre obiective proaspăt renovate şi reutilate, vizitate de ei în ultimele două-trei luni. Probabil se plictisesc în birourile lor fără haz şi tânjesc după activitatea de teren. Dar Apollonia, sfânta protectoare a dentiştilor, are mult de lucru şi veghează ! Păcat că inspectorii şi majoritatea stomatologilor sunt atei! Două echipe de inspecţie s-au grăbit în maşinile lor de serviciu spre cabinetul estetului dentar. Într-o intersecţie periculoasă, datorită asfaltului umed şi nerespectării vitezei legale, cele două vehicule pline cu inspectori au suferit o coliziune frontală. Din fericire nimeni nu a suferit leziuni grave ! Ca prin minune, trei agenţi de la Poliţia Rutieră se aflau la faţa locului şi le-au cerut să folosescă etilo-testul tuturor celor care se revărsau din maşinile avariate (li s-au părut dubioşi cu comportamentul lor rebarbativ şi femeile antipatice fardate puternic şi părul vopsit în culori bizare. Inspectorii nefiind obişnuiţi să fie interogaţi şi să li se comande, a izbucnit o ceartă generală care s-a terminat la secţie.

Estetul a avut o zi fructuoasă de activitate, cu clienţii lui obişnuiţi, cu faţetări, reconstituiri frontale după metoda Vanini, albiri, lucrări ceramice… Privind la televizor acasă ştirile de la ora 11 noaptea, a văzut cu mirare nişte figuri bine cunoscute de el, vânzolindu-se într-o intersecţie de pe drumul spre cabinetul său, într-o discuţie aprinsă cu Poliţia. Noroc cu sfânta Apollonia !

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *