Irina Markovits: CU ce ne ÎNTOARCEM din VACANŢĂ?

“Cu nisip prin buzunarele blugilor, cu pielea bronzată şi sute de fotografii pe instagram”- asta am răspunde cam toate. Uneori, poate şi cu bagajele ceva mai pline decât erau la plecare. Nu-mi dau seama care este motivul pentru care vrem să aducem acasă nimicuri care ne vor aduce aminte de vacanţe… 

“Cu nisip prin buzunarele blugilor, cu pielea bronzată şi sute de fotografii pe instagram”- asta am răspunde cam toate. Uneori, poate şi cu bagajele ceva mai pline decât erau la plecare…Nu-mi dau seama care este motivul pentru care vrem să aducem acasă nimicuri care ne vor aduce aminte de vacanţe – mai ales de cele de vară! Dar le îndesăm în genţi, ne târguim pentru ele, le purtăm sau le afişăm o perioadă (la fel de scurtă, pe cât a fost vacanţa), ne umplem cu ele dulapurile şi sertarele… apoi uităm de ele. Până la vacanţa următoare.

Pierdem ore prin bazaruri şi târguri sub pretextul infuziei de cultură locală, ne holbam la tarabe şi mese pe care strălucesc bucăţi mici de oglinzi, cercei ieftini din alamă, pareouri strident colorate, mici obiecte de artizanat, grosier sculptate, condimente decolorate de soare, vechi de pe vremea lui Marco Polo şi a expeditiei lui în China. Înapoi la hotel, în ziua plecarii descoperim că avem excedent de kilograme (în bagaje, nu datorită meselor all în clusive!), iar suma cumpărăturilor inutile ar fi acoperit un tratament spa de 5 stele.

În vacanţă, pe plaja, am avut timp să mă gândesc la o scurtă lista, non-exhaustivă, a suvenirurilor din vacanţă care merită (sau nu) sp fie aduse acasa.

NU pentru: pălării imense şi sombrero-uri care vor sta pe un dulap şi pe care se va aşeza praful; kimono-uri şi cheongsamuri din poliester, djellabale cu broderii aurii şi cu pantaloni asortaţi, din vâscoză şifonată; saboţi incomozi sau flip-flops cu aplicaţii bling-bling; instrumente muzicale locale, vândute special pentru turisti, orice fel de obiect din lemn sculptat şi vopsit, din ceramică sau din orice material ieftin pe care îl vezi reprodus în mii de exemplare (de la Matrioshka, la halbe sau creioane de 2 metri lungime). Pe loc şi pe moment vom adora proaspăta achiziţie, dar tot ce are prea multă “culoare locala” va suporta greu tranziţia la urban. Excepţie face cazul în care amenjarea apartamentului are o notă orientală, sud-americană, africană…

DA pentru: pălării de paie care nu se demodează, o djellabah simpla din bumbac alb, o centură din piele brodată cu perle care se va asorta unui jeans simplu, unor babouches marocani din cea mai moale piele, un voal brodat de un trib tuareg, o bijuterie patinată, autentică. Piesele veritabile, nu “made în China” le veţi găsi mai rar, dar merită căutarea şi aşteptarea.

NU pentru: bijuteriile de vacanţă standard, pe care le găseşti în orice statiune turistică de lângă o plajă, din Croaţia până în sudul Franţei (brăţări late din metal dubios de care este lipită o imensă piatră turcoaz, coliere din coral “autentic”, cercei rotunzi imenşi în nuanţe fluo care “se potrivesc de minune cu pielea bronzata”.

DA pentru: mărunţişurile de 10 centime (brăţări împletite din piele sau şnururi textile, cochilii şi stele de mare), care vor prelungi puţin atmosfera de vacanţă. Dar şi acestea trebuie să dispară dupa o perioadă: brăţările se murdăresc, scoicile încep să miroasă…

NU pentru: genţile din pânză aspră, impletite din rafie sau dintr-un material dubios, al căror miros puternic se transferă pe imbracamine.

DA pentru: un săculeţ sau un portofel brodat, colorat, care poate juca rol de trusă de machiaj în geanta de zi, de oraş.

NU pentru: sare de mare colorată, sapunuri “naturale” sau săculeţele cu condimente multicolore, cumpărate într-un souk sau la o tarabă oarecare. Vă garantez că se vor decolora într-o lună şi la fel de repede îşi vor pierde aroma.

DA pentru: produse autentice, cumpărate în pieţe locale (nu în cele pentru turişti).

NU pentru: şervete şi seturi de masă, brodate sau pictate cu motive “prea” locale (ramuri de măslin, corpbii, buchete de levănţică), broaşte ţestoase sau ulcele pictate multicolor, măşti pe marginea cărora se vede lipiciul, ukulele sau un set de mini-tobe. Dezastru pentru orice sufragerie deştept aranjată, mega-kitsch şi oricum le poti folosi doar la o petrecere tematică…

DA pentru: şervete şi feţe de masă din dantelă albă, brodată manual (nu de maşina), o tagine autentică, un evantai din mătase.

NU pentru: suveniruri cumparate în ultimul minut în aeroport, pentru a-ti cheltui mărunţişul. Aici se încadreaza magneţii urâţi de frigider, monezi false, sticle din plastic umplute cu nisip în degradeuri de culori, steguleţe, coifuri sau scuturi din plastic, lumânări colorate, farfurii din metal cu o clădire-simbol reliefată, şepci şi tricouri cu I love Thailand sau Bob Marley…

Voi cu ce vă întoarceţi din vacanţe ( exotice sau nu)? Ce nu aţi cumpăra niciodată? Ce regretaţi că aţi cumpărat?

(preluat de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro)

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *