Andrea Ghiţă: „MONTZI” – o EXPOZIŢIE care NE APROPIE DE ROMI

Marţi, 10 septembrie, vernisajul expoziţiei artistei fotografe Roni ben Ari, din Israel, a umplut de lume sălile Muzeului Naţional de Artă din Cluj, de publicul atras de ineditul subiectului: romii transilvăneni văzuţi de o artistă fotografă din Israel, care a crescut ascultând poveştile mamei ei despre vecinii ei romi din Cluj.

 

 

De la stânga la dreapta: Crăciun Lăcătuş, cercetător ISPMN, Roni ben Ari şi Călin Stegerean, directorul Muzeului Naţional de Artă Cluj

Marţi, 10 septembrie, vernisajul expoziţiei artistei fotografe Roni ben Ari, din Israel, a umplut de lume sălile Muzeului Naţional de Artă din Cluj, de publicul atras de ineditul subiectului: romii transilvăneni văzuţi de o artistă fotografă din Israel, care a crescut ascultând poveştile mamei ei despre vecinii ei romi din Cluj.

Roni ben Ari a revenit pe plaiurile transilvănene de unde mama ei Margareta Schőnhaus (n. 1919, la Ileanda şi stabilită apoi la Cluj) Montzi (diminutiv Margareta ) plecase în 1940, cu un grup de tineri din Haşomer Haţair, salvându-se astfel de Holocaustul care avea să-i mistuie familia. A dus cu ea în Ţara veche Nouă amintirile Clujului, printre care se număra şi cea a vecinilor săi romi. Cântecele, dansurile şi chiar fustele înflorate s-au integrat în modul ei de viaţă, motiv pentru care i se spunea Ţiganca.

Margareta Schönhaus, după sosirea Palestina

Expoziţia lui Roni ben Ari n-a fost doar un omagiu adus memoriei mamei ei, ci a generat un proiect de studiu antropologic al diferitelor comunităţi de romi din Transilvania, realizat în colaborare cu Institutul pentru Studierea Minorităţilor Naţionale (ISPMN) sin Cluj, Asociaţia Ortodoxă Social-Misionară pentru Romi, Sfântu Moise Arapu” – reprezentate de Cărciun Lăcătuş, cercetător la ISPMN şi Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi (CRCR) Cluj, reprezentat de Florin Moisa, preşedinte executiv al acestei organizaţii şi Muzeul Naţional de Artă Cluj.

Roni ben Ari, în faţa uneia dintre fotografiile sale emblematice

Roni ben Ari (http://www.ronibenari.com/) autoarea mai multor proiecte interesante despre diferite comunităţi sociale din lume, a fost încântată de căldura şi ospitalitatea cu care au întâmpinat-o romii cărora le-a călcat pragul. Expoziţia itinerantă care va poposi şi în Israel reprezintă doar o parte din bogatul material fotografic alb negru şi color, reunit într-un album care ilustrează viaţa comunităţilor de romi din Transilvania.

Roni ben Ari povesteşte că acest proiect i-a deschis porţile unei comunităţi foarte puţin cunoscute şi adesea marginalizate la propriu şi la figurat, care are multe de împărtăşit societăţii şi îşi merită cu prisosinţă locul în înteriorul oraşeolor şi satelor, nu în afara lor, aşa cum se exprimă destul de multă lume, uneori chiar autorităţile.

Fotografia premiată la „The Worldwide Photography Gala

Artista mai spune că deşi trăiesc romi şi în Israel, a preferat să ilustreze documentar viaţa romilor din Transilvania, pentru că acest demers a apropiat-o mult şi de spiritul mamei ei, decedată cu câţiva ani în urmă.

Menţionăm că anul acesta Roni Ben-Ari a obţinut premiul întâi la competiţia „The Worldwide Photography Gala”, categoria „Culture and People”, cu câteva din lucrările cuprinse în expoziţia Montzi.

La vernisaj, atât artista cât şi colaboratorii ei şi-au împărtăşit impresiile pozitive lăsate de acest proiect, graficianul Călin Stegerean, directorul Muzeului Naţional de Artă Cluj, şi-a exprimat satisfacţia că expoziţia de fotografii a atras comunitatea romilor clujeni sub bolţile acestui institut de cultură.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *