Eva Galambos: TUNELUL GROAZEI

În urmă cu câteva zile, armata israeliană a descoperit un tunel care ducea din Gaza până în Israel şi al cărui scop era să faciliteze răpirile de militari sau organizări de atentate teroriste împotriva civililor pe teritoriul israelian. Construcţia recent descoperită, supranumită de ministrul israelian al apărării, Moshe Yaalon, “tunelul groazei” este mult mai sofisticată şi făcută după toate cerinţele militare.

În efervescenţa campaniei de zâmbete a Iranului care a cuceritOccidentul şi a diferitelor tratative din Orientul Mijlociu, despre care mulţi cred că vor soluţiona toate problemele, ţara care şi-a păstrat calmul, mai mult, a cerut precauţie, considerând că terorismul, sub cele mai diferite forme – de la bomba atomică până la răpiri de persoane, asasinate sau atentate, – nu şi-a epuizat posibilităţile, este Israelul.

Atât la ONU cât şi acasă în Israel, premierul Benjamin Netanyahu a atras atenţia asupra potenţialelor pericole, cerând măsuri sigure şi garanţii pentru orice fel de înţelegeri şi acorduri. Şi nu degeaba. În urmă cu câteva zile, armata israeliană a descoperit un tunel care ducea din Gaza până în Israel şi al cărui scop era să faciliteze răpirile de militari sau organizări de atentate teroriste împotriva civililor pe teritoriul israelian. Până acum, atât israelienii cât şi egiptenii au distrus zeci dacă nu sute de tuneluri care porneau din Gaza, dar ele se orientau către Egipt şi serveau scopurilor de contrabandă, inclusiv de arme.

Construcţia recent descoperită, supranumită de ministrul israelian al apărării, Moshe Yaalon, “tunelul groazei” este mult mai sofisticată şi făcută după toate cerinţele militare.. Tunelul a fost realizat timp de doi ani dar, spre norocul israelienilor, membrii kibuţului unde se termina tunelul şi care munceau pe câmp l-au găsit înainte de a se fi terminat. A fost săpat la o adâncime de 22 de metri., are aproape doi kilometru lungime, este mai înalt decât un stat de om şi a fost realizat cu ajutorul materialelor de construcţie aduse în Gaza cu permisiunea Israelului pentru a fi folosite în scopuri civile. Dar probabil Hamas consideră că un tunel pentru atacuri teroriste ar servi tot unui scop civil Capătul tunelului este lângă kibuţul Ein Hashlosha, în apropiere de fâşia Gaza. Potrivit militarilor , în 2006, Hamas şi alte grupuri radicale au folosit un tunel de contrabandă pentru a organiza un atac peste graniţă. Ei l-au răpit atunci pe Gilad Shalit, după ce au omorât alţi doi militari israelieni care păzeau graniţa.

Deşi în ultimele luni, ca urmare a unui acord de încetare a focului din noiembrie anul trecut cu autorităţile din Gaza, nu au mai fost atacuri cu rachete lansate din Gaza, descoperirea tunelului demonstrează că Hamas nu renunţă la rezistenţa armată şi continuă să se pregătească de confruntări cu Israelul. De altfel, armata a făcut descoperirea la începutul lui octombrie, dar a făcut-o publică abia pe 13 octombrie deoarece a vrut să neutralizeze explozibilii cu care era înţesat tunelul. Cei care au lucrat la tunel au folosit unelte performante, sute de tone de beton, blocuri de ciment, unele de fabricaţie israeliană, au instalat cabluri electrice şi de telefon. Locuitorii kibuţului auzeau de luni de zile zgomote caudate. dar nu şi-au dat seama de unde vin.

Deocamdată, Israelul a decis să oprească transporturile de materiale de construcţii în Gaza ,dar a promis că le va relua sub supraveghere internaţională. Ani de-a rândul, diferite organizaţii civile pro-palestiniene şi nu numai, reproşau Israelului embargoul impus fâşiei Gaza, mai ales în ce priveşte materialele de construcţii, fără să ţină cont de argumentele israeliene cu privire la destinaţia acestora. Încetul cu încetul, embargoul a fost atenuat, iar astăzi, cu excepţia câtorva articole, materialele de construcţii intră liber în Gaza. Dar iată că avertismentele şi măsurile autorităţilor israeliene nu au fost luate în zadar. Realitatea, respectiv acest tunel (şi se pare că au mai fost două asemănătoare dar nu atât de sofisticate), confirmă temerile israeliene. Poate că Occidentul care până acum l-a acuzat pe Netanyahu că vrea să submineze “bunele intenţii” de negocieri ale Iranului, Siriei, palestinienilor şi altora, se va gândi mai profund şi va ţine cont de recomandările premierului israelian.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *