George Farkas: ASASINUL CARE A TRĂIT UN SECOL

Membru de frunte al S.S., Priebke fusese supranumit ,,măcelarul din Fosse Ardeatine”, după ce a ordonat, în martie 1944, asasinarea unui număr de 335 de nevinovaţi, dintre care 75 au fost evrei ; La procesul desfăşurat la Roma, fostul ofiţer S.S. în vârstă de 83 de ani a fost declarat nevinovat. Chiar dacă el era cel care a condus masacrul

 

Din nefericire, Erich Priebke nu va afla nimic despre refuzul autorităţilor argentiniene de a-i accepta rămăşiţele pământeşti şi nici despre manifestările de protest ale cetăţenilor Romei contra organizării funeraliilor, în oraşul in care fostul ofițer nazist şi-a trăit ultimii ani, în arest la domiciliu.

Membru de frunte al S.S., Priebke fusese supranumit ,,măcelarul din Fosse Ardeatine”, după ce a ordonat, în martie 1944, asasinarea unui număr de 335 de nevinovaţi, dintre care 75 au fost evrei ;Ordinul l-am primit de la Berlin, semnat de Hitler” şi-a justificat Priebke faptele, încercând să-şi salveze pielea în faţa judecătorilor săi.

Asemenea altor numeroşi criminali nazişti, asasinul a reuşit să se refugieze în Argentina, cu un paşaport fals, stabilindu-se în stațiunea de iarnă Bariloche unde şi-a trăit jumătate din viaţă, până când, în 1994, o echipă de filmare condusă de producătorul Harry Philips de la ABC News, i-a dat de urmă. Printre documentele descoperite în arhive la Ierusalim, Buenos Aires, Londra şi Washington, a fost găsită şi o mărturie în care Priebke confirma cele petrecute în Ardeatine, precum şi un ordin semnat de el, prin care un transport de evrei italieni era trimis in unul dintre lagărele de exterminare ale lui Eichman.

Dezvăluirile au dus, după un număr considerabil de întârzieri, la arestarea lui Priebke de către poliţia argentiniană şi extrădarea sa spre Italia. Un avion l-a depus tocmai la Ciampino, aeroportul aflat în apropierea locului unde Priebke şi-a lichidat victimele.

Cu mâinile legate la spate, aliniaţi câte cinci, captivii au fost conduşi într-una din Peşterile Ardeatine şi executaţi, câţiva dintre ei chiar de mâna lui Priebke.

La procesul desfăşurat la Roma, fostul ofiţer S.S. în vârstă de 83 de ani a fost declarat nevinovat. Chiar dacă el era cel care a condus masacrul, o făcuse pentru a se executa ordinelor superiorilor săi, au fost de părere judecătorii .

La insistenţele membrilor familiilor celor asasinaţi şi a conducerii Centrului Shimon Wiesenthal, Priebke a fost din nou arestat şi în urma unui nou proces, condamnat la 15 ani de arest, pedeapsa redusă apoi la 10 ani, din cauza ,,vârstei înaintate şi a sănătăţii sale şubrede”.

În martie 1998, Curtea de Apel a Italiei a reluat cazul şi împreună cu unul dintre subalternii săi, pe nume Karl Hass, Priebke a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

Ultimii 15 ani ai existenţei sale i-a petrecut la Roma, în arest la domiciliu, în casa unuia dintre avocaţii săi, unde a murit vinerea trecută. Nimeni nu l-a auzit vreodată manifestându-şi regretul pentru mişeliile înfăptuite.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *