Irina Markovits: POT să (mai) PORT FUSTA în CLINI?

Odată cu reîntoarcerea siluetelor feminine, inspirate de perioada postbelică, ni se face chef să lăsăm deoparte jeanşii şi să purtăm, în schimb, piese cu alta valoare. Aşa se face că, la fel ca în poveşti, fusta în clini devine prietena cea mai bună a jupei creion. Însă cele două bune prietene ale sezonului rece 2013 nu sunt cele mai uşor de purtat.

 

 

În dulapul meu există o fusta de acum 10 ani. Încă mai încape, but that’s not the point. Are o croială pe care nu credeam o voi mai vedea apărând “în tendinţe” prea curând: este o fustă în clini.

 

Odată cu reîntoarcerea siluetelor feminine, inspirate de perioada postbelică, ni se face chef să lăsăm deoparte jeanşii şi să purtăm, în schimb, piese cu alta valoare. Aşa se face că, la fel ca în poveşti, fusta în clini devine prietena cea mai bună a jupei creion. Însă cele două bune prietene ale sezonului rece 2013 nu sunt cele mai uşor de purtat.

Pe o siluetă suplă şi înaltă, ambele vin ca turnate. Dar ce facem când povestea devine realitate? Ce facem când dulapul din Narnia este în camera noastră?

Fusta în clini poate fi un pericol vestimentar. Prost aleasă şi prost asortată, vă poate îmbătrâni cu zece ani sau vă transportă stilistic înapoi în timp.

Din alte puncte de vedere, o croială în clini este mai versatilă decat aţi putea crede. Se potriveşte oricărei femei, mai ales dacă:

  • v-aţi plictisit de fustele drepte sau conice, cele plisate vi se par şcolăreşti, iar cele cloşate vă dublează vizual circumferinţa posteriorului
  • vă place ideea unui stil împrumutat din anii ’50 dar actualizat la 2013
  • vreţi o fustă a cărei croială poate fi adaptata şi unor ţinute business, şi unora casual de toamnă
  • aveţi nevoie de o fustă elegantă, dar în care să păşiti normal
  • vă place silueta voastră. Fusta în clini se aşează frumos pe şolduri pline, voluptoase şi este ajustată până la jumătatea coapsei, rotunjeşte fesele (nu le ascunde) şi echilibrează un bazin lat (datorită fluidităţii clinilor şi liniei evazate spre tiv)
  • aveţi gambele frumos conturate şi gleznele mai curând fine. Fusta cu clini arata perfect doar cand tivul se opreşte puţin sub genunchi. Deasupra genunchiului este cochetă, în varianta maxi este seducătoare, dar în formula mini este infantilă.

Nu vi se potriveşte dacă:

  • nu aveti şolduri pe care să se aşeze, un posterior plat sau gambe groase
  • credeţi că stilul clasic înseamnă doar croieli drepte

Cum o alegeţi?

Uitaţi de fustele din jerseu sau vâscoză neagra: sunt prea banale. Pentru a fi 100% în spirit retro, alegeţi stofe tradiţionale: tweed, tartan (ecosaise), pied de coq (picouri), pied de poule, herringbone, houndstooth. Un pas mai departe, spre modernitate sau sofisticare, înseamnă catifea velur, dantelă, triplu voal. Ca punct de reper, ţineti cont ca un material potrivit va avea fluiditate, supleţe şi greutate: pentru ca clinii să cadă drepţi (în loc de a sta rigizi) şi să urmeze mişcările corpului, fără a încărca silueta.

Cu ce o asortaţi?

Un pulover pe lângă corp sau până în talie, purtat în betelia fustei. Vişiniu prună sau galben ocru pentru stil retro; culori intense, nuanţe pastel sau un imprimeu fantaisie pentru modernizarea ţinutei
Un tricou la baza gâtului şi un bluzon milităresc, dar feminizat
O cămaşa din denim sau o bluză simplă, la baza gâtului
Un sacou cambrat sau unul căruia să îi poţi adăuga o curea în talie
O capă scurtă sau un mantou scurt
Dresuri groase, opace sau texturate, ca şi cum ar fi tricotate. În nici un caz ciorapi subţiri!
Botine până la glezna, cu şireturi, cu toc fin sau pantofi în stil retro, cu tocul foarte inalt şi gros (cu sau fără barete). Fusta în clini pare demodată cand este purtată cu escarpeni clasici sau cu tocuri kitten, joase.

preluare de pe blogul autoarei http://www.stylediary.ro/

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *