Dr. Aurel Vainer: O GRAVĂ JIGNIRE LA ADRESA EVREILOR CARE AU SUFERIT ÎN HOLOCAUST

Indiferent de motivaţie, nu este tolerabil ca o astfel de situaţie să apară nici măcar din greşeală, ignoranţă sau neatenţie. Nu este acceptabil ca astfel de formulări, de o natură clară, antisemită într-un mod complet grosolan, să apară şi să fie transmise în spaţiul public, chiar şi având originea într-o “formulare arhaică”.

Din luarea de poziţie a preşedintelui FCER.

Aflat în timpul unei întâlniri (la Tel Aviv, în Israel) cu reprezentanţi ai Rabinilor originari din România, Comitetelor Rabinice din Mare Britanie şi SUA, am fost revoltat, consternat şi total dezămagit de incidentul petrecut în cadrul unei emisiuni, transmise în direct, a postului public TVR 3. Indiferent de motivaţie, nu este tolerabil ca o astfel de situaţie să apară nici măcar din greşeală, ignoranţă sau neatenţie. Nu este acceptabil ca astfel de formulări, de o natură clară, antisemită într-un mod complet grosolan, să apară şi să fie transmise în spaţiul public, chiar şi având originea într-o “formulare arhaică”.

” Condamn cuvintele în sine ca reprezentând o gravă jignire adusă evreilor din întreaga lume, mai cu seamă celor care au pierit în Holocaust sau care au suferit tragedia acestei perioade negre din istorie. Amintesc doar că, în aprilie – mai 1944, peste 10 mii de evrei din Cluj au luat drumul fără întoarcere al lagărelor de concentrare naziste de la Auschwitz, Dachau etc.

Sunt mâhnit şi îndurerat de situaţie. Este obligatoriu, într-un mod absolut normal, ca persoanele care au greşit în această privinţă să fie identificate şi să-şi asume consecinţele care decurg din această greşeală. Simultan, trebuie să avem garanţia că nu va mai exista posibilitatea ca astfel de momente să apară din nou în viitor.

Vă asigur că Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a depus, de la apariţia acestei triste situaţii, toate eforturile necesare, a luat o atitudine fermă de combatere şi va continua să ia toate măsurile cerute pentru remedierea acestei grave erori, inclusiv prin plângeri şi semnalări adresate instituţiilor abilitate. În plus, am solicitat, în mod special, autorităţilor publice locale competente să dispună scoaterea de la comercializare a CD-urilor conţinând acest colind.

 

 

Opiniile exprimate în textele publicate  nu reprezintă punctele de vedere ale editorilor, redactorilor sau ale membrilor colegiului redacţional. Autorii îşi asumă întreaga răspundere pentru conţinutul articolelor.

Comentariile cititorilor sunt moderate de către redacţie. Textele indecente şi atacurile la persoană se elimină. Revista Baabel este deschisă faţă de orice discuţie bazată pe principii şi schimbul de idei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *